A túlnépesedés, mint globális probléma [6.]

2019. július 02. 13:44 - Mizantróp.

Előző posztunkban a G20 országok június végi ülésezése nyomán felvetődő globális problémákról és a 20 legfejlettebb állam felelősségéről írtunk, ezúttal pedig a problémák közül a túlnépesedés helyzetéről ejtünk pár szót.

Jelenleg a Föld népessége 7,7 milliárd fő, de bolygónk össznépessége folyamatosan és meredeken növekszik. Az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben leginkább Afrika és Ázsia népessége gyarapszik majd a legjobban: a fekete kontinensen most 1,3 milliárdan élnek, viszont 2100-ra 4,5 milliárdra gyarapszik majd az afrikaiak száma. Ázsiában jelenleg négy és fél milliárd ember él, 2100-ra pedig közel 5 milliárdan lesznek. Észak-Amerikában és Latin-Amerikában lassú növekedés, Európában pedig csökkenés várható. Megdöbbentő, de már 2018-ban is a Föld népességének 75%-a élt Afrikában és Ázsiában, viszont 2100-ra a teljes lakosság 83%-a lesz ennek a két kontinensnek a lakója.

vilag_nepessege.jpg

Ha az egyes országokat vizsgáljuk, meg kell különböztetnünk magas népességszámú és kimagasló népsűrűségű államokat. Mindkettő lehet ugyanis probléma, hiszen léteznek olyan országok, melyek ugyan nem tartoznak a világ 5-6 legnépesebb állama közé, mégis óriási gondot okoz számukra nagy népsűrűségük és nem képesek eltartani saját lakosságukat. Ilyen például Banglades (India keleti szomszédja), ahol 167 millió ember nyomorog egy Magyarországnál alig másfélszer nagyobb (147 ezer km2 -es) területen. Vagy Palesztina, melynek Gázai-övezetében 360 km2-nyíi területen 1,4 millió ember van összezsúfolódva (a népsűrűség itt az egyik legnagyobb a világon: 3824 fő/km2).

legnepesebb_orszagok.jpg

Ami a legnagyobb lélekszámú államokat illeti: a két legnépesebb ország hosszú évek óta Kína és India, melyek a másfél milliárdos lélekszám felé közelítenek. (Hogy melyikük éri el előbb, az a jövő kérdése.) Nagyvárosaikban - pl. Pekingben, Sanghajban vagy az indiai Delhiben és Mumbaiban - óriási a népsűrűség és az emberek nyomorban, szmogban, környezetszennyezésben élnek.

Bronzérmes a listán az USA, mely hatalmas területével (9,8 millió km2) nem tartozik a túlnépesedéssel fenyegetett államok közé. Ugyanakkor egyes államaiban magas a népsűrűség. A legnagyobb, az alig 22 608 km2-es New-Jerseyben, ahol több, mint 9 millió ember él (400 fő/km2 a népsűrűséggel).

laksuruseg.jpg

Kritikus a túlnépesedési helyzet viszont Indonéziában (mely a 4. legnépesebb ország) és ahol a parányi Jáva szigetén, alig 126 ezer km2-en él 130 millió ember (a teljes népességnek közel a fele). Ugyancsak veszélyes a demográfiai helyzet Nigériában, ahol a több, mint 200 milliós lakosság legnagyobb része a tengerparti területeken él összezsúfolódva.

tulnepesedes_kep.jpg

Szintén veszélyes a túlnépesedés az afrikai Etiópiában és Kongóban, mely országokban ráadásul az agrárium nem is képes eltartani a hatalmas népességet. A legintenzívebben növekedő államok listáján az első 12 ország afrikai: Niger, Uganda, Mali, Szomália, Burundi, Burkina Faso, Etiópia, Zambia, Angola, Kongó, Mozambik, Malawi.

Az emberiség sürgősen megoldandó három gondja közül (klíma-változás, ivóvízhiány, túlnépesedés) a demográfiai helyzet orvoslása követeli meg a legnagyobb összefogást. Az ENSZ a G20 országok és egyéb világszervezetek is szükségesek lennének, - komplex, válságkezelő javaslatokkal és tervekkel - a helyzet normalizálásához.

*** 

mizantroop_lec4.jpg

67 komment
Címkék: túlnépesedés

A bejegyzés trackback címe:

https://mizantroop.blog.hu/api/trackback/id/tr2514922316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2019.07.03. 18:42:59

Szóljatok a milliárdosoknak, hogy finanszírozzanak olyan kutatásokat amelyek megoldják a harmadik világ ivóvíz és élelmiszer ellátását. Meg a túlszaporodást is kezeljék, arra már vannak módszerek.

Nem internet kell a harmadik világba mint ahogy azt Zuckerberg képzelte....

flydomi 2019.07.03. 18:48:18

Az emberiseg napjai meg vannak "szamolva".ez teny.Az okok koztudottak,hogy miert.Fold anya hamarosan fellelegezhet,amiert ez a patkany virus embernek nevezett xarhalmat kiirtja magat.

Visceroid 2019.07.03. 18:59:35

"A túlnépesedés globális probléma"

Ezért ki kell irtani a fehér embert, Európát tele kell pakolni feketékkel, az afrikai hadurakat pedig tovább kell segélyezni, hogy több fekete és arab jöjjön Európába.

midnight coder 2019.07.03. 19:16:11

@flydomi: Buta vagy. Az ember lesz kb. az utolsó faj ami kihal.

erkölcsi hulla 2019.07.03. 19:38:21

@Visceroid: Mindegyik gyökèr ezzel a butasággal èrvel, mikoron is európában csökken a népesség és így emlékszem Amerikában is.

A lènyeg : amièrt a sok néger és homokinèger szètkölykezi magát, a fehèr ember haljon ki, ezt kompenzalando. Ès annyira jó a mèdia agymosása, hogy pont a fehérek terjesztik ezt saját magukra.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.03. 20:00:08

latom temat kaptal a g20 cikk lommentjeibol, de a vegena sorrendet csak ugy kanyarítottad h a klimavaltozas kerult az elso helyre. ez csusztatas, a túlnépesedés az elso. a cikk arra nem ad valaszt.miert kene nekunk felelosseget vallani azert mert vannak akik szaporodnak mint a csotanyok. aki nem veszi eszre hogy a szahel ovezetben meghalt mar 3 gyereke, de szul meg 4et.annak nem kell segiteni.hagyni kell szepen ahogy van. vagy majd repulovel viszunk nekik kajat?vizet?gyogyszert?mire fel?

conchita wurst 2019.07.03. 20:13:51

Latszik a terkepen, hogy a Fold 20 mrd lakot Lazan eltartana, es ehhez meg just technolodzsi sem kell

Brix 2019.07.03. 20:15:20

A túlnèpesedès az relatív fogalom, hiszen pl Izraelben ès Hollandiában is sok ember èl viszonylag kicsi területen, mègsincs túlnèpesedèsi problèma. Kellő erőforrással ès közössègi intelligenciával, a legrosszabb termèszeti adottságú helyeket is paradicsommá lehet varázsolni...Más kèrdès , hogy fejlődő országok hogyan fogják megoldani a túlnèpesedèsi problèmákat...Szerintem sehogy...Tízmilliók fognak majd Európába jönni, mivel itt már èvzázadok óta èpül az oktatás, kultúra szociális háló, egèszsègügy , az infrastruktúra. Ha valaki az európai jövőre kíváncsi , csak el kell menni a volt keletnèmet területekre..30 èv alatt nagyot fordult a világ, korábbi izolált , echte nèmet rèszeken tombol a multikulti...A legjobb fogamzásgátlás az lenne a legfejlettebb országokban , ha minèl gyorsabban fejlettekkè válnának , erre azonban nincs esèly , plusz mèg a retrográd vallású államokban tabu a születèsszabályozás...Ahol ebbe belenyúltak , ott meg durva nemi egyensúlytalanság alakult ki...A fő kèrdès az - európai szempontból- hogy milyen hatással jár a földi lakosság etnikai kompozíciójának ilyen arányú súlypont- eltolódása a szegènyebb országok felè...Könnyű belátni, hogy a sok, szegèny, fiatal szembe fog kerülni a kevès , gazdag , idősödő európaival...Ehhez jön mèg majd az keresztèny\ateista- muszlim ès az alrasszi dichotómia...A jövőben minden elkèpzelhető, olyan demográfiai nyomás lesz Európán...Az ENSZ migrációs paktuma tulajdonkèppen azt deklarálja , hogy mindenki oda költözik ahová akar, ne vèdekezzenek a gazdag államok ,mert úgyis hiába , ezt a folyamatot nem lehet megállítani ès a vègèn mindenki jobban fog járni...Egyelőre nincs globális megoldás egy globális problèmára sem , mert sok területen teljesen szèttartóak az èrdekek...A nèpesedèsi problèmák nagyon napirenden sincsenek..

conchita wurst 2019.07.03. 20:22:28

@Brix: Ha Israel akkora paradicsom, mit keres a sok bibsi szerte a fasisztaallamokban?

Sir Galahad 2019.07.03. 20:22:28

Már a címe sem igaz a cikknek, hiszen nem minden kontinens népessége nő. Szerintem a népességrobbanásban érintett országok bármiféle támogatásának előfeltételéül szigorú népesedésszabályozási programot kell szabni. Ha nem így lesz, óriási gondok lesznek.

conchita wurst 2019.07.03. 20:23:26

@Sir Galahad: olcsobb kiboritani par vagon fegyvert a felmajmoknak

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.03. 20:45:15

@Brix:

"A túlnèpesedès az relatív fogalom, hiszen pl Izraelben ès Hollandiában is sok ember èl viszonylag kicsi területen, mègsincs túlnèpesedèsi problèma."

Ezért tesz a poszt is különbséget a túlnépesedés és a nagy népsűrűség fogalma között.

szepipiktor 2019.07.03. 20:59:55

Én örülök, hogy feldolgoztad a G20-as posztod kommentjeit.
Érdemes az itteni garfikonokat ésszel megvizsgálni, például az Európa népességcsökkenését, az É-Amerika "hullámozása" (ott beszámítandó a sok latin érkező) kontra az afrikai, ázsiai brutális népességnövekedés.
Míg a mai fejlett régiók panganak vagy csökkennek, az utóbbi területeken a népességnövekedés szinte exponenciális.
Ide kapcsolható ismét a migráció, a környzeteszennyezés, a globális klímaprobléma, azaz hogy nem a ma napi szinten támadott népek a felelősek.
Sajnos a globáléis pénzpiac okosan zombisította az Y generációs halmazt, ma az aktivistamnozgalmak ál-indokokkal a saját "fajtájuk" ellen harcolnak és a új, hatalmas vásárlótömeg érdekében tevékenykednek.
Ez valójában a Föld kivérzetetését eredményezi, de ugye ez rövidtávon hatalmas biznisz a pénzvilágnak.
.
Sajnos a túlnépesedés ellen ma csak "náci" megoldások léteznek, az "éledő" társadalmak nem fognak maguktól korlátozásokat bevezetni, az még Kínának sem megy igazán. Tehát az álságos neomarxista, bolsevik alapú balliberális aktivizmus nemhogy megoldaná a gondjainkat, hanem még bele is löki a világunkat a szakadékba.
Ma két jövő vizionálható:
- a aktivista szekták célja miatt a Föld totál kiégése, felélése, azaz kollektív nyomor, hatalmas problémák
- a fejlett világ észhez tér, önvédelmi rekaciók lesznek, ami meg háborúk...
És 20 éven belül...

szepipiktor 2019.07.03. 21:02:43

@Sir Galahad:
Teljesen igazad van, erre utaltam én is.
De ez szembe megy a mai aktivista szekták világméretű propagandájával.
Azaz az egyetlen megoládás valójában rasszista, kirekesztő, önző stb, tehát evolúciós alap, az erősebb kutya története.
A fejlett világnak minden rendelkezésre áll az önvédelemhez, és ha élni akarunk, akkor alkalmazni is kell ezeket...

STIRLITZ 2019.07.03. 21:03:49

Gáza, Banglades, Nigéria az elkövetkező évtizedekben a legsúlyosabb gondokkal küszködő területekké lépnek elő, akárcsak az afrikai Etiópia. Ezekben közös, hogy képtelenek eltartani óriásivá duzzadó lakosságukat. A válságjelenségek megjelennek: erőszakos cselekmények, polgárháború, helyi, törzsi harcok, járványok ... stb. És nem tehet úgy a világ, hogy leszarja. Mert olyan ez, mint a szomszéd, aki elhanyagolja udvarát: előbb-utóbb a gaz, a rovarok, a rágcsálók hozzád is átjönnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.03. 21:10:12

@STIRLITZ:

"a rágcsálók hozzád is átjönnek."

Már úgyis van a fejlett világban épp elég rágcsáló.

conchita wurst 2019.07.03. 21:36:28

A megoldas ugy megbaszni a pofajukat, hogy eszukbe se Jusson erre jonni. Amelyik tarsadalom erre nem kepes, az annyitiser.

Maddness69 2019.07.03. 21:48:38

@conchita wurst: "atomot a bestiáknak!", h egy klasszikust idézzek. :)

Visceroid 2019.07.03. 21:56:36

@erkölcsi hulla: "pont a fehérek terjesztik ezt saját magukra. "

Csak Ábrahám fiai. Ők állnak bosszút így a holokausztért.

conchita wurst 2019.07.03. 22:06:35

@Maddness69: Nemetorszag, OMM elzsidosodasa pont igy folyt, iranyitott migracioval. Mar Szechenyi figyelmeztetett, hogy nem kell a szarszaguakbol ennyi ide, aztan mi lett a vege. Meg nekik all feljebb.

A tarsadalom etnikai lezullesztese nyilegyenesen naculashoz vezet, ami teljesen jogos.

STIRLITZ 2019.07.03. 22:43:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A rágcsáló csak hasonlat volt. A lényeg: ha nem figyelünk oda a bolygó problémás részeire, előbb-utóbb a "problémák" megjelennek a kertünk végében. És nem az a megoldás erre, hogy egy kerítést húzunk eléjük. Ennyi.

Szalay Miklós 2019.07.03. 22:45:39

Egy tömör, de alapos összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

flydomi 2019.07.03. 22:51:12

@midnight coder: Buta vagy. Az ember lesz kb. az utolsó faj ami kihal.

Az IQ narancs birka megjott.Gondolom,hogy ertelmezni nem tudod a hsz-t,vagy nem olvastad el,amit irtam,azert is boffentettel ide egy birka turhat.Grat erte.Vezired mesterien mossa a kis dionyi agyatokat.Orulok neki.

Brix 2019.07.03. 22:52:25

@szepipiktor: Nem valószínű, hogy Nyugat- Európában visszatèr az " önző, rasszista , kirekesztő "politikához..Ez a generáció teljesen máskèpp van szocializálva...Inkább a befogadó, altruista , önzetlen politikának van esèlye- ami keletről nèzve önsorsrontó politika, de az európai alapeszmèhez mèg mindig ez áll közelebb , mint a bezárkózó elutasítás...A "minden ember testvèr utópisztikus gondolata" is visszaköszön a mai zöld ,liberális , hipszter, vegán, füves, ifjúság alapvető világlátásában. Ők sokkal többen vannak , mint az identitáriusok...Ha kell , nèhány nap alatt összedobnak fèlmillió eurót, humanitárius cèlra, mert a celebek ès a milliomosok többsège is liberális ès nem rettegi a multikultirális társadalmat...

2019.07.03. 22:57:54

Afrikát, Dél-Amerikát és Ázsia nagyobb részét egyszerűen le kéne nullázni. Szarul hangzik, de ezek ballasztok. Európa és Észak-Amerika bőven elegendő lenne, minden proobléma egy csapásra megoldódna, ha egymilliárd alá mennénk népességben, nem kéne bohóckodni a húsevés visszaszorításával, az energiaforrásokkal való spórolással, a károsanyag kibocsájtással, ésatöbbi. A bolygó egyetlen igazi problémája, hogy 5-6-szor annyi az ember, mint amennyi igazából kéne, plusz szelektálni is kéne, 70-80 iq-s afrikaiak például nem kellenek, semmi értelmük. Vagy elvégzi a melót valami jó kis szupervírus (bár az sajna nem válogat), vagy jön egy hosszú durva háborús időszak, vagy szépen lassan megdöglünk mind, ahányan vagyunk.

conchita wurst 2019.07.03. 23:00:20

@Brix: nem Tudsz a tortenelemrol summit, ami hagyjan, de sajna a politikusok se sokat.

Berlin a 20as evekben prosti es buziparadicsom volt, nem most kezdodott a dolog. Aztan beutott a Krach, a 20as evek vegen a nemetek harmadanak Kajara se volt penze, tobbek kozott Magyarorszagra is menekult egy csomo, itteni rokonokhoz.
Hitler ezt akarta megoldani, es Meg is oldotta. Ebben a nyugat is tamogatta hisz a komcsiktol Meg jobban tartottak.

conchita wurst 2019.07.03. 23:02:53

@Eugene Horse: Nincs semmi problema, a husfogyasztast majd megoldja az aremeles. A proli regen is keves hust event, na es?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.07.03. 23:20:29

@STIRLITZ: Pedig de,ez a megoldás,nem pedig az,hogy Frankfurtból Mogadishut akartok csinálni.
1-2 migránstaxi elsüllyesztése után nem indulna el a 3.

Brix 2019.07.03. 23:27:49

@conchita wurst: 1929-33 között gazdasági világválság volt , ennek semmi köze a berlini társadalmi állapotokhoz, annál sokkal bonyolultabb volt a helyzet: globális nagy recesszió volt, pl az USA- ban 25%-ig emelkedett a munkanèlkülisèg. Mindenhol hasonlóan kezeltèk: állami beavatkozással, nagyberuházásokkal ès a likviditás növelèsèvel. A mostani állapotokhoz ennek semmi köze, hiszen a 2009- es világválságot is simán átvèszelte Nèmetország ès az elmúlt èvekben bevándorolt vagy 2,5 millió ember Afrikából meg Azsiából , ( ha nem több..) mègsem lett az AFD vezető párt , szemben mondjuk a Zöldekkel...A progresszív társadalmat semmi sem tudja megtörni Nèmetoszagban, ma úgy áll a helyzet...

Brix 2019.07.03. 23:35:47

@Veszéjben a lyogállamiság !: A migránsokat nem èrdekli semmi: az èletük kockáztatása árán is Európába fognak jönni, mert a jobb èltet remènyèbe vetett (vak) hit, mindent felülír..Másrèszt, senki nem fog emberekkel teli hajót elsüllyeszetni , mert az európai gondolkodás : a szolidaritást, az önzetlensèget ,segítsèget a rászorulóknak, a befogadást jelenti...Az emberiessègből Európa mutatja a pèldát a világnak , hogy mi a globális erkölcsi zsinórmèrtèk itt dől el...

Kővárépítő Orbán a király a házban 2019.07.03. 23:40:53

@Brix: A szelsosegek sehol nem terjednek el, a hol jo es stabil az eletszinvonal. Ennek kozvetlen koze van ahhoz, hogy hol lesz Igeny diktaturara.

Ezert van pl. Az, hogy a lipsik visitasat jelenleg a kutya se hallja, es le se szarja. Az afd ott Eros, a hol csorobbak, de van meg sokkal lejjebb is a nemeteknek...ok nem Tudnak megelni pl. export blokad eseten, az oroszok igen, de a nemetek nem. Teljesen logikusan a Nemetorszagot gazdasagi blokad ala vono zsidokra kentek a nyomorukat, persze a bibsik nem reklamozzak ezt a felet a tortenetnek.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2019.07.03. 23:43:06

@Brix: hulyeseg, ha csorok, vagy csak csorobbak lesznek a nemetek siman szappant foznek a migrikbol. A tulelesi oszton nem Hal ki, csak csendben van ha tele a pofajuk

luis5 2019.07.04. 00:22:46

Ha ozikebol lenne ennyi már rég irtanak

Argus_ 2019.07.04. 01:21:02

A túlnépesedéssel leginkább fenyegetett Afrika és Ázsia problémájának kulcsa az agrárium fejlesztése. Ha egy terület képes eltartani lakóit, akkor ott nem következik be katasztrófa. Néhány évtized múlva az ivóvíz-hiány és az éhínség lesz a legnagyobb válságtényező ezekben a régiókban. A fejlett világ pedig úgy tudna segíteni, hogy közreműködik (modern módszerekkel és eszközökkel) az élelemtermelésben és az ivóvíz felszínre hozásában.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2019.07.04. 01:42:17

@Artificem: se kina, se India nem ehezik, mirolllll beszelsz

Argus_ 2019.07.04. 02:00:27

@Kővárépítő Orbán a király a házban: Mert ebből a két országból áll szerinted Afrika és Ázsia???

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.04. 06:01:26

Egy nemlétező probléma. Mi emberek gyarapodunk, ez jó hír. Csak egy kis beteg, liberális, filantlopós gazember elit van pánikban. Dehát a célunk éppen az ő megfosztásuk hatalomtól, vagyontól, szóval jogos lidérces tombolásuk, kétségbeesett pánikjuk.

2019.07.04. 06:53:35

@MAXVAL bircaman közíró: már kora reggel fasz vagy. Bezárt a buzibár és kiraktak az utcára, vagy mi van?

2019.07.04. 06:54:50

@Artificem: azzal csak táplálnánk a szaporodásukat. Inkább meddőséget okozó anyaggal kéne permetezni a kontinenst, kíméletes, senkinek nem árt. Hamar segítene.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.04. 07:04:17

@STIRLITZ:

"előbb-utóbb a "problémák" megjelennek a kertünk végében. És nem az a megoldás erre, hogy egy kerítést húzunk eléjük."

Valóban nem optimális megoldás, de @Brix: kommentje sajnos beletrafál. És amíg ez így van, addig nem is lesz összeurópai megoldás a tömeges bevándorlás megakadályozására - épp azért, mert Nyugat-Európa komolyan nem is akarja megakadályozni. Amíg pedig nincs hatékony összeurópai megoldás, addig a kerítés legalább úgy segít, ahogy segít a jobb biztonsági zár egy társasházban: Ha a betörő talál könnyebben felnyitható ajtót, akkor nem hozzám fog betörni. Minden lakót nem véd, de legalább engem igen. Arra pedig már sajnos nincs ráhatásom, hogy a lakók többsége nem akar erős biztonsági zárat felszerelni a ház bejáratába.

midnight coder 2019.07.04. 07:30:43

@flydomi: Mondom hogy buta vagy. Arra reagáltam amit írtál. Az emberiség nem fog eltûnni. A mostani civilizáció talán. Ha ez megtörténik, akkor a népesség nagy része is, mert hogy a népességrobbanásban létrejött sok-sok ember nagy része a technológia mai szintje nélkül elpusztulna. De messze nem mindenki. És aki túléli az nagyon-nagyon sok mindenhez tud alkalmazkodni, amihez más fajok nem. Az intelligencia a végső fegyver az evolúcióban, más kérdés, hogy a mai liberráltak elég gyengén vannak ezen a téren eleresztve, de ezt hiba lenne az egész emberiségre nézve általánosnak tekinteni.

chrisred 2019.07.04. 07:40:12

@conchita wurst: Az államoknak szüksége volt olvasni, írni tudó emberekre. Ezt a folyamatot polgárosodásnak hívják. Nálunk ez sváb és zsidó etnikai jelenség volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.04. 07:40:59

@midnight coder:

Sajnos rendszerint fordított arányosság figyelhető meg egy nép/ország átlagos intelligenciája és a szaporodási rátája között. Persze ezzel nem akarom azt sugallni, hogy a kettő között minden esetben okozatiság is fennáll.

"Az intelligencia a végső fegyver az evolúcióban"

Szerencsénkre ezt a fegyvert az evolúció csak nagyon későn találta fel és azóta is csak elvétve alkalmazza.

chrisred 2019.07.04. 07:44:34

@midnight coder: "...sok-sok ember nagy része a technológia mai szintje nélkül elpusztulna."

Ez már a kőkorszaki technológiai szintre is igaz volt. Az emberiség azért kezdett használni eszközöket, hogy kibővítse a lehetőségeit a környezeti ártalmakkal szembeni küzdelemben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.04. 07:58:55

@chrisred:

És ezt már annyira tökélyre fejlesztette, hogy az önmaga által okozott környezeti ártalmak jelentik számára a legnagyobb veszélyt.

chrisred 2019.07.04. 08:02:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Inkább úgy mondanám, hogy most már nem a környezet ártalmas az embere, hanem az ember a környezetére.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.07.04. 08:32:37

@Brix: Felmondod a kötelező leckét..Nem kell eljutni odáig, hogy szanaszét lőjék a migránstaxikat, addig sok árnyalat van. Nézd csak meg az ausztrálokat. Elég jól kezelik a helyzetet Európai szempontból pedig a mostani olasz intézkedések, a török illetve líbiai szerződések és a balkáni kerítésrendszer is sokat fog az áradaton.

chrisred 2019.07.04. 08:36:27

@Veszéjben a lyogállamiság !: Az ausztráloknak nem a saját döntésük a földrajzi elszigeteltség.

Medgar 2019.07.04. 08:39:21

@szepipiktor: Szerintem hamarosan visszajön a gyarmati v. protektorátusi rendszer fejlett haditechnikával megtámogatva..

werinter 2019.07.04. 09:13:24

A háborúk és a népirtás tökéletes megoldás mindenre. Hitler, Sztálin, Mao, Pol Pot stb. voltak a világ valaha élet legnagyobb környezetvédői. Minden egyes ember halála egy apró lélegzetvétel a Földnek. Ha egy fejlett országban élő hal meg az valamivel nagyobb.
Egyébként a fejlődőnek nevezett országok fejletté válása nem oldaná meg a problémákat, csak egy még extrémebb mértékű katasztrófát eredményezne. Most gondoljunk bele, hogy pár 10-100 millió ember helyett MILLIÁRDOK élnének olyan szinten, mint mondjuk egy átlagos USA-ban élő polgár... Régen ugye azt állították a fejlődő országok szennyeznek a legjobban, de ez pont nem igaz. Elég csak a különböző országok lakóinak ökológiai lábnyomát összehasonlítani.
Ha a most fejlődő országok is végigjárják azt az utat, ami a most fejlett országok végigjártak az ipari forradalomtól kezdve, akkor óriási gondok lesznek. Nem fognak hirtelen a 21. századi technológiai szintre lépni, de ha mégis a társadalom akkor sem fog tudni alkalmazkodni az új körülményekhez. Magyarán a környezetszennyezés/pusztítás többszörösen fog érvényesülni. Pont ez a probléma Kína, India, Brazília és a többi extrém magas népességű országgal.

Brix 2019.07.04. 09:17:23

@Veszéjben a lyogállamiság !: Mèg 2018- ban is közel 600 ezren kèrtek menedèket az EU- ban, ami 3x annyi ,mint pl 10 èvvel ezelőtt, amikor ez alig volt több mint èvi 200 ezer kèrelem. Csak a szír menkülthullámhoz , 2015-16 - hoz kèpest csökkenès ez, de egyèbkènt mèg mindig sok...Arról nincs információ, hogy mennyien èrkeznek Európába legálisan különböző, diák- , munka- vagy turista vízummal ès ragadnak itt, de gyanítom egyre többen, milliós számban....A jövőben újabb menekülthullámok várhatók majd, mintsem az Európába irányuló migrációs folyamat " megállása" A perfèria országokat sem lehet hermetikusan lezárni, akik most " vèdenek" ès a legális èrkezèsek is növekednek majd...

chrisred 2019.07.04. 09:19:27

@werinter: Bárki, aki úgy gondolja, hogy az ő életének a megszűnése pozitívum az emberiség számára, nyugodtan végezhet magával, nem kell ahhoz semmiféle diktátor.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.04. 09:22:43

@werinter:

"Nem fognak hirtelen a 21. századi technológiai szintre lépni"

Igen sok területen épp ez fog történni ill. történik. Nézd meg pl. Afrikában a mobiltelefon-hálózatot, átugrották a vezetékes telefont. Ők soha nem szarakodtak ADSL-lel, koaxkábelen sem vánszorgott nekik soha az internet. A termeléskihelyezés miatt pedig ha nem is első, de legalábbis másodvonalbeli technikához jutnak, ami megint csak sok fejlődési lépcső átugrását jelenti.

Egyebekben egyetértek veled.

masada 2019.07.04. 09:27:17

Nincs szükség ennyi indiaira pl. Teljesen haszontalan nemzet csak szaporodik és eszik mint a sáskák. Valójában cigányok akiket az angolok valamiféle népséggé ráztak össze. Persze ősi kultúra meg hasonló blablabla de nincs belőle haszna az emberi fajnak.

Brix 2019.07.04. 09:33:42

@MAXVAL bircaman közíró: Nem, a lakosság extrèm mèrtèkű gyarapodása nem jó hír , mert csökken az èlettèr ( lebensraum) ha nem követi a GDP növekedèse ès egyenletesebb megosztása , az konfliktusokhoz vezet , ami háborúkat fog kirobbantani, helyi vagy globális szinteken...A nyugodt , bèkès fejlődèshez nem zsúfolt nyomornegyedekben tengődő ,jövőkèp nèlküli milliók kellenek , hanem èlhető körülmènyek: polgári tulajdon, vagyonfelhalmozás. A sok gyerek megszületèse a szegèny règiókban az jelenti, hogy nem fognak sem megfelelő iskolai vègzettsèghez ,sem polgári vagyonhoz jutni..A legjobb most az lenne globális szinten, ha minèl gyorsabban felzárkózna a perifèria gazdaságilag , ami a nèpessègnövekedès ütemènek csökkenèsèt hozná el

chrisred 2019.07.04. 09:45:10

@Brix: Ez viszont a hatalmat gyakorlók érdekeivel ütközik, mert a polgárosodással, az önfenntartás kiszélesedésével együtt jár az önkormányzatiság igénye is. És ez az ellentét nem csak a harmadik világban tűnik feloldhatatlannak, hanem Európa perifériáiban is.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.07.04. 19:06:02

@chrisred: Éppúgy egy nagy víz választ el minket is Afrikától..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.07.04. 19:08:50

@Brix: A balkáni fal, Salvini intézkedései, valamint a török illetve líbiai szerződések drasztikusan csökkentették a migránsok beáramlását az öreg földrészre..A kiutasítások végrehajtását kell hatékonyabbá tenni, különösen Németországban. Az új kancellár közeleg...:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.04. 19:35:41

@Veszéjben a lyogállamiság !:

Nem vagyok biztos abban, hogy egy új kancellár határozottabban ki fog állni a bevándorlás ellen.

Exploiter 2019.07.05. 06:51:56

@Artificem:

És miért kéne ebben segíteni...?

Exploiter 2019.07.05. 06:55:56

@Syl_Jr:

A 11 milliárd pont sok.
Már a 4 is sok.

Minden probléma oka ez.
Szegénység? Túl sok ember.
Környezetszennyezés? Túl sok ember.
Túl sok ipar, túl sok mezőgazdasági termelés, túl sok bányászat, túl nagy logisztika, túl sok erdőirtás, túl sok co2, túl sok energiatermelés.
Mindennek az oka a túl sok ember.
A bolygón élhet 2 milliárd fejlett, vagy 11 milliárd nyomorgó ember.

Argus_ 2019.07.05. 11:17:16

@Exploiter: Azért kéne segíteni, mert ha mi nem megyünk a problémához, akkor a probléma jön hozzánk. És akkor kurvasok kerítést kell emelni. :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.05. 13:10:49

@Artificem:

Én is ezt szoktam mondani és logikusnak is hangzik, de időnként kétségeim vannak. Nézzük a két szcenáriót:

1) Nem segítünk, és így óriási népességű, de gazdaságilag és KATONAILAG is elmaradott országok maradnak, amelyek nagyon szűkében lesznek az élettérnek.

2) Segítünk. Ekkor még jó darabig növekedni fog a lakosság, ha egyre csökkenő ütemben is. A végeredmény az lesz, hogy hatalmas, bár az előző forgatókönyvnél kisebb lakosságú, gazdaságilag és KATONAILAG fejlett és erős országok lesznek, amelyek nagyon szűkében lesznek az élettérnek.

Vajon a két forgatókönyv közül melyikben lesz képes a hatalmas népességű ország leigázni, megszállni, eltiporni bennünket?
süti beállítások módosítása