Kik a mizantrópok?

2019. március 18. 15:41 - Mizantróp.

Moliére (Jean-Baptiste Poquelin) francia drámaíró 1665 -ben írta meg a Le Misanthrope című művét, mely voltaképpen egy társadalom-kritika egy képmutató világról. Főhőse Alceste (a mizantróp) szeretne elhatárolódni az őt körülvevő képmutatástól a korszak hízelgő világától. Erre biztatja barátját, Philintét sőt szerelmét Céliménet is (aki erre nem nagyon hajlik). A mizantróp ekkor úgy dönt, hogy ezután őszintén megmondja mindenkinek, mi a hibája. Ez a számomra rokonszenves hozzáállás indított arra, hogy Moliére klasszikusáról nevezzem el blogomat.

Hogy mai értelemben kik a mizantrópok? A pontos meghatározás szerint (és részben Moliére -t követve) emberkerülők és embergyűlölők. Az én értelmezésemben viszont olyanok, akik illúzióktól mentesen, realista módon látják a világot, miközben már nem hisznek az emberek jóságában, sőt éppen ennek ellenkezőjét tapasztalják környezetükben. Ezen a blogon mégsem embergyűlöletről fogsz olvasni, hanem történetekről, melyek talán ráébresztenek bennünket arra, hogy változtatnunk kell(ene). 

A blog neve: Mizantróp, a böngésző címsorában viszont mizantroop szerepel, melyben a "troop" csapatot is jelent. Sokan vagyunk ugyanis, csak nem mindenki hallatja a hangját, viszont érzékeli az általános erkölcsi, szellemi, viselkedésbeli devalvációt. Blogunk is a Moliere -i felfogás mentén jött létre, jobbító szándékkal, nem embergyűlöletből.

***

mizantroop_lec4.jpg

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mizantroop.blog.hu/api/trackback/id/tr4414699076
süti beállítások módosítása