Jézus külső megjelenése [8.]

2019. július 06. 14:22 - Mizantróp.

A világ legnagyobb vallásának, a kereszténységnek legfontosabb alakja maga Jézus, noha életének első szakaszáról (gyermek-, és ifjú koráról) és például külső megjelenéséről alig - alig szolnak a fennmaradt írások. A Biblia csak egyetlen helyen utal külsejére: Ézsaiás próféta könyvében (53:2b):

Nem volt neki szép alakja, amiben gyönyörködhettünk volna, sem olyan külseje, amiért kedvelhettük volna."

Ez arra utal, hogy a térség korabeli átlag-külsejétől valószínűleg eltérhetett, hiszen a közízlés általában azt tekinti szépnek, vagy szimpatikusnak (kedvelhetőnek), ami az adott szubkultúrában és földrajzi területen megszokott, vagy legalábbis nem tér el attól gyökeresen. A jelenlegi korunkban a média által sugallt ideális férfi-megjelenés (magas termet, egyenes tartás, sportos izomzat, simára borotvált arc és rövid haj) egyáltalán nem lenne vonzó mondjuk egy félezer évvel ezelőtti korszakban, például a XVI. századi Európában, ahol a "vitéz" férfiaknál a hosszú haj és a szakáll a "megfelelő" külső magával értetődő "kelléke" volt és kinevették a túl magas és vékony férfiakat (inkább a zömök, férfias megjelenés dívott).

jezus_kulseje.jpg

Tehát Jézus külseje Ézsaiás könyve szerint eltért a többségétől és nem volt "szép" vagy "kedvelhető". De milyen is volt akkoriban a tipikus szamáriai, judeai, palasztiniai férfi megjelenése, melyet a sémi törzsek tagjai "kívánatosnak" és szépnek tartottak akkoriban? Az antopologiai (embertani), régészeti kutatások, illetve fennmaradt források szerint a 150-160 cm magas, sötét bőrű, göndör hajú, sötét szemű, erős szőrzetű, szakállas és erős testalkatú férfiak jelentették a többséget. Mondhatni ilyen volt a férfi ideáll, ami mondjuk ki: pontosan ellentéte a mainak. Ma a 185-190 centis, sudár testmagasság, a sportos (inkább vékony, mint vastag) testalkat, a szőrtelen arc, a világos bőr a vonzó, mert ezt sugallják a divatmagazinok, a hollywoodi filmek, a sztárok és a trendi TV műsorok, youtube csatornák.

Mindebből kiindulva, ha Jézus külsejét nem dicsérték agyon, sőt meg sem nagyon említették a korabeli források és a halála után elkészített Biblia, akkor nagyon is eltérhetett a fent említett alacsony, szőrös, sötét bőrű, tömzsi és izmosan robosztus megjelenéstől. Vagyis éppenséggel lehetett olyan is, mint a rengeteg későbbi ábrázolás mutatja: magas, világos bőrű, egyenes hajú és világos szemű, rendezett szakállal. A torinoi lepel, - mellyel halála után letakarták abban a barlangban, ahová testét vitték és ahol harmadnapon feltámadt - megőrizte Jézus testének körvonalait. A lenyomatból testmagassága is kikalkulálható, ami éppen 175 cm. Ez a magasság 20 centivel emelkedett a korabeli judeai átlag fölé, ami visszatetsző is lehetett a zsidók számára (mert annyira eltért a megszokottól).

Azok, akik Jézus külső megjelenését a korabeli férfi-átlaggal azonosítják rendszerint két érvet említenek a megváltó tömzsi és sötét bőrű külseje mellett: az egyik, hogy elfogásakor a Getszemáni-kertben a katonák nem ismerték fel és ezért kellett Júdásnak csókkal jeleznie nekik, hogy kit kell elfogniuk. Vagyis hasonlított tanítványaira. Ez az okfejtés azonban könnyen téves is lehet, hiszen a fegyvereseknek biztosra kellett menniük, így nagyon is elképzelhető, hogy ragaszkodniuk kellett a "megjelöléshez" (másrészt ha testét és fejét leplek borították, nem volt olyan simán kiszúrható, még ha el is tért megjelenése a többiekétől).

A másik érv Krisztus tipikusan judeai megjelenésére: Jézus származása, mely sémita felmenőket jelent, akik nyilván nem lehettek világos bőrűek és hajúak. Csakhogy ne felejtsük: a megváltónak csak édesanyja képviselte ezt a vérvonalat, az apai ág teljesen ismeretlen. Mint tudjuk Jézust Szűz Mária hozta világra, de édesapja nem József volt, hanem a Szentlélek képviselte isteni beavatkozás. Ez azt jelenti, hogy külső megjelenését is csak maximum 50% -ban determinálhatta az anyai sémita hatás, a másik 50% ismeretlen. (Ráadásul ott a recesszív öröklés lehetősége is, mely pont nem a domináns jegyek megjelenését jelenti.)

Mindent egybevéve egyáltalán nem biztos, hogy Jézus pontosan olyan külső jegyeket hordozott, mint a korabeli judeai zsidóság, sőt ennek éppen ellenkezője is elképzelhető. De legalábbis minimum érdemes nyitva hagyni ennek lehetőségét is. /2019.07.06.14:22/

*** 

mizantroop_lec4.jpg

369 komment
Címkék: Jézus külseje

A bejegyzés trackback címe:

https://mizantroop.blog.hu/api/trackback/id/tr4414929192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2019.07.07. 14:48:58

@Fredddy: "a Bibliába bekerült evangéliumok bizonyíthatóan két forrásra támaszkodnak, ráadásul közülük kettőt szemtanúk írtak."

Senki sem tudja ki írta az evangéliumokat. Az viszont, hogy nem szemtanúk írták egészen biztos. Merthogy például hogyan írhatta volna szemtanú azt, hogy mit álmodott József jézus születése előtt. Hogyan lett volna szemtanú, aki tök véletlenül végigkövette Jézus életét a születésétől kezdve a keresztre feszítéséig és feltámadásáig.

Mégis hogy gondoltad, ugyanaz az ember, aki elbújt a jászol mellett, hogy kifigyelje mi történik az elbújt Jézus sírjánál is, hogy lássa mi történik amikor felfedezik, hogy eltűnt a teste?

És akkor ez a szemtanú várt még hetven évet és leírta a történetet, de gondosan meg sem említette, hogy ő ott volt és mindent látott?

Döbbenetes, hogy az emberek miket nem képesek elhinni. :-O

Pipas 2019.07.07. 15:00:56

@Fredddy: "És emellett vannak még Bibliába be nem került, apokrif evangéliumok. Jézus életének főbb állomásai nagyjából megegyeznek mindegyikben."

O, tényleg? Tedd már egymás mellé őket és olvasd már el együtt mit is mondanak! Ki és hogyan jövendölte meg jézus születését? Kik voltak ott a keresztrefeszítésnél? Mit mondott Jézus, hogyan viselkedett, mit mondtak a többiek? Kik mentek a sírhoz utána, kit találtak ott? Mit mondott?

Teljesen ellentmondó dolgok vannak leírva, újraköltött történet, ami egy elterjedt mesére épül. Mint a masékben, mindig van király, három irályfi, azok mindig vándorútra indulnak, mindig találkoznak valakikkel, mindig a legkisebb győzedelmeskedik, de a történet mindig más.

Jézus egyszer kétségek közt hal meg, egyszer kemény legény, máskor meg a nagy megbocsájtás szól belőle a halálakor is. Attól függően, hogy a szerző milyen állásponton volt, hogy mit akart bemutatni, hogy mi mellett érvelt.

Pipas 2019.07.07. 15:05:20

@Nyers Fa: "Jézus létezésére nincs kézzelfogható bizonyíték, így érdemben a tudomány nem tudja vizsgálni."

Ez butaság, a tudomány tudja vizsgálni. Miért ne tudná? A tudomány nem csak "kézzelfogható" dolgokat képes vizsgálni.

MOndok egy példát: Jézus állítólag Názáretből származott, ott éltek a faluban a szülei, tudjuk, hogy mikor. A régészet szerint előtte és utána is volt olyan időszak, amikor Názáret lakott terület volt, de akkoriban nem élt ott senki. Ásatásokat végeztek, eléggé bizonyos, hogy nem élt ott senki, pláne nem egy egész falu.

Ez a tudomány álláspontja. Megvizsgálta és ezt találta. Más kérdés, hogy a vallásos emberek nem fogadják el a tudomány eredményeit, de azt mondani, hogy a tudomány nem tudja vizsgálni, butaság.

Fredddy 2019.07.07. 15:06:47

@Pipas: ilyen szintre ne menjünk már le, szerinted egy ismerőse életrajzát csak akkor írhatja meg valaki, ha születésétől a haláláig élete minden percében ott volt? És továbbra is Jézus, mint történelmi személy életének kulcseseményeiről, azaz kb három évről van szó, nem az apja álmáról, vagy az üres sír felfedezésének részleteiről.

De egyébként te hogy képzeled el, valakik összejöttek, megegyeztek, hogy kitalálnak egy nem létező embert, a Kr. u. 1. század második felére mindenkinek bemesélték, hogy ők emlékeznek rosszul? Mert ö, izé, miért is, ja igen, világvallást alapítani csak úgy lehet, hogy nulláról írjuk a mesét, és vigyázunk, hogy a valósághoz semmi köze ne legyen?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:13:27

@MAXVAL bircaman közíró: faszt. sok tolvajt nem ítél el a bíróság.

tudjuk, hogy autista vagy, de ebből még nem következne, hogy ilyen retardált légy. sajnos már régóta tudjuk azt is, hogy sajnos egy totálkáros, retardált selejt vagy.

ezért vagy náci keresztény.

Fredddy 2019.07.07. 15:15:49

@Pipas: ezt rosszul tudod, 2009-ben megtalálták a Jézus-korabeli Názáretet.
www.israel21c.org/house-from-jesus-time-excavated/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:20:52

@MAXVAL bircaman közíró:

A) " MAXVAL bircaman közíró 2019.07.07. 09:31:28 "Istennek nincs anyagi alakja. "

B) " MAXVAL bircaman közíró · 2019.07.07. 12:53:36 "Isten anyagtalan, de képes anyagi alakot ölteni. "

C) MAXVAL bircaman közíró · 2019.07.07. 13:40:52 "Járulékos tulajdonsága lehet az anyagiság, s csak a Fiú esetében. "

HAZUDTÁL. össze-vissza beszélsz. nem volt kérdés, hogy mi "járulékos tulajdonság", akármi is legyen az.

tudjuk, hogy autista vagy, de ebből még nem következne, hogy ilyen retardált légy. sajnos már régóta tudjuk azt is, hogy sajnos egy totálkáros, retardált selejt vagy.

ezért vagy náci keresztény.

Fredddy 2019.07.07. 15:22:07

@Pipas: Arkhimédész halálával kapcsolatban maga Plutarkhosz is egyből két verziót közöl. Caesar haláláról háromféle leírásunk van. Most akkor ők sem léteztek?

Jadeite 2019.07.07. 15:42:39

Érdekes, hogy a cikk szerint a szépségideál azonos a megszokottal. Azonban ez nem feltétlenül igaz, nézzünk meg például egy átlagos magyar férfit: olyan 175 magas, és elég nagy eséllyel kopaszodik és/vagy pocakos (Magyarország nem csak Európa, de a világ egyik leginkább elhízott országa); teljesen megszokott, azonban az átlag elég távol áll a sportos, 185-190 magas, snájdig legénytől. Ebből következik, h ha Jézus létező személy volt, és a Közel-Keleten élt, nézhetett ki pontosan úgy, mint bárki más, továbbá az átlagtól való markáns eltérést feljegyezték volna valószínűleg, ugyanis egy magas, szőke, fehérbőrű férfi elég feltűnő lett volna arrafelé.

Némileg más vizekre evezve meg kell jegyeznem, h erről az agyhalott birkáról mindig az jut eszembe, hogy nem véletlenül tartják jobb helyeken tabunak a közeli rokonok közötti házasságot. Igen, épp azért, h ne szülessenek ilyen emberek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:47:46

mi a faszért nem jelennek meg a kommentek?!

midnight coder 2019.07.07. 15:48:29

@math0: Nem vagy te politikus véletlenül ? Azok szokták olyannal vádolni az ellenfelet amiket ők követnek el. Pont te érvelsz argumentum ad ignorantiam amikor valamit amit elég sok független forrás megemlít (itt nem feltétlenül csak Jézus tevékenységére gondolok, de általában a természetfelettire) egyként lehetetlennek tartasz, mert a tudomány _mai_ állása szerint nem lehetségesek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:48:41

@Fredddy: @Fredddy: "a Bibliába bekerült evangéliumok bizonyíthatóan két forrásra támaszkodnak, ráadásul közülük kettőt szemtanúk írtak. "

HAZUDSZ

Márk evangéliumát nem tudjuk, ki írta

en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Mark#Authorship_and_genre

Máté evangéliumát nem tudjuk, ki írta

en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Matthew#Authorship_and_sources

Lukács evangéliumát egyáltalán nem biztos, hogy Lukács írta, de ha igen, nem volt szemtanú (nem találkozott Jézussal):

en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Luke

János evangéliumát sem tudjuk, hogy ki írta:

en.wikipedia.org/wiki/Authorship_of_the_Johannine_works

"nyilvánvaló, fontos tények megmásításával ez lehetetlen lett volna."

nyilvánvaló és fontos tények vannak megmásítva, hiszen még az evangéliumok is ellet mondanak egyméssal fontos tényekben

és természetesen simán lehet az, hogy egy mesét sokan megírnak, nagyjából hasonlóan, de eltérésekkel

" És emellett vannak még Bibliába be nem került, apokrif evangéliumok. "

Azok apokrifak, azaz még az egyház sem mondja azt, hogy hitelesek, és még vadabb ellentmondó dolgokat tartalmaznak.

"hogy pl a pun háborúkról alkotott képünk mennyire alapul az események után 150 évvel élt Titus Liviusra, vagy a gall háborúról mennyi forrásunk van Caesar saját memoárján kívül. Jézus csodáit, istenségét mindenki hite szerint ítélje meg, a puszta létezésében viszont egyszerűen nem érdemes kételkedni."

A pun háborúknál nincs szó csodákról, és sok részlet van, amelyet nem is mond a történelem, hogy tudná. Például a sóval való behintés inkább mítosz.

A Gall háború tekintetében sok bizonyíték van, például Plutarkhosz

archeológiai is, és amire nincs döntő bizonyíték, azt marad is nyitott kérdés:

en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Alesia#Identification_of_the_site

"Egyébként a Jézus-sztori a híveket gyűjtő, majd főpapok által elveszejtett tanítóval akkoriban egyáltalán nem volt akkora világszenzáció, mint amilyennek ma tűnik. Az első századi Júdeában folyamatosak voltak a vallási alapú ellenségeskedések, rengeteg szekta és önjelölt próféta volt, ezek ellentétei nem ritkán fegyveres erőszakhoz is vezettek, sőt, az ország bukását is ez jelentette, amit Flavius bő lére eresztve le is ír. "

az két külön kérdés, hogy egy bizonyos hittétel rendkívüli állítás-e abban az értelemben, hogy ellentmond az elméleteinknek, és az, hogy mennyi hasonló mítosz van. az, hogy sok hasonló mítosz van, az gyengíti az álláspontodat, nem erősíti.

midnight coder 2019.07.07. 15:50:00

@Jadeite: Azért a mai szépségideált a média elég durván torzítja. A zsidók fénykorában még nem volt fészbúk.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:51:33

@Fredddy: na, a köcsög index nem enged át, de még csak hibajelzést sem ad, ha túl sok a link, szóval itt vannak a Caesarról szóló források:

en.wikipedia.org/wiki/Plutarch#Life_of_Caesar

és ugye vannak archeológiai bizonyítékok. Galliát egyébként valamikor ugye elfoglalták a rómaiak, ennek bizonyítékait én saját szememmel is láttam.

ha nem Caesar, akkor ki, és mikor?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:55:46

@Pipas: pontosan. Jézus biztosan nem názáreti volt, hanem inkább nazerénus, csak akkor ennyire megbízható a többi rész is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:56:44

@Fredddy: "szerinted egy ismerőse életrajzát csak akkor írhatja meg valaki, ha születésétől a haláláig élete minden percében ott volt?"

nem, de akkor nem szemtanú.

Fekete Mamba 2019.07.07. 15:58:29

@MAXVAL bircaman közíró: hát elolvasva a kommenteket az azért elég világos, hogy néhány magát kereszténynek álmodó számára nagyon is probléma. Mert hát ugye nincs itt semmi antiszemitizmus, bár igény az lenne rá erősen ;-P

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:59:11

@Fredddy: "De egyébként te hogy képzeled el, valakik összejöttek, megegyeztek, hogy kitalálnak egy nem létező embert, a Kr. u. 1. század második felére mindenkinek bemesélték, hogy ők emlékeznek rosszul? Mert ö, izé, miért is, ja igen, világvallást alapítani csak úgy lehet, hogy nulláról írjuk a mesét, és vigyázunk, hogy a valósághoz semmi köze ne legyen? "

miért, szerinted Mátyás király tényleg lejárt a szegény emberek közé? a faszt. népmese, amelyet Mátyás halála után kezdtek el mesélgetni az emberek. a valósághoz semmi köze.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 16:09:07

@Fekete Mamba:

Ez a kérdés csak a modern antiszemitizmussal lett kérdés. Elsősorban a nácik által tervezett reformkereszténység - hivatalos nevén: pozitív kereszténység - problémája volt ez, de maga a terv gyorsan bedőlt. A náci elit egy része eleve nem volt kereszténység, a másik rész pedig nem volt hajlandó szakítani a hagyományos protestantizmussal.

A hagyományos keresztény antijudaizmus meg bőven elegendő lett.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 16:51:34

@midnight coder: nagyon sok forrás szerint a Föld lapos. a tudomány mai állása szerint nem. te a laposföld-hívők közé tartozol.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 17:06:03

A Föld valóban laposnak tekinthető egy bizonyos lépték alatt. Pl. nem láttam még földmérőt, aki egy telek kimérésekor a Föld görbületével foglalkozott volna.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.07. 17:24:00

@Pipas: de azt mondani, hogy a tudomány nem tudja vizsgálni, butaság."
a tudomany eldontotte hogy hol kell keresni. lehet h tevedett. lehet hogy nem a mai izrael teruleten szuletett...nazaret mashol is volt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.07. 17:26:15

@math0: jaj hagyd mar faszcibalo.eddig jezusrol hazudoztal most jonnek a kiralyaink?
aljas egy fereg vagy hallod...

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 17:35:47

Ezt a math0 nevű trollt javaslom kivágni innen a picsába!

A másik dolog:

Honnan a véreres lófaszból veszi bárki is, hogy Krisztus korába ne lett volna lakott Názáret?????? Mégis hol lehet ekkora baromságot olvasni????

midnight coder 2019.07.07. 17:36:19

@math0: Tudsz mutatni sok olyan független, különbözõ kultúrákból származó forrást ami szerint a Föld lapos ?

midnight coder 2019.07.07. 17:38:57

@West Asia: Nagyon unalmas az a blog ahol a commentek közt csak egyféle vélemény van.

Mizantróp. 2019.07.07. 17:39:13

math0 ment a levesbe! Ez van!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 17:40:35

@West Asia:

Csak tippelni tudok. Lehet, hogy az ásatások során Jézus korából nem találtak leleteket az adott területen.

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 17:42:12

@midnight coder: Ezzel egyetértek és azzal is, hogy a stílus maga az ember. És bizonyos szint alá nem kéne lemenni!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 17:46:00

@midnight coder:

Valóban, de Brendel Matyi alias math0-val nem is a véleménye a baj, hanem a ocsmány, trágár, mindenkit sértegető, becsmérlő stílusa. Kis ízelítőért nézz be ide:

kozeletipad.blog.hu/2019/06/17/paks_2_bolcs_vagy_bator_dontes

Pár részlet:

"...kurva anyádnak a szentséghez. azért vagy vallásos atombuzi, mert kurva nehéz felfogású, elmebeteg, Down-kóros, hazudozós, pszichopata degenerált selejt állat vagy. ezért vagy atombuzi."

"magadból indulsz ki, hisztis picsa, ezek szerint azért vagy ilyen pszichopata, mert nem basztak meg 10 éve, kis ronda, féreg, selejt! hiányzik az anál, meg a szopás, mi nácikurva?!"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 17:46:58

@West Asia:

Akkor tényleg nem világos, miért állítják azt, amit.

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 17:56:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ken Dark, a University of Readning brit régészprofesszora 2004-ben komoly ásatásokat és kutatásokat végzett Názáretben. Később részt vett 2006-ban, a Názáreti Régészeti Projektben és megtalálta azt a házat Názáret városában, ahol Jézus gyermekeskedett. Az épület kormeghatásozása stimmel Jézus korával. A ház maradványai egy bazilika alatt vannak. A bazilikát a bizánciak emelték a ház fölé.

midnight coder 2019.07.07. 17:58:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A stílusa olyan amilyen. Sajna van még pár ilyen az indexen.

midnight coder 2019.07.07. 18:00:38

@Mizantróp.: Kár érte! Pedig kiváló ügynök volt! :-)

Mizantróp. 2019.07.07. 18:02:50

A Jézus korában lakott Názáretről Josephus Flavius neves történetíró is írt. Megemlítette, hogy József mint ács a település bővítése miatt ment Názáretbe, mert bízott abban, hogy a sok építkezés miatt szükség lesz ácsokra. Josephust és írásait a történettudomány elismert forrásnak tekinti.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 18:06:35

@midnight coder:

Pontatlan voltam, még csak nem is a stílusa az, ami felháborító - bár azzal is kivágnák nemcsak az MTA üléséről, hanem még egy falusi késdobálóból is -, hanem az attitűdje. A vitapartnerek becsmérlése - lásd a beidézett pár páldát - ui. nem rossz stílus, hanem a másik ember semmibe vétele, alázása, gyalázása.

Na mindegy, már így is több szót vesztegettünk rá, mint amennyit megérdemel.

midnight coder 2019.07.07. 18:11:45

@West Asia: Engem továbbra is az érdekelne hogy hol a fenében volt, és mit csinált abban az időszakban amikor eltûnt szem elől. Volt egyszer hol nem volt a karácsonyi történet a csillaggal és a három királlyal akik nem is voltak királyok, aztán nagy-nagy szünet majd megjelent valaki Jézus néven és elkezdett csodákat tenni. Ami ebben az egészben érdekes, hogy az amit Jézus mond és csinál elég nagy mértékben ellentétes az Ószövetséggel. Az ottani Isten kimondottan egy népre koncentrál, és az alapján ami ott le van írva simán lehetne egy robot, vagy egy technológiai civilizáció utolsó túlélője is. Csinál szép nagy dolgokat, Pl. ketté választja a tengert, de ezek igazából elég technikai jellegû dolgok. Pl. frigyláda, vagy az hogy tûzoszlop és más hasonló formákban kommunikál a kiválasztottal. És közben megértéssel figyeli amint a Választott Nép megcsinálja a Holocaust béta verzióját a kánaánitákon. Ezzel szemben Jézus egy hippi varázsló aki kézrátétellel gyógyít mindenféle kütyü nélkül, és visszaragasztja az őt elfogó katona fülét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 18:20:14

Visszatérve a poszt témájához, természetesen érdemes Jézus külsejéről gondolkodni, de valójában szerintem mindegy, hogy nézett ki.

A papunk elég meggyőzően magyarázta el, miért nem akarták a zsidók elfogadni Jézust mint Messiást. Ők ui. egy erős, hatalmas, győztes (had)vezért vártak, nem pedig egy jelentéktelen külsejű, gyenge, önmagáért küzdeni nem akaró halandót. Jézus mindenben az ő elvárásaik ellentéte volt.

És számomra éppen ez teszi Jézus alakját hitelessé. Ha csak kitaláció lenne, akkor biztos nem ilyennek találták volna ki, hanem sikeresnek, erősnek, diadalmasnak - lásd pl. a muzulmánok Mohemedjét. Mert hát mutassatok még egy vallást, amely a maga legfontosabb, központi alakját gyengének, megalázottnak és megalázhatónak, sőt esendőnek mutatja be.

Igen, esendőnek is. Gondoljunk pl. Jézus pusztai megkísértésére. A Sátán nyilván nem próbálkozott volna, ha abszolút kilátástalannak hitte volna a dolgot. De abban reménykedett, hogy Jézus emberi oldala felülkerekedik - persze tévedett.

agarik 2019.07.07. 18:21:26

@p.a: Miféle "jószolgálati" szerepe lehet egy egyháznak?
Egy egyház szervezett szélhámosság, nem jótékonysági szervezet! Ha végez is valami jótékonysági munkát, annak a célja is a pénz kicsalása a népekből végsősoron, NEM a segítség.

John Nethem 2019.07.07. 18:30:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Tévedés !

A hányásnak soha nincs stílusa, csak szaga.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 18:31:08

@midnight coder:

"amit Jézus mond és csinál elég nagy mértékben ellentétes az Ószövetséggel"

Az Ószövetség Istene az emberiségre mint kisgyermekre tekint, akit parancsokkal irányítani kell és látványos "effektekkel" meggyőzni. Az Újszövetség Jézusa ezzel szemben az észre és a szívre akar hatni, mert már felnőttnek tekinti az embert. Ezért is terjeszti ki működését a zsidókon túl is.

A csodákat is csak azért teszi, hogy bizonyítsa isteni származását, azt, hogy ő az Atya fia.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 18:32:06

For your information: @rabelais: szintén Matyi egyik fikanickje.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.07. 18:32:29

@math0: öregem, olyan gyomorforgatóan undorító a stílusod, hogy az ember szinte szégyenli, hogy amúgy egy véleményen van veled.
Miért nem veszel be pár Xanaxot és nézel egy kis Micimackót ehelyett?

Nyers Fa 2019.07.07. 18:33:27

@Pipas: ezt úgy értette, hogy ő áll Isten és az emberek között. Nem rangban áll elötte, hanem fizikailag, rajta keresztül vezet az út istenhez.

szepipiktor 2019.07.07. 18:46:33

Remek kis vita alakult ki itt két oldal között.
A lényeg meg nem lényeg.
Én akkor kinyitom a harmadik ajtót: A teremtő (idegenek) az akkori világ, akkori népeinek mind létrehozott egy-egy nekik megfelelő "követendőt".
Nekünk, keresztényeknek (később kereténnnyé válóknak) Jézust, de más népeknek mást, másokat.
Tehát lehet hinni benne (bennük), de amíg nem oldják meg az időutazást, fogadjuk el, hogy a hit a lényeg és nem egy-egy kijelölt "szent".

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.07. 18:47:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hihetetlen, amikor valakik egy sokszorosan hamisított meséről próbálnak komolyan beszélgetni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.07. 18:49:23

@rabelais: Húzzál már innen, te szerencsétlen. Ennyire nincs életed?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.07. 18:54:13

@szepipiktor: Mondok egy sokkal valószínűbb forgatókönyvet.
Az ember, mivel fingja nem volt az őt körülvevő világról, kitalált magának olyan történeteket, amikkel kicsit úgy érezhette, hogy van tudomása arról, hogyan működnek a dolgok. Összefüggéseket keresett, logikát, és az egészet antropomorfizálta, hogy jobban csússzon.
Aztán az emberek között mindig is voltak opportunisták, akik ebben az egészben a hatalomgyakorlás kiváló eszközét látták, nem is feltétlenül tudatosan. A vallás gyorsan komoly iparággá vált, hatalmat és vagyont biztosított a létrehozói és vezetői számára.

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 18:56:34

@rabelais: Az, hogy a ház kora stimmel Jézus korával természetesen csak egy eleme annak a régészeti kutatómunkának, mely az épületet Krisztus családjának tulajdonítja. Egy elem, ami azt is bizonyítja, hogy Názáret igenis lakott volt abban az időben. Mellesleg az az idióta, aki azt az egyszerű kognitív munkát is képtelen elvégezni, amit a szövegértelmezés és a szemantika igényel. Ha ennyire faék szinte mozog a felfogó képességed, miért erőlteted, hogy a témához szólj?

Mizantróp. 2019.07.07. 19:01:34

@rabelais: De igen, bizony Josephus írt Názáretről. Mellesleg kurvára nincs közöd ahhoz, hogy kit moderálok ki. Amúgy meg senkit nem moderáltam, csak egyetlen kommentelőt vágtam ki innen. De az is az én döntésem volt. Ennyi.

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 19:05:02

... Amúgy math0 és rabelais ugyanaz a személy. Itt van a kis szarházi másik nickkel!

antiindex 2019.07.07. 19:08:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: pacifizmus más vallásokban:

Hinduizmus, Jainismus, Budhizmus:

en.wikipedia.org/wiki/Ahimsa

mutass még egy vallást, amelyik előírja a hívőnek, hogy még a légynem se ártson, de szó szerint!

mutass még egy vallást, amelyik a vegetarianizmust promotálja!

Fredddy 2019.07.07. 19:08:41

@math0: én ezeket a könyveket nem a wikipédiáról ismerem :) Persze, hogy elfoglalták Galliát, és megvannak az emlékei és a hatása. De Jézus életének helyszínei is megvannak születésétől a Bethesda tavon át az Olajfák hegyéig, láttam őket. És Jézus hatása ugyanúgy nehezen tagadható, mint a gall hódításé. Suetonius és Plutarkhosz 100 évvel éltek Caesar után egy olyan rezsimben, aminek Caesar konkrétan az istene volt, a másik két könyvet meg Caesar írta, hogy magát fényezze. Egyszerűen arról van szó, hogy amit simán elfogadsz bizonyítéknak egyik esetben, azt a másikban kevesled, a különbség pusztán annyi, hogy érzelmileg hogy viszonyulsz a két témához. De vajon akkor hogy történt az eset?

1.) valaki kitalálta a Jézus-sztorit, és elkezdte terjeszteni.... egészen addig, amíg az első jeruzsálemivel nem találkozott, aki árkot röhögött köré, tesó, Pilátus tökre bírja a prófétákat és aznap rohadtul nem végeztetett ki senkit.
2.) páran összejöttek, mert kell egy x+1-edik vallás, és Néró oroszlánjai se maradjanak éhen, kitalálták Jézust. A részletekben viszont nem tudtak megegyezni, ezért mindenki megírta a saját fanfictiönjét, szemtanúkkal pedig ők se találkoztak, egyikük se.
3.) ahogy az Arthur-legenda, vagy az általad is említett, eredetileg egyébként valószínűleg Nagy Lajosról szóló Igazságos Mátyás-sztorik, Jézus története is hosszú időn át más, tök különböző történeteket magába olvasztva, ma már visszakövethetetlen igazságmagból alakult ki. De ennek ellentmond, hogy akárki is írta az evangéliumokat, pár évtizeddel az események után kész volt vele. Nem teltek el évszázadok és emberöltők, hogy a Moszkva téren Mercedeseket osztogassanak :P
4.) Tényleg élt egy Jézus nevű tanító, aki személyes karizmájával és újszerű tanaival sok embert megfogott. A konkurencia a jeruzsálemi bevonulást már nem tudta lenyelni és kinyíratta, de az emberek nem felejtették el annak ellenére, hogy szétszóródtak, mindenki hazament a falujába. 20-30 év múlva, mikor az eredeti arcok halántéka már őszült, felmerült az igény, hogy a sztorikat leírják. Többen neki is láttak, mindenki, amennyit felfogott a sztoriból, megírta, néhányan hozzáköltöttek, hogy nagyobbat szóljon, az igényesebbek más forrásokat is felhasználtak, így lettek az evangéliumok. Aztán a zsűri (hagyomány szerint a niceai zsinaton, de egyébként valószínúleg már a 2-3. században) kiválasztotta a 4 viszonylag legjobbat, és az lett a kánon.

Szerintem 4.)

Mizantróp. 2019.07.07. 19:11:19

@antiindex: Mégis hány nicked van még te kis görény?

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 19:14:33

Akkor tehát math0 = rabelais = antiindex :))))) Sok lehet még neki. :) :D Nagyban tolja!

Mizantróp. 2019.07.07. 19:16:24

@West Asia: math0 = rabelais = antiindex = Brendel Mátyás. Szép kis lista lesz! :))) De hagy csinálja csak. P

midnight coder 2019.07.07. 19:31:34

@rabelais: Mondjuk a középiskolában ez anno nálunk kimaradt a tananyagból, de ez nyilván a Kádár-rendszer hibája volt, azóta sokat fejlődhetett az oktatás. Bár ezt picit kétlem.

A másik hiba az volt a laposföld idecitálásával, hogy a maga idejében ez bizony a tudomány aktuális állását jelentette. Es az akkora matyik pont úgy meg voltak győződve arról, hogy a Föld körbehajózása lehetetlen mint ahogy te meg vagy arról, hogy az amit Jézus csinált nem lehetséges.

midnight coder 2019.07.07. 19:36:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Valóban, ez is egy különbség ami arra utal, hogy a kettőnek igazából nem nagyon van köze egymáshoz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 19:38:45

@rabelais:

Tudod, mindenkivel azon a nyelven kell beszélni, amelyen ért. Sajnos te csak ezen a nyelven értesz. A többi blogon nagyon sokáig tűrtük a mocskolódásodat, aztán lassan elkezdtünk a te nyelveden válaszolni neked, mire föl azonnal megsértődtél. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 19:39:49

@Nyers Fa:

"rajta keresztül vezet az út istenhez."

Amit mellesleg explicite ki is mondott.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 19:55:29

@midnight coder:

"A másik hiba az volt a laposföld idecitálásával, hogy a maga idejében ez bizony a tudomány aktuális állását jelentette."

Azért tegyük hozzá, hogy ez a "maga idejében" eléggé régen volt. Kolumbusz idejében már általánosan elfogadott álláspont volt, hogy a Föld gömb alakú. Az újdonság inkább csak az volt, hogy Kolumbusz úgy mert belevágni, hogy nem is tudta pontosan, mennyit kell majd hajóznia. Pedig akár tudhatta volna is, hiszen Erasztothenész már Krisztus előtt több mint 200 évvel megmérte és kiszámította a Föld kerületét, mégpedig igencsak jó pontossággal. Sőt még a Föld forgástengelyének dőlésszögét is elég jól megmérte - mondjuk ez nem volt olyan nehéz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 19:56:41

Basszus, mindig félreírom: Eratoszthenész.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 19:59:11

@Before:

"hihetetlen, amikor valakik egy sokszorosan hamisított meséről próbálnak komolyan beszélgetni."

Meg fogsz lepődni, de a szépirodalom tanulmányozása pontosan erről szól. :)

Pipas 2019.07.07. 19:59:37

@Fredddy: "ilyen szintre ne menjünk már le, szerinted egy ismerőse életrajzát csak akkor írhatja meg valaki, ha születésétől a haláláig élete minden percében ott volt?"

Ja, hogy nem szemtanú? Mert az előbb még az volt.

"És továbbra is Jézus, mint történelmi személy életének kulcseseményeiről, azaz kb három évről van szó, nem az apja álmáról, vagy az üres sír felfedezésének részleteiről."

Tehát a születése körüli csodás események nem lényegesek? Nem történtek meg? Ha elolvasná rá sem ismerne? Akkor miért mondod, hogy a csávó létezett, ha csak a neve volt ugyanaz? Mert akkor Dart Vader is létezett...

"De egyébként te hogy képzeled el, valakik összejöttek, megegyeztek, hogy kitalálnak egy nem létező embert, a Kr. u. 1. század második felére mindenkinek bemesélték, hogy ők emlékeznek rosszul?"

Az, hogy hogyan történhetett elég világos, az ilyen legendás alakok megjelenését a modern korban feljegyezték. Ilyen csodás személy John From, akihez a cargo vallás hívei imádkoznak:
en.wikipedia.org/wiki/John_Frum

"Mert ö, izé, miért is, ja igen, világvallást alapítani csak úgy lehet, hogy nulláról írjuk a mesét, és vigyázunk, hogy a valósághoz semmi köze ne legyen?"

Nem, nem nulláról írták, különféle legendákat plagizáltak, szinte egy új elem sincs a történetben. És nem, nem akartak világvallást alapítani, egyszerűen történetek írtak, hogy befolyásolják vele a közvéleményt. Ha azt akarták volna elhitetni a világgal, hogy megtörtént eseményeket írnak le, akkor egészen máshogy fogalmaztak volna.

Pipas 2019.07.07. 20:10:00

@Fredddy: "valaki kitalálta a Jézus-sztorit, és elkezdte terjeszteni.... egészen addig, amíg az első jeruzsálemivel nem találkozott, aki árkot röhögött köré, tesó, Pilátus tökre bírja a prófétákat és aznap rohadtul nem végeztetett ki senkit."

Meh, Pilátus úgy kivégeztette volna mint a sicc. Az volt a vád ellene, hogy az állam ellen szervezkedik, akkoriban ilyen vádat nem volt szokás lábon kihordani. :D

Ami hihetetlen a történetben az a zsidó papság, hogy elkezdenek követeléseket megfogalmazni pilátusnak. Nos, aki ilyet csinált volna az is ment volna a levesbe, de nagyon gyorsan. Róma nem úgy uralkodott, hogy amolyan demokratikus módon megkérdezte a helyi hatalmasságokat, hogy mi legyen. :)

Meg aztán ez az "ünnepek alatt elengedünk egy bűnöst" dolog is marhaság. Ilyen szokás nem volt soha. De volt egy olyan szokás, hogy két kecskebak közül egyre rárakták a nemzetség bűnét, elengedték (bűnbak), a másikat meg, amelyik bűntelen volt, tökéletes, azt feláldozták az istennek.

Ennek a szokásnak az allegóriája a Barabás/Jézus elengedjük/feláldozzuk történet. Allegória, "az ábrázolt események, személyek vagy elvont fogalmak kapnak egy második, rejtett jelentést, értelmezést". A valóságban nem történnek allegóriák, a művészeti alkotásokban, az irodalomban történnek. Csak vannak emberek, akik nem ismerik a kort és nem ismerik fel az allegóriát. Összekeverik az irodalmi alkotást a történelmi feljegyzéssel.

A történet mondanivalója az, hogy a áldouati álat vére egy évre megváltotta a népet a bűneiktől, de Jézus vére több, varázslatosabb, örök megváltást jelent. Kitalált történet, sugallt, rejtett jelentés.

Pipas 2019.07.07. 20:12:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az újdonság inkább csak az volt, hogy Kolumbusz úgy mert belevágni, hogy nem is tudta pontosan, mennyit kell majd hajóznia"

Alulbecsülte, elfogadott valami áltudományos művet, ami fele annyit hozott ki mint amennyi az elfogadott érték volt. A hozzáértők figyelmeztették, hogy már évszázadok óta tudni lehet mekkora a föld és szomjan fognak halni, de Kolumbusz makacs volt és ostoba.

Nameg hatalmas mázlija volt, mert félúton volt egy kontinens. :D

Nyers Fa 2019.07.07. 20:20:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A szamár nem úgy néz ki mint egy ló, a szamár úgy néz ki mint egy szamár.
Te pont a modern marketing eszközeit próbálod ràhúzni Jézusra, elfelejted, hogy az embereket a tetteik alapján is meg lehet itélni, nem csak a külsőségek alapján.

2019.07.07. 20:45:05

"A világ legnagyobb vallásának, a kereszténységnek legfontosabb alakja maga Jézus, noha életének első szakaszáról (gyermek-, és ifjú koráról) és például külső megjelenéséről alig - alig szolnak a fennmaradt írások."

Dehogynem, úgy hívják hogy Arvisura. Idézek belőle.

Mazarehi beavatott aranyasszony tanítványai között szerepelt egy beavatott ifjú, Matariós, akit Jézus néven vettek fel az egyiptomi beavatottak közé. Apját egy római Gandás-féle kasszu harcos személyében jelölték meg Hétvárosban. Hétváros, azaz egyiptomi nyelven Hetevaret a hikszoszok szerint Bothonban volt a Nílus deltája és a mai Kairó között.

Pannónföldjén a 24 Hun Törzsek mindegyikéből vannak itt őslakók, akik a Meleg­vizek-Birodalmát újra elfoglalták. Hungár azt kifogásolta, hogy a helytartó megbízot­tai, nem tudván a pannon-féle nyelveken beszélni, a saját elgondolásuk, vagy a folyók nevei szerint adták meg az őslakók nevét, amelybe a pannón törzsfők beleegyeztek. Ezért Hungár többek között azt javasolta, hogy az Oszkusz táblák küldöttsége várjon még az Ordoszba történő elvitellel, mert a második százéves szerződés szerint már kiforrott jelentést tudnak elvinni. A tízéves ellenőrzéseket továbbra is fenn fogják tar­tani. Az Asenbettel, Annabetel, Herrembettel, Hiszrael, Jahu és Élihóm zsidó szekták között véres összetűzés van kialakulóban. A Szeretet Égi-eredetű tanát valamennyi­en másképp értelmezik. Ahány ember csak ír, mind másként magyarázza Jézus tanát.

Az Arvisura itt megtalálható: app.box.com/s/pz20looqv95ixfndkwqj

Fredddy 2019.07.07. 21:30:11

@Pipas: ,,Ami hihetetlen a történetben az a zsidó papság, hogy elkezdenek követeléseket megfogalmazni pilátusnak. Nos, aki ilyet csinált volna az is ment volna a levesbe, de nagyon gyorsan. Róma nem úgy uralkodott, hogy amolyan demokratikus módon megkérdezte a helyi hatalmasságokat, hogy mi legyen. :)"
Pedig ez csak neked hihetetlen, a Római Birodalom pontosan így működött. Nem egy központosított modern diktatúra volt, amilyennek az általad látott amerikai filmekben ábrázolják, a helyi elittel mindig kiegyezésre és hatalmi egyensúly kialakítására törekedett, a függő viszony pontos természete mindenhol más és más volt. Éppen ezért tudott sikeresen uralkodni. Az állandóan lázongó Judeában pedig bármi megtörténhetett.

A főpapok zsarolása ráadásul nem Rómának, hanem személyesen Pilátusnak szólt: egy lázadás az ő személyes kudarca lett volna. Mint ahogy végül tényleg egy rosszul kezelt lázadás miatt csapták el a helytartóságból Kr. u. 36-ban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 21:35:01

@Nyers Fa:

Kellő távolságból úgy néz ki.

"elfelejted, hogy az embereket a tetteik alapján is meg lehet itélni, nem csak a külsőségek alapján."

Olvasd már el a kommentem utolsó mondatát.

Ggábor 2019.07.07. 21:58:41

@Mizantróp.: az egy dolog, hogy a lepel mikori, talán mindegy is. Az ábra rajta egy ember VETÜLETE, nem pedig terítéke. Mint egy fotó, előlről és hátulról. Amikor a kép rákerült, a vászon síkban volt, esetleg keretre feszítve. Ha testen lett volna, egy ember TERÍTÉKÉT látnánk, az arc és a test elejét és oldalát egyszerre. Bizánci ikonokon vannak ilyen képek.

A kép egy festmény.

Ggábor 2019.07.07. 22:05:21

@Artificem: Irtam már @Mizantróp.nak: az egy dolog, hogy a lepel mikori, talán mindegy is. Az ábra rajta egy ember VETÜLETE, nem pedig terítéke. Mint egy fotó, előlről és hátulról. Amikor a kép rákerült, a vászon síkban volt, esetleg keretre feszítve. Ha testen lett volna, egy ember TERÍTÉKÉT látnánk, az arc és a test elejét és oldalát egyszerre. Bizánci ikonokon vannak ilyen képek.

A kép egy festmény.

Argus_ 2019.07.07. 22:21:29

@Ggábor: Ez oké, de nem festmény. Ha az lenne, akkor a laborvizsgálatok találtak volna nyomot festékanyagokra. De nem találtak semmi ilyesmit.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.07. 22:30:38

Látom egészen jól elpofozták itt egyesek, meg kettesek a szart egész nap.

Hitler még nem régen múlt el a történelemből, még sem lehet tudni, hogy valóban ott, és akkor halt-e meg, ahol állítják. Pedig akkoriban már voltak filmek, hangfelvételek, jegyzőkönyvek, meg minden, ami a jézusi fogantatás előtt és után nem igen volt. Ergo a történelmet magyarázók a legjobb hazudozók.

Ja, hogy voltak ilyen-olyan-amolyan kőtáblák, ékírások, meg egyéb két-három nyelvű kövek? Hát persze, hogy voltak, de közben elveszett azok elolvasásának tudása, a mostani "elolvasás" meg vagy helyes, vagy nem.

Minden esetre sajnálom, hogy senki nem próbálta értelmezni a különleges fogantatást, pedig az minden ember esetében ma is úgy történik, mint jézus idején, kivéve a lombikosokat, de arról akkoriban még szó sem lehetett. Vagy pont ezért nem megy a magyarázat?;D

Pipas 2019.07.07. 22:44:25

@Fredddy: "A főpapok zsarolása ráadásul nem Rómának, hanem személyesen Pilátusnak szólt"

Hát persze. A római helytartó meghátrált a zsidó papok elől, beadta a derekát. Mármint a mesében, amiben vizen járás, bor vízzé változtatása meg sírbók kikelő zombik vannak. A valóságban a helytartó a császár hatalmát képviselte, ha beszóltál neki halott voltál. De mindegy, aki a bibliából tanul történelmet, annak minden lehetséges. :D

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.07. 22:57:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: na ne viccelj. Egyrészt a biblia maximum irodalomtörténeti mű, semmi köze a szépirodalomhoz.
Másrészt, amit te is csináltál az légbőlkapott állítások komoly elemezgetése, "mit csinált Jézus, amikor", meg, hogy a sátán hogyan is kísértette meg, miközben ezeknek a valóságalapja zéró. Hasonlóan vicces a poszt eredeti felvetése, amivel egy fél mondatnyi szövegre alapozva komolyan megpróbálja kielemezni, hogy hogyan is nézett ki az az ember, akinek a létezése se bizonyítható egyáltalán.

Fredddy 2019.07.07. 23:00:58

@Pipas: hát, ahogy gondolod.

Ggábor 2019.07.07. 23:51:34

@Artificem: Nem festékkel festették, fentebb is szó van a szálak pörzsölt jellegéről. Oxidáló sav, vag lápisz? Aztán jól kimosták?

A kép negatív. Megfestették pl.viasszal a pozitívot, azután oxidáló közegben "előhívták?" Mint a pozitív/negatív technikák a mai integrált áramkör gyártás fotolitográfiájában. Kicsit a batikolásra emlékeztet, de azután nem festünk, hanem pörzsölünk.

Akárhogy csinálták, az "elölről" és a "hátulról" kép is síkvetület, a vászon senkire nem volt rátekerve, amikor a kép keletkezett. A camera obscura a szoborról és valami marásos előhívási technika sem rossz ötlet. És ilyesmiket az ókorban is ismertek.

Argus_ 2019.07.08. 00:50:24

@Ggábor: A mai modern tudomány nem nagyon találja az egész kép keletkezésének magyarázatát. Az egyház pedig azt mondja, hogy Jézus testének feltámadása okozta, vagyis az a folyamat, ahogyan teste éterivé átlényegülve átjutott a leplen. Érdekes mindenesetre.

Ggábor 2019.07.08. 00:54:18

Tisztelem az egyházat, de ha a lepel nem síkban volt, hanem a testre csavarva, ahogyan az funkcionális, akkor éterileg oldalvást oldalnézetben kellett volna lényegülnie ...

Ennél az is jobb, ha a lepel síkba volt hajtogatva 1200 körül Bizáncban, majd CSODA által, egyszerre rá került a Megváltó képe. Mindenesetre, hihetőbb.

Argus_ 2019.07.08. 01:29:44

@Ggábor: Ez nagyon szép, de HOGYAN? Mert az továbbra sem tudjuk. Ha összehajtva Bizáncban is de HOGY CSINÁLTÁK? Én nem vetném el az egyhàzi magyarázatot ugyanis nem sok összehasonlitási alapunk van arra, hogy egy "feltámadás" milyen nyomot hagy egy leplen. 2000 éve nem volt ilyen.

kolomparlole1114 2019.07.08. 06:11:29

"A torinoi lepel, - mellyel halála után letakarták abban a barlangban, ahová testét vitték és ahol harmadnapon feltámadt - megőrizte Jézus testének körvonalait."

Azt ugyan nem, max azét akiét ráfestették a középkori hamisítók.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.08. 06:24:44

@midnight coder:

Igen, ez az egyik nagy mai ateista mítosz.

Hogy ott volt a tudós Kolumbusz, s vitázott a maradi papokkal. A csúnya papok azt mondták: a Föld lapos, meg szakadék van a szélén, szóval nem lehet elmenni nyugat felé hajózva Indiába. A bátor tudós Colombo hadnagy meg cáfolta a klerikálfasisztákat.

A valóságban éppen a papok voltak a tudósok, akik bizonyították Kolumbusznak, túl messze van India, s nem tud elérni oda, ráadásul ismeretlen vizeken.

Kolumbusz rosszul számolt, fele annyi távolságot tételezett fel. Csak mázlija lett: akadt útközben egy váratlan kontinens.

Pipas 2019.07.08. 07:01:48

@Before: "na ne viccelj. Egyrészt a biblia maximum irodalomtörténeti mű, semmi köze a szépirodalomhoz. "

Az evangélimok mindegyike klasszikus szépirodalmi eszközökkel operál, a szerzői a görög klasszikus irodalom akkoriban közkedvelt eszközeivel éltek. Például ezzel:

"A kiazmus a retorikában tükörképes, keresztező elhelyezés; olyan retorikai eszköz, mely azzal ér el nagyobb hatást, hogy az első rész kulcsfontosságú elemeit a második rész fordított sorrendben ismétli meg. A transzmutáció, azaz áthelyezés, felcserélés egyik alfaja.

Különösen népszerű volt a latin irodalomban; gyakran előfordul a héber költészetben is."

Namost vagy Jézus élete követett valami misztikus okokból irodalmi szerkezetet vagy a szerzők a képzeletbeli sztorit a görög irodalom közkedvelt eszközeinek megfelelően állították össze. Választhatsz, de azt mondani, hogy "semmi köze a szépirodalomhoz" igencsak erős.

És itt egy példa, ami megmutatja ezt a szerkezetet, hihetetlen, hogy milyen konzekvensen ragaszkodtak ehhez a szerkezethez:

www.bible.literarystructure.info/bible/43_John_pericope_e.html

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.08. 09:16:39

No de ha még mindig nem fogant meg, mert ugy a szentlélek az nem testi, hanem lelki ( bár birca azt írta korábban, hogy leszállt a földre, de azt nem írta, hogy honnan, feltételezem a nőről ), akkor kiről is beszéltek?

Meg aztán mi is van a Jézus vérvonalával a Mária Magdolnával? Istennek van vérvonala?

Ursus Arctus 2019.07.08. 11:56:00

Én ezt a középkori "lepel-hamisítók" baromságot valahogy nem veszem be. Nem életszerű, hogy a sötét középkor legközepén lettek volna olyan high-tech hamisító szakemberek, meg laboránsok, akik annyira komoly munkát végezzenek, hogy 700 évvel később se tudják megfejteni a trükkjüket. Nem életszerű. Aki ezt beveszi, az hihet akár a hétfejű sárkányban meg a gyíkemberekben is.

Pipas 2019.07.08. 13:02:50

@WAR10CK.: "Nem életszerű. Aki ezt beveszi"

Igazad van, ez tényleg nem életszerű. Sokkal hihetőbb és életszerűbb, hogy a világegyetemet teremtő mindenható, varázserővel rendelkező lény elhatározta, hogy a saját fiának meg kell halnia, és ehhez egy eldugott galaxis eldugott kis rendszerében egy eldugott kis primitív törzs eldugott kis falujában teherbe ejtett egy férjes nőt, akinek aztán a fiát harminc évre rá felszögeztek egy fára, betettek egy barlangba, aki ott feltámadott és valami varázslat által rásugározta a szakállának a képét egy rongyra, amit aztán kétezer éven keresztül őrizgetnek mint isten létének egyetlen bizonyítékát.

Occam borotvája, én is mindig ezt mondom. :D

Pipas 2019.07.08. 13:06:55

@WAR10CK.: Vagy...

esetleg lehet, hogy csinálni valamit általában sokkal könnyebb, mint ezer évvel később pontosan megmondani, hogy mit is csináltál? Esetleg...

Ursus Arctus 2019.07.08. 15:38:57

@Pipas: Akkor Occam borotvája alapigazságát szem előtt tartva tegyük fel így a kérdést:

Melyik a valószínűbb:

Az, hogy 800 évvel ezelőtt, a középkor legsötétebb és legfejletlenebb korszakában (valamikor 1200 körül), amikor az emberiség még messze nem ismerte sem a fényképezés, sem a vegyészet, sem az orvostudomány (anatómia) alapjait, titokzatos tudósok és mérnökök kezelésbe vettek egy darab gyolcsot, hogy aztán arra fáradtságot nem kímélve egy emberalakot hamisítsanak és aztán az egészet jól elrejtsék a világ elől egy lovagrendnél. (Mert hogy akkoriban mint tudjuk, a Templomosok rejtegették.)

vagy

Valóban egy ma még megmagyarázhatatlan metafizikai jelenség okozta a lepel elváltozásait és az ezernyi minta mely mind Krisztus korára utal, valóban egy 2000 éves leplet magyaráz meg számunkra.

Pipas 2019.07.09. 06:13:05

@WAR10CK.: "Melyik a valószínűbb:

Valóban egy ma még megmagyarázhatatlan metafizikai jelenség"

Eddig még egyetlen "metafizikai jelenséget" sem sikerült hitelt érdemlően megfigyelni, ezért ennek a valószínűsége az ismereteink szerint épp 0.

"amikor az emberiség még messze nem ismerte sem a fényképezés, sem a vegyészet, sem az orvostudomány (anatómia) alapjait"

A camera obscura időszámításunk előtt 500 évvel ezelőtt már ismert volt, vallási ceremóniákban használták is. Nem kellett hozzá nagy ész, hogy valaki körülrajzolja az így kapott képet.

Különféle kémiai eljárások a bronzkortól ismernek az emberek, a bronz előállítása maga is egy kémiai folyamat. Savakat, lúgokat már évezredek óta használnak az emberek, ezek elszínezik a szöveteket.

Az anatómia alapjait már jóval az időszámításunk előtt ismerték az emberek, egyiptomban pl. elég sok tudást szereztek a holtestek tartósítása során.

"titokzatos tudósok és mérnökök kezelésbe vettek egy darab gyolcsot"
Ja, ha azt mondod, hogy "titokzatosak" meg "mérnökök" meg "tudósok", akkor valóban furcsán hangzik. Ha azt mondod, hogy valaki a kezébe vett egy ecsetet, belemártotta valami savba vagy ráterített egy leplet egy feltüzesített szoborra, akkor viszont sokkal hétköznapibban hangzik az egész.

Nos igen, a vallás azt mondja, hogy a torinói lepel valami megmagyarázhatatlan dolog. Nem furcsa, a vallásnak egyetlen egy dolgot sem sikerült megmagyaráznia évezredek alatt. Még azt sem, hogy nappal miért van világos éjszaka meg miért van sötét.

Miért nem nézed meg inkább, hogy mit mond a tudomány a torinói lepelről? Félreértés ne essék, nem azért nem tudja megmondani a tudomány, hogy hogyan keletkezett a lepel, mert nincs egyetlen egy lehetséges módszer sem, hanem azért, mert több is van és nem tudják eldönteni egészen biztosan, hogy melyiket használták.

Csak a wikipédia cikk felsorol tíz lehetséges természettudományos magyarázatot. Ezek körül néhány elég valószínűtlen, mások viszont nagyon is lehetségesek.

Mizantróp. 2019.07.09. 23:41:33

@Pipas: Akkor ezek szerint TE TUDOD, hogy hogyan készült. Te egyedül az egész világon. Oszd már meg velünk tudatlanokkal is ezt a tudást. Dr Pipas Phd prof habil :))))))

Nanga Parbat 2019.07.09. 23:53:20

@Pipas: Tudják, csak nem sejtik! :)))))) Naná, ezer módon lehet hamisítani. Csak éppen nem ismerjük azt az ezer módot!!! Ez az apró bökkenő van csupán. De ha te tudod, hogy készült készíts már nekem egyet légyszi!!! Szívesen lenne otthon egy ilyenem és mutogatnám picit haveroknak, TV csatornáknak. Hátha beindulna a biznisz. :))):DDD

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.10. 11:46:17

@Pipas:

Istennek nincs bizonyítéka. Csak rávezető nyomok vannak, de biztos, igazolható, tudományos bizonyítk egy szál se.
süti beállítások módosítása