Jézus külső megjelenése [8.]

2019. július 06. 14:22 - Mizantróp.

A világ legnagyobb vallásának, a kereszténységnek legfontosabb alakja maga Jézus, noha életének első szakaszáról (gyermek-, és ifjú koráról) és például külső megjelenéséről alig - alig szolnak a fennmaradt írások. A Biblia csak egyetlen helyen utal külsejére: Ézsaiás próféta könyvében (53:2b):

Nem volt neki szép alakja, amiben gyönyörködhettünk volna, sem olyan külseje, amiért kedvelhettük volna."

Ez arra utal, hogy a térség korabeli átlag-külsejétől valószínűleg eltérhetett, hiszen a közízlés általában azt tekinti szépnek, vagy szimpatikusnak (kedvelhetőnek), ami az adott szubkultúrában és földrajzi területen megszokott, vagy legalábbis nem tér el attól gyökeresen. A jelenlegi korunkban a média által sugallt ideális férfi-megjelenés (magas termet, egyenes tartás, sportos izomzat, simára borotvált arc és rövid haj) egyáltalán nem lenne vonzó mondjuk egy félezer évvel ezelőtti korszakban, például a XVI. századi Európában, ahol a "vitéz" férfiaknál a hosszú haj és a szakáll a "megfelelő" külső magával értetődő "kelléke" volt és kinevették a túl magas és vékony férfiakat (inkább a zömök, férfias megjelenés dívott).

jezus_kulseje.jpg

Tehát Jézus külseje Ézsaiás könyve szerint eltért a többségétől és nem volt "szép" vagy "kedvelhető". De milyen is volt akkoriban a tipikus szamáriai, judeai, palasztiniai férfi megjelenése, melyet a sémi törzsek tagjai "kívánatosnak" és szépnek tartottak akkoriban? Az antopologiai (embertani), régészeti kutatások, illetve fennmaradt források szerint a 150-160 cm magas, sötét bőrű, göndör hajú, sötét szemű, erős szőrzetű, szakállas és erős testalkatú férfiak jelentették a többséget. Mondhatni ilyen volt a férfi ideáll, ami mondjuk ki: pontosan ellentéte a mainak. Ma a 185-190 centis, sudár testmagasság, a sportos (inkább vékony, mint vastag) testalkat, a szőrtelen arc, a világos bőr a vonzó, mert ezt sugallják a divatmagazinok, a hollywoodi filmek, a sztárok és a trendi TV műsorok, youtube csatornák.

Mindebből kiindulva, ha Jézus külsejét nem dicsérték agyon, sőt meg sem nagyon említették a korabeli források és a halála után elkészített Biblia, akkor nagyon is eltérhetett a fent említett alacsony, szőrös, sötét bőrű, tömzsi és izmosan robosztus megjelenéstől. Vagyis éppenséggel lehetett olyan is, mint a rengeteg későbbi ábrázolás mutatja: magas, világos bőrű, egyenes hajú és világos szemű, rendezett szakállal. A torinoi lepel, - mellyel halála után letakarták abban a barlangban, ahová testét vitték és ahol harmadnapon feltámadt - megőrizte Jézus testének körvonalait. A lenyomatból testmagassága is kikalkulálható, ami éppen 175 cm. Ez a magasság 20 centivel emelkedett a korabeli judeai átlag fölé, ami visszatetsző is lehetett a zsidók számára (mert annyira eltért a megszokottól).

Azok, akik Jézus külső megjelenését a korabeli férfi-átlaggal azonosítják rendszerint két érvet említenek a megváltó tömzsi és sötét bőrű külseje mellett: az egyik, hogy elfogásakor a Getszemáni-kertben a katonák nem ismerték fel és ezért kellett Júdásnak csókkal jeleznie nekik, hogy kit kell elfogniuk. Vagyis hasonlított tanítványaira. Ez az okfejtés azonban könnyen téves is lehet, hiszen a fegyvereseknek biztosra kellett menniük, így nagyon is elképzelhető, hogy ragaszkodniuk kellett a "megjelöléshez" (másrészt ha testét és fejét leplek borították, nem volt olyan simán kiszúrható, még ha el is tért megjelenése a többiekétől).

A másik érv Krisztus tipikusan judeai megjelenésére: Jézus származása, mely sémita felmenőket jelent, akik nyilván nem lehettek világos bőrűek és hajúak. Csakhogy ne felejtsük: a megváltónak csak édesanyja képviselte ezt a vérvonalat, az apai ág teljesen ismeretlen. Mint tudjuk Jézust Szűz Mária hozta világra, de édesapja nem József volt, hanem a Szentlélek képviselte isteni beavatkozás. Ez azt jelenti, hogy külső megjelenését is csak maximum 50% -ban determinálhatta az anyai sémita hatás, a másik 50% ismeretlen. (Ráadásul ott a recesszív öröklés lehetősége is, mely pont nem a domináns jegyek megjelenését jelenti.)

Mindent egybevéve egyáltalán nem biztos, hogy Jézus pontosan olyan külső jegyeket hordozott, mint a korabeli judeai zsidóság, sőt ennek éppen ellenkezője is elképzelhető. De legalábbis minimum érdemes nyitva hagyni ennek lehetőségét is. /2019.07.06.14:22/

*** 

mizantroop_lec4.jpg

369 komment
Címkék: Jézus külseje

A bejegyzés trackback címe:

https://mizantroop.blog.hu/api/trackback/id/tr6314929192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.06. 23:00:50

Az csak a zsidoknak fontos hogy igy nezzen ki ahogy a kepen bal oldalt.
nem csak semi neoek eltek ott akkor, sőt. sok nem semi nepcsoport volt a tersegben, ami nem is biztos hogy a mai izraelben volt. ugyan hogy bolyongtak a zsidok 40 evet egyiptombol? etiopiaban is van betlehem. csakszolok.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.07.06. 23:34:47

" ... A torinoi lepel, - mellyel halála után letakarták abban a barlangban, ahová testét vitték és ahol harmadnapon feltámadt ... "

A karbonizotópos vizsgálat szerint a torinói lepel egy középkori hamisítvány, így az mint a testének körvonalát igazoló hivatkozási alap értelmezhetetlen. A 21. században nem kellene a középkori dogmákhoz igazodni.

pangea 2019.07.06. 23:54:48

Ekkora f.szságot már rég olvastam.
1) Ahogy az előttem szóló írja, a torinói lepel a középkorban keszult, tehat nem bizonyíthatja Jézus testalkat at
2) Az apja a Szentlelek?! Rugaszkodj el el kicsit a Bibliából, mert nem hiteles törtenelmi emlék, hanem nagyrészt fikció.

Mizantróp. 2019.07.06. 23:55:47

@Magánvéleményem: Ez nem igaz. VAN vélemény, mely középkori eredetet feltételez, de tudományosan nincs bizonyitva, hogy nem Jézus leple.

Argus_ 2019.07.07. 00:17:26

A Torinoi lepel radiokarbon és szénizotópos vizsgálata nem sokat ér ssjnos, mert a mintát a lepel szegélyéből vették, melyet később varrtak a lepelhez. Mindez elolvasható a fentebb belinkelt cikkben.

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 00:52:35

Nagyon érdekes poszt! Nehéz kérdés eldönteni, hogy melyik lehetőség az igaz. Az emberiség valamiért egy bizonyos külső megjelenést adott Jézusnak. Olyat, amilyen 2000 éve szimpátiát kelt: hosszúkás arc, szakáll, hosszú haj, kék szemek. A nagy kérdés: valóban így is nézett ki Jézus, vagy csupán felruháztuk ezzel a megjelenéssel? És ha igen, miért épp ilyennel? Ha pedig tényleg így nézett ki, akkor ez valóban visszatetszést keltett a korabeli zsidóságban és ezért hagyták ki külsejének leírását a szent iratokból? Kiderül valaha? Még Jézus sírja sincs meg. Csak feltételezett helyén áll egy templom Jeruzsálemben.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 01:03:15

Pontatlan blog egy közhelyes témáról. A torinói lepel pedig nem Jézus arclenyomatát őrizte meg, hiszen hamisítvány.

Argus_ 2019.07.07. 01:22:28

@math0: Egy téma nem lehet közhelyes, csak egy stílus. A Torinoi lepel pedig lehet valódi is. Nem bizonyitott sem pro, sem kontra.

xyyyxyxyyxyxyyx 2019.07.07. 02:14:35

@Mizantróp.: "de tudományosan nincs bizonyitva, hogy nem Jézus leple. "

Az sincs bizonyítva, hogy nem a nagyapám halotti leple. Sőt, azt sem bizonyította senki, hogy nem a Repülő Spagettiszörny teremtette a világot.

Fekete Mamba 2019.07.07. 02:24:59

A középkori szentképek zömén a szereplők a művész korának megfelelő ruhát hordanak, a tájelemek, épületek is hazaiak. Merthogy az ábrázolások az adott kor közönségének szólnak, számukra kell támpontokat kínálni az azonosuláshoz. Ugyanez vonatkozik a főszereplő arcára is.
Ugyanezért az etiópiai ábrázolásokon meg mindig sötét bőrű, gyapjas hajú Jézusok, apostolok vannak. Ilyen eccerű. Bele kell nyugodni lassan: Jézus szinte bizonyosan zsidó származású (és külsejű) volt.

B60 2019.07.07. 03:49:57

Nem mindegy ,hogy nézett ki?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 06:28:42

Jézus testi kinézete nem számít, hiszen isteni mivolta bír igazi jelentőséggel.

Ezért mindenki kicsit úgy ábrázolta, ahogy saját maga nézett ki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 06:30:50

@xyyyxyxyyxyxyyx:

A spagettiszörnyesek buta emberek, nem vették észre, hogy csak adtak egy új nevet Istennek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 06:34:47

@Fekete Mamba:

Jézus zsidósága sose volt probléma a kereszténység számára.

Mad Marx 2019.07.07. 06:53:21

"Ma a 185-190 centis, sudár testmagasság, a sportos (inkább vékony, mint vastag) testalkat, a szőrtelen arc, a világos bőr a vonzó"
Néha jó lenne kimászni a szekrény mélyéről és feljönni a pincéből az emberek közé, körülnézni picit :D

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.07. 07:10:00

Nevetséges és szánalmas ez a habverés a semmiről.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.07. 07:24:17

@Fekete Mamba: bele kwll nyugondi..."
hat eloszor a zsidok hozhatnanak vmi igazi bizonyitekot h zsido, mert ez a bemondasra ugyek eleg uncsi.
bemondasra ok a kivalasztot nep, bemondasra Jezus zsido...es ezt MINDENKI higyje el...
ahha

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.07. 07:40:10

@MAXVAL bircaman közíró: hazugsag. Jezus szarmazasa egyszerűen nem volt tema, egy csomó ideig. a zsidok soha nem fogadtak el mint messiast.(nem is az). aztan megtek, aztan 400ra rajottek ez a tan tul sikeres. uccu foglaljuk be, ahogy szomtuk. jott a calcedoni zsinat. oszovetseg raragasztva jezusra, mara meg oda jutottjnk, hogy FOGADJUK EL HIABA NA, zsidó volt.
ha egy idezetet hozol ami azzal kwzdodik,MI ZSIDOK azzal szemben ahogy a Bibliaban vagy miszerint TI ZSIDOK

Mert bizony zsidok KÖZÉ születni nemugyanaz mint zsidonak.
persze az is erdekes mire ez a nagy igyekezet uraim? nem mindegy a szarmazas?hiszen EGYETEMES MEGVÁLTÓ VOLT. Minden népből johetett volna hisz a megvaltas sem valogatott. Jellemzo, akkor megöljük, ma kisajátítjuk, de nyudodjunk bele...persze bmeg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 07:42:24

@FILTOL:

A korai zsidó rágalom szerint Jézus egy zsidó nő és egy római katonai gyereke volt. Azaz akkor is elismerték zsidóságát.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.07. 07:47:40

@pangea: 2.neked. de egy hivonek nem. es vannak benne.
persze a zsido hagyomanyt ilyenkor nem vizsgaztatjak, mert kiderulne Maria egy szajha, Jezus apja ismeretlen es különben is, nem volt messias stb.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.07. 07:51:05

@MAXVAL bircaman közíró: a zsidó vallas terito vallas volt a cikk alapvetese h semita népből jött, ez osszemosas nem igazolás. mivel eroszakosan térítettek, megha igaz is ez, akkor sem jelenti feltetlenul azt h semita volt az anyja. 1000 ilyen osszemosas van.

RoxyCRX 2019.07.07. 08:04:31

@Mizantróp.: De tudomanyosan is bizonyitva van. Csak ugyebar minden ami cafolat Jezusra bibliara keresztenysegre az mindig "rejtejes" "nem elegge! bizonyitott" stb.

Mad Marx 2019.07.07. 08:10:52

@FILTOL: Picit enek a térítős dolognak azért nézz jobban utána, kevered a semitát a zsidóval, ez is olyan rovar-bogár dolog.

Pipas 2019.07.07. 08:13:27

@Fekete Mamba: "Jézus szinte bizonyosan zsidó származású (és külsejű) volt."

Jézus szinte bizonyosan nem létezett. Ha létezett volna, amire igen kevés az esély, akkor egész bizonyos, hogy nem is ismerne magára a biblia alapján, azaz ha létezett, akkor sem az a Jézus létezett, akire te gondolsz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 08:17:00

@Artificem: Egy téma lehet küzhelyes, a torinoi lepel pedig igazoltan hamisítvány.

midnight coder 2019.07.07. 08:21:00

Engem sokkal inkább az érdekelne, mit és hol tanult Jézus fiatal korában, és főleg kiktől. Gyanítom, nem az ácsmesterséget.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.07. 08:27:32

@Mad Marx: nem keverem hanem a cikk allitja h semita volt mert zsido volt.

enrikokaruszo 2019.07.07. 08:29:48

Jézus legnagyobb bűne, hogy a kiválasztottság ellenében mindenkit befogadott...konkurenciát teremtett és rontotta a bizniszt:)
hogy milyen volt a külseje, tökmindegy

Pipas 2019.07.07. 08:30:36

@Artificem: "A Torinoi lepel radiokarbon és szénizotópos vizsgálata nem sokat ér ssjnos, mert a mintát a lepel szegélyéből vették,"

Mi a fenéért tettek volna ilyet? Te komolyan gondolod, hogy összejött a sok szakértő és ilyen elemi hibát vétettek, amit te anélkül tudsz leleplezni, hogy egy percet is áldoznál a témának?

As a precautionary measure, a piece twice as big as the one required by the protocol was cut "from the Shroud; it measured 81 mm × 21 mm (3.19 in × 0.83 in). An outer strip showing coloured filaments of uncertain origin was discarded"

"Another argument has been made that the part of the shroud from which the sample was cut had possibly become worn and threadbare from countless handlings and had been subjected to medieval textile restoration. If so, the restoration would have had to be done with such incredible virtuosity as to render it microscopically indistinguishable from the real thing. Even modern so-called invisible weaving can readily be detected under a microscope, so this possibility seems unlikely. It seems very convincing that what was measured in the laboratories was genuine cloth from the shroud after it had been subjected to rigorous cleaning procedures. Probably no sample for carbon dating has ever been subjected to such scrupulously careful examination and treatment, nor perhaps ever will again."

Nem, nem. A szokásos dolog figyelhető meg itt is. Ha a vallásos embereknek egy tudományos eredmény tetszik, ha úgy látják, hogy az egybevág a vallásukkal, akkor éljenzik, ha nem tetszik, akkor tagadják. Csináltattak három kutatóhellyel egy alapos vizsgálatot, megvizsgálták rádiokarbonnal, megvizsgálták a polleneket, a szövet felépítését, a kép formáját, majd amikor egyik sem igazolta a vallásos tanítást elvetették mindet, majd megtiltották a további vizsgálatokat.

Ha az jött volna ki, hogy a szövet 2000 éves, akkor ódákat zengenének a rádiokarbonos vizsgálatról, de nem az jött ki, ezért most olyanokat mondanak, hogy rossz volt a mintavétel, hogy valami megzavarta a mérést, sőt azt, hogy az egész rádiokarbonos vizsgálat használhatatlan. Vallásos emberek a hitüket védelmezve írtak is vagy ezer cikket arról, hogy miért is nem ért a vizsgálat semmit. Ez tudománytagadás, a tudományos eredmények elvtelen, hiten alapuló tagadása.

Stenonis 2019.07.07. 08:34:52

Végülis lehet Jézus magas, szőke, kékszemű.
Csak akkor Máriát nem a szentlélek, hanem egy gall auxiliáris katona dugta meg.

C. Lee Boss 2019.07.07. 08:35:00

Ha van egy jó, csodatevő Jézus nevű zsidó rabbi, akkor védeni és óvni kellett volna élete végéig istenének, ha már az ő fia, nem pedig hagyni, meghalni. Mennyi jót tehetett volna még és mennyi embert taníthatott volna? Most arannyal hímzett, selyemruhákban próbálnak meggyőzni minket papjai, hogy ez a természetes… Persze a Biblia nem történelemkönyv, ha élt is egy ilyen ember akkor és ott, akkor olyan lehetett mint a baloldali képen, a szőke, kékszemű skandinávok kicsit északabbra laktak...

Foxhound 2019.07.07. 08:37:19

Ézsaiás nem évszázadokkal előbb élt, mint Jézus? Csak kérdezem....

Pipas 2019.07.07. 08:40:16

A Torinói lepellel kapcsolatban még egy dolgot érdemes megjegyezni. Pár száz évvel ezelőtt még rengeteg tárgyi bizonyíték létezett Jézussal kapcsolatban. Van ahol a kereszt egy darabját őrizték, máshol egy szöget, a koronáját, mindenfélét. Minden komolyabb templomban őriztek valami tárgyat, mindegyikhez csodák tartoztak, mágikus erő.

Aztán ezek a bizonyítékok szépen elmaradoztak. Sorra derült ki róluk, hogy hamisítványok. Évszázadokon keresztül őrizgették őket, mára viszont mélyen hallgat róluk az egyház. Már nem emlegetik őket, nem hordozzák körbe őket ünnepnapokon, nem állítják ki őket. Ciki lett ezeket a dolgokat felhozni.

A Torinói leplet még őrizgetik, de már nem emegeti őket az egyház, elzárva tartja, nem engedélyezi, hogy bárki megvizsgálja. A Torinói lepel is ciki lett, azért tartják elzárva a tudomány elől, hogy azt a kis megmaradt hitelét, ami megmaradt, megőrizzék. Néhányan még hisznek benne.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 08:43:19

@FILTOL: @Artificem: Egy téma lehet küzhelyes, a torinoi lepel pedig igazoltan hamisítvány.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 08:44:24

@FILTOL: azt mondod, a Biblia hazudik Mária származásáról?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 08:47:21

"édesapja nem József volt, hanem a Szentlélek"

-Anyu, Anyu! Miért van az, hogy te is fehér vagy, apu is fehér és én néger vagyok?
-Hú, kisfiam olyan buli volt, hogy örülj, hogy nem ugatsz!!!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 08:48:29

@Mizantróp.: a C-14-es kormeghatározás eldönti a dolgot. nincs magyarázkodás!

Pipas 2019.07.07. 08:48:35

@C. Lee Boss: "Ha van egy jó, csodatevő Jézus nevű zsidó rabbi, akkor védeni és óvni kellett volna élete végéig istenének"

Nem lehetett rabbi. Jézus a bibliában az írásokkal kapcsolatban olyan iszonyatos hibákat vét, hogy azokat egyetlen rabbi sem követte volna el. Az egyetlen magyarázat rá, hogy olyan emberek írták az újszövetséget, akik maguk sem voltak teljesen tisztában azzal, hogy miben is hisznek a zsidók.

Az utolsó vacsorán például azt mondja Jézus, hogy "igyátok, mert ez az én vérem". Ilyet rabbi nem mondott volna, ha mondott volna a hallgatósága ezer felé szalad. A zsidók hitében a vér olyan szintű tabunak számított, hogy még egy véres báránycombot sem ettek volna meg. Még ma sem eszik meg. A vér tabu.

Ha Jézus azt akarta volna, hogy a hívei vért igyanak, akkor sem intézte volna el egy odavetett megjegyzéssel, hónapokon keresztül győzködte volna a híveit, aminek a végén nem maradt volna egy tanítványa sem.

Persze ez csak egy példa.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 08:54:22

@MAXVAL bircaman közíró: "A spagettiszörnyesek buta emberek, nem vették észre, hogy csak adtak egy új nevet Istennek. "

Akkor ezzel azt mondod, hogy Jézus úgy nézett ki, mint a spagetti.

Pipas 2019.07.07. 08:55:08

Jézus a bibliában azt mondja:

"Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam."

Azaz ő van az atya előtt. Az útban. Ha a történetet író személy egy kicsit is ismerte volna a zsidók hitét, akkor tudta volna, hogy ez szöges ellentétben áll az első parancsolattal. Nem valamim eldugott ki bekezdéssel, hanem az első parancsolattal.

Az első parancsolat kimondja, hogy Jehova az isten, senki sincs ő előtte. Ha Jézus azt mondta volna, hogy ő az isten előtt van, akkor igencsak sokáig kellett volna győzködnie a hallgatóságát, nem csak odavetni ezt a megjegyzést, ami az egész zsidó vallást próbálja cáfolni.

tarhonyabokor 2019.07.07. 08:55:50

Ha már az adott szubkultúrától eltérő külsőt feltételezünk, akkor miért pont arra gondoljunk, hogy magas, szőke, kék szemű, meg még ki tudja milyen - az európai kultúrkörben vonzónak számító - külső tulajdonságú lehetett Jézus ?
Azt gondolom - „Nem volt neki szép alakja, amiben gyönyörködhettünk volna, sem olyan külseje, amiért kedvelhettük volna." -, ebben az esetben a legkézenfekvőbb tulajdonság az alacsonyság, kopaszság, esetleg valamilyen bőrbetegségben való szenvedés lehetne inkább.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.07. 08:57:53

@math0: ha beidezned a pásszust ahol a szarmazasaval kapcsolatban nyilatkozik a biblia...el lehetne donteni.
varom.

agarik 2019.07.07. 09:01:25

Jézus nem létezett. Ennyi.
Ha mégis, akkor raptor volt.

agarik 2019.07.07. 09:02:02

@Artificem: a torinói lepel bizonyított hogy csalás.
Mint miden amit az egyházak valaha is csináltak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.07. 09:03:17

@Pipas: Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást."
ne jehovat, ne a kivalasztott népet es csak azt...hanem egymást.
mi ez ha nem a zsido teljes vallas elvetese? a torvenyt elvetni? uj parancsolatot adni? ahelyett amit mozes lehozott?ájjaj

Pipas 2019.07.07. 09:06:11

A korai Jézus ábrázolás Jézust rövid göndör hajjal, szakáll nélkül, sokszor kimondottan női vonásokkal ábrázolták. Olyan ábrázolás is fennmaradt, ahol Jézusnak androgün kinézettet, vagy melleket tulajdonítottak. Akkoriban ugyanis sokan úgy gondolták, hogy Jézus nem nélküli volt, sőt kimondottan nőies volt. Merthogy a zsidó vallásban nem volt női isten és emiatt sokan ódzkodtak attól, hogy csatlakozzanak, kellett a nőis isten.

Mára persze ott van Mária, lehet hozzá imádkozni, le lehet borulni előtte, lehet szobrokat csinálni róla, festményeket, lehet bizonygatni, hogy megjelent. Mára nincs olyan nagy szükség arra, hogy Jézus női vonásokkal rendelkezzen, arra orr van Mária, aki klaszikus női félisten.

Sőt egyesek szerint soha nem is halt meg, csak felment a menyországba, ami félisten stítuszból isten státuszba helyezi, megkapja az istenség utolsó ismérvét is, a hallhatatlanságot.

Pipas 2019.07.07. 09:15:48

@FILTOL: "mi ez ha nem a zsido teljes vallas elvetese?"

Persze, de a régi vallás elvetése csak egy dolog, az igazán ciki, amikor Jézus kimondottan téved az írásokkal kapcsolatban. Hibásan értelmezi, hibás fordítás alapján magyarázza.

Az újszövetségi Jézus történetek szerzői egyértelműen a zsidó szent írások görög fordításaiból dolgoztak. Ez nagyon ciki, mert nyomon követhető, hogy hogyn építették be a görög változat fordítási hibáit a történetbe. Ha Jézus létezett volna, akkor a szentírásnak csak a görög fordítását ismerte volna, ami nonszensz.

Jézus például Názáretből származik. Miért? Mert a régi írások azt jövendölték, hogy a megváltó a nazarénusok közül jön el. A görög változatban a nazarénusokat több helyen názáretieknek nevezi, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz. A nazarénusok egy aszketikus szekta volt, nem ittak pl. alkoholt.

Ja, és abban az időben, amikor a Jézus történetek játszódnak Názáret nem volt lakott, nem lakott ott senki. Ezt a szerző nem tudta, rági iratokból dolgozott, nem is járt azokon a területeken, ahol a történet játszódik. Ezért is lehet, hogy a törttének tele vannak földrajzi képtelenségekkel, ott van tenger, ahol valójában nincs, úgy mennek egyik városból a másikba, hogy a régió földrajza teljesen össze van keveredve.

A keresztények egy időben azt vallották, hogy a bibliai területek asztrálsíkon vannak, nem a földön, de mára szerencsére a hívők nem tudják hogyan helyezkednek el ezek a városok egymáshoz képest.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.07.07. 09:15:54

@Pipas: Ugyanezt hallottam már Napoleonról is és szerintem ráhúzható Antall Józsefre ugyanúgy. Soha nem lehetünk biztosak semmiben, figyelni kell, mert átvernek.

Pipas 2019.07.07. 09:20:12

@p.a: "Ugyanezt hallottam már Napoleonról is"

Hallottam Zeuszról, Ozíriszről, A Nagy Manituról, hogy istenek. Következtethetek ebből arra, hogy Jézus is kitalált személy? Aligha, ezek egymástól független kijelentések, nem sok közük van egymáshoz.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.07.07. 09:21:26

@agarik: Az egyházaknak ma is jelentős jószolgálati szerepük van, azaz nem minden család, amit csinálnak. Más kérdés, hogy az egyházi emberek sokszor érdemtelenek. És az egyház természetesen nem azonos a vallással.

John Nethem 2019.07.07. 09:22:57

A fenti dolgokat nem lehet csak pusztán a fenotípussal elintézni.
Számos genetikai vizsgálat igazolta már, hogy a zsidó nők legtöbbjének teljesen más volt a TÖRZSI eredete is. Mint az összes akkor létező vándortörzsek esetén, a túlnyomóan férfiakból álló csoportok, akik jóval nagyobb területeket jártak be, asszonyaikat legtöbbször az útjuk során szerezték "be".
Például a jézusi példabeszédekben sokat emlegetett szamaritánusok a valamikori leviták ÁRONI papság leszármazottai: KOHÉNok, akiket nem vittek el asszír fogságba. És aztán amikor az asszír fogságból visszatért a zsidóság, ezeket a szamaritánusokat nem ismerték el hithű zsidónak. De mivel ezek a szamaritánusok nem tették ki a lábukat a jelenlegi Izrael területéről, így genetikai állományuk - a beltenyészet okán erősen megkülönböztethető - kapcsolódik az eredeti közel-keleti és az észak-afrikai zsidó férfi Y-DNA haploanyaghoz. A NŐK esetén viszont teljesen más kép bontakozik ki a mtDNA-ban. Ők nem hogy nem szamaritánusok, de még csak nem is héber leszármazottak.
Az askenázi zsidók esetén egyértelmű a nők európai , dél-európai eredete.
A zsidók női ágát vizsgálva arra jutottak, hogy a zsidóknál kevés volt az ősanya, és Jézus korára datálva is a legtöbbjük kánaáni leszármazású volt, vagyis a zsidó megszállás előtti női népesség leszármazási vonala. ( A Biblia is tesz említést rá: a megszállt terület férfilakosságát kiirtották vagy megritkították, a nőket pedig birtokba vették.)

ednet2023 2019.07.07. 09:23:02

@Before: Erősnek érzem a “szánalmas“ és “nevetséges” jelzőt, de a mondandód lényegével egyetértek.

igazi hős 2019.07.07. 09:24:39

@FILTOL: "Az csak a zsidoknak fontos hogy igy nezzen ki ahogy a kepen bal oldalt." Ez nagyon szánalmas terelés. A zsidóknak pont annyira mindegy Jézus kinézete, mint a keresztényeknek Buddháé. Jézust mindenhol a helyi szépségideálnak megfelelően ábrázolják, egyrészt mert eredeti ábrázolás nem volt, másrészt így lehetett "levinni" a néphez. Nézz meg egy görög/ciprusi Jézust, inkább a bal oldalira hasonlít, míg egy német nyilván a jobb oldalira. (Érdemes megnézni az Amerikai Istenek 8. epizódját, ahol "felvonulnak" a Jézusok: fehér, mexikói, néger, japán, stb.)

Pipas 2019.07.07. 09:29:56

@p.a: "Az egyházaknak ma is jelentős jószolgálati szerepük van"

Kalkuttai Teréz Anya, akit az egyház szenté avatott szintén folytatott jószolgálati tevékenységet, sőt, azt mondhatjuk, hogy az egyház jószolgálati tevékenységének eklatáns példája volt. A bírálatok szerint a szegények és rászulók megsegítésére kapott pénz mintegy 7%-a ment a szegények megsegítésére, a többit az egyház építésére fordította. :( Hahh, 7%, mellbevágó. Az emberiség jobban járt volna, ha nem az egyházaknak, hanem a vallástól mentes humanitárius szervezeteknek adták volna a pénzt.

Továbbá:

"A vádak között szerepel az, hogy politikai kötődései miatt számos emberi jogilag megkérdőjelezhető döntést támogatott; szélőjobboldali személyekkel tartott kapcsolatot, gyakran pénzügyi érdekből; hogy közreműködött nagy összegű sikkasztásokban; hogy haldoklókat keresztelt vagy kereszteltetett meg azok jóváhagyása nélkül; hogy a szegényekre vonatkozó jótékonysági tevékenysége a valóságban nagyon kevés számú (pár száz) embert érintett és hogy az erre felvett pénzeket térítési tevékenységekre fordították; hogy támogatásokat hinduknak gyakran csak akkor adtak ha azok megkeresztelkedtek.[10]

Szintén kutatásokra alapozva mások hasonló kritikákat fogalmaztak meg, illetve ezeken túl felmerült, hogy az egészségügyi ellátás, melyet nyújtottak nemcsak gondatlan, de gyakran egyértelműen elhanyagolt vagy akár kártékony is volt és hogy számtalan esetben könnyen gyógyítható betegségekben hunytak el betegeik, vagy akár amúgy egészséges ápoltjaik; hogy intézményeikben vallási indokok alapján nem alkalmaztak semmiféle fájdalomcsillapítást, illetve a szenvedő betegeket ágyhoz kötözték fájdalomcsillapítás helyett; hogy semmiféle esetben nem támogatta a terhességmegszakítást (beleértve a nemi erőszakot)."

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.07.07. 09:33:57

@MAXVAL bircaman közíró: Akkor az a brianől vehette át, mert én emlékszem, hogy ott ez a téma. DE az is lehet, hogy fordítva volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 09:34:11

@Pipas:

Egy átlag humanitárius szervezet a bevétele 99 %-át magára költi.

Szóval ha Teréz csak 93 %-ot költött magára, az nagyon jó arány. S eleve ennek a 93 %-nak a nagy része is egyházi tevékenységre ment, ami közvetve segítség a szegényeknek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 09:36:37

@John Nethem:

Az askenézik germán-szláv-török kinézetűek. A szefárdikban viszont több a szemita vér, ott arab-olasz-spanyol a kinézet.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.07.07. 09:39:12

@Pipas: Nem értem, mire akarsz itt kilyukadni.

Van jószolgálati szerepük? Van.
Nem hatékony? Hát nem.
Csináltak rosszat is? Persze.

A 7%-ot pedig az általad említett szervezetekre is ki lehet hozni, sőt akármilyen számot ki lehet hozni bármire, ha normális könyvelő ül le számolni. A közgazdaságtan (és azon belül az üzemgazdaság különösen) nem egzakt tudomány. De én még csak azt sem állítom, hogy az egyház jól vagy jobban csinálja, csak azt, hogy csinálja, ellentétben a te első megjegyzéseddel.

Sőt ilyen alapon az államot is meg lehetne szüntetni, mert az sem hatékony, egy csomót költ magára. Ilyen a világ.

Pipas 2019.07.07. 09:41:03

@MAXVAL bircaman közíró: "Egy átlag humanitárius szervezet a bevétele 99 %-át magára költi."

Egy kijelentés, amit a klasszikus "hasraütés" módszeren alapul. A valóságban a szekuláris non-profit szervezeteknek éves beszámolót kell készíteniüik, az egyházaknak nem, a szekuláris szervezetnek nincs hittérítő célja, az egyházi szervezeteknek van.

A szekuláris szervezet tagjai nem hisznek benne, hogy minél többet szenvedsz a földön annál jobb dolgod van a menyországban, hogy a földi szenvedés Jézushoz visz, a keresztény szervezetek pont ezt hiszik.

Teréz anya azt mondta, hogy "nem az emberekért, hanem Jézusért teszem".

Ez a valóság, amit te mondasz az csak egy üres, alaptalan kijelentés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 09:41:35

@Pipas:

A héber nyelv kihalt az i. e. II. században, a zsidók se beszélték, nemhogy a diaszpórtában, de Palesztínában se. Csak egyházi nyelvként volt meg.

S a kor nemzetközi nyelve az angol volt az egész RB keleti részén, azt mindneki ismerte, még a műveletlen emberek is valamilyen szinten. Szóval ha egy zsidó istentiszteleten kívül olvasni akarta a Bibliát, valószínűleg görögül olvasta, azt értette a legjobban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.07.07. 09:42:18

Köszönjük a semmit!
Valószínűleg Jézus néger transzgender, meleg, feminista volt.
Ez biztos, mint ahogy a menekültek megduplázzák a GDP-t, és csökkentik a bűnőzést.
Ezért is teszik ezeket index címlapra....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 09:42:22

@Pipas:

"a kor nemzetközi nyelve az angol volt"

a kor nemzetközi nyelve ahogy most az angol, a görög volt

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.07. 09:46:37

A legszebb a történelem, benne a vallás kutatásában az, hogy minenki azt gondol és mond a múltról, amit akar. Hiteles tanú nincs. Lásd magyar média helyzet. Ezer év múlva ki a fene fogja tudi eldönteni, hogy a habonyi vagy a sorosi média írt igazat?;D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 09:47:10

@wmiki:

Kérdezd meg Lukácsi Katalint, a neves ateista aktivistát erről: Jézus ha ma élne, felvonulna a homokbüszkeségen és összefogna Gyurcsánnyal.

József Fuith 2019.07.07. 09:48:41

Nem olvastam végig a kommenteket, de a cikk baromság. Ézsaiás Jézus előtt 7-800 évvel született. (Nem is vágom, honnan vette, amit írt.)
De Jézus külsejére a cikkíró által leírtakkal ellentétben nem ez az egyetlen forrás. Pilátus is írt róla, aki szerint Jézus egy "festőink előtt ismeretlen, rendkívüli emberpéldány".
Egy részlet a leveléből:
"Azt mondták Jézus volt. Ezt könnyen gyaníthattam volna, mert oly nagy volt a különbség közte és hallgatósága között. Aranyló haja és szakálla mennyei megjelenést kölcsönöztek külsejének. Körülbelül harminc évesnek látszott. Soha nem láttam kedvesebb vagy higgadtabb arckifejezést. Micsoda ellentét közte és fekete szakállú, barna bőrű hallgatói között."

Ezt írta róla Pilátus, márpedig egy jól képzett, magar rangú római hivatalnok elég megbízható forrásnak tekinthető.

Pipas 2019.07.07. 09:50:53

@p.a: "Sőt ilyen alapon az államot is meg lehetne szüntetni, mert az sem hatékony"

Érvelési hiba. Az államot akkor lehetne megszüntetni, ha lenne valami más, aki átvenné a szerepét. Az egyházak humanitárius szervezetei helyett van más, ami átvenné a szerepüket, a szekuláris, vallástól mentes humanitárius szervezetek.

"A 7%-ot pedig az általad említett szervezetekre is ki lehet hozni"

Aligha. Azt állítod, hogy "ja, ellopták a szegényeknek szánt pénz 93%-át, de nem számít, más is lop és ha ügyesen csalunk, akkor másokról is lehetne ilyet állítani".

Mintha azt mondanád:

"Tisztelt bíróság, igen, gyilkoltam, igen, de más is gyilkolt, sőt, én például bárkire tudom azt mondani, hogy gyilkos, akkor meg nem mindegy, hogy gyilkoltam -e vagy nem?"

Nos nem, nem mindegy. Attól, hogy bárki meg tudsz rágalmazni bármivel még nem lesz okés amit csináltál. Nem okés hagyni meghalni a beteget csak azért, mert szerinted a mennybe fog kerülni.

Szemtanú beszámolója szerint, amikor Teréz anyának azt mondták indiában, hogy ha a beteget átviszik az állami szegénykórházba, akkor ott megggyógyítják, nem kellene meghalnia. Teréz anya a szemtanú szerint azt mondta, hogy nem az a lényeg, hogy meghal -e, hanem az, hogy megkeresztelik -e előtte, hogy ha most, megkeresztelik és meghal jobban jár, mintha nem keresztelnék meg és tivább élne. Most szenved, most elfogadja Jézust, most kell bejuttatni a menyországba nem csökkenteni a szenmvedését és meghosszabítani az életét.

Hát ezért nem jó az, ha vallásos szervezetek humanitárius tevékenységet folytatnak. A vallásos embereknek az emberi élet másodrangú, isten az első.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.07.07. 09:51:03

@MAXVAL bircaman közíró: Igaz, ezt elfelejtettem.
De lehet, hogy igazából azonos, csak a film nem hiteles történelmileg.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 09:51:05

@FILTOL:

"Monda azért néki a samáriai asszony: Hogy kérhetsz inni zsidó létedre én tőlem, a ki samáriai asszony vagyok?! Mert a zsidók nem barátkoznak a samáriaiakkal." JN 4:1:9

"Ti azt imádjátok, a mit nem ismertek; mi azt imádjuk, a mit ismerünk: mert az idvesség a zsidók közül támadt." JN 4:1:21

idióta, műveletlen fasz vagy.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.07.07. 09:52:52

@József Fuith: Hol írta ezt? Vagy ez csak vicc és nem értem?

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.07. 09:54:10

Engem az egész jézus témában csak egy kérdés zavar. Állítások szerint a szűz Máriát megszállta, egesek szerint meglátogatta a szentlélek valami üzenettel, és ebből fogant Jézus. No akkor a fogantatáshoz szükséges nyersanyagot vajon milyen módon vitte magával? Isten pedig valami betegségben szenvedett, hogy maga nem tudta elinzétni, és a szentlélek segítségét kellett igénybe venni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 09:54:19

@Pipas:

Az egyház fő célja a hit terjesztése, erre van a pénz. Pont ezért tud hatékonyabban ellátni humanitárius tevékenységet, mert nem kell rá külön szervezetet felépíteni.

Ismerem a humanitárius szférát, mind a civil, mind a kormányzati verzióban. 99 % önfenntartáős.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.07.07. 09:55:22

@Pipas: Mindenkinek a saját élete az első, akkor is, ha abban éli ki, hogy szenved benne.
Szerintem neked agyadra ment a kapitalista duma a hatékonyságról és feleslegesen túltolod az egyházellenességet.

Pipas 2019.07.07. 09:57:59

@József Fuith: "Ezt írta róla Pilátus, márpedig egy jól képzett, magar rangú római hivatalnok elég megbízható forrásnak tekinthető."

Egyetlen komolyan vehető bizonyíték sincs arra, hogy Pilátus valaha írt volna Jézusról. Az állítólagos levelek 6-700 évvel az események utánról származnak, olyan is van, amit konkrétan 1928-ban hamisítottak. :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:00:24

@Pipas:

Teréz anya a fontosabb dolgokkal foglalkozott, a lélek gyógyításával. Mi ezzel a gond?

Pipas 2019.07.07. 10:00:46

@p.a: "Mindenkinek a saját élete az első, akkor is, ha abban éli ki, hogy szenved benne."

Irreleváns, én arról beszéltem, amikor egy ember más embernek okoz szándékosan szenvedést.

"Szerintem neked agyadra ment a kapitalista duma a hatékonyságról és feleslegesen túltolod az egyházellenességet."

Tehát Teréz anya gyilkolt, hagyott embereket meghalni, sikkasztott, de ne beszéljünk róla, mert akkor túltoljuk az egyházellenességet? Szerinted én "tolom túl", mert írok pár sort, Teréz anya meg nem "tolta túl"? Nonszensz.

Pipas 2019.07.07. 10:02:17

@MAXVAL bircaman közíró: "Teréz anya a fontosabb dolgokkal foglalkozott, a lélek gyógyításával. Mi ezzel a gond?"

Az, hogy mérhetetlen sok szenvedést és halált okozott. Érdekes, hogy nem látod be, mintha köd ereszkedne az elmédre valahányszor valami ilyasmivel találkozol, ami ellentmond a hitednek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:04:05

@Pipas:

A halál és a szenvedés okozója a bűn. Testileg gyógyítani olyan mint a borogatás a rák ellen, nem sok haszna van. Ráadásul Terézék a testet is gyógyították.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:05:07

@Pipas:

Érdemes beletörődni, Teréz anya nem Soros utasításai alapján dolgozott, pont.

Pipas 2019.07.07. 10:07:15

@MAXVAL bircaman közíró: "Ismerem a humanitárius szférát, mind a civil, mind a kormányzati verzióban. 99 % önfenntartáős."

A vallásos embereknél megszokott módon azzal érvelsz, hogy "de nekem van igazam, mert én jobban tudom". A vallásos embereknek évezredeken keresztül ez volt a kedvenc módszerük: én tudom, te nem tudod, vita lezárva.

Szerencsére az emberek egy jelentős része már nem olyan ostoba, hogy ezt elfogadja. Igen, tudod? Frankó, a tudás demonstrálható, akkor leszel szíves bemutatni, hogy mit tudsz, hogy miért gondolod úgy, ahogy gondolod, hogy mik a racionális érveid. Ha nem tudsz ilyet produkálni, akkor nem tudod, csak hiszed.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:07:29

@Pipas:

1) sok kitalált személy van
2) Jézus története kifejezetten tele van ellentmondásokkal
3) Jézus története tele van olyan dolgokkal, amelyek fizikai tudásunk szerint lehetetlenek

ebből következően plauzibilis azt gondolnunk, hogy egy kitalált, vagy legalábbis erősen összetákolt történet és személy.

mindenesetre abban hinni, hogy egy olyan létező személy volt, aki akárcsak az evangéliumoknak megfelelő, de földi személy lett volna, az nem igazolt hit.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:08:32

@p.a: a nácik is csináltak jó dolgokat is. nem minden volt csalárd, amit csináltak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:09:27

@math0:

Kevered a másik nagy korabeli tanítóval, Baal Ibóval!

Ő is az I. században, a mai Izrael területén. Egyidős volt mind Jézussal, mind a Brian életéből ismert Briannel, s szinte ugyanott tevékenykedett, ahol ők ketten.

Jézus követőivel ellentétben azonban Baal Ibo hívei mindig kis létszámban maradtak, s csak a XX. század végi Kelet-Európában kezdtek elszaporodni és ismertté válni. Eredetileg mint a gyémántkeménységű örök igazság hívei voltak ismertek, de később a kívülállók baailibóisták néven kezdtek hivatkozni rájuk, mely elnevezés a ballibák kifejezésre egyszerűsödött a XXI. sz. elejére.

A ballibák eszméinek központi elemét Baal Ibo példabeszédei alkotják. Ezért most, minden változtatás nélkül közöljük Baal Ibo öt legfontosabb példabeszédét.

*

Egyszer egy nő panasszal fordult Baal Ibóhoz, mert egy balliba férfi bemászott a női öltözködőbe és megleste a nőket. Ki vagy te, hogy megítéld embertársadat? – mondta ekkor a nőnek Baal Ibo dörgedelmes hangon, – Honnan tudod, ó te ostoba, hogy mi a nemi identitása embertársadnak? Hiszen az is lehet, hogy bár férfinek nézz ki, ő nőnek vallja magát, mert egy LBTGQWRZPOX-ember.

*

Egy tavaszi délelőtt Baal Ibo éppen a jeruzsálemi kerületi bíróság épülete előtt járt, amikor meglátta a bírósági hirdetőoszlopon, hogy egy parázna nő ellen folyik per. Baal Ibo azonnal bement az ülésterembe és szónoklatot tartott. A paráznaság elavult fogalom: minden nő szabadon rendelkezhet testével, azt akár ingyenesen, akár pénzért tetszőleges számú férfi rendelkezésére bocsáthatja – mondta Baal Ibo, a vádlotthoz pedig így szólt: Te pedig menj, s paráználkodj kedvedre!

*

Az is megesett, hogy Baal Ibót kora szociális különbségeiről kérdezték. A szegények azért szegények, mert nincs elég eszük és merszük, hogy sikeres, munkahelyteremtő vállalkozókká váljanak – mondta Baal Ibo, majd hozzátette, – könnyebben jut át a tű fokán egy kenguru, mintsem egy sikertelen, eszement, gyáva bérmunkás a sátramba.

*

Mester, mit tegyünk, ha a tények ellentmondanak tanításodnak? – kérdezte Baal Ibót egyik tanítványa. Mi a fontosabb, a tények vagy mi? – kérdezett vissza a nagy tanító, majd folytatta – A tényeket intenzív gágogással reagáljuk le, s akkor jajj a tényeknek!

*

Egyszer tízóraizás után egy tanítványa arról faggatta Baal Ibót mi tanításának legfontosabb eleme, ha ezt meg lehetne egy mondatban fogalmazni. Baal Ibo felállt, ujját felmutatva ezt mondta: Gyűlöld és rágalmazd azt, aki velem nem ért egyet!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:09:55

@John Nethem: no de Mária a Dávid-házból származott a Biblia szerint.

Pipas 2019.07.07. 10:11:08

@MAXVAL bircaman közíró: "A halál és a szenvedés okozója a bűn. Testileg gyógyítani olyan mint a borogatás a rák ellen"

Na látod, ezért nagy baj, ha vallásos emberek humanitárius tevékenységet folytatnak.

A hideg futkos a hátamon, amikor arra gondolok, hogy majd vén koromba olyan orvos fog kezelni, aki így gondolkodik. Úgy hangzik mint valami rossz amerikai horror. Tudod, amelyikben lekötözik az beteget és érzéstelenítés nélkül trancsirozzák, miközben a szemmel láthatóan zakkant orvos a beteg dumát nyomja mindenféle természetfeletti marhaságról. :(

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:11:55

@MAXVAL bircaman közíró: akkor azt mondod, hogy Jézus nem létezett, vagy nem volt isten. tagadod a szentháromságot (amely egyébként is logikai idiótaság), de a lényeg, hogy eretnek vagy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:12:06

@Pipas:

Ismerkedj meg a szférával.

Az csak a mesében van, hogy emberek munka helyett ingyen dolgoznak és segítenek, szétosztva más emberek felajánlásait.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:13:14

@Pipas:

Terézia senkit se kényszerített, hogy az ő intézményébe feküdjön be.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:14:59

@p.a: az egyház erősen lopja a pénzt, de a maradékból néha csinál jót is, és még egyéb bűnöket is igen gyakran elkövetnek. várjál, ezt az Orbán-rezsim is tudja, meg a kommunista diktatúra is, és a náci diktatúra is tudta! ez így összességében elég negatív, az ilyeneket fel kell számolni!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:16:50

@MAXVAL bircaman közíró: "a kor nemzetközi nyelve az angol volt az egész RB keleti részén"

persze, és a rómaiak a CNN-t nézték este, a vacsora mellett.:)

Pipas 2019.07.07. 10:17:19

@math0: "ebből következően plauzibilis azt gondolnunk, hogy egy kitalált, vagy legalábbis erősen összetákolt történet és személy."

Tegyük hozzá, hogy vannak más érvek is.
- Nyomon követhető, ahogyan a legenda nőtt és változott. Pál például még nem ismerte Jézus tanításainak jó részét, nem tudott a történetek nagyobb részéről. Igen erős érvnek tartom, hogy az a szerző tud a legkevesebbet az eseményekről, aki időben legközelebb állt hozzá.

- A történetek szinte minden része már meglévő legendákból származott. Valamiért Jézussal pontosan azok a dolgok történtek, amik az akkori legendák szereplőivel. Én legalábbis erős érvnek tartom, hogy ha egy történet úgy kezdődik, hogy "egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy király és annak három fia", akkor azt ne tekintsük történelmi feljegyzésnek.

Pipas 2019.07.07. 10:19:32

@MAXVAL bircaman közíró: "Terézia senkit se kényszerített, hogy az ő intézményébe feküdjön be."

Tisztelt bíróság. Az igaz, hogy én megöltem és feldaraboltam az áldozatot, aki a csapot jött megjavítani, de ez nem számít, mert nem kényszerítettem az illetőt arra, hogy bejöjjön a konyhámba, Bejött, meghalt, az ő hibája, senki sem kényszerítette, hogy átlépje a küszöböt.

Pipas 2019.07.07. 10:22:39

@MAXVAL bircaman közíró: "Az csak a mesében van, hogy emberek munka helyett ingyen dolgoznak és segítenek, szétosztva más emberek felajánlásait."

Senki sem állította, hogy ingyen dolgoznak. Az orvosnak pénzt adnak az adományból, az orvos elmegy afrikába és gyógyít. A pénz ez esetben 100%-ban humanitárius célokra fordítódott.

Teréz anya pénzt kapott a részorulók megsegítésére, Teréz anya meg épített belőle egy templomot. A pénz ebben az esetben 0%-ban ment humanitárius célokra.

Érzed a különbséget? Ugye nem? :D

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:23:48

@József Fuith: Pilátusnak semmiféle levele nincs meg. Századokkal későbbi keresztény levelek vannak, amelyekben ilyen úgymond levelekről írnak.

rationalwiki.org/wiki/Pontius_Pilate

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:26:27

@MAXVAL bircaman közíró: nincs. az nem úgy van, hogy van egy empirikus igazolás, és azt te megvétózod a hiteddel, te faszfej, akkor bárki bármiben hihetne bármi ellenében. ezt dogmatikus vakhitnek nevezik. ez még a mérsékelt hívők és mérsékelt agnosztikusok, ateisták szerint is veszélyes ostobaság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:27:53

@Pipas:

Önként bementél egy keresztény ellátóba, ne panaszkodj, hogy ott a keresztény elvek alapján dolgoznak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:30:06

@Pipas:

Teréz anya nem költött magára, végig szerényen élt, egyetlen luxusa a páciensiehez képest az volt, hogy repülőgépen utazgatott, ez a szervezés miatt volt szükséges. Számára a lélek gyógyítása nélkül a testi gyógyítás nem igazi segítség, ezért az előbbire is költött.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:30:35

@MAXVAL bircaman közíró: hazudsz. Jézus zsidósága probléma volt a náci keresztényeknek

www.biblicalarchaeology.org/daily/people-cultures-in-the-bible/was-jesus-a-jew/

most meg próbálod a szőnyeg alá seperni, hogy HAZUDTÁL.

mert egy hazug, köcsög, disznó, elmebeteg, autista, keresztény náci fasz vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:31:50

@MAXVAL bircaman közíró: a lélek gyógyítására is vannak hatékonyabb szakemberek. Teréz anya semmiben nem volt jó, csak a tarhálásban, ahogy a keresztény egyházak mind.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:32:28

@math0:

1. A hit nem igazolható empírikusan. S nem cáfolható.

2. Hivatalosan sose volt állítva, hogy a lepel bizonyíték lenne bármire is.

3. A lepel empírrikus vizsgálata hozott furcsa eredményeket, melyek alátámasztani látszottak a hitet.

4. A cáfoló elemzés vitatott.

Pipas 2019.07.07. 10:32:45

@MAXVAL bircaman közíró: "Teréz anya nem költött magára, végig szerényen élt"

Irreleváns, senki sem mondta, hogy magára költött. Az egyházra költött.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:33:24

@MAXVAL bircaman közíró: én keresztény szemmel egy mérhetetlenül bűnös ember vagyok. egészséges vagyok, nem szenvedek. közben meg ártatlan újszülött babák halnak meg.

elmész a jó édes kurva anyádba a baromságaiddal, te keresztény faszfej!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:34:36

@MAXVAL bircaman közíró: érdemes beletörődni, Jézus egy kétszeresen illegális migráns volt a mediterrán térségből. aztán meg nem akart dolgozni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:36:05

@MAXVAL bircaman közíró: te retardált kretén, nem is a hozzászólásomra válaszoltál!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:36:06

@math0:

Nem volt migráns, sőt sose lépte őt országa határát. Egész életét a RB.ban töltötte.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:36:44

@MAXVAL bircaman közíró: hazudsz. Jézus zsidósága probléma volt a náci keresztényeknek

www.biblicalarchaeology.org/daily/people-cultures-in-the-bible/was-jesus-a-jew/

most meg próbálod a szőnyeg alá seperni, hogy HAZUDTÁL.

mert egy hazug, köcsög, disznó, elmebeteg, autista, keresztény náci fasz vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:37:40

@MAXVAL bircaman közíró: illegálisan szöktek a hatóságok elől. illegális migráns volt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:38:28

@MAXVAL bircaman közíró: persze, de ilyen hülyeségekre nem fecsérlünk pénzt! egyáltalán, minek ehhez pénz?!

Pipas 2019.07.07. 10:40:03

@MAXVAL bircaman közíró: "2. Hivatalosan sose volt állítva, hogy a lepel bizonyíték lenne bármire is."

Azt mondod, hogy az évszázadok alatt egyetlen egyházi személy sem állította, hogy a lepel Jézus keresztrefeszítésének lenne a bizonyítéka? Na ezt nehéz lesz érvekkel alátámasztani, de kíváncsian várjuk...

Ja nem is:
In 2000, Cardinal Ratzinger, later to become Pope Benedict XVI, wrote that the Shroud of Turin is "a truly mysterious image, which no human artistry was capable of producing. In some inexplicable way, it appeared imprinted upon cloth and claimed to show the true face of Christ, the crucified and risen Lord".[65] In June 2008, three years after he assumed the papacy, Pope Benedict announced that the Shroud would be publicly displayed in the spring of 2010, and stated that he would like to go to Turin to see it along with other pilgrims.[66] During his visit in Turin on Sunday 2 May 2010, Benedict described the Shroud of Turin as an "extraordinary Icon", the "Icon of Holy Saturday ... corresponding in every way to what the Gospels tell us of Jesus", "an Icon written in blood, the blood of a man who was scourged, crowned with thorns, crucified and whose right side was pierced".

Azaz azt mondta, hogy természetfeletti, nem emberi alkotás és Jézus valós arcát megörökítő tárgy. Eddig tartott az állításod, maga a pápa ismerte el valódinak. :D

Pipas 2019.07.07. 10:41:15

@MAXVAL bircaman közíró: "S mi a gond azzal, hogy az egyházra költött?"

Dondatlan kezelés, hűtlen kezelés, sikkasztás.

arncht 2019.07.07. 10:41:35

a lepel eredete mellett epp annyi dolog szol, mint ellene... az 50% szentlelek dns eleg viccesen hangzik :) ha nagyon eltert volna a kornyezetetol, azt biztos feljegyeztek volna. ebbol az irasbol nekem ugy tunik, hogy egy teljesen atlagos kulseju ember lehetett. szent peter es pal hitteritesenek sokat koszonhetett, ha ok nincsenek, akkor valoszinuleg csak egy lett volna sok korabeli zsido reformer kozott.

mindenesetre en is nagyon kivancsi lennek a tortenelem legnagyobb hatasu emberere, kar, hogy a sok zsinat onkenyesen annyira atformalta a karakteret, hogy mar senki nem tudja, hogy mi kotheto hozza, es mi nem. csinaltak egy olyan szemelyt es vallast, ami megfelelt egy birodalomnak, mindenki megtalalta benne a szamitasat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:46:09

@math0:

Migráns = határon átmenő, átköltöző ember.

Illegális migráns = aki ezt engedély nélkül teszi.

Egyik se igaz Jézusra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:48:53

@Pipas:

Dogmaként, vagy akár hivatalos tanításként nem volt soha állítva. Persze, sokan hiszik és hitték, hogy ez így van, ez tény.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:49:27

@MAXVAL bircaman közíró: "mi a gond azzal, hogy az egyházra költött? "

amíg magánszemélyektől jött, csak hülyeség. ha azonban adófizetők pénzét költik, akkor alkotmányellenes. legalábbis Magyarországon, például, amit Orbán csinál, az alkotmányellenes.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 10:49:59

@MAXVAL bircaman közíró: akkor azt mondod, hogy Jézus nem létezett, vagy nem volt isten. tagadod a szentháromságot (amely egyébként is logikai idiótaság), de a lényeg, hogy eretnek vagy.

csitt és csatt 2019.07.07. 10:53:25

@enrikokaruszo: "Menj vissza népedhez!" (Meggyógyitotta ugyan az idegen gyereket de visszaküldte anyjával együtt a népéhez. Dehogy volt befogadó. AZ akkori szokások szerint élt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:55:00

@math0:

"illegálisan szöktek a hatóságok elől. illegális migráns volt"

Az szökevény az igazságszolgáltatás elől, nem migráns?

Ha téged holnap körözni kezdenek gyermekmegrontási ügyed kapcsán, majd elbújsz mondjuk Balatonbuzgón, akkor te migráns leszel ezáltal?

Advocatus Diaboli 2019.07.07. 11:00:17

@John Nethem: Ez amit írsz, csak azért érdekes, mert a zsidók hagyományosan nőágon tartják számon a zsidóságot. Az a zsidó, akinek az anyja zsidó.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:00:19

@MAXVAL bircaman közíró: senki nem jött azzal, hogy Teréz anya magára költött. az egyik érdekes kérdés, hogy tényleg, mi a faszra ment el az a sok pénz? a másik, hogy nyilván az egyházra. ami tök felesleges, ha Teréz anya csak lelkeket akart "gyógyítani". minek ahhoz pénz?!

Pipas 2019.07.07. 11:02:20

@MAXVAL bircaman közíró: "Dogmaként, vagy akár hivatalos tanításként nem volt soha állítva."

A kapufa tologatás érvelési hibája. Amikor bebizonyosodik az, hogy amit állítottál nem igaz, akkor újrafogalmazod, egy kicsit módosítod, hogy úgy érezhesd végig neked volt igazad.

Tudod ez miért gáz? Azért, mert így olyan kijelentésekhez jutsz, amiket nem az igaz voltuk miatt dolgoztál ki, hanem azért, mert nehéz cáfolni őket.

Ki a fenét érdekli, hogy nem hivatalos dogmaként állította a pápa amit állított? A hívők szerinted amikor a torinói lepelről hallanak és arról, hogy a pápa megtekintette és at mondta, hogy természetfeletti származású, akkor azt kérdezik, hogy "ezt hivatalos dogmaként állította vagy csak úgy mondta?" Ugye, hogy nem. Ugye, hogy te sem ezzel kezdted? Ugye, hogy tök mindegy, hogy dogma, vagy hivatalos állítás vagy csak úgy mondta?

midnight coder 2019.07.07. 11:02:31

@math0: "Jézus története tele van olyan dolgokkal, amelyek fizikai tudásunk szerint lehetetlenek"

A középkori ember fizikai világképe szerint a mobiltelefon is lehetetlen lett volna. Finoman szólva naiv elképzelés hogy mi már mindent tudnunk a körülöttünk lévő fizikai valóságról, és ez alapján kizárunk dolgokat csak mert a mostani fizikai tudásunk alapján nem lehetséges. Ez kb. ugyanaz, mint amikor a középkori parasztok elpusztították az első léghajót mert az ő fizikai tudásuk szerint ez csak az ördög mûve lehet.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:04:51

@MAXVAL bircaman közíró:

1) te az a hülye hívő vagy, aki empirikusan igazolatlan dolgok létezésében hiszel. illetve empirikus igazolás ellenében is hiszel dolgokban. el is ismered. neked és a fajtádnak felesleges a torinói lepel.

2) én azokhoz az értelmes emberekhez tartozok, aki nem hisz mindenféle dolgok létezésében empirikus igazolás nélkül, és ellenében meg aztán pláne nem, mert ez értelmetlen, önkényes bármiféle hülyeséghez vezet. nekem fontos, hogy a torinoi lepel igazoltan hamisítvány.

3) mindenféle tudományos kérdésben mindig vannak mindenféle emberek, akik ellenvetésekkel, meg hipotézisekkel jönnek, de a C-14-es vizsgálat meggyőző, és a kritikáékra válaszoltak.

ennyi.

én nem hiszem el, mert empirikus igazolás cáfolja, te annak ellenére is hiszel. te a "Mindenféle hülyékhez" tartozol.

John Nethem 2019.07.07. 11:05:48

@Pipas:

Nem éppen. Mert amit az orvos kap, annak legalább 50 ! %-a magára az orvos személyes ellátásra fordítódik. A fönnmaradó az, amiből valójában tud gyógyítani. Csak ezt maguk az orvosok nem igazán reklámozzák, hiszen hogyan is nézne ki, hogy a segélyek nagyobb részét a saját maguk hasznára fordítják. Nem is kevés van éppen az ilyen visszaélésekből....

Teréz anyával ellentétben, aki egy naív bigott vallási hitterjesztő volt minden jóindulata ellenére is, a személyes hasznára a segélyekből keveset használt föl, de az is igaz, hogy a bigottsága révén a támogatások egyáltalán nem a megfelelő és hatékony módon kerültek fölhasználásra.

midnight coder 2019.07.07. 11:06:19

@MAXVAL bircaman közíró: "A halál és a szenvedés okozója a bűn."
Te azért eléggé előrehaladott állapotban lévő vallássérült vagy.

Pipas 2019.07.07. 11:06:52

@MAXVAL bircaman közíró: "Nem éppen. Nem ígérte, hogy ateizmusra költi apénzt."

Nem, azt ígérte, hogy a szegények és betegek megsegítésére költi. Humanitárius célokra. Ehelyett az egyházra költötte.

Azt mondod, hogy milyen frankó, amikor az egyház humanitárius tevékenységet folytat. Nem, nem frankó, mert még a szenté avatott tagjaik is elsikkasztják a pénzt kilenctized részét! És ez az, akit szenté avattak, milyen a többi? :D

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:11:59

@MAXVAL bircaman közíró: a Judeai királyságból szökött Egyiptomba, és vissza. nem volt ez legális.

Pipas 2019.07.07. 11:14:05

@John Nethem: "Mert amit az orvos kap, annak legalább 50 ! %-a magára az orvos személyes ellátásra fordítódik. A fönnmaradó az, amiből valójában tud gyógyítani"

Teljesen hibás álláspont. Adok neked 100 forintot, hogy meggyógyíts. Abból meg 80% a munkádra, 20% az orvosságra. Na de a 20%-ból 3% a gyógyszergyár portásának fizetésére fordítódik, aki fröccsöt vesz belőle. A 17%-ból megy 10% a gyógyszeripari gépekre, amik kellettek a gyógyszergyártásra, és amiket egy másik cég gyárt. Na de ennek a másik cégnek is vanportása és a pénz egy része megint csak erre a másik portásra fordítódik, aki megint csak fröccsöt vesz magának.

Ha elég sokáig követed a pénzt, akkor kiderül, hogy minden fröccsre megy, meg drága autóra, meg sültkrumplira.

Abszolút téves a gondolkodásmódod. Ha kiderül, hogy az orvosok annyiért vagy olcsóbban dolgoztak mint a piaci ár, akkor az a pénz bizony gyógyításra ment. Ha a pénzből arany keresztet csináltak, amit kiraktak az oltárra, hogy minél több ember menjen misére, akkor az bizony nem humanitárius célokra ment.

Ennyi.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:14:24

@arncht: a torinói lepel hamisítvány. emellett szól a döntő, C-14-es bizonyíték. egyoldalú.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 11:15:17

@math0:

A legnagyobb empírista, materialista is KÉNYTELEN hinni pár empírikusan bizonyiíthatatlan axiómában.

Pl.:
- létezik világ a tudatodon kívül,
- érzékszerveid képesek hitelesen tudósítani a világról,
- a világban vannak szabályok.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:15:30

@MAXVAL bircaman közíró: te retardált kretén, nem is a hozzászólásomra válaszoltál!

egy pszichopata, retardált, elmebeteg, autista selejt vagy. ezért vagy keresztény.

Pipas 2019.07.07. 11:15:46

@MAXVAL bircaman közíró: "Lehet kereszténynek lenni és nem hinni a lepelben, érted?"

A te álláspontod szerint lehet kereszténynek lenni és nem hinni a szentírásban, de ez megint csak irreleváns. Mindenféle emberek hiszik magukat kereszténynek, még olyanok is, aki Jézus létezésében sem hisznek. És?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:16:45

@MAXVAL bircaman közíró: hazudsz. Jézus zsidósága probléma volt a náci keresztényeknek

www.biblicalarchaeology.org/daily/people-cultures-in-the-bible/was-jesus-a-jew/

most meg próbálod a szőnyeg alá seperni, hogy HAZUDTÁL.

mert egy hazug, köcsög, disznó, elmebeteg, autista, keresztény náci fasz vagy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 11:17:06

@Pipas:

Számára a betegek megsegítésének része azok lelki ápolása is.

Szerinted van ember a világon, aki azt gondolta egy katolikus apáca ateista elvek szerint fogja végezni a munkáját?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:17:53

@MAXVAL bircaman közíró: Egyiptom nem volt a Judeai királyság része, azaz volt határ, amelyet átléptek. illegálisan. Jézus családja kétszeresen illegális migráns volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 11:18:12

@math0:

Legális volt, mindkettő a RB része volt, nme mentek külföldre.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:18:34

@MAXVAL bircaman közíró: hol az igazolás Jézus családjának engedélyére? pont, hogy kereste őket a hatóság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 11:20:14

@Pipas:

Nem a "keresztény" szó kiforgatásáról beszélünk, hanem valós jelentéséről.

Kereszténynek lenni és nem hinni a Bibliában = nem lehet.
Kereszténynek lenni és nem hinni a lepelben = lehet.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:21:06

@MAXVAL bircaman közíró: nem fecsérlünk pénzt hatékonytalan szervezetre, amely ráadásul azért hatékony, mert a pénz jelentős része a gyógyítástól független szervezeti részekre megy. nyíltan. ez idiótaság.

ez olyan, mintha egy kórház a neki adott pénz jelentős részéből egy marxista központot tartana fenn, és nekik építene művelődési házat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 11:21:23

@math0:

Nem kellett engedély az utazáshoz, eleve ez belföldi utazás volt. Azaz nem voltak migránsok.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:21:46

@MAXVAL bircaman közíró: ha azonban adófizetők pénzét költik, akkor alkotmányellenes. legalábbis Magyarországon, például, amit Orbán csinál, az alkotmányellenes.

Pipas 2019.07.07. 11:22:13

@MAXVAL bircaman közíró:
"Pl.:
- létezik világ a tudatodon kívül,"

Nem feltétlenül. A Boltzman brain elgondolás például teljesen jól összeegyeztethető azzal, amit te materializmusnak gondolsz:

en.wikipedia.org/wiki/Boltzmann_brain

"- érzékszerveid képesek hitelesen tudósítani a világról,"
Ebbe meg gyakorlatilag senki sem hisz. Mindenki tudja, hogy az érzékszerveink nem "hitelesek". Bármelyik fizikus a világnak rohanna, ha azt mondanád neki, hogy a te érzékszerveid "hitelesek".

"- a világban vannak szabályok."
MInden jel arra utal, hogy vannak. Persze nem kell elfogadnod, nyugodtan megpróbálhatod cáfolni. Nem fog senki kiátkozni, megégetni, felelősségre vonni, megtagadni, kitagadni, megbélyegezni, üldözni, elítélni.

Senkinek nem kell ebben hinnie. Ha cáfolni akarod megpróbálhatod, az az egyetlen kikötés, hogy megkérnek ne vesztegesd az idejüket olyan marhaságokkal, hogy "nekem isten mondta", "megálmodtam" meg "van egy ezer éves könyv amiben olvastam". :D

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:22:16

@MAXVAL bircaman közíró: akkor azt mondod, hogy Jézus nem létezett, vagy nem volt isten. tagadod a szentháromságot (amely egyébként is logikai idiótaság), de a lényeg, hogy eretnek vagy.

Pipas 2019.07.07. 11:23:28

@MAXVAL bircaman közíró: "Kereszténynek lenni és nem hinni a Bibliában = nem lehet."

Ja, te például nem hiszel a bibliában mégis nagy kereszténynek nevezed magad. Akkor hogyan? :D

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:24:16

@midnight coder: amit te mondasz, az az argument ad ignorantiam érvelési hibája. HÜLYESÉG.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:25:56

@John Nethem: Teréz anya is fenntartotta magát + még egyházi célokra is adott pénzt + még valahol valaki nagyon sok pénzt lopott, mert nagyon sok pénzt kapott, és töredékével sem tudott elszámolni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 11:26:26

@math0:

Judea római provincia lett Jézus születése előtt pont 2 évvel, az i. e. I. sz. legvégén.

Egyiptom pedig kb. fél évszáddal korábban lett az.

Azaz a judeai-egyiptomi határ belső határ volt RB-ban, nem nemzetközi jogilag országhatár.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:27:21

@MAXVAL bircaman közíró: az egyház nem egy a gyógyításhoz SZÜKSÉGES szervezet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 11:27:45

@math0:

Az AB nem mondta ki az alkotmányellenességet, tehát nem az.

m.t. 2019.07.07. 11:29:06

A torinói lepelről nem kiderült pár éve hogy egy középkori hamisítvány?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 11:30:40

@math0:

Akkor se azért, mert elszöktél az igazságszolgáltatás elől.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:32:05

@John Nethem: "amit az orvos kap, annak legalább 50 ! %-a magára az orvos személyes ellátásra fordítódik"

1) nem tudod igazolni az 50%-ot

2) az "érvelésed" logikailag is hibás. amikor én az orvos munkájáért fizetek (legyen az egyszerűség kedvéért magánorvos, nincs biztosítás), akkor egyrészt igen, az orvos ezt jelentős részt magára költi. de ettől még a gyógyításért fizetek.

hasonlóan, ha színházba megyek, akkor a jegy jelentős részét a színészek a fenntartásukra költik. de ettől még igaz, hogy én a színdarabért fizettem, és nem marxista intézetre költötték.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:34:16

@MAXVAL bircaman közíró: én azt írtam, nem hiszek dolgok létezésében, amelyek empirikusan nem igazoltak.

NEM TUDSZ ERRE ELLENPÉLDÁT MONDANI, HAZUDSZ. amiről te kérdezel, azok eleve nem "létező dolgok". te nem azzal vitázol, amit én írtam.

John Nethem 2019.07.07. 11:34:46

@Pipas:

Nem.

Éppen TE bizonyítottad a hibás és kettős szemléletedet a dologgal kapcsolatban.
Ráadásul az egészet olyan idelaista módon állítod be, mintha minden egyéb járulékos költség az valami önálló kasszából fedeződne, és nem magából a segélyből. Pedig akár az utazás és a közlekedés is ebből finanszírozódik.
www.ahu.hu/hu/tevekenyseg/egeszsegugyi-tevekenysegek/orvosi-missziok

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 11:36:41

@math0:

Nme tudod igazolni a világ létezését, mégis hiszel benne,

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:36:47

@MAXVAL bircaman közíró:

"- létezik világ a tudatodon kívül,"

a "világ" a létező dolgok összessége. azokról a dolgokról, amelyekről azt gondolom, hogy léteznek, létezik empirikus igazolás. ezek összessége a világra empirikus igazolás.

"- érzékszerveid képesek hitelesen tudósítani a világról,"

HAZUDSZ. nem hiszem, hogy az érzékszerveim hibátlanok.

"- a világban vannak szabályok. "

ebben sem hiszek.

tehát amellett, hogy mellébeszélsz, három hazugságot írtál.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:37:54

@MAXVAL bircaman közíró: a "világ" a létező dolgok összessége. azokról a dolgokról, amelyekről azt gondolom, hogy léteznek, létezik empirikus igazolás. ezek összessége a világra empirikus igazolás.

HAZUDSZ, keresztény köcsög!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:39:10

@MAXVAL bircaman közíró: HAZUDSZ. Egyiptom nem volt a Judeai Királyság része.

Bogomil 2019.07.07. 11:39:24

@József Fuith: Ez a levél egy közismert hamisítvány, valószínűleg a reneszánsz korából.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:39:57

@MAXVAL bircaman közíró: van igazolásod arra, hogy a Római Birodalom szabad mozgást biztosított az embereknek provinciák között?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:41:18

@MAXVAL bircaman közíró: a Júdeai Királyságból Egyiptomba utazni NEM VOLT BELFÖLDI UTAZÁS. HAZUDSZ.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:41:59

@MAXVAL bircaman közíró: hazudsz. Jézus zsidósága probléma volt a náci keresztényeknek

www.biblicalarchaeology.org/daily/people-cultures-in-the-bible/was-jesus-a-jew/

most meg próbálod a szőnyeg alá seperni, hogy HAZUDTÁL.

mert egy hazug, köcsög, disznó, elmebeteg, autista, keresztény náci fasz vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:42:56

@MAXVAL bircaman közíró: probléma lenne, ha egy kórház állami pénzt marxista intézetbe síbolna. törvénytelen lenne.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:43:58

@MAXVAL bircaman közíró: a Judeai Királyság egy ország volt, a határai nemzetközi határok voltak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:44:44

@MAXVAL bircaman közíró: attól még az. az AB nem az "igazság" definíciója.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:46:32

@MAXVAL bircaman közíró:

a keresztény dogmák szerint:

Jézus isten
Jézusnak van (volt) materiális megjelenése

azaz istennek van (volt) materiális megjelenése

ha szerinted nincs, akkor te nem vagy keresztény.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:48:10

@MAXVAL bircaman közíró: ha valaki Ausztriában életvitelszerűen tartózkodik, az migráns. ha körözés elől szökik, akkor illegális migráns.

Jézus családja körözés elől szökött Judeai Királyságból Egyiptomba

illegális migránsok voltak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:48:51

@MAXVAL bircaman közíró: az nem érv, hogy milyen idiótaságokban hisz egy bűnöző.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:49:37

@MAXVAL bircaman közíró: Hitler meg hitt a zsidók kiirtásának szükségességében. ettől ez még nem érv.

arncht 2019.07.07. 11:51:38

@math0: nem, ez nem ennyire egyszeru - egy csomofele masik vizsgalatot is vegeztek, nezd meg azokat is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:51:53

@MAXVAL bircaman közíró: Jézus családja a Judeai Királyságból Egyiptomba költözött. ez országok közötti költözés, ez migráció. migránsok voltak. mivel körözték őket, illetve eleve nem volt engedélyük a határ átlépésére, ezért illegális migránsok voltak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 11:53:23

@arncht: a torinói lepel hamisítvány. emellett szól a döntő, C-14-es bizonyíték. DÖNTŐ BIZONYÍTÉK. faszomat sem érdekel, mit vizsgálódsz, ha a lepel kora középkori!

STIRLITZ 2019.07.07. 11:57:24

@math0: 1988-ban a Római Katolikus Egyház hozzájárulását adta a C14-es radiokarbon kormeghatározó eljárás alkalmazásához, kifejezve ezzel elkötelezettségét a tudományos vizsgálatok iránt. A mintavételezések után azonban kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a mintákat megfelelő helyről vették e, ugyanis a lepel bizonyos pontjain a későbbi századokban végeztek javításokat, így kiderült, hogy a karbonvizsgálatoknak alávetett szövetdarabokat éppen ilyen helyekről vették.

STIRLITZ 2019.07.07. 11:59:33

@m.t.: Nem biztos, hogy hamisítvány. Tudományos eszközökkel vizsgálták, de az analízis nem hozott biztos eredményt, tekintve, hogy a mintákat a lepel azon részéből vették, melyet utólag toldottak a lepelhez, a középkorban (a XIII. században).

Fredddy 2019.07.07. 12:01:14

Jézus létét hülyeség tagadni, több független gyökerű forrás is beszámol róla kisebb ellentmondásokkal, de a lényeges pontokban megegyezően. Az ókori történelemben nagyon sokan vannak, akiknek életéről ennél sokkal gyengébb ,,bizonyítékok" vannak, mégse kételkedünk abban, hogy léteztek volna.

A ,,nemszép"-séget viszont a cikk elég egyoldalúan definiálja, nem csak a fizikai megjelenésre vonatkozhat, hanem a körítésre is: az ókori Keleten az ékszerek, díszes ruhák, szépen fodrászolt haj és szakáll is hozzátartozott a megjelenéshez- értelemszerűen minél gazdagabb volt valaki, annál nagyobb hangsúlyt fektetett ezekre. Jézus pedig ugye nem volt gazdag.

Dr. Nagy László 2019.07.07. 12:09:38

Názáreti Jézus (akinek mellesleg a keresztneve volt a Jézus, mely név igen gyakori volt akkoriban) létező személy volt a történettudomány álláspontja szerint. LÉTEZETT és valóban voltak követői. Tanai egy új vallás kialakulásának veszélyét hordozták, így a zsidó helyi vezetők és a rómaiak az elpusztítása mellett döntöttek. Eddig a történettudományos rész.

Innentől jön a hit kérdése: a Názáreti Jézus néven ismert személy, valóban isteni eredetű volt e és valóban feltámadt e halálát követően. EZ MÁR HITBELI dilemma, nem tudományos kérdés.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 12:22:07

@STIRLITZ:

TANULJ, NÉZZ UTÁNA DOLGOKNAK, UTÁNA OKOSKODJ!

en.wikipedia.org/wiki/Radiocarbon_dating_of_the_Shroud_of_Turin#Sampling

cáfolták, tisztázták a mintavételezés helyével kapcsolatos kritikákat.

a C-14-es kormeghatározás döntő.

az egyház egyébként azóta "furcsa mód" nem járul hozzá vizsgálatokhoz. például milyen könnyen meg lehetne ismételni a vizsgálatot, nem?! de nem, ettől fosik az egyház.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 12:25:07

@Fredddy:

HAZUDSZ.

1) Jézus létezésére kevés, és ellentmondó források vannak

2) a legtöbb történelmi személynek ennél erősebb igazolása van. persze vannak mindenféle mellékszereplők, nem kell elhinned, hogy léteztek. de a főszereplők létezésére van erősebb igazolás.

3) a történelem szereplőiről általában nem hiszik azt, hogy istenek. nagy állításnak nagyobb igazolás kell. a szokásos hívő ostobaság.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 12:26:15

@Dr. Nagy László: a létezéséről sincs konszenzus. illetve az, hogy olyan volt-e, mint ahogy az evangéliumok írják, legalább, mint tanító, az sem biztos, és ez is fokozati kérdés. Jézus létezése valójában nem bináris kérdés.

Ésszelteli 2019.07.07. 12:27:18

Turini leplet 2x vizsgálták, először hamisítványnak mondták mert a széléből vágtak le egy részt és azt vetették alá karbon vizsgálatnak. 3 különböző egyetemre adták be a darabjait és mindegyik más századot állapított meg, de mindegyik a középkort hozta ki. Így először hamisítványnak titulálták. 2x 2000 évek elején vizsgálták, akkor már a legmodernebb eszközökkel és rengeteg tudóssal, mellesleg 180,5cm lehetett a magassága az erről készült film szerint. valóban megállapíthatatlan, milyen anyagból van az ügynevezett festék rajta, az nem volt kideríthető de nem pigment alapú, nem rávitt....stb Azt is megállapították, hogy nem csak Jézus halotti leple hanem a felzámadásáé is egyben, most nem mennék bele a magyarázatában, meg lehet nézni a filmet. Ami a külsejét illeti, azért fennmaradt forrás Pilátus levele a csaszárhoz, benne azt írja, hogy magasabb volt és külsőleg elütött azoktól, akiket tanított és aranyló hajúnak írta le.

Dr. Nagy László 2019.07.07. 12:36:18

@math0: De van konszenzus. LÉTEZETT! Amiről nincs konszenzus, az isteni eredete.

Pipas 2019.07.07. 12:38:10

@Ésszelteli: "Turini leplet 2x vizsgálták, először hamisítványnak mondták mert a széléből vágtak le egy részt"

Hazugság, legenda, ostobaság már idéztem egy forrást, hogy miért nem a széléből vettek mintát.

"valóban megállapíthatatlan, milyen anyagból van az ügynevezett festék rajta, az nem volt kideríthető de nem pigment alapú, nem rávitt....stb"

Közismert legenda. Semmi sem igaz belőle.

"Azt is megállapították, hogy nem csak Jézus halotti leple"

Kik "állapították meg"? :D

"meg lehet nézni a filmet"

Ja, a filmben állapították meg. :D Akkor jó, akkor biztos igaz. :D

" azért fennmaradt forrás Pilátus levele a csaszárhoz, benne azt írja, hogy magasabb volt és külsőleg elütött azoktól"

Közismert hamisítvány.

Pipas 2019.07.07. 12:40:58

@Dr. Nagy László: "De van konszenzus. LÉTEZETT!"

Csak semmiféle bizonyíték nincs rá, hogy létezett. De igaz, egyetértés az van, minden keresztény hívő úgy hiszi, hogy létezett. MInt ahogyan nem is olyan régen konszenzus volt arról, hogy a föld lapos.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 12:42:15

@Ésszelteli:
TANULJ, NÉZZ UTÁNA DOLGOKNAK, UTÁNA OKOSKODJ!

en.wikipedia.org/wiki/Radiocarbon_dating_of_the_Shroud_of_Turin#Sampling

cáfolták, tisztázták a mintavételezés helyével kapcsolatos kritikákat.

a C-14-es kormeghatározás döntő.

Ésszelteli 2019.07.07. 12:42:27

@Dr. Nagy László:
Persze hogy létezett az ellenségei is írtak róla, de írt róla pl Flavius, aki leírta a zsidók történetét...stb Az, hogy isteni redetű az már a fogantatással is kiderült, de ő az egyetlen aki betöltötte a korábbi próféciákat a megváltóval kapcsolatosan, a feltámadása is ma már tény és bizonyított amerikai jogászprofesszor is megvizsgálta, miután írt egy könyvet a bizonyítással kapcsolatgosan és a diákjai felkérték, hogy a módszere alapján vizsgálja meg Jézus feltámadását is. Szóval amerikában ez is megesett már....

Ésszelteli 2019.07.07. 12:44:37

@Pipas: előjönnél a bizonyítékokkal vagy neked kellene hinni mert te lennél az új isten, de akkor csak hamis lehetsz!

STIRLITZ 2019.07.07. 12:44:55

@math0: Az "okoskodás" kifejezést rád is lehetne alkalmazni, mégsem teszem, mert a tényekkel és állításaiddal foglalkozom. A "hazudsz" meg "okoskodsz" kifejezések bedobása a gyengék és ostobák sajátja. Ne süllyedj le erre a szintre. Annál értelmesebb vagy. (Vagy legalábbis annak tűnsz.)

Ami az érdemi vitát illeti: az 1988-as vizsgálatot nagy vita előzte meg, mert az egyház féltette a leplet a megrongálódástól, ezért kérte, hogy csak a szegélyt elemezzék 8úgy kevésbé rongálódik maga a lepel). Eleget is tettek ennek, DE később kiderült: hiba volt, mert a szegély (miként még néhány hely a leplen) későbbi datálású és a középkori felújítások, állapot-javítások során készültek.

Végül: ha már annyira a "dolgok utánanézésére" ösztökélsz, javaslom te is tedd ezt és olvasd el ezt a tanulmányt, mely szerintem kitűnően összefoglalja a Torinoi leplen eddig végzett kutatásokat és az elméleteket:

tortenelemcikkek.hu/node/304

STIRLITZ 2019.07.07. 12:46:10

@math0: Visszavonom! Mégis csak egy ostoba bunkó vagy. Bocs. Ezzel a "hazudsz" dumával bizonyítottad. :)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 12:48:00

@Ésszelteli: kétséges, részben keresztény hamisítvány, részben meg tök felületes mese Jézusról.

en.wikipedia.org/wiki/Josephus_on_Jesus

Pipas 2019.07.07. 12:48:18

@Dr. Nagy László: "Názáreti Jézus (akinek mellesleg a keresztneve volt a Jézus, mely név igen gyakori volt akkoriban) létező személy volt a történettudomány álláspontja szerint."

Pontosabban bizonyos emberek azt mondják, hogy létezett, annak ellenére, hogy nincsenek korabeli feljegyzések amik ezt igazolnák. Más szekértők pedig azt mondják, hogy nem létezett, az egész csak kitalált legenda.

Itt van pl. egy szakértő, akinek sok előadását megtalálhatod a youtube-on és aki azzal foglalkozik, hogy Jézus létezett -e. Azt is el szokta mondani, hogy mi a konszenzus és hogyan alakult ki:

www.youtube.com/watch?v=WUYRoYl7i6U&t=2968s

Solo_ 2019.07.07. 12:48:36

@math0: Te most tényleg Wikipédiás cikkekkel akarsz bármit is bizonyítani? :-) Bájos naivitás és gyerekesség :))))

ébrenjáró 2019.07.07. 12:49:56

Elképesztően gyermetegen naiv és ostoba, amikor 2000 éves, töredékes, manipulált, akár többszáz évvel később élt, ki tudja mi által motivált emberek által leírt mondatokat halálosan komolyan vesznek, 100%-osan hitelesnek tekintenek és ebből indulnak ki minden más klövetkeztetésben.

Solo_ 2019.07.07. 12:50:27

@Pipas: Ez sem igaz. Nem akad olyan valódi történész, aki tagadná, hogy volt abban a korban egy ilyen nevű ember, akit megfeszítettek a rómaiak Jeruzsálemben. Ezt ugyanis rengeteg forrás igazolja. A vita mindig azon van, hogy ki volt ő?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 12:51:47

@math0:

Amiröl az AB nem mondja ki hogy alkotmányellenes, az nem az.

Solo_ 2019.07.07. 12:52:07

@ébrenjáró: Hát, pedig a történettudomány a több ezer évvel ezelőtti események rekonstruálása során éppen ilyen "... ki tudja mi által motivált emberek által leírt mondatok" alapján dolgozik. :-)))

Ésszelteli 2019.07.07. 12:55:39

@math0: Látom semmiféle bizonyítékkal nem áltál elő, ne menj a bíróságok közelébe soha mert zakókat fogsz kapni.

Pipas 2019.07.07. 12:58:00

@Ésszelteli: "előjönnél a bizonyítékokkal vagy neked kellene hinni"

Azt bizonyítsam, hogy nem léteznek korabeli források? Ha te állítod, hogy vannak források, akkor neked kellene bizonyítani, nem?

"Persze hogy létezett az ellenségei is írtak róla, de írt róla pl Flavius, aki leírta a zsidók történetét...stb"

Van vagy két bekezdés. Az egyik tök egyértelműen egy másik Jézusról szól, töb máshol született, tök más történet, a híres "Testimonium Flavianum" bekezdésről meg ilyen a konszenzus:

"Although originally hailed as authentic (notably by Robert Eisler), it is now almost universally acknowledged by scholars to have been the product of an 11th-century creation as part of a larger ideological struggle against the Khazars."

Azaz "majdnem kizárólagosan elfogadott vélemény a szakértők közt, hogy a 11. századi betoldás". Az általam idézett Richard Carrier például órákat beszél ezekről a forrásokról a youtube-on és elég részletesen elmagyarázza miből lehet tudni, hogy hamisítvány.

Hogy mást ne mondjak onnan tudni, hogy 11. századi betoldás, hogy a könyv régebbi példányaiban nem volt benne, sőt egyetlen könyvben sem említették a keresztények, hogy ilyen nagyszerű bizonyítékuk lenne. :D Ismeretlen volt ez a forrás. Több mint ezer évvel az események után írták.

Olyan ez, mintha leírnád miről beszélgettek a magyarok a honfoglaláskor és utána azt követelnéd, hogy ezt bizonyítékként fogadja el mindenki.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 13:02:50

@STIRLITZ:

"came from a single site on the main body of the shroud away from any patches or charred areas."

escholarship.org/content/qt6x77r7m1/qt6x77r7m1.pdf

Pipas 2019.07.07. 13:03:57

@Secretus Rector: "hogy volt abban a korban egy ilyen nevű ember, akit megfeszítettek a rómaiak Jeruzsálemben. Ezt ugyanis rengeteg forrás igazolja. A vita mindig azon van, hogy ki volt ő?"

Nincs ilyen forrás. Azaz van, cirka három emberöltővel az állítólagos események után írták őket.

Figyu: órákra megállt a nap az égen, az utcákat elöntötték a zombik és az egész világon nincs egy ember, aki ezt feljegyezte volna. Még Pál apostol sem tudott ezekről az eseményekről, a rmaiak sem. Flavius egy csomó vallási vezetőt meg vándorprófétát felsorol, részletesen foglalkozik velük, de Jézust a megfeszítését, a cssodáit, a feltámadását még csak meg sem említi. Még annyit sem mond, hogy volt egy ilyen pletyka.

Pál apostol is csak látomásokban látta Jézust, nem is találkozott a tanítványokkal, sőt senkivel, aki azt mondta volna, hogy a földön találkozott Jézussal. Akkoriban még nem tartott itt a legenda.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 13:05:43

@Secretus Rector: 1) a Wikipédiás cikkben vannak további hivatkozások.

2) Neked mi a kurva anyád a bizonyítékod?!

te tényleg a semmivel akarsz bizonyítani valamit?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 13:06:55

@MAXVAL bircaman közíró: a királyság ország. szerinted nem?! mondom, elmebeteg idióta vagy. tudjuk, hogy autista vagy, de hogy ennyire retardált, az ebből nem következne. sajnos régóta tudjuk, hogy retardált kretén vagy.

Pipas 2019.07.07. 13:07:03

@Secretus Rector: "Te most tényleg Wikipédiás cikkekkel akarsz bármit is bizonyítani? :-) Bájos naivitás és gyerekesség :))))"

A wikipédia kitűnően alkalmas arra, hogy elkezd a tájékozódást. Akinek fogalma nincs az egészről annak nyugodtan lehet ajánlani, innen indulj, ezekre a cikkekre keress rá, ezeket a neveket, eseményeket kutasd. Aki azt hiszi, hogy Flavius tényleg feljegyezte Jézus tetteit, életét, az valószínűleg a wikipédiánál ezerszer rosszabb helyről jön. :(

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 13:09:47

@Secretus Rector: "Nem akad olyan valódi történész, aki tagadná, hogy volt abban a korban egy ilyen nevű ember, akit megfeszítettek a rómaiak Jeruzsálemben. "

te miért futsz tátott szájjal a faszerdőbe?

"Price questioned the historicity of Jesus in a series of books, in"

en.wikipedia.org/wiki/Robert_M._Price#Christ_myth_theory

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 13:12:02

@MAXVAL bircaman közíró: "ha a rendőrség nem kap el egy tolvajt, akkor nem is loptak el semmit".:)

Pipas 2019.07.07. 13:13:59

@Secretus Rector: "volt abban a korban egy ilyen nevű ember, akit megfeszítettek a rómaiak Jeruzsálemben. Ezt ugyanis rengeteg forrás igazolja."

És mindegyiket, az evangélimokkal egyetemben az események után több generációval írták. Mindegyikben csodás elemek, varázslat, természetfeletti dolgok vannak. Az ilyen írásokat a történelem nem szokta "forrásnak" nevezni.

Az ilyen írásokat a hívők szokták elfogadni, olyanok, akik egyébként az összes ellenérvet egyszerűen figyelmen kívül hagyják. Olyan írásokat fogadsz el független történelmi forrásnak, amiket már a szerzőik is mesének, kitalált történetnek szánt. Allegóriának, példabeszédnek, mesének.

Máskülönben nem a "midnentudó mesélő" helyzetéből írták volna le, hogy pl. hogyan imádkozott Jézus, amikor egyedül volt vagy miről beszélt Jézus a Sátánnal, amikor senki sem volt ott.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 13:17:04

@MAXVAL bircaman közíró:

A) " MAXVAL bircaman közíró 2019.07.07. 09:31:28 "Istennek nincs anyagi alakja. "

B) " MAXVAL bircaman közíró · 2019.07.07. 12:53:36 "Isten anyagtalan, de képes anyagi alakot ölteni. "

Mivel hitetek szerint nemcsak képes, hanem ez meg is történt, akkor tehát istennek van (volt) anyagi alakja.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 13:18:22

@Ésszelteli: HAZUDSZ. én álltam elő bizonyítékkal, ott volt a hozzászólásban a link, te nem.

elmész a jó édes kurva anyádba, te hazug, pszichopata fasz!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 13:23:22

@MAXVAL bircaman közíró: tehát szerinted a királyság, aminek királya van, az szerinted nem ország.

tudjuk, hogy autista vagy, de ebből még nem következne, hogy ilyen retardált légy. sajnos már régóta tudjuk azt is, hogy sajnos egy totálkáros, retardált selejt vagy.

ezért vagy náci keresztény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 13:26:49

@math0:

Ma is megesik ez. Pl. Nigérián belül működnek királyságok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 13:29:47

@math0:

Isten lényege nem anyagi. De felvehet anyagiságot.

Ahogy mondjuk te felvehetsz szivárványos bugyit, de az nem lényeged része. Szivárvanyos bugyidat lecserélve is megmaradsz önmagad lenni.

Nyers Fa 2019.07.07. 13:31:22

@Mizantróp.: A tudomány azt tudja vizsgálni, hogy a lepel mikor készült. Jézus létezésére nincs kézzelfogható bizonyíték, így érdemben a tudomány nem tudja vizsgálni. Ez nem azt jelenti, hogy nem létezett, csak azt, hogy valamivel ami lehet, hogy létezett lehet, hogy nem vagy nem úgy vagy nem akkor, azzal a tudomány nem tud mit kezdeni. A természettudományokra gondolok, a vallástudományok, filozófiatudományok persze vizsgálják, de ezek nincsenek kézzelfogható bizonyítékokhoz kötve.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 13:34:06

@MAXVAL bircaman közíró: HAZUDSZ. Nigéria egy szövetségi állam.

en.wikipedia.org/wiki/Federal_government_of_Nigeria

tudjuk, hogy autista vagy, de ebből még nem következne, hogy ilyen retardált légy. sajnos már régóta tudjuk azt is, hogy sajnos egy totálkáros, retardált selejt vagy.

ezért vagy náci keresztény.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 13:35:35

@MAXVAL bircaman közíró: "ha a bíróság nem ítél el egy tolvajt, akkor nem is loptak el semmit".:)

tudjuk, hogy autista vagy, de ebből még nem következne, hogy ilyen retardált légy. sajnos már régóta tudjuk azt is, hogy sajnos egy totálkáros, retardált selejt vagy.

ezért vagy náci keresztény.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 13:36:26

@MAXVAL bircaman közíró:

A) " MAXVAL bircaman közíró 2019.07.07. 09:31:28 "Istennek nincs anyagi alakja. "

B) " MAXVAL bircaman közíró · 2019.07.07. 12:53:36 "Isten anyagtalan, de képes anyagi alakot ölteni. "

Mivel hitetek szerint nemcsak képes, hanem ez meg is történt, akkor tehát istennek van (volt) anyagi alakja.

tudjuk, hogy autista vagy, de ebből még nem következne, hogy ilyen retardált légy. sajnos már régóta tudjuk azt is, hogy sajnos egy totálkáros, retardált selejt vagy.

ezért vagy náci keresztény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 13:37:57

@math0:

A nigériai közjog elismer az ország területén királyságokat is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 13:40:52

@math0:

Járulékos tulajdonsága lehet az anyagiság, s csak a Fiú esetében.

Fredddy 2019.07.07. 13:42:08

@math0: a Bibliába bekerült evangéliumok bizonyíthatóan két forrásra támaszkodnak, ráadásul közülük kettőt szemtanúk írtak. A kultusz maga bőven a még élő szemtanúk mellett szökkent szárba- nyilvánvaló, fontos tények megmásításával ez lehetetlen lett volna. És emellett vannak még Bibliába be nem került, apokrif evangéliumok. Jézus életének főbb állomásai nagyjából megegyeznek mindegyikben. Most ezt vesd össze azzal, hogy pl a pun háborúkról alkotott képünk mennyire alapul az események után 150 évvel élt Titus Liviusra, vagy a gall háborúról mennyi forrásunk van Caesar saját memoárján kívül. Jézus csodáit, istenségét mindenki hite szerint ítélje meg, a puszta létezésében viszont egyszerűen nem érdemes kételkedni.

Egyébként a Jézus-sztori a híveket gyűjtő, majd főpapok által elveszejtett tanítóval akkoriban egyáltalán nem volt akkora világszenzáció, mint amilyennek ma tűnik. Az első századi Júdeában folyamatosak voltak a vallási alapú ellenségeskedések, rengeteg szekta és önjelölt próféta volt, ezek ellentétei nem ritkán fegyveres erőszakhoz is vezettek, sőt, az ország bukását is ez jelentette, amit Flavius bő lére eresztve le is ír.

Nyers Fa 2019.07.07. 13:56:40

@FILTOL: Jézusról nemcsak a zsidók állítják, hogy zsidó volt, hanem a keresztény egyházak is tényként kezelik. Ez sosem volt vita kérdése. Aminek négy lába van és úgy néz ki mint egy ló, az nagy valószínűséggel ló.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 14:48:49

@Nyers Fa:

Vagy szamár. :)

Amúgy kétlem, hogy Jézus az átlagnál csúnyább lett volna. Egy kellemes megjelenésű ember ugyanazt könnyebben tudja átadni a hallgatóságának, könnyebben tudja meggyőzni őket, mint egy visszataszító vagy csak simán nem jó megjelenésű ember.

Másfelől az átlagnál szebb sem lehetett, mégpedig azért nem, hogy tanítása ne kötődjék annyira az ő személyéhez, hogy azokat a prófétáitól és követőitől is elfogadják a leendő hívők. Mert nem a személyes varázsával kellett meggyőzni vagy megtéríteni az embereket, hanem a szavaival.

Pipas 2019.07.07. 14:48:58

@Fredddy: "a Bibliába bekerült evangéliumok bizonyíthatóan két forrásra támaszkodnak, ráadásul közülük kettőt szemtanúk írtak."

Senki sem tudja ki írta az evangéliumokat. Az viszont, hogy nem szemtanúk írták egészen biztos. Merthogy például hogyan írhatta volna szemtanú azt, hogy mit álmodott József jézus születése előtt. Hogyan lett volna szemtanú, aki tök véletlenül végigkövette Jézus életét a születésétől kezdve a keresztre feszítéséig és feltámadásáig.

Mégis hogy gondoltad, ugyanaz az ember, aki elbújt a jászol mellett, hogy kifigyelje mi történik az elbújt Jézus sírjánál is, hogy lássa mi történik amikor felfedezik, hogy eltűnt a teste?

És akkor ez a szemtanú várt még hetven évet és leírta a történetet, de gondosan meg sem említette, hogy ő ott volt és mindent látott?

Döbbenetes, hogy az emberek miket nem képesek elhinni. :-O

Pipas 2019.07.07. 15:00:56

@Fredddy: "És emellett vannak még Bibliába be nem került, apokrif evangéliumok. Jézus életének főbb állomásai nagyjából megegyeznek mindegyikben."

O, tényleg? Tedd már egymás mellé őket és olvasd már el együtt mit is mondanak! Ki és hogyan jövendölte meg jézus születését? Kik voltak ott a keresztrefeszítésnél? Mit mondott Jézus, hogyan viselkedett, mit mondtak a többiek? Kik mentek a sírhoz utána, kit találtak ott? Mit mondott?

Teljesen ellentmondó dolgok vannak leírva, újraköltött történet, ami egy elterjedt mesére épül. Mint a masékben, mindig van király, három irályfi, azok mindig vándorútra indulnak, mindig találkoznak valakikkel, mindig a legkisebb győzedelmeskedik, de a történet mindig más.

Jézus egyszer kétségek közt hal meg, egyszer kemény legény, máskor meg a nagy megbocsájtás szól belőle a halálakor is. Attól függően, hogy a szerző milyen állásponton volt, hogy mit akart bemutatni, hogy mi mellett érvelt.

Pipas 2019.07.07. 15:05:20

@Nyers Fa: "Jézus létezésére nincs kézzelfogható bizonyíték, így érdemben a tudomány nem tudja vizsgálni."

Ez butaság, a tudomány tudja vizsgálni. Miért ne tudná? A tudomány nem csak "kézzelfogható" dolgokat képes vizsgálni.

MOndok egy példát: Jézus állítólag Názáretből származott, ott éltek a faluban a szülei, tudjuk, hogy mikor. A régészet szerint előtte és utána is volt olyan időszak, amikor Názáret lakott terület volt, de akkoriban nem élt ott senki. Ásatásokat végeztek, eléggé bizonyos, hogy nem élt ott senki, pláne nem egy egész falu.

Ez a tudomány álláspontja. Megvizsgálta és ezt találta. Más kérdés, hogy a vallásos emberek nem fogadják el a tudomány eredményeit, de azt mondani, hogy a tudomány nem tudja vizsgálni, butaság.

Fredddy 2019.07.07. 15:06:47

@Pipas: ilyen szintre ne menjünk már le, szerinted egy ismerőse életrajzát csak akkor írhatja meg valaki, ha születésétől a haláláig élete minden percében ott volt? És továbbra is Jézus, mint történelmi személy életének kulcseseményeiről, azaz kb három évről van szó, nem az apja álmáról, vagy az üres sír felfedezésének részleteiről.

De egyébként te hogy képzeled el, valakik összejöttek, megegyeztek, hogy kitalálnak egy nem létező embert, a Kr. u. 1. század második felére mindenkinek bemesélték, hogy ők emlékeznek rosszul? Mert ö, izé, miért is, ja igen, világvallást alapítani csak úgy lehet, hogy nulláról írjuk a mesét, és vigyázunk, hogy a valósághoz semmi köze ne legyen?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:13:27

@MAXVAL bircaman közíró: faszt. sok tolvajt nem ítél el a bíróság.

tudjuk, hogy autista vagy, de ebből még nem következne, hogy ilyen retardált légy. sajnos már régóta tudjuk azt is, hogy sajnos egy totálkáros, retardált selejt vagy.

ezért vagy náci keresztény.

Fredddy 2019.07.07. 15:15:49

@Pipas: ezt rosszul tudod, 2009-ben megtalálták a Jézus-korabeli Názáretet.
www.israel21c.org/house-from-jesus-time-excavated/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:20:52

@MAXVAL bircaman közíró:

A) " MAXVAL bircaman közíró 2019.07.07. 09:31:28 "Istennek nincs anyagi alakja. "

B) " MAXVAL bircaman közíró · 2019.07.07. 12:53:36 "Isten anyagtalan, de képes anyagi alakot ölteni. "

C) MAXVAL bircaman közíró · 2019.07.07. 13:40:52 "Járulékos tulajdonsága lehet az anyagiság, s csak a Fiú esetében. "

HAZUDTÁL. össze-vissza beszélsz. nem volt kérdés, hogy mi "járulékos tulajdonság", akármi is legyen az.

tudjuk, hogy autista vagy, de ebből még nem következne, hogy ilyen retardált légy. sajnos már régóta tudjuk azt is, hogy sajnos egy totálkáros, retardált selejt vagy.

ezért vagy náci keresztény.

Fredddy 2019.07.07. 15:22:07

@Pipas: Arkhimédész halálával kapcsolatban maga Plutarkhosz is egyből két verziót közöl. Caesar haláláról háromféle leírásunk van. Most akkor ők sem léteztek?

Jadeite 2019.07.07. 15:42:39

Érdekes, hogy a cikk szerint a szépségideál azonos a megszokottal. Azonban ez nem feltétlenül igaz, nézzünk meg például egy átlagos magyar férfit: olyan 175 magas, és elég nagy eséllyel kopaszodik és/vagy pocakos (Magyarország nem csak Európa, de a világ egyik leginkább elhízott országa); teljesen megszokott, azonban az átlag elég távol áll a sportos, 185-190 magas, snájdig legénytől. Ebből következik, h ha Jézus létező személy volt, és a Közel-Keleten élt, nézhetett ki pontosan úgy, mint bárki más, továbbá az átlagtól való markáns eltérést feljegyezték volna valószínűleg, ugyanis egy magas, szőke, fehérbőrű férfi elég feltűnő lett volna arrafelé.

Némileg más vizekre evezve meg kell jegyeznem, h erről az agyhalott birkáról mindig az jut eszembe, hogy nem véletlenül tartják jobb helyeken tabunak a közeli rokonok közötti házasságot. Igen, épp azért, h ne szülessenek ilyen emberek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:47:46

mi a faszért nem jelennek meg a kommentek?!

midnight coder 2019.07.07. 15:48:29

@math0: Nem vagy te politikus véletlenül ? Azok szokták olyannal vádolni az ellenfelet amiket ők követnek el. Pont te érvelsz argumentum ad ignorantiam amikor valamit amit elég sok független forrás megemlít (itt nem feltétlenül csak Jézus tevékenységére gondolok, de általában a természetfelettire) egyként lehetetlennek tartasz, mert a tudomány _mai_ állása szerint nem lehetségesek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:48:41

@Fredddy: @Fredddy: "a Bibliába bekerült evangéliumok bizonyíthatóan két forrásra támaszkodnak, ráadásul közülük kettőt szemtanúk írtak. "

HAZUDSZ

Márk evangéliumát nem tudjuk, ki írta

en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Mark#Authorship_and_genre

Máté evangéliumát nem tudjuk, ki írta

en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Matthew#Authorship_and_sources

Lukács evangéliumát egyáltalán nem biztos, hogy Lukács írta, de ha igen, nem volt szemtanú (nem találkozott Jézussal):

en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Luke

János evangéliumát sem tudjuk, hogy ki írta:

en.wikipedia.org/wiki/Authorship_of_the_Johannine_works

"nyilvánvaló, fontos tények megmásításával ez lehetetlen lett volna."

nyilvánvaló és fontos tények vannak megmásítva, hiszen még az evangéliumok is ellet mondanak egyméssal fontos tényekben

és természetesen simán lehet az, hogy egy mesét sokan megírnak, nagyjából hasonlóan, de eltérésekkel

" És emellett vannak még Bibliába be nem került, apokrif evangéliumok. "

Azok apokrifak, azaz még az egyház sem mondja azt, hogy hitelesek, és még vadabb ellentmondó dolgokat tartalmaznak.

"hogy pl a pun háborúkról alkotott képünk mennyire alapul az események után 150 évvel élt Titus Liviusra, vagy a gall háborúról mennyi forrásunk van Caesar saját memoárján kívül. Jézus csodáit, istenségét mindenki hite szerint ítélje meg, a puszta létezésében viszont egyszerűen nem érdemes kételkedni."

A pun háborúknál nincs szó csodákról, és sok részlet van, amelyet nem is mond a történelem, hogy tudná. Például a sóval való behintés inkább mítosz.

A Gall háború tekintetében sok bizonyíték van, például Plutarkhosz

archeológiai is, és amire nincs döntő bizonyíték, azt marad is nyitott kérdés:

en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Alesia#Identification_of_the_site

"Egyébként a Jézus-sztori a híveket gyűjtő, majd főpapok által elveszejtett tanítóval akkoriban egyáltalán nem volt akkora világszenzáció, mint amilyennek ma tűnik. Az első századi Júdeában folyamatosak voltak a vallási alapú ellenségeskedések, rengeteg szekta és önjelölt próféta volt, ezek ellentétei nem ritkán fegyveres erőszakhoz is vezettek, sőt, az ország bukását is ez jelentette, amit Flavius bő lére eresztve le is ír. "

az két külön kérdés, hogy egy bizonyos hittétel rendkívüli állítás-e abban az értelemben, hogy ellentmond az elméleteinknek, és az, hogy mennyi hasonló mítosz van. az, hogy sok hasonló mítosz van, az gyengíti az álláspontodat, nem erősíti.

midnight coder 2019.07.07. 15:50:00

@Jadeite: Azért a mai szépségideált a média elég durván torzítja. A zsidók fénykorában még nem volt fészbúk.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:51:33

@Fredddy: na, a köcsög index nem enged át, de még csak hibajelzést sem ad, ha túl sok a link, szóval itt vannak a Caesarról szóló források:

en.wikipedia.org/wiki/Plutarch#Life_of_Caesar

és ugye vannak archeológiai bizonyítékok. Galliát egyébként valamikor ugye elfoglalták a rómaiak, ennek bizonyítékait én saját szememmel is láttam.

ha nem Caesar, akkor ki, és mikor?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:55:46

@Pipas: pontosan. Jézus biztosan nem názáreti volt, hanem inkább nazerénus, csak akkor ennyire megbízható a többi rész is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:56:44

@Fredddy: "szerinted egy ismerőse életrajzát csak akkor írhatja meg valaki, ha születésétől a haláláig élete minden percében ott volt?"

nem, de akkor nem szemtanú.

Fekete Mamba 2019.07.07. 15:58:29

@MAXVAL bircaman közíró: hát elolvasva a kommenteket az azért elég világos, hogy néhány magát kereszténynek álmodó számára nagyon is probléma. Mert hát ugye nincs itt semmi antiszemitizmus, bár igény az lenne rá erősen ;-P

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 15:59:11

@Fredddy: "De egyébként te hogy képzeled el, valakik összejöttek, megegyeztek, hogy kitalálnak egy nem létező embert, a Kr. u. 1. század második felére mindenkinek bemesélték, hogy ők emlékeznek rosszul? Mert ö, izé, miért is, ja igen, világvallást alapítani csak úgy lehet, hogy nulláról írjuk a mesét, és vigyázunk, hogy a valósághoz semmi köze ne legyen? "

miért, szerinted Mátyás király tényleg lejárt a szegény emberek közé? a faszt. népmese, amelyet Mátyás halála után kezdtek el mesélgetni az emberek. a valósághoz semmi köze.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 16:09:07

@Fekete Mamba:

Ez a kérdés csak a modern antiszemitizmussal lett kérdés. Elsősorban a nácik által tervezett reformkereszténység - hivatalos nevén: pozitív kereszténység - problémája volt ez, de maga a terv gyorsan bedőlt. A náci elit egy része eleve nem volt kereszténység, a másik rész pedig nem volt hajlandó szakítani a hagyományos protestantizmussal.

A hagyományos keresztény antijudaizmus meg bőven elegendő lett.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.07. 16:51:34

@midnight coder: nagyon sok forrás szerint a Föld lapos. a tudomány mai állása szerint nem. te a laposföld-hívők közé tartozol.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 17:06:03

A Föld valóban laposnak tekinthető egy bizonyos lépték alatt. Pl. nem láttam még földmérőt, aki egy telek kimérésekor a Föld görbületével foglalkozott volna.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.07. 17:24:00

@Pipas: de azt mondani, hogy a tudomány nem tudja vizsgálni, butaság."
a tudomany eldontotte hogy hol kell keresni. lehet h tevedett. lehet hogy nem a mai izrael teruleten szuletett...nazaret mashol is volt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.07. 17:26:15

@math0: jaj hagyd mar faszcibalo.eddig jezusrol hazudoztal most jonnek a kiralyaink?
aljas egy fereg vagy hallod...

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 17:35:47

Ezt a math0 nevű trollt javaslom kivágni innen a picsába!

A másik dolog:

Honnan a véreres lófaszból veszi bárki is, hogy Krisztus korába ne lett volna lakott Názáret?????? Mégis hol lehet ekkora baromságot olvasni????

midnight coder 2019.07.07. 17:36:19

@math0: Tudsz mutatni sok olyan független, különbözõ kultúrákból származó forrást ami szerint a Föld lapos ?

midnight coder 2019.07.07. 17:38:57

@West Asia: Nagyon unalmas az a blog ahol a commentek közt csak egyféle vélemény van.

Mizantróp. 2019.07.07. 17:39:13

math0 ment a levesbe! Ez van!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 17:40:35

@West Asia:

Csak tippelni tudok. Lehet, hogy az ásatások során Jézus korából nem találtak leleteket az adott területen.

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 17:42:12

@midnight coder: Ezzel egyetértek és azzal is, hogy a stílus maga az ember. És bizonyos szint alá nem kéne lemenni!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 17:46:00

@midnight coder:

Valóban, de Brendel Matyi alias math0-val nem is a véleménye a baj, hanem a ocsmány, trágár, mindenkit sértegető, becsmérlő stílusa. Kis ízelítőért nézz be ide:

kozeletipad.blog.hu/2019/06/17/paks_2_bolcs_vagy_bator_dontes

Pár részlet:

"...kurva anyádnak a szentséghez. azért vagy vallásos atombuzi, mert kurva nehéz felfogású, elmebeteg, Down-kóros, hazudozós, pszichopata degenerált selejt állat vagy. ezért vagy atombuzi."

"magadból indulsz ki, hisztis picsa, ezek szerint azért vagy ilyen pszichopata, mert nem basztak meg 10 éve, kis ronda, féreg, selejt! hiányzik az anál, meg a szopás, mi nácikurva?!"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 17:46:58

@West Asia:

Akkor tényleg nem világos, miért állítják azt, amit.

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 17:56:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ken Dark, a University of Readning brit régészprofesszora 2004-ben komoly ásatásokat és kutatásokat végzett Názáretben. Később részt vett 2006-ban, a Názáreti Régészeti Projektben és megtalálta azt a házat Názáret városában, ahol Jézus gyermekeskedett. Az épület kormeghatásozása stimmel Jézus korával. A ház maradványai egy bazilika alatt vannak. A bazilikát a bizánciak emelték a ház fölé.

midnight coder 2019.07.07. 17:58:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A stílusa olyan amilyen. Sajna van még pár ilyen az indexen.

midnight coder 2019.07.07. 18:00:38

@Mizantróp.: Kár érte! Pedig kiváló ügynök volt! :-)

Mizantróp. 2019.07.07. 18:02:50

A Jézus korában lakott Názáretről Josephus Flavius neves történetíró is írt. Megemlítette, hogy József mint ács a település bővítése miatt ment Názáretbe, mert bízott abban, hogy a sok építkezés miatt szükség lesz ácsokra. Josephust és írásait a történettudomány elismert forrásnak tekinti.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 18:06:35

@midnight coder:

Pontatlan voltam, még csak nem is a stílusa az, ami felháborító - bár azzal is kivágnák nemcsak az MTA üléséről, hanem még egy falusi késdobálóból is -, hanem az attitűdje. A vitapartnerek becsmérlése - lásd a beidézett pár páldát - ui. nem rossz stílus, hanem a másik ember semmibe vétele, alázása, gyalázása.

Na mindegy, már így is több szót vesztegettünk rá, mint amennyit megérdemel.

midnight coder 2019.07.07. 18:11:45

@West Asia: Engem továbbra is az érdekelne hogy hol a fenében volt, és mit csinált abban az időszakban amikor eltûnt szem elől. Volt egyszer hol nem volt a karácsonyi történet a csillaggal és a három királlyal akik nem is voltak királyok, aztán nagy-nagy szünet majd megjelent valaki Jézus néven és elkezdett csodákat tenni. Ami ebben az egészben érdekes, hogy az amit Jézus mond és csinál elég nagy mértékben ellentétes az Ószövetséggel. Az ottani Isten kimondottan egy népre koncentrál, és az alapján ami ott le van írva simán lehetne egy robot, vagy egy technológiai civilizáció utolsó túlélője is. Csinál szép nagy dolgokat, Pl. ketté választja a tengert, de ezek igazából elég technikai jellegû dolgok. Pl. frigyláda, vagy az hogy tûzoszlop és más hasonló formákban kommunikál a kiválasztottal. És közben megértéssel figyeli amint a Választott Nép megcsinálja a Holocaust béta verzióját a kánaánitákon. Ezzel szemben Jézus egy hippi varázsló aki kézrátétellel gyógyít mindenféle kütyü nélkül, és visszaragasztja az őt elfogó katona fülét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 18:20:14

Visszatérve a poszt témájához, természetesen érdemes Jézus külsejéről gondolkodni, de valójában szerintem mindegy, hogy nézett ki.

A papunk elég meggyőzően magyarázta el, miért nem akarták a zsidók elfogadni Jézust mint Messiást. Ők ui. egy erős, hatalmas, győztes (had)vezért vártak, nem pedig egy jelentéktelen külsejű, gyenge, önmagáért küzdeni nem akaró halandót. Jézus mindenben az ő elvárásaik ellentéte volt.

És számomra éppen ez teszi Jézus alakját hitelessé. Ha csak kitaláció lenne, akkor biztos nem ilyennek találták volna ki, hanem sikeresnek, erősnek, diadalmasnak - lásd pl. a muzulmánok Mohemedjét. Mert hát mutassatok még egy vallást, amely a maga legfontosabb, központi alakját gyengének, megalázottnak és megalázhatónak, sőt esendőnek mutatja be.

Igen, esendőnek is. Gondoljunk pl. Jézus pusztai megkísértésére. A Sátán nyilván nem próbálkozott volna, ha abszolút kilátástalannak hitte volna a dolgot. De abban reménykedett, hogy Jézus emberi oldala felülkerekedik - persze tévedett.

agarik 2019.07.07. 18:21:26

@p.a: Miféle "jószolgálati" szerepe lehet egy egyháznak?
Egy egyház szervezett szélhámosság, nem jótékonysági szervezet! Ha végez is valami jótékonysági munkát, annak a célja is a pénz kicsalása a népekből végsősoron, NEM a segítség.

John Nethem 2019.07.07. 18:30:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Tévedés !

A hányásnak soha nincs stílusa, csak szaga.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 18:31:08

@midnight coder:

"amit Jézus mond és csinál elég nagy mértékben ellentétes az Ószövetséggel"

Az Ószövetség Istene az emberiségre mint kisgyermekre tekint, akit parancsokkal irányítani kell és látványos "effektekkel" meggyőzni. Az Újszövetség Jézusa ezzel szemben az észre és a szívre akar hatni, mert már felnőttnek tekinti az embert. Ezért is terjeszti ki működését a zsidókon túl is.

A csodákat is csak azért teszi, hogy bizonyítsa isteni származását, azt, hogy ő az Atya fia.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 18:32:06

For your information: @rabelais: szintén Matyi egyik fikanickje.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.07. 18:32:29

@math0: öregem, olyan gyomorforgatóan undorító a stílusod, hogy az ember szinte szégyenli, hogy amúgy egy véleményen van veled.
Miért nem veszel be pár Xanaxot és nézel egy kis Micimackót ehelyett?

Nyers Fa 2019.07.07. 18:33:27

@Pipas: ezt úgy értette, hogy ő áll Isten és az emberek között. Nem rangban áll elötte, hanem fizikailag, rajta keresztül vezet az út istenhez.

szepipiktor 2019.07.07. 18:46:33

Remek kis vita alakult ki itt két oldal között.
A lényeg meg nem lényeg.
Én akkor kinyitom a harmadik ajtót: A teremtő (idegenek) az akkori világ, akkori népeinek mind létrehozott egy-egy nekik megfelelő "követendőt".
Nekünk, keresztényeknek (később kereténnnyé válóknak) Jézust, de más népeknek mást, másokat.
Tehát lehet hinni benne (bennük), de amíg nem oldják meg az időutazást, fogadjuk el, hogy a hit a lényeg és nem egy-egy kijelölt "szent".

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.07. 18:47:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hihetetlen, amikor valakik egy sokszorosan hamisított meséről próbálnak komolyan beszélgetni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.07. 18:49:23

@rabelais: Húzzál már innen, te szerencsétlen. Ennyire nincs életed?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.07. 18:54:13

@szepipiktor: Mondok egy sokkal valószínűbb forgatókönyvet.
Az ember, mivel fingja nem volt az őt körülvevő világról, kitalált magának olyan történeteket, amikkel kicsit úgy érezhette, hogy van tudomása arról, hogyan működnek a dolgok. Összefüggéseket keresett, logikát, és az egészet antropomorfizálta, hogy jobban csússzon.
Aztán az emberek között mindig is voltak opportunisták, akik ebben az egészben a hatalomgyakorlás kiváló eszközét látták, nem is feltétlenül tudatosan. A vallás gyorsan komoly iparággá vált, hatalmat és vagyont biztosított a létrehozói és vezetői számára.

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 18:56:34

@rabelais: Az, hogy a ház kora stimmel Jézus korával természetesen csak egy eleme annak a régészeti kutatómunkának, mely az épületet Krisztus családjának tulajdonítja. Egy elem, ami azt is bizonyítja, hogy Názáret igenis lakott volt abban az időben. Mellesleg az az idióta, aki azt az egyszerű kognitív munkát is képtelen elvégezni, amit a szövegértelmezés és a szemantika igényel. Ha ennyire faék szinte mozog a felfogó képességed, miért erőlteted, hogy a témához szólj?

Mizantróp. 2019.07.07. 19:01:34

@rabelais: De igen, bizony Josephus írt Názáretről. Mellesleg kurvára nincs közöd ahhoz, hogy kit moderálok ki. Amúgy meg senkit nem moderáltam, csak egyetlen kommentelőt vágtam ki innen. De az is az én döntésem volt. Ennyi.

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 19:05:02

... Amúgy math0 és rabelais ugyanaz a személy. Itt van a kis szarházi másik nickkel!

antiindex 2019.07.07. 19:08:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: pacifizmus más vallásokban:

Hinduizmus, Jainismus, Budhizmus:

en.wikipedia.org/wiki/Ahimsa

mutass még egy vallást, amelyik előírja a hívőnek, hogy még a légynem se ártson, de szó szerint!

mutass még egy vallást, amelyik a vegetarianizmust promotálja!

Fredddy 2019.07.07. 19:08:41

@math0: én ezeket a könyveket nem a wikipédiáról ismerem :) Persze, hogy elfoglalták Galliát, és megvannak az emlékei és a hatása. De Jézus életének helyszínei is megvannak születésétől a Bethesda tavon át az Olajfák hegyéig, láttam őket. És Jézus hatása ugyanúgy nehezen tagadható, mint a gall hódításé. Suetonius és Plutarkhosz 100 évvel éltek Caesar után egy olyan rezsimben, aminek Caesar konkrétan az istene volt, a másik két könyvet meg Caesar írta, hogy magát fényezze. Egyszerűen arról van szó, hogy amit simán elfogadsz bizonyítéknak egyik esetben, azt a másikban kevesled, a különbség pusztán annyi, hogy érzelmileg hogy viszonyulsz a két témához. De vajon akkor hogy történt az eset?

1.) valaki kitalálta a Jézus-sztorit, és elkezdte terjeszteni.... egészen addig, amíg az első jeruzsálemivel nem találkozott, aki árkot röhögött köré, tesó, Pilátus tökre bírja a prófétákat és aznap rohadtul nem végeztetett ki senkit.
2.) páran összejöttek, mert kell egy x+1-edik vallás, és Néró oroszlánjai se maradjanak éhen, kitalálták Jézust. A részletekben viszont nem tudtak megegyezni, ezért mindenki megírta a saját fanfictiönjét, szemtanúkkal pedig ők se találkoztak, egyikük se.
3.) ahogy az Arthur-legenda, vagy az általad is említett, eredetileg egyébként valószínűleg Nagy Lajosról szóló Igazságos Mátyás-sztorik, Jézus története is hosszú időn át más, tök különböző történeteket magába olvasztva, ma már visszakövethetetlen igazságmagból alakult ki. De ennek ellentmond, hogy akárki is írta az evangéliumokat, pár évtizeddel az események után kész volt vele. Nem teltek el évszázadok és emberöltők, hogy a Moszkva téren Mercedeseket osztogassanak :P
4.) Tényleg élt egy Jézus nevű tanító, aki személyes karizmájával és újszerű tanaival sok embert megfogott. A konkurencia a jeruzsálemi bevonulást már nem tudta lenyelni és kinyíratta, de az emberek nem felejtették el annak ellenére, hogy szétszóródtak, mindenki hazament a falujába. 20-30 év múlva, mikor az eredeti arcok halántéka már őszült, felmerült az igény, hogy a sztorikat leírják. Többen neki is láttak, mindenki, amennyit felfogott a sztoriból, megírta, néhányan hozzáköltöttek, hogy nagyobbat szóljon, az igényesebbek más forrásokat is felhasználtak, így lettek az evangéliumok. Aztán a zsűri (hagyomány szerint a niceai zsinaton, de egyébként valószínúleg már a 2-3. században) kiválasztotta a 4 viszonylag legjobbat, és az lett a kánon.

Szerintem 4.)

Mizantróp. 2019.07.07. 19:11:19

@antiindex: Mégis hány nicked van még te kis görény?

Magányos Farkas_ 2019.07.07. 19:14:33

Akkor tehát math0 = rabelais = antiindex :))))) Sok lehet még neki. :) :D Nagyban tolja!

Mizantróp. 2019.07.07. 19:16:24

@West Asia: math0 = rabelais = antiindex = Brendel Mátyás. Szép kis lista lesz! :))) De hagy csinálja csak. P

midnight coder 2019.07.07. 19:31:34

@rabelais: Mondjuk a középiskolában ez anno nálunk kimaradt a tananyagból, de ez nyilván a Kádár-rendszer hibája volt, azóta sokat fejlődhetett az oktatás. Bár ezt picit kétlem.

A másik hiba az volt a laposföld idecitálásával, hogy a maga idejében ez bizony a tudomány aktuális állását jelentette. Es az akkora matyik pont úgy meg voltak győződve arról, hogy a Föld körbehajózása lehetetlen mint ahogy te meg vagy arról, hogy az amit Jézus csinált nem lehetséges.

midnight coder 2019.07.07. 19:36:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Valóban, ez is egy különbség ami arra utal, hogy a kettőnek igazából nem nagyon van köze egymáshoz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 19:38:45

@rabelais:

Tudod, mindenkivel azon a nyelven kell beszélni, amelyen ért. Sajnos te csak ezen a nyelven értesz. A többi blogon nagyon sokáig tűrtük a mocskolódásodat, aztán lassan elkezdtünk a te nyelveden válaszolni neked, mire föl azonnal megsértődtél. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 19:39:49

@Nyers Fa:

"rajta keresztül vezet az út istenhez."

Amit mellesleg explicite ki is mondott.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 19:55:29

@midnight coder:

"A másik hiba az volt a laposföld idecitálásával, hogy a maga idejében ez bizony a tudomány aktuális állását jelentette."

Azért tegyük hozzá, hogy ez a "maga idejében" eléggé régen volt. Kolumbusz idejében már általánosan elfogadott álláspont volt, hogy a Föld gömb alakú. Az újdonság inkább csak az volt, hogy Kolumbusz úgy mert belevágni, hogy nem is tudta pontosan, mennyit kell majd hajóznia. Pedig akár tudhatta volna is, hiszen Erasztothenész már Krisztus előtt több mint 200 évvel megmérte és kiszámította a Föld kerületét, mégpedig igencsak jó pontossággal. Sőt még a Föld forgástengelyének dőlésszögét is elég jól megmérte - mondjuk ez nem volt olyan nehéz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 19:56:41

Basszus, mindig félreírom: Eratoszthenész.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 19:59:11

@Before:

"hihetetlen, amikor valakik egy sokszorosan hamisított meséről próbálnak komolyan beszélgetni."

Meg fogsz lepődni, de a szépirodalom tanulmányozása pontosan erről szól. :)

Pipas 2019.07.07. 19:59:37

@Fredddy: "ilyen szintre ne menjünk már le, szerinted egy ismerőse életrajzát csak akkor írhatja meg valaki, ha születésétől a haláláig élete minden percében ott volt?"

Ja, hogy nem szemtanú? Mert az előbb még az volt.

"És továbbra is Jézus, mint történelmi személy életének kulcseseményeiről, azaz kb három évről van szó, nem az apja álmáról, vagy az üres sír felfedezésének részleteiről."

Tehát a születése körüli csodás események nem lényegesek? Nem történtek meg? Ha elolvasná rá sem ismerne? Akkor miért mondod, hogy a csávó létezett, ha csak a neve volt ugyanaz? Mert akkor Dart Vader is létezett...

"De egyébként te hogy képzeled el, valakik összejöttek, megegyeztek, hogy kitalálnak egy nem létező embert, a Kr. u. 1. század második felére mindenkinek bemesélték, hogy ők emlékeznek rosszul?"

Az, hogy hogyan történhetett elég világos, az ilyen legendás alakok megjelenését a modern korban feljegyezték. Ilyen csodás személy John From, akihez a cargo vallás hívei imádkoznak:
en.wikipedia.org/wiki/John_Frum

"Mert ö, izé, miért is, ja igen, világvallást alapítani csak úgy lehet, hogy nulláról írjuk a mesét, és vigyázunk, hogy a valósághoz semmi köze ne legyen?"

Nem, nem nulláról írták, különféle legendákat plagizáltak, szinte egy új elem sincs a történetben. És nem, nem akartak világvallást alapítani, egyszerűen történetek írtak, hogy befolyásolják vele a közvéleményt. Ha azt akarták volna elhitetni a világgal, hogy megtörtént eseményeket írnak le, akkor egészen máshogy fogalmaztak volna.

Pipas 2019.07.07. 20:10:00

@Fredddy: "valaki kitalálta a Jézus-sztorit, és elkezdte terjeszteni.... egészen addig, amíg az első jeruzsálemivel nem találkozott, aki árkot röhögött köré, tesó, Pilátus tökre bírja a prófétákat és aznap rohadtul nem végeztetett ki senkit."

Meh, Pilátus úgy kivégeztette volna mint a sicc. Az volt a vád ellene, hogy az állam ellen szervezkedik, akkoriban ilyen vádat nem volt szokás lábon kihordani. :D

Ami hihetetlen a történetben az a zsidó papság, hogy elkezdenek követeléseket megfogalmazni pilátusnak. Nos, aki ilyet csinált volna az is ment volna a levesbe, de nagyon gyorsan. Róma nem úgy uralkodott, hogy amolyan demokratikus módon megkérdezte a helyi hatalmasságokat, hogy mi legyen. :)

Meg aztán ez az "ünnepek alatt elengedünk egy bűnöst" dolog is marhaság. Ilyen szokás nem volt soha. De volt egy olyan szokás, hogy két kecskebak közül egyre rárakták a nemzetség bűnét, elengedték (bűnbak), a másikat meg, amelyik bűntelen volt, tökéletes, azt feláldozták az istennek.

Ennek a szokásnak az allegóriája a Barabás/Jézus elengedjük/feláldozzuk történet. Allegória, "az ábrázolt események, személyek vagy elvont fogalmak kapnak egy második, rejtett jelentést, értelmezést". A valóságban nem történnek allegóriák, a művészeti alkotásokban, az irodalomban történnek. Csak vannak emberek, akik nem ismerik a kort és nem ismerik fel az allegóriát. Összekeverik az irodalmi alkotást a történelmi feljegyzéssel.

A történet mondanivalója az, hogy a áldouati álat vére egy évre megváltotta a népet a bűneiktől, de Jézus vére több, varázslatosabb, örök megváltást jelent. Kitalált történet, sugallt, rejtett jelentés.

Pipas 2019.07.07. 20:12:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az újdonság inkább csak az volt, hogy Kolumbusz úgy mert belevágni, hogy nem is tudta pontosan, mennyit kell majd hajóznia"

Alulbecsülte, elfogadott valami áltudományos művet, ami fele annyit hozott ki mint amennyi az elfogadott érték volt. A hozzáértők figyelmeztették, hogy már évszázadok óta tudni lehet mekkora a föld és szomjan fognak halni, de Kolumbusz makacs volt és ostoba.

Nameg hatalmas mázlija volt, mert félúton volt egy kontinens. :D

Nyers Fa 2019.07.07. 20:20:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A szamár nem úgy néz ki mint egy ló, a szamár úgy néz ki mint egy szamár.
Te pont a modern marketing eszközeit próbálod ràhúzni Jézusra, elfelejted, hogy az embereket a tetteik alapján is meg lehet itélni, nem csak a külsőségek alapján.

2019.07.07. 20:45:05

"A világ legnagyobb vallásának, a kereszténységnek legfontosabb alakja maga Jézus, noha életének első szakaszáról (gyermek-, és ifjú koráról) és például külső megjelenéséről alig - alig szolnak a fennmaradt írások."

Dehogynem, úgy hívják hogy Arvisura. Idézek belőle.

Mazarehi beavatott aranyasszony tanítványai között szerepelt egy beavatott ifjú, Matariós, akit Jézus néven vettek fel az egyiptomi beavatottak közé. Apját egy római Gandás-féle kasszu harcos személyében jelölték meg Hétvárosban. Hétváros, azaz egyiptomi nyelven Hetevaret a hikszoszok szerint Bothonban volt a Nílus deltája és a mai Kairó között.

Pannónföldjén a 24 Hun Törzsek mindegyikéből vannak itt őslakók, akik a Meleg­vizek-Birodalmát újra elfoglalták. Hungár azt kifogásolta, hogy a helytartó megbízot­tai, nem tudván a pannon-féle nyelveken beszélni, a saját elgondolásuk, vagy a folyók nevei szerint adták meg az őslakók nevét, amelybe a pannón törzsfők beleegyeztek. Ezért Hungár többek között azt javasolta, hogy az Oszkusz táblák küldöttsége várjon még az Ordoszba történő elvitellel, mert a második százéves szerződés szerint már kiforrott jelentést tudnak elvinni. A tízéves ellenőrzéseket továbbra is fenn fogják tar­tani. Az Asenbettel, Annabetel, Herrembettel, Hiszrael, Jahu és Élihóm zsidó szekták között véres összetűzés van kialakulóban. A Szeretet Égi-eredetű tanát valamennyi­en másképp értelmezik. Ahány ember csak ír, mind másként magyarázza Jézus tanát.

Az Arvisura itt megtalálható: app.box.com/s/pz20looqv95ixfndkwqj

Fredddy 2019.07.07. 21:30:11

@Pipas: ,,Ami hihetetlen a történetben az a zsidó papság, hogy elkezdenek követeléseket megfogalmazni pilátusnak. Nos, aki ilyet csinált volna az is ment volna a levesbe, de nagyon gyorsan. Róma nem úgy uralkodott, hogy amolyan demokratikus módon megkérdezte a helyi hatalmasságokat, hogy mi legyen. :)"
Pedig ez csak neked hihetetlen, a Római Birodalom pontosan így működött. Nem egy központosított modern diktatúra volt, amilyennek az általad látott amerikai filmekben ábrázolják, a helyi elittel mindig kiegyezésre és hatalmi egyensúly kialakítására törekedett, a függő viszony pontos természete mindenhol más és más volt. Éppen ezért tudott sikeresen uralkodni. Az állandóan lázongó Judeában pedig bármi megtörténhetett.

A főpapok zsarolása ráadásul nem Rómának, hanem személyesen Pilátusnak szólt: egy lázadás az ő személyes kudarca lett volna. Mint ahogy végül tényleg egy rosszul kezelt lázadás miatt csapták el a helytartóságból Kr. u. 36-ban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 21:35:01

@Nyers Fa:

Kellő távolságból úgy néz ki.

"elfelejted, hogy az embereket a tetteik alapján is meg lehet itélni, nem csak a külsőségek alapján."

Olvasd már el a kommentem utolsó mondatát.

Ggábor 2019.07.07. 21:58:41

@Mizantróp.: az egy dolog, hogy a lepel mikori, talán mindegy is. Az ábra rajta egy ember VETÜLETE, nem pedig terítéke. Mint egy fotó, előlről és hátulról. Amikor a kép rákerült, a vászon síkban volt, esetleg keretre feszítve. Ha testen lett volna, egy ember TERÍTÉKÉT látnánk, az arc és a test elejét és oldalát egyszerre. Bizánci ikonokon vannak ilyen képek.

A kép egy festmény.

Ggábor 2019.07.07. 22:05:21

@Artificem: Irtam már @Mizantróp.nak: az egy dolog, hogy a lepel mikori, talán mindegy is. Az ábra rajta egy ember VETÜLETE, nem pedig terítéke. Mint egy fotó, előlről és hátulról. Amikor a kép rákerült, a vászon síkban volt, esetleg keretre feszítve. Ha testen lett volna, egy ember TERÍTÉKÉT látnánk, az arc és a test elejét és oldalát egyszerre. Bizánci ikonokon vannak ilyen képek.

A kép egy festmény.

Argus_ 2019.07.07. 22:21:29

@Ggábor: Ez oké, de nem festmény. Ha az lenne, akkor a laborvizsgálatok találtak volna nyomot festékanyagokra. De nem találtak semmi ilyesmit.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.07. 22:30:38

Látom egészen jól elpofozták itt egyesek, meg kettesek a szart egész nap.

Hitler még nem régen múlt el a történelemből, még sem lehet tudni, hogy valóban ott, és akkor halt-e meg, ahol állítják. Pedig akkoriban már voltak filmek, hangfelvételek, jegyzőkönyvek, meg minden, ami a jézusi fogantatás előtt és után nem igen volt. Ergo a történelmet magyarázók a legjobb hazudozók.

Ja, hogy voltak ilyen-olyan-amolyan kőtáblák, ékírások, meg egyéb két-három nyelvű kövek? Hát persze, hogy voltak, de közben elveszett azok elolvasásának tudása, a mostani "elolvasás" meg vagy helyes, vagy nem.

Minden esetre sajnálom, hogy senki nem próbálta értelmezni a különleges fogantatást, pedig az minden ember esetében ma is úgy történik, mint jézus idején, kivéve a lombikosokat, de arról akkoriban még szó sem lehetett. Vagy pont ezért nem megy a magyarázat?;D

Pipas 2019.07.07. 22:44:25

@Fredddy: "A főpapok zsarolása ráadásul nem Rómának, hanem személyesen Pilátusnak szólt"

Hát persze. A római helytartó meghátrált a zsidó papok elől, beadta a derekát. Mármint a mesében, amiben vizen járás, bor vízzé változtatása meg sírbók kikelő zombik vannak. A valóságban a helytartó a császár hatalmát képviselte, ha beszóltál neki halott voltál. De mindegy, aki a bibliából tanul történelmet, annak minden lehetséges. :D

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.07. 22:57:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: na ne viccelj. Egyrészt a biblia maximum irodalomtörténeti mű, semmi köze a szépirodalomhoz.
Másrészt, amit te is csináltál az légbőlkapott állítások komoly elemezgetése, "mit csinált Jézus, amikor", meg, hogy a sátán hogyan is kísértette meg, miközben ezeknek a valóságalapja zéró. Hasonlóan vicces a poszt eredeti felvetése, amivel egy fél mondatnyi szövegre alapozva komolyan megpróbálja kielemezni, hogy hogyan is nézett ki az az ember, akinek a létezése se bizonyítható egyáltalán.

Fredddy 2019.07.07. 23:00:58

@Pipas: hát, ahogy gondolod.

Ggábor 2019.07.07. 23:51:34

@Artificem: Nem festékkel festették, fentebb is szó van a szálak pörzsölt jellegéről. Oxidáló sav, vag lápisz? Aztán jól kimosták?

A kép negatív. Megfestették pl.viasszal a pozitívot, azután oxidáló közegben "előhívták?" Mint a pozitív/negatív technikák a mai integrált áramkör gyártás fotolitográfiájában. Kicsit a batikolásra emlékeztet, de azután nem festünk, hanem pörzsölünk.

Akárhogy csinálták, az "elölről" és a "hátulról" kép is síkvetület, a vászon senkire nem volt rátekerve, amikor a kép keletkezett. A camera obscura a szoborról és valami marásos előhívási technika sem rossz ötlet. És ilyesmiket az ókorban is ismertek.

Argus_ 2019.07.08. 00:50:24

@Ggábor: A mai modern tudomány nem nagyon találja az egész kép keletkezésének magyarázatát. Az egyház pedig azt mondja, hogy Jézus testének feltámadása okozta, vagyis az a folyamat, ahogyan teste éterivé átlényegülve átjutott a leplen. Érdekes mindenesetre.

Ggábor 2019.07.08. 00:54:18

Tisztelem az egyházat, de ha a lepel nem síkban volt, hanem a testre csavarva, ahogyan az funkcionális, akkor éterileg oldalvást oldalnézetben kellett volna lényegülnie ...

Ennél az is jobb, ha a lepel síkba volt hajtogatva 1200 körül Bizáncban, majd CSODA által, egyszerre rá került a Megváltó képe. Mindenesetre, hihetőbb.

Argus_ 2019.07.08. 01:29:44

@Ggábor: Ez nagyon szép, de HOGYAN? Mert az továbbra sem tudjuk. Ha összehajtva Bizáncban is de HOGY CSINÁLTÁK? Én nem vetném el az egyhàzi magyarázatot ugyanis nem sok összehasonlitási alapunk van arra, hogy egy "feltámadás" milyen nyomot hagy egy leplen. 2000 éve nem volt ilyen.

kolomparlole1114 2019.07.08. 06:11:29

"A torinoi lepel, - mellyel halála után letakarták abban a barlangban, ahová testét vitték és ahol harmadnapon feltámadt - megőrizte Jézus testének körvonalait."

Azt ugyan nem, max azét akiét ráfestették a középkori hamisítók.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.08. 06:24:44

@midnight coder:

Igen, ez az egyik nagy mai ateista mítosz.

Hogy ott volt a tudós Kolumbusz, s vitázott a maradi papokkal. A csúnya papok azt mondták: a Föld lapos, meg szakadék van a szélén, szóval nem lehet elmenni nyugat felé hajózva Indiába. A bátor tudós Colombo hadnagy meg cáfolta a klerikálfasisztákat.

A valóságban éppen a papok voltak a tudósok, akik bizonyították Kolumbusznak, túl messze van India, s nem tud elérni oda, ráadásul ismeretlen vizeken.

Kolumbusz rosszul számolt, fele annyi távolságot tételezett fel. Csak mázlija lett: akadt útközben egy váratlan kontinens.

Pipas 2019.07.08. 07:01:48

@Before: "na ne viccelj. Egyrészt a biblia maximum irodalomtörténeti mű, semmi köze a szépirodalomhoz. "

Az evangélimok mindegyike klasszikus szépirodalmi eszközökkel operál, a szerzői a görög klasszikus irodalom akkoriban közkedvelt eszközeivel éltek. Például ezzel:

"A kiazmus a retorikában tükörképes, keresztező elhelyezés; olyan retorikai eszköz, mely azzal ér el nagyobb hatást, hogy az első rész kulcsfontosságú elemeit a második rész fordított sorrendben ismétli meg. A transzmutáció, azaz áthelyezés, felcserélés egyik alfaja.

Különösen népszerű volt a latin irodalomban; gyakran előfordul a héber költészetben is."

Namost vagy Jézus élete követett valami misztikus okokból irodalmi szerkezetet vagy a szerzők a képzeletbeli sztorit a görög irodalom közkedvelt eszközeinek megfelelően állították össze. Választhatsz, de azt mondani, hogy "semmi köze a szépirodalomhoz" igencsak erős.

És itt egy példa, ami megmutatja ezt a szerkezetet, hihetetlen, hogy milyen konzekvensen ragaszkodtak ehhez a szerkezethez:

www.bible.literarystructure.info/bible/43_John_pericope_e.html

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.08. 09:16:39

No de ha még mindig nem fogant meg, mert ugy a szentlélek az nem testi, hanem lelki ( bár birca azt írta korábban, hogy leszállt a földre, de azt nem írta, hogy honnan, feltételezem a nőről ), akkor kiről is beszéltek?

Meg aztán mi is van a Jézus vérvonalával a Mária Magdolnával? Istennek van vérvonala?

Ursus Arctus 2019.07.08. 11:56:00

Én ezt a középkori "lepel-hamisítók" baromságot valahogy nem veszem be. Nem életszerű, hogy a sötét középkor legközepén lettek volna olyan high-tech hamisító szakemberek, meg laboránsok, akik annyira komoly munkát végezzenek, hogy 700 évvel később se tudják megfejteni a trükkjüket. Nem életszerű. Aki ezt beveszi, az hihet akár a hétfejű sárkányban meg a gyíkemberekben is.

Pipas 2019.07.08. 13:02:50

@WAR10CK.: "Nem életszerű. Aki ezt beveszi"

Igazad van, ez tényleg nem életszerű. Sokkal hihetőbb és életszerűbb, hogy a világegyetemet teremtő mindenható, varázserővel rendelkező lény elhatározta, hogy a saját fiának meg kell halnia, és ehhez egy eldugott galaxis eldugott kis rendszerében egy eldugott kis primitív törzs eldugott kis falujában teherbe ejtett egy férjes nőt, akinek aztán a fiát harminc évre rá felszögeztek egy fára, betettek egy barlangba, aki ott feltámadott és valami varázslat által rásugározta a szakállának a képét egy rongyra, amit aztán kétezer éven keresztül őrizgetnek mint isten létének egyetlen bizonyítékát.

Occam borotvája, én is mindig ezt mondom. :D

Pipas 2019.07.08. 13:06:55

@WAR10CK.: Vagy...

esetleg lehet, hogy csinálni valamit általában sokkal könnyebb, mint ezer évvel később pontosan megmondani, hogy mit is csináltál? Esetleg...

Ursus Arctus 2019.07.08. 15:38:57

@Pipas: Akkor Occam borotvája alapigazságát szem előtt tartva tegyük fel így a kérdést:

Melyik a valószínűbb:

Az, hogy 800 évvel ezelőtt, a középkor legsötétebb és legfejletlenebb korszakában (valamikor 1200 körül), amikor az emberiség még messze nem ismerte sem a fényképezés, sem a vegyészet, sem az orvostudomány (anatómia) alapjait, titokzatos tudósok és mérnökök kezelésbe vettek egy darab gyolcsot, hogy aztán arra fáradtságot nem kímélve egy emberalakot hamisítsanak és aztán az egészet jól elrejtsék a világ elől egy lovagrendnél. (Mert hogy akkoriban mint tudjuk, a Templomosok rejtegették.)

vagy

Valóban egy ma még megmagyarázhatatlan metafizikai jelenség okozta a lepel elváltozásait és az ezernyi minta mely mind Krisztus korára utal, valóban egy 2000 éves leplet magyaráz meg számunkra.

Pipas 2019.07.09. 06:13:05

@WAR10CK.: "Melyik a valószínűbb:

Valóban egy ma még megmagyarázhatatlan metafizikai jelenség"

Eddig még egyetlen "metafizikai jelenséget" sem sikerült hitelt érdemlően megfigyelni, ezért ennek a valószínűsége az ismereteink szerint épp 0.

"amikor az emberiség még messze nem ismerte sem a fényképezés, sem a vegyészet, sem az orvostudomány (anatómia) alapjait"

A camera obscura időszámításunk előtt 500 évvel ezelőtt már ismert volt, vallási ceremóniákban használták is. Nem kellett hozzá nagy ész, hogy valaki körülrajzolja az így kapott képet.

Különféle kémiai eljárások a bronzkortól ismernek az emberek, a bronz előállítása maga is egy kémiai folyamat. Savakat, lúgokat már évezredek óta használnak az emberek, ezek elszínezik a szöveteket.

Az anatómia alapjait már jóval az időszámításunk előtt ismerték az emberek, egyiptomban pl. elég sok tudást szereztek a holtestek tartósítása során.

"titokzatos tudósok és mérnökök kezelésbe vettek egy darab gyolcsot"
Ja, ha azt mondod, hogy "titokzatosak" meg "mérnökök" meg "tudósok", akkor valóban furcsán hangzik. Ha azt mondod, hogy valaki a kezébe vett egy ecsetet, belemártotta valami savba vagy ráterített egy leplet egy feltüzesített szoborra, akkor viszont sokkal hétköznapibban hangzik az egész.

Nos igen, a vallás azt mondja, hogy a torinói lepel valami megmagyarázhatatlan dolog. Nem furcsa, a vallásnak egyetlen egy dolgot sem sikerült megmagyaráznia évezredek alatt. Még azt sem, hogy nappal miért van világos éjszaka meg miért van sötét.

Miért nem nézed meg inkább, hogy mit mond a tudomány a torinói lepelről? Félreértés ne essék, nem azért nem tudja megmondani a tudomány, hogy hogyan keletkezett a lepel, mert nincs egyetlen egy lehetséges módszer sem, hanem azért, mert több is van és nem tudják eldönteni egészen biztosan, hogy melyiket használták.

Csak a wikipédia cikk felsorol tíz lehetséges természettudományos magyarázatot. Ezek körül néhány elég valószínűtlen, mások viszont nagyon is lehetségesek.

Mizantróp. 2019.07.09. 23:41:33

@Pipas: Akkor ezek szerint TE TUDOD, hogy hogyan készült. Te egyedül az egész világon. Oszd már meg velünk tudatlanokkal is ezt a tudást. Dr Pipas Phd prof habil :))))))

Nanga Parbat 2019.07.09. 23:53:20

@Pipas: Tudják, csak nem sejtik! :)))))) Naná, ezer módon lehet hamisítani. Csak éppen nem ismerjük azt az ezer módot!!! Ez az apró bökkenő van csupán. De ha te tudod, hogy készült készíts már nekem egyet légyszi!!! Szívesen lenne otthon egy ilyenem és mutogatnám picit haveroknak, TV csatornáknak. Hátha beindulna a biznisz. :))):DDD

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.10. 11:46:17

@Pipas:

Istennek nincs bizonyítéka. Csak rávezető nyomok vannak, de biztos, igazolható, tudományos bizonyítk egy szál se.
süti beállítások módosítása