Kik a magyarok ősei? [14.]

2019. szeptember 29. 16:45 - Mizantróp.

osmagyarok.jpg

A "kik a magyarok ősei?" kérdés rendszeresen felvetődik a hazai médiában és Kőrösi Csoma Sándor óta - vagyis már kerek két évszázada - hogy kiemelten foglalkoztatja a magyarságot. Kőrösi Csoma 1819 novemberében (vagyis épp most 200 éve) indult el Erdélyből gyalog-szerrel (!) Indiába és Tibetbe, hogy ott kutatásokat végezve bebizonyítsa a világnak: a magyarok Dzsungáriából (Nyugat Kínából) származnak. Utazása során áthaladt az Oszmán Birodalmon, Perzsián, a vad afgán hegyeken és eljutott Indiába, illetve a tibeti kolostorokba. Bár a britek megbízásából elkészítette a világ első tibeti - angol szótárát és komoly tudományos, nyelvészeti munkát végzett, valójában "leragadt" Indiában és nem tudta megvalósítani álmát: eljutni a Tibettől északra fekvő, ma Kínához tartozó Dzsungáriába. A tartomány Kazahsztántól keletre található és ma is lakosságának 46% -a újgurnak vallja magát [lásd az itt következő ábrát].

magyarok_osei.jpg

Később más követője is akadt Kőrösinek, például Vámbéry Ármin, aki 42 évvel később Közép-Ázsiában kereste a magyarok őseit. Egyikük sem járt sikerrel, az elképzelés viszont, miszerint őseink nem az Ural vidékén, hanem valahol Ázsia délebbi területein, valahol a Kaszpi-tenger és Kína közt formálódtak néppé, meggyökeresedett a köztudatban. Mint ahogyan az is, hogy a szkíták-hunok-magyarok közt egyenesági kapcsolatok vannak (mégpedig genetikai, származási szinten is).

A reformkor (1830-1848) új időszakot hozott a kérdésben: Reguly Antal ugyanis nyelvészeti alapokon próbált választ találni származásunk kérdéseire. Reguly 1840 illetve 1847 közt az Ural-vidéket beutazva végzett alapos kutatásokat az ott élő népek körében. Hazatérve egy több száz oldalas kutatási anyagot tett le a Tudományos Akadémia asztalára, mely azonnal elnyerte a történész társadalom elismerését. A finnugor elképzelés - mely találkozott a "rebellis" és büszke magyarság megregulázását célul kitűző osztrák hatóságok akaratával - magyar támogatókat is talált: Hunfalvy Pál és Budenz József személyében. Innentől hosszú időre a magyar őstörténet tanított és elfogadott "verziója" a finnugor-származás lett.

Később azonban egyre több kritika érte az Ural-vidéki, finnugor őstörténeti változatot, főleg miután nem csak nyelvi, hanem antropológiai, genetikai, régészeti és kulturális "vonalakon" is megindult a téma boncolgatása. A modern időkben már olyan történészek is hallatták hangjukat, vetették papírra véleményüket (kutatási anyagaikat), akik vagy a türk-ujgur, vagy a vegyes funn-ugor-türk leszármazás hívei voltak. Róna-Tas András, Szűcs Jenő, Németh Gyula szerint a 7 magyar törzsből csak kettő elnevezése mutat finn-ugor eredetre (Nyék, Megyer).

Jelenleg őstörténet-kutatásunk eljutott arra a szintre, hogy a középiskolákban mind a finnugor, mind a türk származás kérdése tanításra kerül, vagyis oktatásunk nyitva hagyja a talány megfejtését.

ostortenet_tankonyv.jpg

Részlet egy középiskolai tankönyvből (Száray Mikós: Történelem 9. 173.oldal)

A szabad gondolkodás azonban lehetőséget ad az önálló vélemények megjelenítésére is. A származásunkkal kapcsolatos kérdések jelenleg négy nagy "feladvány" köré csoportosulnak:

  1. -- Néppé formálódásunk helyszíne az Ural hegység vidéke volt, vagy pedig egy teljesen más földrajzi terület például Közép-Ázsia, Dzsungária, esetleg a Távol-Kelet?
  2. -- Van e leszármazási kapcsolat a mai magyarság és az ősi szkíta, hun népek között?
  3. -- Kiket tekinthetünk legközelebbi rokonainknak?
  4. -- Mikor és hogyan jelent meg a magyarság a dél-orosz sztyeppén?

Az első kérdést illetően minimum a kételkedés jogával kell élnünk, hiszen az urali tartózkodásunk időtartamát nem tudjuk pontosan, így nagyon is elképzelhető, hogy ELŐTTE más területeken is éltünk és a feltételezett urali őshazát csupán érintettük vándorlásunk során. A kiindulópont, néppé formálódásunk színtere könnyen lehet az említett Dzsungária is. 

A második kérdés, vagyis hogy van e komoly származási, vérségi és genetikai kapcsolatunk a szkítákkal és hunokkal a legnehezebben igazolható (és cáfolható) kérdés. A legnagyobb probléma a hatalmas időbeni és térbeli távolság okozza: Miltiadész, a marathóni csata hőse már Krisztus előtt 513-ban harcolt a szkítákkal (a nevezetes csata előtt 23 évvel), amikor a magyarokról még az égvilágon semmilyen információ nem áll rendelkezésünkre. Ebben az időben ismeretlen őshazánkban élhettünk, de egészen biztosan távol a hellén világgal szomszédos területektől (nincs ugyanis rólunk semmiféle forrás ebből az időből). Hasonló a helyzet a hunokkal is:a nevezetes catalaunumi csata idején (Kr.u. 451-ben) Attila és serege a mai Franciaország területén harcolt, amikor a magyarság az Ural vidékén halászott-vadászott és művelt földet.

magyar_lovas.jpg

A harmadik kérdés - nevezetesen, hogy kik a közvetlen rokonaink - ma is rengeteg vita alapját képezi, megosztva a genetikusokat és kutatókat is. Bár nyelvünkben valóban sok hasonlóság fedezhető fel az urali népek nyelvjárásaival, egyéb szempontokból (antropológia, termet, megjelenés, néprajz, ruházat, szokásrendszer) a X. századi magyarok inkább hasonlítottak a türk és sztyeppei népekre, mint a hantik, manysik urali törzseire. A mai magyarok esetében más dimenzióba kerül a kérdés, hiszen ezer éves történelmünk során annyi keveredés történt más népekkel (például besenyőkkel, kazárokkal, jazigokkal, germánokkal, oroszokkal, törökökkel, németekkel, szlávokkal), hogy szinte lehetetlen a kiigazodás. Ami a régészet által igazolt: a honfoglaló magyarok megjelenése (ruházata, harcmodora, hagyományrendszere) erős sztyeppei-türk hatást mutat.

A negyedik kérdés, miszerint "mikor jelentek meg törzseink a dél-orosz sztyeppén?" a történészek nagyobbik részénél már megválaszolt: a 830-as esztendőt megjelölve, ami a korabeli időkben jelentősnek számító sarkeli erőd forrásokban való felbukkanását jelenti. Sarkelt a bizánciak és kazárok emelték a Don folyó bal partján, a sztyeppei népek (főként magyarok) támadásainak megállítására. Ezt megelőzően NINCS írott forrás arról, arról, hogy magyar népelemek nomadizáltak volna a mai Ukrajna vidékein, vagyis az Uráltól délre.

Összefoglalva az tűnik leginkább megalapozottnak, hogy őseink nem kizárólag az Ural vidékén éltek, hanem lehetett egy korábbi közép-ázsiai vagy dzsungáriai őshaza is. Ez felveti azt is, hogy őseink talán nem is az urali népek közül kerültek ki, hanem valamilyen türk eredetű népcsoportból és csak később az Urál vidékére vándorolva keveredtek (vagy legalábbis nyelvileg szoros viszonyba kerültek) az ottani népekkel. Így egy kettős, türk-urali (vagy türk-finnugor) leszármazás a legvalószínűbb, melyben genetikailag a türk "vonal" az erősebb.

Ugyanakkor az ősi szkíta és hun népekkel való vérségi leszármazásunk nem bizonyított és időben-térben távolinak mutatkozik a magyarság illetve az említett népek közti kapcsolat. Nyelvünk ugyan mutat finnugor hatásokat, ám szokásaink, ősi hagyományaink, antropológiai jellemzőink, fegyvereink, harcmodorunk erős türk és közép-ázsiai kapcsolatokra utalnak. Ez azt jelenti, hogy vérségi alapon az utóbbi (türk), nyelvészeti alapon pedig az előbbi (finnugor)  kapcsolódás valószínűsíthető. Az Európa felé történő vándorlásunk a IX. század elején kezdődhetett, mert a magas szintű kultúrák, például a Bizánci Birodalom csak ekkortól tesz említést rólunk.

A poszthoz felhasznált anyagok:

  • Györffy György: Krónikáink és a magyar őstörténet. Balassi Kiadó, Bp., 1993
  • Róna-Tas András: Kis magyar őstörténet. Balassi Kiadó, BP., 2007
  • Tóth Sándor László: Levédiától a Kárpát-medencéig. Kiadta: JATE, Szeged, 1998.

 ***

mizantroop_lec4.jpg

 

487 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mizantroop.blog.hu/api/trackback/id/tr4815181822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2019.09.29. 20:50:17

Türk genetika, finnugor nyelv és kevert XXI. századi végeredmény rengeteg pusztai, szláv és német behatással. Ezek vagyunk mi, magyarok jelenleg.

Mizantróp. 2019.09.30. 07:03:55

@Karma_73: A poszt is a türk-finnugor kettősséget valószínűsíti, de a kiváncsiság a többségi véleményre a cikk-végi szavazási lehetőséggel talán ad valamiféle infót majd az olvasók vélekedéséről is.

automaton_aliza · http://antiquefashioncompany.blog.hu/ 2019.09.30. 11:45:52

Egy átfogó, politikától semlegese nagyszabású genetikai vizsgálat több ezer fő bevonásával és már meglévő honfoglaláskori sírokban talált emberi maradványok DNS-elemzésének összevetésével közelebb járnánk. Amúgy a finnugorság még mindig nyelvészeti megnevezés, nem antropológiai. Saját ősi genetikai összevetés is érdekes eredményeket hozhat. Gedmatch-csel kiderült már, hogy sok mai magyarban a 2000-3000 éve már a Kárpát-medencében élőkhöz hasonló DNS-részletek is vannak, tehát a mai magyarok őseinek egy része már itt lehetett, és úgy olvadtak bele az ide vándorlókéba. Amúgy az is érdekes, hogy elvileg Julianus barát hova tette azt a területet a térképen, ahol a megmaradt magyarokat találta állítólag.

Lobo Marunga 2019.09.30. 11:57:31

A kérdésfelvetés is abszurd. A magyaroknak nincsenek ősei, mert ők maguk AZ ŐSÖK! :):):)

Kopasz Szuzukis 2019.09.30. 12:06:44

Az egész finnugorisztika ott vérzik el, hogy a "túdós urak" döntő fontosságúnak tartják a szavak átvételét. Pedig ezen az alapon egyetlen, nem elzárt népcsoport eredetét sem lehetne megállapítani. Akár angolszászok is lehetnénk, hiszen az elmúlt 20-30 évben több tucat angolszász eredetű szó köznyelvesült.
Ha már nyelvészet, akkor inkább a nyelvtan, szóképzés, mondatszerkesztés terén kellene kutakodni. A nyelvnek ezek azok az elemei, amik kevésbé változnak. Ha ezt nézzük, akkor a finnugor eredet szinte teljesen kizárt. A magyar nyelv annyira egyedi szóképzésű, mint a világon kevés más nyelv. A nemzetközi nyelvészeti besorolás szerint a logikai nyelvek családjába tartozik. Ellentétben az angolszász, germán, latin, vagy a finnugor nyelvcsaláddal.
A magyar ősnyelv inkább valahol, külső behatásoktól elzárt vidéken alakulhatott ki. Mint, amilyen például Dzsungária.

chrisred 2019.09.30. 12:09:38

A nyelvnek és a leszármazásnak nem sok kapcsolata van egymással, lásd Latin-Amerika. Olyan nép, hogy finnugor, nem is létezett. Ez egy nyelvcsalád elnevezése a család legismertebb nyelvei, a magyar és a finn összevonásából. A finnugor népek a nyelvcsaládba tartozó nyelveket beszélő népek összefoglaló elnevezése.

Terézágyú 2019.09.30. 12:11:23

"Nyelvünk ugyan mutat finnugor hatásokat"

A magyar nyelv nem mutat finnugor hatásokat, hanem finnugor (eredetű)
Aki ebbe beleköt, az szerezzen már egy nyelvészdiplomát először vazze.

Ugyanakkor, ha a magyar nyelv nem finnugor, akkor miért mutat "finnugor hatásokat"??? Mikor voltunk mi , a nagyszerű és vitéz sztyeppei nép, az elmaradott finnugor népek közelében, és miért voltak ránk ekkora hatással, hogy a nyelvünk ma is finnugor eredetűnek "tűnik" sok "hazaáruló nem-magyar nyelvész" szemében????

chrisred 2019.09.30. 12:11:55

@Kopasz Szuzukis: A nyelvrokonság elmélete legkevésbé sem a szókincs hasonlóságára épül, mert az a nyelvi jelenségek legváltozékonyabb elemei közé tartozik.

body_andras 2019.09.30. 12:23:19

Tetszik a megközelítés, hogy a mai magyar kb mindenkinek a leszármazottja az elmúlt ezer évből. Az ezeréves magyarról pedig, ha valaha sikerült is bizonyítani hogy türk, uráli vagy mindkettő, akkor sem tudunk azonosulni vele.
Legjobban azt az elméletet szeretem, hogy a magyarok már nagyon régóta itt vannak a Kárpát-medencében, csak épp semmilyen magyarságtudatuk volt, egységes nép sem volt - hanem a Honfoglalás nevű történelmi esemény során kerültek be közénk az uralkodó törzsek, akik asszimilálódtak a helyiekkel. Erre utal a korabeli tárgyi és nyelvi kultúra számos forrása, cáfoljatok meg ha tévedek vagy lemaradtam valamiről.
Az Árpád-ház legendájára felépült nemzeti pátosz ahhoz kellet, kb amióta a krónikások és a nacionalisták kívánják építeni a nemzettudatot, legyen valami támpontunk az önismeretre és őseinkre való hivatkozásra, mert Európában még a legkatyvaszabb nép is talált magnak olyasmit. Csak mind a mai napig hajlamosak elnézni, hogy István Európa gyarmatává tette az országot, és most ne firtassuk, jól tette-e vagy sem. De kétségtelenül itt már semmi és senki sem ugyanolyan, mint előtte volt, innentől pedig lényegtelen hogy milyen arányban voltak az emberek őshonosak és a honfoglalással jött törzsek.
Annak örüljünk hogy a nyelvünk idestova 1400 év alatt nagyon szépen és intelligensen építette fel magát, amire a környéken sehol nincs példa. Legyünk rá büszkék és használjuk méltón.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.09.30. 12:30:50

Szerintem rossz a cím a poszt szövege alapján. A pontosabb kérdés úgy szólna hogy kik a magyar nemesek ősei? A magyar nemzetnek egészen a reformkorig a magyar (és más nemzetiségű) parasztság az nem volt a része! Régészetből meg tudjuk hogy az adózó nagy számú paraszti és európai köznép a neolitikum óta itt él folytonosan.

Egyben az is érthetővé válik hogy miért nem értjük az uráli (6ezer éve érkeztek mai lakhelyükre nyugatról) és finn (1o ezer érkeztek mai lakhelyükre és délről) nyelvrokonainkat. Mert ők mentek el innen. Mi egyszerű, nem nemesi népek pedig nem jöttünk mi sehonnan sem. :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 12:33:22

A magyarok sokféle elágazás után jöttek létre.

Az emberi faj 300 ezer éve jött létre Kelet-Afrikában. Az első csoport, mely kivándorolt AFrikából 120 ezer éve több részre szakadt. Az egyik rész keletre ment Szuez után, nagyjából a mai Kelet-Kazahsztán és Nyugat-Kína vidékére.

A további vándorlás során ez a népesség szétszéledt minden irányban, de elsősorban nyugatra és északra. Az egyik rész később északra vonult, itt egyesült korábban oda vándorolt törzsekkel.

Ez úgy írhtaó le etnikailag, hogy az Urál és a Felső-Volga vidékén élő nyugati-hun bolgár törzsek leigázták a környéken lakó finn-ugor vadász-halász törzseket, s egybeolvadtak. Kb. 2000 éve, így lett a genetikailag hun, nyelvileg finnnugor magyar nép. Szóval a magyar nép kb.2 ezer éves.

De úgy is történhetett, hogy egyes déli finnugor törzsek délre vonultak, s lovasnomád életmódra tértek át, majd egyesültek ugyanezekkel a hun törzsekkel.

A magyarok kazár uralom alá kerültek, majd az ellen fellázadtak, ezután elvándoroltak délnyugatra, majd nyugatra, de ez már közismert.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 12:34:21

@Karma_73:

A szláv, német hatás kései, a magyar nép már kialakult majdnem ezer évvel a honfoglalás előtt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 12:36:32

@Kopasz Szuzukis:

Nem, a szavak átvétele pont nem lényeges. Esetleg csak az alapszókincsben az.

De a nyelvcsaládok megállapítása mindig hangtörvények és nyelvtani sajátosságok alapján van. Éppen a szókimcs a legkönnyebben változó része minden nyelvnek, míg a legkevésbé válozó rész a hangtan.

blognar 2019.09.30. 12:36:52

Szerinted melyik állítás igaz a magyarság őseire?
A választható válaszoknál az első állítás biztosan hamis, a második és a harmadik átfedést tartalmaz, a negyedik szintén téves. Indoklás.
A magyarok ősei nem az uráli népek, de lehettek közös őseik (i.e. 8000 körül), csak miután az uráliak felvonultak északra, onnantól nem volt kapcsolat köztük. A sztyeppén maradóakból alakultak ki a szkíta lovas népek. akik a hunok és más török típusú népek lettek. Tehát a szkíta fogalomban benne van a hun, akik éltek Közép-Ázsiában és Dzsungáriában is. Ezért a második és a harmadik válasz lehetőség összefügg, nem lehet külön venni. Így a negyedik állítás is téves, hiszen csak azt lehet állítani, hogy uráli gyökerekkel rendelkező hun/szkíta őseink voltak. A hun népekből/törzsekből állt össze magyarság, akik az Álmos/Árpád féle honfoglaláskor a Megyer törzs nevét kiterjesztették az egész népre. Onnantól vagyunk magyarok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 12:44:09

@Terézágyú:

A magyar mindenképpen sajátos a finnugor nyelvek közt. Egy sor magyar nyelvi sajátosság van, mely nem szerepel más finnugor nyelvekben. Plusz a magyar szókincsben nagyon sok a nem finnugor szó.

A magyar ezért is külön ága a finnugor nyelveknek, s a legtávolibb minden más finnugor nyelvtől. Kizárt bármilyen szintű kölcsönös megértés más finnugor nyelvvel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 12:46:30

@body_andras:

Az identitást Árpádék hozták, az előtte helyben élők nem voltak magyarok. Viszont a mai magyarok közül sokkal több embernek vannak ősei a volt helyben élők, mint Árpádék közt. Amiben semmi ellentmondás nincs: a genetika és a nemzetiség nem azonos ugyanis egymással.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 12:47:34

@rdos:

Kevered a nemzetet a nemesi nemzettel, az előbbi etnikai, az utóbbi jogi fogalom.

chrisred 2019.09.30. 13:03:26

@MAXVAL bircaman közíró: Mindkettő közjogi fogalom, az első a polgári társadalomban, a második a rendi társadalomban alkalmazott. Az etnikai fogalom, amire gondolsz, a nép.

xtlight 2019.09.30. 13:03:41

A mai magyarság genetikája elhanyagolható egyezést mutat azzal a kevés honfoglalás-kori maradvánnyal, amit vizsgáltak. Ezzel szemben teljesen egyezik a mai szláv, germán, latin stb. származású népek genetikájával. Mi, mai magyarok nagyon kis részben vagyunk honfoglaló magyarok leszármazottai, amiért az ezer éven át folyamatosan zajló betelepítések a felelősek.

A magyar nyelv az uráli nyelvcsalád tagja. Aki ezt vitatja, az folytasson összehasonlító nyelvészeti tanulmányokat, szerezzen tudományos elismerést, utána gondolja újra. Nyelvünk emellett nagy mértékben ki volt téve türk, szláv, latin és német hatásnak az évszázadok során. Ettől még nem kérdőjeleződött meg az eredete, amit a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem annak kellene bizonyítania, hogy esetleg megértenénk más népek beszédét. A legtöbb magyar ezt a gondolatmenetet sem fogná fel, mégsem gondoljuk, hogy ők más nyelvet beszélnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 13:49:59

@chrisred:

Nem.

Az szó eredeti értelme: "azonos országból származó diákok csoportja".

Később kiterjedt mint egy ország jogképes alattvalóinak közös neve. Majd a XVIII. száxadtól a szó 2 részre vált:
- politikai nemzet: egy ország állampolgárai,
- etnikai nemzet: egy adott nemzetiség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 14:03:08

@xtlight:

A magyarnak nincs közeli rokona, ez szimpla tény. Mert a magyar a saját nyelvcsaládján belül külön ág, s azon az ágon nincs más nyelv. Ráadásul a magyar ág a legtávolibb a nyelvcsaládon belül.

Szóval a finn és a magyar közti rokonság KISEBB, mint pl. az angol és az orosz között.

Ez okozza a félreértést.

A genetika meg nem tényező. A honfoglaló magyarok nem irtottak ki senkit a Kárpát-medencében talált lakosságból, hanem azokat asszimilálták. Ez az oka annak, hogy a magyar genetikailag azonosak szinte a régió lakosságával.

Egy picit kevesebb a magyarok közti az indoeuópai harmadik betelepülés genetikai nyoma. De drasztikus eltérés nincs. Pl. a tipikus "szláv gén" a magyaroknél 30 %, míg a lengyeleknél 50. De a "szláv gén" a szláv nyelvű szerbeknél csak 20 %, a bolgároknál meg alig 15. Ez jelzi, hogy a nyelv és a genetika mennyire nem ugyanaz.

chrisred 2019.09.30. 14:13:35

@MAXVAL bircaman közíró: Ez a két fogalom annyira külön is vált, hogy nem is ugyanazt a szót használjuk rá, ahogy most helyesen írod, egyik a nemzet, a másik a nemzetiség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 14:14:36

@Karma_73:

A szó szoros értelmében nincs, de mégis van, mert közeli kapcsolat van a szláv migráció és az egyik vérvonal között.

Ugye nem gondolod, hogy nincs kapcsolat a nyelvek és a gének között? Mármint eredetileg, azaz nem számítva a hódításokat, az asszimilációt.

xtlight 2019.09.30. 14:16:48

@Karma_73: Van. A becsületes neve R1a haplocsoport.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 14:18:36

@chrisred:

Nyugaton a nemzet polgári nemzetet jelent, keleten nemzetiséget. Keleten a nyugati éertelmű nemzetetet állampolgárságnak nevezzök.

chrisred 2019.09.30. 14:30:43

@MAXVAL bircaman közíró: Mennyire nyugaton és mennyire keleten? Egy algonkin néphez tartozó egyén például a kanadai nemzethez tartozó, indián nemzetiségű személynek számít.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 14:33:25

@chrisred:

Még a németeknél is a keleti modell van, azaz a nemzet az nemzetiség.

Az ellentéte a francia modell, ahol állampolgárságot jelent csak.

Kanadai nép nincs, nem jött létre, azaz példád rossz.

arncht 2019.09.30. 14:37:19

Szvsz az a legnagyobb problema, hogy valasztani akarnak... a nyelvunk valoszinuleg a tobbseg nyelve volt, eredetmondaink meg az uralkodo, es allamalapito torzseke (arpadeke), akik asszimilalodtak a helyiekkel es a tobbsegi vandorlo torzsekkel.

A torzsszovetsegek eleve nem voltak homogen szovetsegek, tobbfele nyelvu es nemzetisegu torzsekbol alltak, igy nem csoda, hogy tobbfele vonast mutatnak. Altalaban a vezeto torzsrol neveztek el magukat, es ha egy masik szervezetbe kerultek, akkor meg arrol.

A finnigor eredet valos, csak a mi torzseink a turk nepekehez hasonlo eletmodra valtottak, es ilyen nyelvu torzsek mellett eltek, igy nem csoda a nagyfoku torok nyelvi befolyas a finnugor alapokon. A hunokkal valoszinuleg folyamatos volt a tobbfele sztyeppei nepek bevandorlasa a karpatmedencebe, a hasonlo eletmodot folytato rokonnepeket befogadtak, inkabb csak az valtozott, hogy kik alapitottak itt nemzetet. Eloszor hun befolyas volt, aztan avar, majd magyar.

De igy kerultek ide az avarok, magyarok, szekelyek, kunok, stb. Arpadeknak valoszinuleg azert nem volt kulonosebb dolga honfoglalaskor, mert olyan torzseket talaltak itt, amik hasonlo eletmodu es eredetu torzsek voltak, es ezt arpadek szerveztek allamalakulatba (ahogy elotte az avarok). Ehhez hozzajon, hogy a szomszedos nepekkel is folyamatos volt a keveredes, magyarorszag mindig egy sajat nyelvu, de alapvetoen multikulturalis nemzet volt, es itt formalodott ki az, amit ma magyarnak nevezunk.

Sokkal erdekesebb lenne, hogy tenylegesen kik is beszeltek a mai magyarnak mondott nyelvet eredetileg.

inteligencs elenzeki 2019.09.30. 14:41:51

@MAXVAL bircaman közíró:

"Ez jelzi, hogy a nyelv és a genetika mennyire nem ugyanaz."

Abszolút. Sokan mégis keverik.
Amúgy a nyelvi rokonságunk sajnos nem lehet vita tárgya. Nem vagyok szakértő, de úgy tudom, hogy megvannak a jól bevált módszerek arra, hogy a nyelvi rokonságot ki tudják mutatni. (Alapvető, a mindennapi élethez kapcsolódó gyakran használt kifejezések, elnevezések, stb. pl. testrészek elnevezései) Ez alapján bizony megállapítható, hogy a nyelvünk alapja finnugor, annak az ugor ágáról. Nincs olyan szakember, aki ezt vitatná.
A türkökkel való közvetlen kontaktra, szintén a nyelvészet ad bizonyítékot a rengeteg jövevény szóval. Az Iráni kapcsolat szintén bizonyított. A számneveink egy része pl. iráni eredetű.

A vérségi kapcsolat úgy tudom nagyrészt szláv és germán. Kimutatható még egy kis türk és iráni befolyás is.
De valószínű itt maradt egy kis a kelta, és illír beütés is.
De hoppá, a legutóbbi kutatások szerint, erős a sémi vonal is nálunk.

chrisred 2019.09.30. 14:45:00

@MAXVAL bircaman közíró: Nem írtam le azt a kifejezést, hogy kanadai nép, szóval fogalmam sincs, hogy ezt honnan veszed. Csak arra akartam célozni a lehető legnyugatibb példával, hogy értelmetlen ez a földrajzi elharárolás. Mindig az adott állam belső viszonyain múlik, hogy szükség van-e arra a kiegészítő fogalomra, hogy nemzetiség.

Argus_ 2019.09.30. 14:50:58

@xtlight: @MAXVAL bircaman közíró: Az R1a haplocsoport NEM szláv gén. Egy egész seregnyi európai népcsoport tartozik ide, a szláv mellett a török es a finnugor is ide sorolódik. A leggyakoribb géncsoport Europában. NINCS olyan, hogy szláv gén.

arncht 2019.09.30. 14:57:50

Szvsz az a sztyeppei eredetmonda mondja el a legjobban az arpadek eredetet, akik arpadekat volgai bolgar uralkodoretegnek tartjak, vhogy belepasszol az eddigi tudasanyagunkba. Ezt iii bela dnsvizsgalata is alatamasztja.

Almos magyar torzsbol szarmazo vezeto lanyat vette felesegul, arpad pedig hercegkent a bolgar torok es magyar torzsek seregeinek vezetoje lesz. Osszetuzesbe kerul apjaval a vezeto szerepert, es a magyar torzsekkel es a lazado (kabar) torzsekkel vandorol be a karpatmedencebe. Itt talalnak szinten magyarul beszelo torzseket, akik a magyar meg egy korabbi valtozatat beszeltek - valoszinuleg nagy nepessegrol lehet szo, kulonben nem maradt volna fenn. A kabar, nem magyar torzsek elveszitik a sajat nyelvuket, a mai finnugor alapu nyelv marad meg, mint a magyar kiralysag koznyelve (amugy latin volt a hivatalos).

Igy megvan a turkos eredet, es a finnugor koznyelv is.

Szabados Patrícia 2019.09.30. 15:04:40

Genetikailag a nyugat-ázsiai és a finn is szerepel a Myheritage genetikai összesítése alapján, de persze már egyik sem túl nagy arányban. Mindenkinek igaza van valószínűleg, kevert nép vagyunk, annyi már biztos. Ez a vizsgálat azonban csak azoknak az embereknek a genetikai eredetét mutatta ki, akik elvégeztették, mert kíváncsiak voltak. Kellene azért nagyobb merítés, de a jelenlegi állás alapján mindenkinek igaza van, itt a térkép:
www.myheritage.hu/ethnicities/hungary/country-ethnicity-distribution

Szabados Patrícia 2019.09.30. 15:07:17

@Szabados Patrícia: A genetika nem ezt mutatja, mesék alapján nem éppen okos dolog tájékozódni tudományos kérdésekben.

blognar 2019.09.30. 15:10:18

@arncht:
ezeket honnan veszed?
"arpadek volgai bolgar uralkodoreteg"
"arpad pedig hercegkent a bolgar torok es magyar torzsek seregeinek vezetoje lesz. Osszetuzesbe kerul apjaval"
forrás ?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 15:11:34

@Comte de Gippaud:

A magyar lakosság tipikusan közép-európai, kicsit több ázsiai elemmel, mint ami szokás a környéken. Alapvetően indoeurópai nép, mármint genetikailag, mert ebben a térségben kevés volt az első európai betelepülők száma. Csak érdekesség, hogy nyelvileg meg egész más, mert a hódítók képesek voltak a saját nyelvüket elterjeszteni. Ez egyébként sajátos dolog, mert a legtöbb hasonló esetben a hódítók vették át a meghódítottak nyelvét, nem fordítva.

arncht 2019.09.30. 15:14:05

@blognar: hu.m.wikipedia.org/wiki/Dzsagfar_tarihi

Lehet fele se igaz, de mindenesetre fantasztikusan passzolna a honfoglalasunk koruli korulmenyekhez.

Gery87 2019.09.30. 15:14:16

A nyelvünk finnugor eredetű, a honfoglaló őseink kultúrája, életmódja meg sztyeppei nomád (türk) volt, genetikailag meg valószínűleg kevert, de nem a turáni jelleg volt domináns.
Ennyit lehet elmondani, a többi meg sejtás vagy lényegtelen.

Ma a magyar egy zömében ateista, nyugati kultúrájú és életvitelű, balkáni mentalitású, genetikailag a szomszéd népekkel, nyelvileg a finnugor népekkel rokon kultúrnemzet. Pont.
Nem sok közünk van vallásban, életmódban, mentalitásban, genetikában az 1100 évvel ezelőtt élt emberekhez a továbbvitt nyelven és identitáson kívül....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 15:15:16

@arncht:

A bolgár eredetkutatás máig a magyar nyelvet igyekszik használni az ősbolgár kutatáshoz. Ugyanis a mai bolgárban alig pár tucatnyi szó maradt az eredeti bolgárból, míg a magyarban ez hatalmas rész a szókincsben.

Sokáig nyelvészeti vita volt, hogy az ősbolgár nyelv ága finnugor-e vagy altáji. Ami biztos, ez lehet a kapocs az uráli és az altáji nyelvek között.

Gery87 2019.09.30. 15:19:11

@MAXVAL bircaman közíró:

Azt is pedzegetik már hogy esetleg a nyelv amit beszélünk valójában a már itt lévő avar és a honfoglalók átvették, tehát valójában a hódító elit csak az identitást adta! lásd bolgárok....

Ez nem lenne meglepő, egyik nomád nép sem tudta fenntartani a nyelvét errefelé....

Gery87 2019.09.30. 15:21:12

@MAXVAL bircaman közíró:

Miért ne lenne kanadai nép?
Van kanadai identitás....tehát van kanadai nép is.

arncht 2019.09.30. 15:23:01

@MAXVAL bircaman közíró: ez valoszinuleg most is igy volt... a tobbseg nyelvet oriztek meg. Es siman lehetett, hogy itt is voltak mar magyar torzsek, es a bevandorlok kozott is.

A genetikai vizsgalat azert lehet felrevezeto mert egy adott idoszeletben nagy teruleten kellene elvegezni. Ha kis teruleten vegzik, lehet egy nem asszimilalodott torzsbol indulnak ki, es mas eredmenyre jutnak. Az a legnagyobb szegyen, hogy a mai napig nem vegeztek el a fehervari bazilika kiralysirjainak dnsvizsgalatat. Sokkal tobbet megtudnanak arpadekrol.

A mai nepesseg genetikai vizsgalatabol szinte semmit se tudnak meg a honfoglalaskori korulmenyekrol, annyiszor osszekavarodott itt minden a karpatmedenceben.

blognar 2019.09.30. 15:27:28

@MAXVAL bircaman közíró:
A bolgár/bulgár nép a hunok és a szlávok keveredése révén alakult ki. Attila halála után, az utódlási harcból megmaradt hunok nagy része visszavonult a mai Ukrajna területére, egy kisebb részük az erdélyi hegyekbe vette be magát, a többi pedig kisebbségbe kerülve keveredett a Kárpát-medencei határokra kitelepített szlávokkal. Ez történt a szerbekkel és horvátokkal is, akiknek szintén hun őseik voltak. A magyarság pedig a hun népből alakult ki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 15:27:52

@Gery87:

Kanadaiak mesélték, hogy senki se veszi komolyan az országot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 15:33:59

@blognar:

A Balkánon a legnagyobb genetikai elem az első európai lakosság (melyből nem maradtak fenn nyelvek), s a második hullám népei. Ezekre jöttek rá a görögök és a szlávok később, de genetikailag ez nem hatott nagy mértékben.

A mai bolgárokban alig 15 % a szláv gén. Kevesebb, mint a magyarokban.

Alapvetően ez az illír és trák lakosság maradványa, akiket asszimiláltak a görögök, majd a szlávok, ezt kiegészítve a honfoglaló bolgárokkal.

Ami érdekes, máig látni lehet a 3 fő típust az embereknél BG-ban, különösen a nőknél látványos a 3 fő típus (szláv, trák, ősbolgár).

chrisred 2019.09.30. 15:34:12

@Gery87: Kanada nem egy népnek az elnevezése, hanem egy indián szó, ami települést jelent. És nem egy kanadai nép van, hanem jópár, viszont kanadai nemzetből csak egy van.

chrisred 2019.09.30. 15:35:28

@MAXVAL bircaman közíró: Ez az, amit nem tudhatunk biztosan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 15:39:47

@blognar:

A bolgár mondavilág is azt mondja, a nyugati hunok egyes törzseinek származékai az bolgárok. Aztán a Fekete-tenger északi partvidékén a bolgárok 5 részre váltak, egy rész a Kaukázusba költözött, más rész az Északi-Volga vidékre, harmadik része ment a mai BG-ba. A negyedik rész a mai Mo-ra, az ötödik Olaszországba. Ezek közül az első 3 csoport máig megvan, az eredeti nyelvet meg csak az észak-volgai csoport őrizte meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 15:41:15

@chrisred:

Azért jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy az eredeti lakosság nem magyarul beszélt. Mert pl. semmi nyoma ennek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 15:42:42

@chrisred:

Az USA-ban lett amerikai nemzet, Kanadában nem, ez a fő eltérés. A kanadai máig csak politikai nemzet.

Gery87 2019.09.30. 15:44:38

@MAXVAL bircaman közíró:

Én meg másodkézből tudom hogy ez fasság...

Gery87 2019.09.30. 15:47:22

@chrisred:

Alapvetően a nép és nemzet ugyanazt takarja a közbeszédben....
Az meg hogy honnan ered, sehogy nem jön ide...

chrisred 2019.09.30. 15:48:39

@MAXVAL bircaman közíró: De ezek mind valószínűsíthető feltevések, nem tények. Még azt sem lehet tényként kijelenteni, hogy a honfoglalókat vezető katonai elit és maga a nép ugyanazt a nyelvet beszélte.

Gery87 2019.09.30. 15:51:57

@MAXVAL bircaman közíró:

Ha csak politikai nemzet, akkor ez azt feltételezné hogy van más identitása is a lakosságnak, de ez nem mindig van így...van aki csak szimplán kanadai....akkor ő mi? nem létezik?
Ne keverd a származással....az tök más és sokszor semmiszerepe az identitásban...
Pl az USA fehér lakosságának többsége német származású, 0, azaz nulla német identitással!
Sok fehér (főleg déli) meg csak 'amerikainak' vallja magát származásában is...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 15:52:10

@chrisred:

Valahogy csak meg kellett maradnia a magyarnak. Ha szinte senki se magyarul beszélt, nem maradt volna fenn.

blognar 2019.09.30. 15:52:10

@MAXVAL bircaman közíró:
A volgai bulgárok a csuvas-török nyelvet használták, amit bolgár-töröknek is neveznek. Korai kutatói a csuvast inkább ogur/ugor nyelvnek tartották, amit a hun nyelv megmaradt török szavai is igazoltak. (Németh Gyula: A honfoglaló magyarság kialakulása) Erre a hun kapcsolatra gondoltam. Az meg már többször elhangzott, hogy a nyelv és a genetika nem mindig egyezik.

chrisred 2019.09.30. 15:54:26

@Gery87: Nem, általában az emberek tudják, mikor beszélnek népről, és mikor nemzetről. Te használtad a kanadai nép kifejezést, csak tisztázni akartam, hogy olyan nincsen, ez a kifejezés a Kanadában élő népekre vonatkozik.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.09.30. 15:55:29

A magyarok eredetileg apacs indiánok voltak (vö. Winnetou és Vén Ottó), akik az akkor még csontszáraz Behring szoroson átjőve Dzsungáriában pihentek meg (vö. Ria, Ria, Dzsungária!), majd hátrafelé nyilazva (vö. Nyíl Tibi) és nyereg alatt húst puhítva belovagoltak (vö. lólengés olimpiai bajnokaink: Pelle István, Magyar Zoltán, Borkai Zsolt, Berki Krisztián) a Kárpát medencébe.
Mi lehetne ennél nyilvánvalóbb?! :)

Gery87 2019.09.30. 15:56:31

@MAXVAL bircaman közíró:

Elvileg, aztán ki tudja...nem mintha bármit számítana, max érdekes ha mégsem.
Én a moldvai csángókat sem tartom bizonyítéknak, miszerint a kárpátokon kívüli magyar nyelv léte szerint már a honfoglalás előtt magyarul beszéltek őseink....
Simán odakerülhettek a XII. - XIV.sz-ban is mikor eléggé gyarmatosítgatott, kolonizált arrafelé a magyar állam....aztán ott van a többi székely kivándorlás....

chrisred 2019.09.30. 15:57:32

@Gery87: Viszont sokkal több ír identitású ember él az Egyesült Államokban, mint Írországban, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy igazi amerikaiaknak tartsák magukat.

xtlight 2019.09.30. 15:58:38

@blognar: Milyen megmaradt szavak? A teljes ismert és igazolt hun nyelvi korpusz három, azaz 3 darab szó. Mindhárom indo-európai eredetűnek tűnik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 16:00:22

@Frady Endre:

Tévedsz, a magyarok eredetileg ballibák voltak, a Szent Soros oltalma alatt, s személyesen az Egyetlen Árpi Bácsi irányítása alatt, de aztán jött a cigány Zorbán és ellopta a pénzüket, majd abból stadionokat épített.

Gery87 2019.09.30. 16:03:43

@chrisred:

Szerintem meg nem rájuk vonatkozik...de mindegy...

Én ha egy Kanadában élő indián őslakosra vagy a népére akarok utalni sose mondanám hogy a "csiribir indiánok egy kanadai nép..." max "egy Kanadában élő népcsoport...." vagy "kanadai indián törzs"...stb.

A "kanadai nép" az a kanadában élő kanadai emberek, ill. a kanadai nemzet (lásd magyar nép = magyar nemzet).

savaz 2019.09.30. 16:04:21

A blogiro kovetkezteteseiben logikai hiba van. Ha valamely allitast nem tudunk bizonyitani, akkor az ellenkezoje nem lesz feletlenul igaz. Ha nem tudjuk, hogy hol eltek a magyarul beszelo nepcsoport elodei az Ural elott, az meg nem jelenti automatikusan, hogy Dzsungariaban.

A nyelveszek a magyar nyelv nyomait az Uralig tudjak visszakovetni.
A regeszek a magyar honfoglalas kori leleteket Etelkozon (Dnyeper videke) keresztul az Uralig tudjak visszakovetni.
A genetikusok meg dolgoznak rajta, de vannak genetikai kapcsolatok az Ural videkevel ,ahogy a Kaukazussal es az Altaj videkevel is a hofoglalo sirokbol indulva.

Ha egy csalad generacioi atlagosan 25 evenkent kovetik egymast akkor 1000 evel ezelott 2 a negyvenediken darab osomnek kell lennie ez pontosan 1'099'511'627'776 darab (ezermilliard).
Szabolcs vezer ebbol 1 db volt. Hany szazalekban vagyok akkor a leszarmazottja? Mondjuk biztos volt atfedes mert nehany szaz millional nem elt tobb ember akkor a foldon, es ennek egy resze is kiesik pl. amerikai oslakosok. Pontosan melyik ag szamit akkor, mikor el kell donteni, hogy mi is a nemzetisegem, kinek a leszarmazottja vagyok.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.09.30. 16:04:51

@MAXVAL bircaman közíró: Szent Kleofás & Habakuk! Te még egy ilyen cikk után is képes vagy ballibázni és sorosozni?! Megköszönheted Noénak, hogy a birkákat nem felejtette le a bárkájáról... ;-)

Gery87 2019.09.30. 16:09:40

@chrisred:

Ír származástudat van! Nem ír identitás....nem mindegy...
Nincs "50 millió" ír amerikásban, ez hülyeség....ír származású van...max.

Ez olyan mint nálunk MO-on amikor rákérdeznek a felekezetre, vallásra, aztán a mamika bemondja hogy "református", meg ilyen temetést kap, de már 2 generáció óta nem jár senki templomba a családból, nem is hívő, nem vallásos...de hát családi hagyomány reformátusnak lenni....

ha lenne a népszámláláskor nálunk is "származása" rubrika.....itt is lenne vagy 500.000 sváb, meg 300.000 tót az országban....(reális? valós? lófaszt!)..mert tudja hogy az ükapa vmi sváb volt, meg a családnév, meg izé.....közben meg semmi köze már hozzá...ilyen alapon én is sváb vagyok meg tót, meg kun....ugyanmár...

blognar 2019.09.30. 16:11:15

@xtlight:
A hun nevek is szavaknak számítanak. Ezeknek a neveknek pedig értelmes jelentése van az ótörök nyelvben. A forrást megadtam - Németh Gyula: A honfoglaló magyarság kialakulása

arncht 2019.09.30. 16:13:13

Az is hiba a kutatasban, ahogy a magyar kevert nemzet volt, valoszinuleg epp igy szervezodott a “hun” nemzet is. Tobbfele nep szervezodott hun vezetessel... de ez nem jelenti azt, hogy egyreszt tobbsegben voltak, masreszt, hogy az o nyelvuk volt a koznyelv (mar ha volt egyaltalan). Ettol a csatlakozott torzsek joggal tartottak ugy, hogy kozuk van a kozos szervezethez, es oseiknek tekintettek oket, pedig lehet teljesen mas neprol, nyelvrol van szo. Az alakulat reszei voltak - ezt se genetikailag, se nyelveszetileg nem lehet alatamasztani. Szvsz el kell fogadni, hogy akik monda szinten buszkek a hun osokre, azok valoszinuleg ott voltak a hun alakulatban.

Alapvetoen ez a nemzetekben, nepekben, kozos nyelvben valo gondolkodas teljesen megmergezi az egeszet, nem voltak nemzetek, csak kevert nepek, torzsek, torzsszovetsegek es nyelvek. Nem voltak meg a mai szigoruan vett hatarok.

Szvsz arpadekkal hasonlo tortenhetett a nyelvuket illetoen, mint a normannokkal normandiaban. Es az angol nyelvre is nagy hatassal volt, hogy az uralkodo reteg normann szarmazasa miatt egy csomo francia szo kerult be az angol nyelvbe. A turk nyelvek hatasa is hasonlo lehetett, a egyreszt szomszedos nepek miatt, masreszt a velunk elo torzsek es asszimilalodo nyelve is beepult a magyarba. Egy biztos, hogy a finnugor alapot beszelo emberek tobbsegben voltak.

Gery87 2019.09.30. 16:15:02

@Gery87:

A legjobb magyar példa erre, Tritykó...ő azt mondja horvát...pfff.....mi köze van a horvát nemzethez? Semmi...max ilyen származású a családja....meg lehet ezzel villogni a médiában a sapkája mellett, ennyi....pózer álnemzetiségi...

A Szentpatrik napon magát lóherére ivó, betintázó O'Connor amcsi is ennyire "ír"...:D

blognar 2019.09.30. 16:15:03

@blognar:
„Az áttekintett hun nevek lejegyzése Priskosnál (11 név van meg
nála) mintaszerű: egyetlen íráshiba sincsen ezekben a görög betűs
nevekben.”
„Ezek a nevek pozitív és sokatmondó töredékei az ótörök kultúrának,
melyet elsősorban Attila udvarának nyelve dokumentál.”
„Attila halála után a hun nép neve is megváltozott, nagy politikai
változások után a török népnevek gyakran megváltoznak. A
hun nevet – valami okból – a bulġar név váltotta fel. A fennmaradt
források nem azt mutatják, hogy más nép a hun és más a bolgár.”

chrisred 2019.09.30. 16:17:52

@Gery87: Nem tudom, honnan veszed az 50 milliót, én csak annyit írtam, hogy sokkal többen, mint Írországban, ahol 4 és fél millió körül vannak. Amúgy a Szent Patrik nap Amerikában messze nem csak arról szól, hogy az őseik valamikor Írországból érkeztek.

savaz 2019.09.30. 16:23:55

Priszkosz azt is megjegyezte, hogy Attila udvaranak foemberei nem hunok voltak, ahem a behodolt nepekbol szarmaztak. Magat az Attila nevet is german eredetunek tartjak.
Az sem biztos, hogy, hogy a mas forrasokben fennmaradt hun nevek valoban hun nyelven vannak, lehet, hogy mas nepbol valo anya adta. Szent Istvan Fiai Henrik (Imre lett a magyar hagyomanyban) es Otto voltak Gizella csaladja alapjan. Szar laszlo fiai Andras es Bela. Bela fiai Laszlo es Lampert. Ezek egyikes sem magyar nev. Ha a magyar nyelv nem marad fenn, a nevekbol nemet illetve szlav etnikumokra lehetne kovetkeztetni, semmit sem mondananak a magyar nyelvrol.

drover(fanyul társa) 2019.09.30. 16:34:51

@blognar:
a hunok minta szlávok ősei....
Huu...b..meg. Ez nem semmi. Innentől hihetőbbé válik a Piroska meg a farkas meséje is..

blognar 2019.09.30. 16:36:41

@savaz:
Nyugodt lehetsz, Attila fő emberei a hunok voltak. Akikre említést tett, azok a csatlakozott népekből verbuvált sereg vezérek, akik mellett ott álltak hun vezetők is. Sőt, egyes ilyen seregek élere is hunokat, például a fiait tette.
Valóban vannak egyes elvetemült emberek, akik mindent szavunkat német és más eredetűnek tartanak, csak magyar ne legyen, és vannak olyanok, akik meg mindent magyar eredetűnek vallanak. A kettő között van az igazság.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.09.30. 16:38:59

@MAXVAL bircaman közíró: Nem én keverem, hanem jóformán mindenki.

A Névtelen írja. "Háborúikat és egyes hőstetteiket, ha e lap írott betűinek nem akarjátok elhinni, higgyétek el a regösök csacsogó énekeinek meg a parasztok hamis meséinek, akik a magyarok vitézi tetteit és háborúit mindmáig nem hagyják feledésbe menni."

Tehát a parasztokat = regösöket is magyarnak tartja. A regösnél nem kell magyarabb "foglalkozás". :-)

mek.oszk.hu/02200/02245/02245.htm#36

Ja, és nem nomád volt a paraszt társadalom, hanem a mainál is fejlettebb árasztásos öntözéses mezőgazdálkodást folytattak folyóink árterein. 19. éve tudjuk tudhatnánk, csak nem akarják a szittya utód nertársak és csatolt részeik (politikumunk) észrevenni.

www.origo.hu/kornyezet/20130528-ontozes-mezogazdasag-arpad-kori-csatornarendszer-halasto-legelo-ret-kozepkor.html

Félig a terepszint fölé kiemelt, félig az alá süllyesztett szintes fenekű gerinc csatorna hálózattal vezették ki eleink a folyók árvizét az ártérre. Takács Károly ásta ki ezt a mai szemmel nézve is fantasztikus és praktikus vízrendszert abban a Tóközben, ahol ma egyetlen tó sincs! :-) Az árpád-korban tucat számra voltak ott mesterséges tavak.

A 31. éve megismert ártéri vagy fokgazdálkodás az ennek a rendszernek a török háborúk időszakában elromlott - (hadászati céllal) elrontott maradványa volt csupán. Volna mit tanulni paraszti eleinktől.

Amit pedig a reformkor óta művelünk az az ország kiszárításához vezetett. Átvették Beszédes Józsefék az állandó csapadék többletű Ny. európai vízgazdálkodás "mihamarabb kivezetni a vizet" szemléletét és lejtős fenekű csatornáit. :-(

blognar 2019.09.30. 16:40:25

@drover(fanyul társa):
Mit kavarsz? Azt írtam, hogy a hunok keveredtek a szlávokkal, nem azt, hogy ők voltak őseik.
Vagy most jársz ötödször az I/B-be?

drover(fanyul társa) 2019.09.30. 16:40:50

@Gery87:
Trvtkonak annyi a köze a horvátsághoz - hogy horvát. Mint én is, soha nem volt magyar nemzetiségű a családunkban. Meg még sok száznak sem, itt ahol lakunk. Ettől magyar állampolgárok vagyunk még, de hál' istennek nem kell hamis eredetmítoszokat fabrikálni a létünkhöz.

kis864 2019.09.30. 16:46:53

Viktor nagyon hamar kiderítteti a "magyar" kutatókkal, hogy Indiából jöttünk-mint ő.

Migrált-migráns-betelepült-gyüttment.

Magyar országon így nevezik azokat az embereket akiket másnak látnak.

Van kit gyűlölni!

blognar 2019.09.30. 16:47:27

@drover(fanyul társa):
blognar 2019.09.30. 15:27:28
Attila halála után, az utódlási harcból megmaradt hunok nagy része visszavonult a mai Ukrajna területére, egy kisebb részük az erdélyi hegyekbe vette be magát, a többi pedig kisebbségbe kerülve keveredett a Kárpát-medencei határokra kitelepített szlávokkal. Ez történt a mai szerbekkel és horvátokkal is, akiknek őseik szintén keveredtek hunokkal.
De javítottam a szöveget ...

savaz 2019.09.30. 16:47:30

@blognar: Amennyiben nem tudjuk, hogy a nevek milyen nyelven voltak, nem fogadhatjuk el hunnak, akkor sem ha hun foemberek nevei voltak. Lasd az Arpad-hazi peldakat.

blognar 2019.09.30. 16:52:53

@savaz:
Most nincs kéznél a Németh Gyula könyve, de minden hun név értelmezhető ótörökül.
Mundzuk - gyöngy
Aibars -farkas
Nem akarok fejből hülyeségeket írni, nézz utána.

Közbiztonság Szilárd 2019.09.30. 16:54:11

"magyar támogatókat is talált: Hunfalvy Pál és Budenz József személyében"
Akik közül Budenz József Joseph Budenz néven született osztrák volt.

"indult el Erdélyből gyalog-szerrel"
Ja, nem volt pénze repülőjegyre, meg internetre se, hogy összekoldulja.

Egyébként a magyarokról írhatna valaki olyan is, akinek nem ennyire szar a helyesírása, és nem ennyire szarul beszéli a magyar nyelvet (tanításra kerül és társai - ez egy kurvára magyartalan szerkezet, kizárólag azok használják, akik nem ismerik rendesen az anyanyelvüket).

steery 2019.09.30. 16:56:36

Az, hogy kik a magyarok ősei, valójában két kérdést takar:
1. Kik voltak a honfoglaló magyarok ősei?
2. Kik a mai, magukat magyaroknak nevező emberek ősei?

Mivel a mai magyarság javarészt nem a honfoglaló magyarságtól származik, köszönhetően 1100 év népvándorlásainak, népirtásainak és keresztbe házasodásainak. Ráadásul nem csak genetikailag nem vagyunk a honfoglalók utódai, de kulturálisan sem, tehát a mai magyarnak nevezett kultúrának kb. semmi köze a honfoglaló magyarok kultúrájához (már évszázadok óta).
Aki többet szeretne megtudni a témáról, bőven talál ezzel foglalkozó szakirodalmat, amikben minden érv és ellenérv fel van sorolva, hogy képtelenség legyen köztük eligazodni.

Az egyik legérdekesebb összefoglalót én Nemere István: Tiszta vér-e a magyar? (Anno kiadó, 2015) című kis munkájában találtam, ami a magyarországi nemzetiségek történetét mutatja be röviden. Ez a könyv nem csak azért érdekes, mert olyan dolgokról van benne szó, amiket még eddig sehol máshol nem olvastam, hanem azért is, mert számos fontos dologra csak közvetetten utal, nem mondja ki nyíltan, de a sorok közt olvasva rá lehet jönni egy csomó mindenre. Nyilván nem volt bátorsága leírni ezeket a dolgokat, nehogy meglincseljék vagy ilyesmi. Mert összességében eléggé lesújtó képet fest a magyar történelemről, több szempontból is. Annyira, hogy ezeket a dolgokat még én se merem leírni, pedig amúgy nem vagyok félős típus.
:-D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 16:57:26

@Gery87:

Volt egy kisebbségi reneszánsz Mo-on 1985-2000 között, amikor sokan igyekeztek visszatérni a gyökerekhez Kádárék kisebbségellenes politikája után. Ennek része Tvrtko.

savaz 2019.09.30. 16:58:27

@blognar: Ahogyan Almostol Vajkig minden Arpad-hazi nev is. Megy is a vita, hogy magyarok voltak vagy torokok.

Közbiztonság Szilárd 2019.09.30. 16:59:41

"Nyelvünk ugyan mutat finnugor hatásokat"
A nyelvünk CSAK finnugor hatásokat mutat, némi cseremiszt (alanyi és tárgyas igeragozás, ami a finnugor finn ágára nem jellemző, csak az ugorra) hozzáadva.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 17:05:48

Nyilván kikerül a címlapra egy ilyen hamis téveszméktől hemzsegő írás.
Nincs bizonyíték, hogy a magyarok bármikor is az Urálban vadásztak-halásztak volna. Ahogyan a finnek sem voltak ott soha. Ők nálunk szerencsésebbek, mert már nem kell ezt a téveszmét tanulniuk az iskolában
A magyarok vezető rétege genetikailag bizonyítottan szkíta-hun származásúak. Ezt a tényt próbálják ellehetetleníteni az ilyen írásokkal.

savaz 2019.09.30. 17:09:22

@megamovieboy: Turk Attila irasait kellen olvasnod, de van videos eloadasa is az aktualis regeszeti feltarasokrol. Magyon szepen kovethetok a regeszeti leletek az Ural tulso oldalaig.

Közbiztonság Szilárd 2019.09.30. 17:14:49

@Kopasz Szuzukis:
A magyar nyelv szóképzés terén teljes mértékben finnugor vonásokat mutat, ahogy a nyelvtan területén is.
Persze nyilván fingod sincs róla, mert soha nem tanultál egyetlen finnugor nyelvet sem.

Ha az átvett szavakat néznénk, akkor a magyart a szláv nyelvek közé sorolnák be, mert a szavaink többsége szláv eredetű. Azt követi százalékos arányban a latin és a német.

@chrisred:
Igazad van, a finnugor kb. annyira nem létezett, utólag ráaggatott jelző, mint az indogermán. Teljesen ugyanaz az analógia.
(Ahogy igazából szláv és germán nép sem létezett, mert annak idején nem így hívták őket, mindkettő latinból a hasonló nyelveket beszélőkre ragasztott népnév.)

@body_andras:
Jaja, az összes többi népnek nagyon szar összehordott nyelve van, bezzeg a magyar...
Te sem kicsit vagy hülye...

@rdos:
Jaja, a magyarokat ide teremtette az isten, ahogy a zsidókat Izraelbe, csak a huncut zsidók ezt a részt kihagyták a Bibliából (vagy átverte őket az istenük, nem mondta meg nekik, hogy ők csak azon a környéken kiválasztott nép, de igazából világszinten a magyarok azok, akiket még a Sziriuszra is elvitt, hogy aztán világlátott népként jöhessenek vissza a Kárpáti uszodába vagy hova a faszba.

@MAXVAL bircaman közíró:
Ez csak ott sántít, hogy ha ők igázták le a finnugorokat, miért vették át a nyelvüket, illetve ha átvették, miért csak ezen leigázók egy része vette át.

arncht 2019.09.30. 17:15:16

@steery: o az, aki mindenben ufokat vizionalt? :D

arncht 2019.09.30. 17:17:36

@savaz: a honfoglalo torzsek egy resze biztos, hogy torok volt.

Coyothe 2019.09.30. 17:19:53

@Közbiztonság Szilárd: Te prédikálsz helyesírásról, amikor egy értelmes és helyes mondatod sincs. :))))

arncht 2019.09.30. 17:21:57

Ez csak ott sántít, hogy ha ők igázták le a finnugorokat, miért vették át a nyelvüket, illetve ha átvették, miért csak ezen leigázók egy része vette át.

@Közbiztonság Szilárd: a normannok miert beszeltek franciaul... kb epp ezert :) a magyar tobbsegi koznep nyelve lehetett. az az erdekes, hogy ki beszelte ezt? akik itt voltak, akik bejottek, esetleg isis?

valoszinubb, hogy a bevandorlo (turk) arpadek voltak kevesebben. az allamot ok alapitottak, de a koznyelv a ma magyarkent ismert nyelv lett.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 17:22:18

@body_andras: A honfoglalók ősei éltek itt is, meg a közel-keleten is, aztán onnan vándoroltak Szibáriába, majd vissza a közel-keletre, hogy ott már mint szkíták, pártusok, hunok jelenjenek meg, majg Kína felé mentek és utána szorították őket nyugatra. Innen már ismerni lehet a sztorit, Attila dolgait, majd a fia Csaba menekül az Uraltól délre és onnantól mint utigurok, bulgárok, magyarok jellennek meg. Ez genetikailag, antropológiailag, régészetileg ismert tények, csak éppen nekünk tanítanak mást.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 17:25:54

@savaz: Az Urál túlsó oldala sztyeppe. Kicsi különbség van az erdei ősközösségi hordák és a lovasnomádok között. Nem találtak vadászó-halászó magyarokat az Urálban. Ez a tény. Olyat találtak aki az íjával lovával volt eltemetve.

xtlight 2019.09.30. 17:26:10

@blognar: Ahogy már többen írták, amíg a nevekről nem dönthető el, hogy viselőjük milyen nyelvű volt, addig a szavak nyelvi hovatartozása, és ebből fakadólag értelmezése is bizonytalan. A legszűkebben vett hun nyelvi korpusz sajnos az a három szó, amiről említést tettem. Ettől függetlenül a legnagyobb akadémiai tábora valóban a hun és a köztörök közötti párhuzamnak van.

A hunok történetének alakulásával kapcsolatos további fejtegetéseidet nem tartom megalapozottnak.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 17:30:41

@Közbiztonság Szilárd: A Hunfalvy sem volt magyar, valami kutyaházi volt a neve :), Hunsdorfernek született.

body_andras 2019.09.30. 17:31:04

@Közbiztonság Szilárd: Nem ezt mondtam de hagyom hogy kiéld magad.
Hogy ne maradj teljesen táplálék nélkül, kifejtem véleményemet. Szerintem az egyetlen dolog, amire "népünk", mint kultúr-közösség büszke lehet, az a nyelv, ami ilyen módon fejlődni képes. Nem minősítem ezzel a többiekét, de akaratlanul is eszembe jutnak a románok, kifejezetten vicces kifejezéseik születtek.
Ezt emelném ki, mint fontosabb identitás-alapot, ahelyett hogy ezer évnél régebbi történeteken merengjünk, mintha bárki is élt volna az azóta eltelt időben aki valamit hitelesíteni tudott.
A "bezzeg" és a "magyar" szavakat egy mondatban nagyon más dologra használnám, mint amit elképzeltél.

Közbiztonság Szilárd 2019.09.30. 17:33:51

@blognar:
"hiszen csak azt lehet állítani, hogy uráli gyökerekkel rendelkező hun/szkíta őseink voltak"
Állítani lehet, csak az igazsághoz nincs egy szikrányi köze sem, csak a szélsőjobbos barmok fejében.
A hunokhoz a magyaroknak semmi közük (bár pontosan nem tudhatjuk, a hunokról nagyon kevés írásos és leletanyag maradt fenn, kevesebb mint 100 éven át lehetett róluk hallani. Jöttek a semmiből, eltűntek a semmibe.
Az, hogy az akkori európaiak szemében a magyarok ugyanolyanok voltak, mint a hunok, csak annyit jelent, hogy ugyanolyan sztyeppei népek voltak. De ugyanezt mondták volna a kazárokra, besenyőkre, kunokra, mongolokra, bolgárokra, türkökre és egyéb sztyeppei népekre is. Mind ugyanúgy öltöztek, ugyanaz volt a harcmodoruk, ugyanúgy jurtákban laktak - azért, mert a sztyeppén ez volt a célszerű.

@MAXVAL bircaman közíró:
Ez sem igaz, az obi ugorokkal az ősi szavakkal (ló, toll és hasonlók) meg lehet érteni egymást. Nyilván a kb. 2000-2500 évvel ezelőtti szétválás után keletkezett vagy átvett szavakkal nem.

"Egy sor magyar nyelvi sajátosság van, mely nem szerepel más finnugor nyelvekben."
Felsorolnád ezeket? Én az alanyi és tárgyas igeragozáson kívül más ilyenről nem nagyon tudok, de az is uráli hozomány.

"a magyar a saját nyelvcsaládján belül külön ág, s azon az ágon nincs más nyelv"
Attól függ, meddig nézzük. A többi ugor nyelv ezen az ágon van. Kis, néhány tíz- vagy százezres lélekszámú népek, de azért léteznek.

"a finn és a magyar közti rokonság KISEBB, mint pl. az angol és az orosz között"
Ez megint csak a légbőlkapott hülyeségeid egyike. Kár, hogy nem igaz.

"nincs kapcsolat a nyelvek és a gének között"
Nincs. Egy csomó négernek a francia meg az angol az anyanyelve, pedig nem latin és nem is germán genetikájúak.

"Kanadai nép nincs"
Ezt azért a kanadaiak előtt ne nagyon hangoztasd.

@xtlight:
"amiért az ezer éven át folyamatosan zajló betelepítések a felelősek"
Meg mondjuk az, hogy a tatárok és a törökök elég jól kipusztították az országot, benne az ősmagyar géneket még valamennyire hordozó (bár már akkor is erősen kevert genetikájú) lakossággal.

@chrisred:
Vagy az amerikaihoz, mivel az algonkin népek(ből még fennmaradók) nem kis része a mai USA területén él.

savaz 2019.09.30. 17:35:11

@arncht: Pont ezert nagyon ingovanyos talaj az olyan kijelentesek hangoztatasa, hogy a magyarok osei hunok voltak, meg hogy Dszungariabol jottek.

A megfogalmazas inkabb ugy kellene szoljon, hogy valoszinuleg voltak oseink kozott olyan nepek es neptoredekek amelyek ott eltek valamikor. Pl a Kalizok egeszen biztosan.

A nomad torzsek, torzsszovetsegek mar egeszen biztosan nem verrokonsagi kepzodmenyek voltak, plusz mindenhol megjelentek az alavetett nepek. A nepet kivulre elsosorban a vezertorzs, vezernemzetseg azonositotta, de sok egyeb elemet is tartalmazott. A magyar onelnevezes valoszinuleg a Megyer torzs nevebol ered. De hivtak minket Turkoknek Ungriknak is a korabeli forrasok. Ki melyik reszevel talalkozott. Ha egy uralkodo csalad megbukott, ugyanazok a nepelemek viszonylag gyorsan atszervezodhettek egy masik alakulatba. A kronikakban viszont egy uj nepkent, allamkent jelentek meg. A Turkok peldaul a ZSuan-zsuan birodalom reszei voltak, aztan annak bukasakor egyszer csak megjelent az o birodalmuk ugyanazon a teruleten.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.09.30. 17:35:22

@Közbiztonság Szilárd: Engedelmet, de a (archeo)genetika az természet tudomány. Az árpád-kori köznépi magyarságot az MTA és a Szegedi Tudomány Egyetem vizsgálatai szerint teljesen európai népességnek ismerték meg (igaz, ma még csak szórványos vizsgálatok alapján - néhány száz ásatag emberi genom vizsgálatára futotta).

www.matud.iif.hu/08okt/05.html

Két magyarság van. A köznépi és a nemesi (ez utóbbiak Árpád magyarjai), akikről tudjuk (szintén régészeti, azaz természet tudományos vizsgálatok alapján) hogy kevesen voltak.

index.hu/tudomany/tortenelem/magyar0131/

savaz 2019.09.30. 17:39:12

@megamovieboy: Erdekes, hogy eddig ezeket a regeszetileg ismert tenyeket egy valamirevalo regesz szajabol sem hallottam.

Talan ha megkulonboztetnenk a leleteket, azok szakmai ertekeleset, az ezekre epulo megalapozott spekulaciokat es a nem megalapozott spekulaciokat.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 17:40:38

@Közbiztonság Szilárd: A nyelv kérdésben nincsen bizonyítva, hogy az ugorok lettek volna az átadók. Egy apró törzsről van szó, akik az igazat megvallva nem is hívták magukat ugoroknak. A finnek meg soha nem éltek arrafelé, emiatt ők is kiesnek. Így feltehetően az 'ugorok' vették át a nyelvet.

arncht 2019.09.30. 17:44:46

@savaz: eloszor azt kellene eldonteni, hogy milyen torzsek/nepek alkottak pontosan a hunokat, a bevandorlo magyarokat, es a honfoglalas utan letrejovo allamszovetseget :) jo esellyel van egy kozos halmaza a hun-magyar dolognak. tehat nem azt mondom, hogy minden magyar hun volt, de lehettek a magyar szovetseg kozott olyan torzsek, amik reszei voltak a hunok szovetsegenek.

a karpatmedenceben talalt nepek elemzese talan meg erdekesebb is lenne, mert valoszinuleg ok voltak tobben, es jo esellyel a magyar az o nyelvuk volt.

nekem errol az egeszrol az a velemenyem, hogy itt nem lehet eles hatarvonalat huzni sem a torzsszovetsegek, kozott, sem a honfoglalasnal. tehat a karpatmedencebe folyamatosan vandoroltak be sztyeppei nepek, de csak az allamallapitokrol maradt fenn informacio. az, hogy ma nem vmilyen szlav, german nyelvet beszelunk, az meg annak bizonyiteka, hogy szazadokon keresztul jelentos nepessegnek kellett lennie.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 17:53:20

@savaz: Ezért kellett létrehozni a Magyarságkutató Intézetet, mert az MTA finnugrista banda soha nem fog szembenézni a ténnyel, hogy nem voltak magyarok az Urálban. Erre épül az elméletük, de bizonyítani nem sikerült. 150 évük volt hozzá. Ideje más irányba kutatni!

arncht 2019.09.30. 17:55:39

@megamovieboy: mar miert ne lehettek volna? a magyar nyelv finnugor alapjai ketsegtelenek, de ez nem zarja ki, hogy turk volt az vezeto reteg, ami a kesobbi magyar kiralysagot megalapitotta.

savaz 2019.09.30. 17:56:10

Altalaban a Bolgarokat szoktak a Hunok utodainak tekinteni, mert kb. onnan jelenik meg a Bulgar nepnev, ahonnan a Hun utalasok eltunek, es kb ugyanarrol a teruletrol beszelunk. A Bolgar fejedelmi listaban fennmaradt Dulo dinasztia elso ket uralkodojat sokan azonositjak Attilaval es Ernakkal. A Dulo dinasztiaval valo rokonsag fennmaradt a Csodaszarvas mondaban is, ahol Dula alan kiraly leanyait veszi felesegul Hunor es Magyar. A regeszeti leletek alapjan es Julianus tudositasabol tudjuk, hogy a magyarok eltek a Volgai Bulgar birodalom teruleten. Innen nagy valoszinuseggel hozhattak Bulgar elemeket magukkal.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 17:56:29

@savaz: Megnéztem a cikket, rengetegszer szerepel benne az Urál szó, de olyat nem írnak, hogy az Urálban éltek volna erdőben magyarok, magyarok elei. Csak olyat, hogy az Urál közelében, térségében az Urálon túl stb. Amúgy inkább a Kaszpi tenger közelében kellene kutakodni!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 18:00:01

@arncht: Mert ezt már genetikailag vizsgálták és hun-szkíta eredet jött ki a vezető rétegnél. Akárkik nem lehettek vezetők, ahhoz nagy tudás kell, ami apáról fiúra szállt akkoriban.

morph on deer 2019.09.30. 18:01:03

@megamovieboy:
“A magyarok vezető rétege genetikailag bizonyítottan szkíta-hun származásúak.”

Hűha!
Hát hogy Kövér-orbán-Rogán-Szijjártó, meg a negyven rabló “genetikailag bizonyítottan szkíta-hun származású,” az nem egy akármilyen mondás!

Te amúgy ébren vagy?

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 18:02:39

@morph on deer: Megpróbállak finoman rávezetni arra, hogy a honfoglalókról van szó.

tenisur 2019.09.30. 18:06:19

Tessék belelapozni az Arvisúrákba, hiánypótló mű.Érdekes...

arncht 2019.09.30. 18:06:42

@savaz: es ha arpadek epp a dulo dinasztia tagjai voltak? :) hu.m.wikipedia.org/wiki/Dzsagfar_tarihi

a hunokat is annyi csatlakozott torzs alkotta, akik ha azonosultak vele, konnyen vallhattak magukat is annak - noha se nyelvileg, se nepileg nem volt kozuk hozza. a hunok birodalmaba gyk az osszes hasonlo eletmodot elo europai sztyeppei nep beletartozott.

szerintem mindennek van vmi valosagalapja, ossze kellene gyurni oket, es kiszorni azt, ami biztosan nem igaz. ez a kidobunk mindent az ablakon, mert van egy uj elmelet, nem a jo ut. a magyar eredet sokszinusegenek epp az az oka, hogy maguk a magyarok is sokszinuek lehettek, nem volt semmilyen szempontbol sem homogen, csak itt a karpadmedenceben valt (kulturalisan) azza.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 18:06:54

@Közbiztonság Szilárd: A hunokhoz annyi a közünk, hogy a honfoglaló vezető réteg hun génekkel rendelkezett, mint utódaik pl. III. Béla is. Magyarok nem voltak az Urálban, ahogyan finnek sem. A hunok nem párologtak el a sztyeppéről, csak más törzsneveken éltek tovább, mint utigur, bolgár, magyar stb.

Közbiztonság Szilárd 2019.09.30. 18:08:17

@arncht:
"Itt talalnak szinten magyarul beszelo torzseket"
Na, ez az, ami kamu.

"Sokkal tobbet megtudnanak arpadekrol"
A honfoglalás után 200 évvel, az 1100-as években már több volt az Árpád-házi királyokban a nem magyar, mint a magyar gén (német, görög, orosz meg a fasz tudja, milyen királyok lányaival házasodtak, és akkor a félredugások eredményeit még nem is említettük).
Vizsgálni a köznépet kellene, az talán kevésbé keveredett, illetve csak az itt élőkkel keveredett, nem több ezer kilométerre élő népekkel.

"az uralkodo reteg normann szarmazasa miatt egy csomo francia szo kerult be az angol nyelvbe"
Ja, akkor a magyarban is az uralkodó réteg származása miatt van egy csomó latin szó?
Merthogy az angolba pont azért kerültek a francia szavak, amiért a magyarba a latinok.

@MAXVAL bircaman közíró:
Ja, lásd római birodalom, újlatin nyelvek, hogy átvették már a latinok az ibért, katalánt, okcitánt, frankot meg a többit, mi?
Vagy... várjácsak...

@Gery87:
"a nyelv amit beszélünk valójában a már itt lévő avar és a honfoglalók átvették"
Akkor már csak az avarok (nem ismert) nyelvét kéne összevetni a többi finnugor nyelvvel.

@blognar:
Talán tanulj történelmet, ne hülye legendákra alapozz. A bolgárok jóval a hunok előtt már létező török nép volt, már ha hinni lehet a hülye görög történetíróknak, akik jóval korábban említik őket, mint a hunokat.

"a hun nyelv megmaradt török szavai is igazoltak"
Kár, hogy a hun nyelvről semmit nem tudunk. Még azt sem, hogy melyik nyelvcsaládba tartozott, mivel nem maradtak fenn róla írásos emlékek.
Az oguroknak meg az ugoroknak pedig semmi közük egymáshoz, kb. a veréb-véreb kapcsolat van köztük.

"A forrást megadtam - Németh Gyula"
Ez csak arra bizonyíték, hogy Németh Gyula is írhatott baromságokat.

"kisebb részük az erdélyi hegyekbe vette be magát"
Igen, pusztai lovas népekre igen jellemző, hogy a hegyekbe költözik, nem a pusztára, amit ismer (és mondjuk az orosz sztyeppe kb. százszor akkora, mint a mi nagy magyar Alföldünk, ami akkor még erdő borította terület volt, nem az, ami most).
Logikus.

@rdos:
Jaja, akkor nevezték el a Kárpát-medencét Mezopotámiának.

@steery:
Hát Nemere elég sok faszságot leírt egyéb könyveiben is.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 18:11:00

@arncht: Az igaz, genetikailag is stimmel, hogy egy valóban friss, sokszínű, egymással nem elkeveredett népességgel rendelkeztek a honfoglalók. Tehát a krónikák ebben is igazat mondanak, nem voltunk finnugrok.

arncht 2019.09.30. 18:12:13

@megamovieboy: az arpad kiralyok csontjainak genetikai felmerese sem tortent meg... onnan okosabbak lennenk. de iii bela a volgai bolgarokkal rokonsagot mutat.

ez viszont semmit nem mond el a kozneprol es annak nyelverol. valoszinuleg a bevandorlo torzsek is tobbfele nepet es nyelvet jelentettek, az itt talalt nepek detto. csak a harcos-uralkodo reteget vizsgalni, foleg egy teruletrol es korbol - teljesen felreviheti az egeszet, akkora atjarohaz volt a karpatmedence, a honfoglalas utan is jottek be nepek (kunok pl).

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 18:12:24

@Közbiztonság Szilárd: A gének apai ágon nem voltak elkevereve, csak anyain. Ezt külön lehet vizsgálni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.30. 18:14:28

a magyar szkita utod nép.
ennyi. minden forras erre utal, és a muvelodetortenetben is igazolhato a muveltsegbeli folytonosság.
meghogy az uralnal halásztunk amikor Attila a magyarok elso kiralya lett.... wazze...vicc. n e v e t s é g e s elképzelés, olyanok tortenrszek tollából akik osei 200 eve sincsenek itt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.30. 18:17:08

@Közbiztonság Szilárd: Kár, hogy a hun nyelvről semmit nem tudunk. "
ez tevedes, kinai forrásokban vannak hun szavak, mara szazas nagyságrendben vannak kigyujtve hun szavak, kinai kutatok foglalkoznak ezzel, az ordoszi hun teruletekkel kapcsolatban.

Közbiztonság Szilárd 2019.09.30. 18:18:39

@MAXVAL bircaman közíró:
Sőt, vannak, akik nem visszatértek a gyökerekhez, hanem maguk lettek gyökerek.
Erre remek példa vagy te.

@megamovieboy:
"Ők nálunk szerencsésebbek, mert már nem kell ezt a téveszmét tanulniuk az iskolában"
Pedig kell.
De a a hozzád hasonló agyatlan szélsőjobbos turbómagyar fasznak értelmetlen magyarázni bármit, mert seggel gondolkodsz, agyad ugyanis egy mákszemnyi sincs.

@százados:
Gyűjtsd ki a hibákat, seggfej. Utána ugathatsz.

@arncht:
A normannok nem franciául beszéltek, hanem normannul. Amit egy átlag francia nemigen ért meg, bár valóban hasonlít a franciához.

@body_andras:
A mai román egy mesterséges nyelv a XIX. századból, de te környező népekről beszéltél. Számold össze, hogy hány ilyen van.
(Mellesleg a magyar is az a mai formájában.)

morph on deer 2019.09.30. 18:22:25

@megamovieboy:
“Megpróbállak...”

Finom voltál, köszönöm!
Akkor már csak az a gondom, hogy a nevektől eltekintve a válsz közel ugyanaz.
Főleg, mivel - tudomásom szerint - gyakorlatilag nyoma sincs a honfoglaláskori vezetőknek, nem hogy a genetikai azonosításuk megtörtént volna.
Ha mégis, megköszönnék egy linket!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 18:22:46

@arncht: III. Bélát tudták vizsgálni, hun-szkíta géneket találtak. Azért kell a vezető réteget vizsgálni, mert az eredetmondák, amiket annyira támadnak a finnugristák tőlük származnak. A köznép vegyes csapat volt, amit a mindenkori uralkodó birtokolt. Ha veszített akkor maz új vezetőkhöz kerültek. Most az avarokat vizsgálták, még nincs közzétéve az eredmény, de nyilván hunok voltak ők is. Tehát, amit a finnugristák dettó tagadtak, az bebizonyosodott, az avarokat sem a Szíriuszról sugározták ide.

arncht 2019.09.30. 18:24:05

@Közbiztonság Szilárd: nem kamu... a honfoglalo torzsek legalabb egy resze torok volt, es az egesz nem lehetett tul nagy nepesseg. a fennmarado bevandorlok kizart, hogy elterjesztettek a sajat nyelvuket egy ekkora teruleten, foleg, hogy sokkal nagyobb szlav es german nyelvcsaladokhoz tartozo nepekkel voltunk korulveve. ha csak nem volt tok ures az egesz terulet, amit ketlek...

a latin az allamallapitas utan lett hivatalos nyelv, a tudomany es vallas nyelve volt - teljesen altalanos minden europai nyelvben a hatasa. a francia nyelv az angolra ugy hatott, hogy a normann uralkodok meghoditottak angliat, es a felso reteg meg jo ideig franciaul beszelt, onnan szivargott le. de ettol fuggetlenul ott is a koznep nyelve gyozott, csak kapott egy jo adag francia szokincset.

magyarnal ez ugy nezetthetett ki, ha turk volt a vezeto reteg, akkor az hasonloan hathatott a magyar nyelvre (meg persze elotte is sokaig eltek turk torzsekkel egyutt).

arncht 2019.09.30. 18:28:53

@megamovieboy: de attol a magyar meg finnugor nyelv :)

Hefe 2019.09.30. 18:31:31

@megamovieboy:
"@arncht: III. Bélát tudták vizsgálni, hun-szkíta géneket találtak."

ez nem igaz. Amit talaltak, arra azt mondtak, hogy hun-szkita. Ami egy nagy hazugsag. Az R1A haplotipus sok helyen megtalalhato, tobbek kozott a finnugor nepessegben is.

Közbiztonság Szilárd 2019.09.30. 18:31:42

@megamovieboy:
Alig van nép, amelyik úgy nevezi magát, ahogy más népek hívják őket.
A magyarokat se sokan nevezik magyarnak (néhány környező szláv népet kivéve, meg azokat, akikhez már csak az utóbbi 200 évben jutott el a híre annak, hogy van ilyen nép).
És mi magyarok sem úgy hívjuk a népeket, ahogy azok magukat: olasz, lengyel, német, tót, rác, görög, orosz - egyik se így nevezi magát.

Az a baj, hogy segghülye vagy a kérdésben (ahogy minden más kérdésben is). Talán olvasgass erről, és ne hozzád hasonló szélsőjobbos turbómagyar faszok által írt könyveket.

"A hunokhoz annyi a közünk, hogy a honfoglaló vezető réteg hun génekkel rendelkezett, mint utódaik pl. III. Béla is."
Kár, hogy ezt a hozzád hasonló szélsőjobbos turbómagyar faszokon kívül senki nem írta még le, olyan pláne nem, aki vizsgálta volna is ezeket a géneket.

"A gének apai ágon nem voltak elkevereve, csak anyain."
Ebben is faszságokat írsz, talán ha megpróbálnál gondolkodni, nem ártana.
Ja, bocs, elfelejtettem, ahhoz a segg nem elég, ész is kéne, az meg neked nincs.

@FILTOL:
Mint itt fentebb írta valaki, konkrétan 3 darab hun(nak vélt) szót ismerünk. Ennyit a hülyeségedről.

@arncht:
A történelemben volt példa erre is, arra is. Nem tudhatjuk, hogy itt melyik volt, még az is lehet, hogy egyik sem igázta le a másikat, csak az egymás mellett élés során átvették a nyelvet, akár baráti törzsekként is.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 18:34:55

@morph on deer: 48-50 oldal, a táblázat elég egyértelmű. Ez egy vezető temetkezési hely Karoson, amit az eltemetett tárgyakkal és temetkezési móddal azonosítottak be régészek. A DNS vizsgálat itt anyai ági, azóta az apai is meg lett vizsgálva, azonos származást mutatnak, kissé eltérő arányban. A legnagyobb eredmény nemzetközileg, hogy bebizonyosodott a nyugati és keleti hunok közötti származási kapcsolat.
doktori.bibl.u-szeged.hu/3794/1/Neparaczki_PhD.pdf

arncht 2019.09.30. 18:37:23

@Hefe: tovabb is bontottak...

A Z2123 haplocsoport legkorábbi, az archeogenetikai kutatások által megerősített előfordulása a bronzkori Volga-vidékhez köthető, ahol egy, a gerendavázas régészeti kultúrához tartozó kurgánban eltemetett személyben azonosították.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 18:37:50

@FILTOL: Kamunak kamu, de amire épül, az az összes eredetmonda összefűzése. Naív munka, de hagyományos forrásokon alapul. Hitelesebb, mint a finnugor eredet.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.30. 18:39:01

@Közbiztonság Szilárd: 3 darab hun(nak vélt) szót ismerünk"
ti lehet, a kinaiak viszont ezt leszarjak...
vannak akik komolyan foglalkoznak ma is a hunokkal, es nem 100 eves elore emesztett ugyeket böfögnek fel rutinszeruen.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 18:42:11

@Hefe: Sokkal részletesebben lettek a haplocsoportok meghatározva, egyértelműen szkíta-hun származás. Azt elismerem, hogy vannak olyanok, akiknek ez nem tettszik, de a gének, a származás nem ilyen kérdés.

morph on deer 2019.09.30. 18:42:56

@megamovieboy:
“III. Bélát tudták vizsgálni, hun-szkíta géneket találtak“

Aha. Szóval egyetlen, cirka háromszáz évvel később élt uralkodó genomja alapján sikerült következtetni a honfoglalók vezetőinek származására..!

Nem kis teljesítmény, le a kalappal.
Illetve süveggel, kucsmával, turbánnal, stb.! Sőt: hűűűha!
:)

arncht 2019.09.30. 18:43:35

@Közbiztonság Szilárd: nem veletlenul hivjak anyanyelvnek. a nepesebb csoport szuli a tobb gyereket, ok pedig a szuloktol kapott nyelvet viszik tovabb elsosorban.

Közbiztonság Szilárd 2019.09.30. 18:44:11

@FILTOL:
Ezt csak a hozzád hasonló szélsőjobbos turbómagyar faszok hiszik el, tudományos alapja nulla.
Szar lehet neked, hogy kímélni akarod magadat magadtól, nálad nagyobb hülye ugyanis kevés fordul meg a neten. Talán még birkát meg ezt a megamúvis faszt lehetne veled egy lapon említeni.

@arncht:
A francia volt az udvar nyelve, ahogy Magyarországon a latin. A normann főemberek is franciául beszéltek, legalábbis az udvarban, nem normannul. De ettől a két nyelvet még nem kéne keverni.
A köznép nyelve nem nagyon kapott francia szókincset, ha elmész Angliába, a köznép ma is inkább az angolszász eredetű szavakat használja (ezért kurva nehéz megérteni az ezerféle elöljáróval bővített get, put, set, have, take, go szavakkal kifejezett ezernyi szót - de az átlag angol így beszél), francia szavakat a művelt réteg használ, de az is csak bizonyos helyzetekben. Nem nagyon hallod azt, hogy commence, vagy begin, vagy a start van helyette, de a tűz eloltására se nagyon hallod átlag angoltól, hogy extinguish, azt inkább, hogy put out.
Kb. arról van szó, ahogy Jókai telehintette latinnal a műveit, sőt, a nemesi réteg ezeket a szavakat használta is, de a köznép itt se nagyon, sőt, nem is igen értette ezeket (más kérdés, hogy simán végigénekelték latinul a Te Deumot, a De profundist, A Circumdederuntot és hasonlókat, de a többség egy büdös kukkot nem értett belőle, csak a sok évnyi, csecsemőkörtől megkezdett templomjárás alatt fonetikusan, hallás után betanulta - nem biztos, hogy egy latinul jól tudó is megértette volna ezt a "falusi templomi latint", de valahogy elmondták).

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.30. 18:44:11

@megamovieboy: ugyan az a hazugsag pepitaban. en nem tusom minek kellenek álforrasok, amikor vannak igaziak...minden magyar kronika a magyart szkitanak tartja, es a nepet Nimrodtol szarmaztatja. ez a hagyomany. több forrasban egyertelmuen le van irva. a hinok vagyos a magyarok...igy fogalmaz az egyik forras.
de akarhova is teszi barki a magyarok oshazajat.(eleve eufemizmus ez is...szerintem de legyen)..az szkita terulet volt. ahogy a karpat medence IS, lasd a szkita szarvasokat.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.30. 18:48:41

@Közbiztonság Szilárd: mire a nagy idegesseg? toppantsál is a talpacskaddal...ugy hitelesebb leszel.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 18:49:41

@Közbiztonság Szilárd: Jó lenne már, ha a hozzád hasonó személyeskedő trollokat kivágnák a blogokról!
Apai ági öröklődési vonal volt az uralkodóknál. Ha ezt nem érted, akkor mindegy.
És de, vizsgálták már a magyar vezetői réteget is és még szép, hogy hunok voltak.

project640 2019.09.30. 18:51:54

@Gery87: lásd hódító I. Vilmost is .... az angol új elit identitását a normannok adták, de eredeti francia nyelvük eltűnt .... számomra is egyre inkább az a hihető álláspont, hogy a bejövő magyarok nem magyarul beszéltek

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.30. 18:53:33

@megamovieboy: jaj hát te ezt nem értheted wazze...a szkitakat mar bestoppolták ( az maga volt. a tudomanyossag...ugye) és mára indoeuropai nép lett, mindjart a hunok is azok lesznek...
multat az lop akinek nincs, attol akinek van. ennyi.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 18:53:34

@FILTOL: Nimród, vagy Kus az ősünk. A Nimród érdekes, mert ez héber elnevezés, az eredeti név Enmer, vagy magyarosabban Nemere lehetett, a Bábel tornyának építtetője.

Hefe 2019.09.30. 18:53:54

@megamovieboy:
nem tudom mirol beszelsz. Olvastam az eredeti kozlemenyuket, ezek szerint te nem.

Közbiztonság Szilárd 2019.09.30. 18:59:37

@FILTOL:
Inkább azt mondanám, hogy vannak hozzád hasonló agyatlan szélsőjobbos turbómagyar faszok, akik ezeket a más hozzád hasonló agyatlan szélsőjobbos turbómagyar faszok által írt baromságokat elhiszik.

És vagytok akkora ostoba seggek, hogy népmeséket tartotok hiteles forrásnak a nép eredetére.

@arncht:
Akkor mi most cigányul beszélünk?

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 19:00:36

@Közbiztonság Szilárd:
"A normann főemberek is franciául beszéltek, legalábbis az udvarban, nem normannul."

Normandiában a normann nyelvet beszélték az uralkodó osztály tagjai, ami ugye a középkori francia egy dialektusa. Amire te gondolsz az az óészaki nyelv amit skandináviából hoztak magukkal. Azt beszélte a köznép egy darabig, ami persze jól jött amikor az unokatesókat kellett kipicsázni vagy asszimilálni az angol királyság területén.

John Brennan 2019.09.30. 19:02:19

A magyarok tisztán szkíták. Ez nem vitakérdés, hanem évezredes bizonyítékokkal alátámasztott tény. És vannak olyan magyarul beszélők, akik más származásúak, nyelvileg asszimilálódtak és nem integrálódtak a szkíta örökségbe. Ezek egy része acsarkodik a szkíta származás ellen.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 19:05:05

@morph on deer: Volt több is, de a bizonyíték az nem cáfolat, ha az állítást támasztja alá. Próbálom követni a gondolatmenetedet...

John Brennan 2019.09.30. 19:05:09

@morph on deer:
Butaságokat beszélsz, nyilván magyargyűlölő szemét vagy. Nem egyetlen genetikai vizsgálatról van szó, hanem egyirányba mutató teljes szkíta örökségről.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 19:10:02

@FILTOL: Ezt tudták jól eladni a tömegeknek. Inkább ez, ami létező mondákra épül, mint a szemenszdett finnugor hazugság.

Közbiztonság Szilárd 2019.09.30. 19:13:29

@FILTOL:
Tudod, baromira zavar a hozzád hasonló teljes mértékben agyatlan síkhülye seggfejek okoskodása.

@megamovieboy:
Te ostoba fasz, először is nemcsak apasági ágon ment az öröklődés a magyar királyoknál, másrészt meg a hunokról semmit nem tudunk, mivel bizonyíthatóan hun sírokat sehol nem tártak fel a világon, ezért a hun génekről sem tudunk semmit. Magyar királyok közül meg soha senkiről nem állították a hozzád hasonló agyatlan szélsőjobbos turbómagyar faszokon kívül mások (azaz tudósok), hogy bármi közük lenne a hunokhoz, ahogy a magyaroknak sincs.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 19:19:26

@Közbiztonság Szilárd: Az Árpád-házi királyoknál 400 éven át apai ágon ment az utódlás. A hunokról lehet, hogy mi mai magyarok keveset tudunk, de a kínaiak nagyon is képben vannak. Tíz éve ástak ki egy hun várost és igen, vannak hun sírok is, melyek génjei stimmelnek a honfoglaló magyarság uralkodó rétegének génjeivel.
Kérlek a személyeskedéssel hagyjál fel! Állításaid hamisak, nem tudod bizonyítani, ez a hajó már elment.

Hefe 2019.09.30. 19:19:26

@John Brennan:
"A magyarok tisztán szkíták. Ez nem vitakérdés, hanem évezredes bizonyítékokkal alátámasztott tény."

persze. Abban az esetben, ha a tatarok/torokok, az osszes szlav, balkani, nemet, olasz es egyeb betelepultek is mind szkitak voltak. 1851-ban Pest lakossaganak 56,4%-a volt nemet. Valoszinuleg ok is tisztan szkitak voltak.

Hefe 2019.09.30. 19:20:35

@megamovieboy:
"@Közbiztonság Szilárd: Az Árpád-házi királyoknál 400 éven át apai ágon ment az utódlás."

igy van. Viszont neha tortent nehany aprobb ziccer, mint peldaul a gyerekkoraban kiherelt II. Bela eseteben.

John Brennan 2019.09.30. 19:25:19

@Közbiztonság Szilárd:
Az angol köznép nyelve tengernyi francia szót kapott a normann hódítás miatt cica.
Úgyhogy ne nagyképűsködj tovább, lebuktál, még ebben is.
Példák:
able
city
country
car
journey
just
part
people
eal
stay
use
very
wait
briefly
art
music
beef
theatre
author
jusitce
court
case
tax
moral
falcon
rabbit
lizard
salmon

John Brennan 2019.09.30. 19:28:06

@Hefe: Voltak betelepülések, amik nem voltak jelentősek, pláne nem is magyarosodtak el a többségük. Akik meg csak nyelvben magyarosodtak el, azok lettek az olyan faszok, mint te.

xtlight 2019.09.30. 19:29:20

@Közbiztonság Szilárd: Nem tudom, honnan veszed az angollal kapcsolatos értesüléseid, de nem helytállóak. Csak néhány példa hétköznapi francia eredetű szavakra: chef, action, visible, hospital. A mai angol nyelvi korpusz 29%-a a franciából átvett szó. Ők ezt elég komolyan számon is tartják. Mondjuk nincs olyan nehéz dolguk, mint nekünk a magyarral, ahol egy tőből toldalékolással 100 másikat lehet képezni.

xtlight 2019.09.30. 19:38:32

@megamovieboy: Tudsz mutatni forrást ezekre a kínai eredményekre?

blognar 2019.09.30. 19:53:26

@Közbiztonság Szilárd:
A hunok és magyarok sokkal közelibb rokonságban vannak, mint gondolnád, úgyhogy nyugodtan merem mondani, lesz még meglepetés, ha az időbeli turpisságokat végre leleplezik. Úgyhogy mielőtt különféle jelzőkkel dobálódzol, vegyél elő még pár könyvet és próbálj meg művelődni. Neked lehet, hogy minden sztyeppei nép egyforma, de sok különbség van köztük, és nem lehet összemosni a besenyőket, a mongolokat és a hunokat sem. A történelemben pedig meg van a folyamatosság, ok és okozati összefüggés, így olyat írni, hogy a hunok semmimből jöttek és a semmibe tűntek értelmetlen. Ilyet csak tudálékos ifjú bölcsészhallgatók és az öreg, szenilis akadémiai professzor, doktor urak állítanak.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 19:58:30

@John Brennan:
"Voltak betelepülések, amik nem voltak jelentősek, pláne nem is magyarosodtak el a többségük."

A betelepülések, betelepítések a kárpát-medencébe folyamatosan történtek az egész ismert történelem folyamán, mert keleti ütköző zónaként óriási emberveszteségeket kellett pótolni.
A mire te gondolsz (zsidók, svábok, szlovákok és egyéb máig idegen nyelvű európai nemzetiségek) már csak az utolsó hullám volt a 19. sz végén.

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Betelepülések_és_betelepítések_Magyarországra

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.30. 19:58:30

@Karma_73: "Türk genetika"? Mármint a honfoglaló magyaroknak, igaz? Mert a maiaknak nem igazán.

bontottcsirke 2019.09.30. 20:01:51

Magyarok? dzsuvas félcigány rablóbanda

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 20:03:38

@Fermentátor:
""Türk genetika"? Mármint a honfoglaló magyarok"

Az un. türk genetika a mai mintákban már inkább a balkáni lakosság közvetítésével az oszmán birodalomból származik.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.30. 20:04:20

@MAXVAL bircaman közíró: Az alapszavaink azonban finnugor szavak.

A nyelvi (!) rokonság nem vitatható. Nyilván az életmódváltásokkal vettünk fel új szavakat, de az a nép, amely egyébként javában türk genetikájú lehetett sokáig élt finnugor környezetben és nyelvileg asszimilálódott. Aztán továbbálltak. De ez egy elég kevert nép volt, főleg női oldalon (a rablások, ugye...).
Aztán beértek a Kárpát-medencébe és...na, még azt sem tudjuk pontosan, itt mi történt. Ami látszik, hogy a mai magyarság genetikailag a környező népekhez áll már legközelebb, nem a betelepülő magyarsághoz.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 20:04:33

@xtlight: Csak azt találtam, hogy pár éve tártak fel érintetlen hun sírt Kínában, de biztos van forrás a doktori dolgozatban a hsziognun egyezésre való hivatkozás miatt, de hogy melyik arra nem jöttem rá, volt pár kínai név is a listában. Persze ezt is lehet tagadni, támadni, ahogyan az MTA-tól teszik páran, de jelenleg elfogadott, hogy a hunok mindenfelé ugyanazon csoport volt, származás alapján.
www.3szek.ro/load/cikk/102255/erintetlen_hun_sirokra_bukkantak_kinaban

blognar 2019.09.30. 20:04:39

@Közbiztonság Szilárd:
Tanulni neked nem ártana, akkor nem írnál ennyit feleslegesen. De mivel te csak kötözködni akarsz, és nem hozzászólni, érvelni vagy meggyőzni, fölösleges egyáltalán válaszolni is. A hunokról sokkal többet tudni, mint te állítod, de szeretném látni a forrásaidat, ha voltak olyanok egyáltalán, és nem az összes ismereted az általános iskolás 7-es történelemkönyvedből származik, amire még talán emlékszel.
Szóval elő a görög történetírókkal, az ogur és ugor különbözőséget tanúsító forrásokkal, és még arra is válaszolhatsz, hogyha a hunokat, mint sztyeppei lovasokat támadják, akkor azok nem vonulhatnak hegyes dombos terepre az ellenség elől.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.30. 20:04:50

@Közbiztonság Szilárd: mivel bizonyíthatóan hun sírokat sehol nem tártak fel a világon, " ezt a badarsagot meg ki hiszi el? ki hiszi el h létezett egy vilagbirodalom, de regeszeti leleltei nincsenek?
kamu kamu kamu, kiassak a hun leletet es elnevezik kinjukban avarnak...ami egy kicsit mivesebb a gót, meg germán...hun meg mar nincs is...
igy konnyu tortenelmet lopni...

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.30. 20:06:06

@R.V.J.: Az meglehet. Ezért (is!) tettem fel a kérdést. Mivel a mai magyarság genetikailag nem nagyon állhat közel a betelepülő magyarsághoz.
Nem a genetika számít ezek alapján, hanem a kultúra.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 20:11:52

@FILTOL:
"igy konnyu tortenelmet lopni..."

"A történelem azé aki kiássa"

-Indiana Jones-

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 20:18:28

@Közbiztonság Szilárd:

""a magyar a saját nyelvcsaládján belül külön ág, s azon az ágon nincs más nyelv"
Attól függ, meddig nézzük. A többi ugor nyelv ezen az ágon van. Kis, néhány tíz- vagy százezres lélekszámú népek, de azért léteznek."

Marhaság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 20:20:03

@Közbiztonság Szilárd:

"Felsorolnád ezeket?"

Igekötők különválása, névelő, többek között.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 20:25:06

@Közbiztonság Szilárd:

""a finn és a magyar közti rokonság KISEBB, mint pl. az angol és az orosz között"
Ez megint csak a légbőlkapott hülyeségeid egyike. Kár, hogy nem igaz."

De bizony igaz.

A magyar és az obi-ugor nyelvek között a hasonlóság kb. mint az orosz és az angol közöt, a magyar és a finn között meg mint az orosz és az spanyol között, a magyar és szamojéd között meg mint az orosz és a hindi között.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.30. 20:26:29

@Közbiztonság Szilárd:

"lásd római birodalom, újlatin nyelvek, hogy átvették már a latinok az ibért, katalánt, okcitánt, frankot meg a többit, mi?"

Az okcitán és a katalán újlatin nyelv, te butus!

John Brennan 2019.09.30. 20:27:06

@R.V.J.: "A mire te gondolsz (zsidók, svábok, szlovákok és egyéb máig idegen nyelvű európai nemzetiségek) már csak az utolsó hullám volt a 19. sz végén."

Nem gondolok olyanra, ami nem történt meg, vagyis 19. század végi sváb, szlovák egyéb betelepülésre. A 19. század végére a zsidók is betelepültek, és akkoriban már inkább szerencsére a kivándorlásuk volt a jellemző az Usába, később Palesztinába.
Egyébként az a wikipéda cikk, amit belinkeltél, bár elég gyenge és szelektív anyag, abban sem írnak 19 század végi betelepülési hullámról.

xtlight 2019.09.30. 20:27:30

@megamovieboy: Ezt a hírt csak magyar oldalakon találtam meg. Az MTI a forrása. Tovább nem jutottam.

Kelly és a szexi dög 2019.09.30. 20:34:25

Egyiptomból származunk, ott felépítettük a piramisokat, később tovább vándoroltunk Görögországba (Miltiádész József vezérről már volt is szó a posztban), utána átmentünk Itáliába, ahol pl. a Colosseum is magyar építmény, innen meg egyenesen átjöttünk a Kárpát medencébe.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 20:38:14

@John Brennan:
"abban sem írnak 19 század végi betelepülési hullámról"

Akkor elfelejtetted az 1849-1918-as fejezetet elolvasni.

Azt linkelek amúgy, ami gyorsan elérhető és nem az ezoterikus történelemnek hódol.

Az átlag pestinek 3 generációt sem kell kutatnia a családfán mielőtt a történelmi Magyar Királyság határain kívül találja magát.
Tégy egy próbát a tieden.

xtlight 2019.09.30. 20:51:10

@R.V.J.: "Az átlag pestinek 3 generációt sem kell kutatnia a családfán mielőtt a történelmi Magyar Királyság határain kívül találja magát."

Csalàdtörténeti kutatóként ezt cáfolom.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 20:53:09

@xtlight:
"Csalàdtörténeti kutatóként ezt cáfolom."

Szép félmondat. Mi is a cáfolat?

John Brennan 2019.09.30. 20:54:29

@R.V.J.:
"Akkor elfelejtetted az 1849-1918-as fejezetet elolvasni."

Na ne szórakozzál! Az adott időszakban csak bolgár kertészek betelepüléséről írnak!
Hát azok tényleg megváltoztatták a Kárpát-medence etnikai arányait!!!
Amúgy én nem vagyok átlag pesti. A családfámon pedig Árpád-kori nemesi a fővonal.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 20:58:50

@xtlight: Itt írnak a genetikájukról, gondolom volt hozzá csont is amiből kinyerték. :)
link.springer.com/article/10.1007/s12520-017-0481-x
Tíz éve egy hun várost is kiástak, talán sírok is voltak.

xtlight 2019.09.30. 21:07:23

@R.V.J.: A három generáció a nagyszülőket jelenti, de vegyünk inkább négyet. Ezek szerint azt állítod, hogy az átlagos pestinek legalább egy dédszülője a nyolcból a történelmi országhatáron kívülről származik? 2014-ben a budapestiek átlagéletkora kb. 42 év volt. Ez az időskála 1900-1930 közé eső születéseket és házasságokat jelent, amikor már kötelező polgári anyakönyvezés volt. Nem okoz gondot kikérni az anyakönyvi kivonatot, vagy fellapozni az anyakönyvet fizikailag, vagy akár az interneten. Nincs ilyen jellegű tapasztalat, hogy a budapestieknek tipikusan külföldi származású lenne egy-egy dédszülője. Még a mai országhatáron kívülről származó dédszülő sem mindennapos.

savaz 2019.09.30. 21:07:34

A kínaiban nem maradtak fenn hun szavak, mert a kínai írás fogalmakat jelöl, nem hangokat és ezer év alatt sokat változott. Amit ma csi-nek ejtenek az korábban zsu volt esetleg van (ezeken még vitatkoznak).

A magyar a finntől kb 3000 éve vált el, a manysitol kb 1500 éve. Az angol a némettől 1300 éve, a német a hollandtól meg kb 600 éve. A svájci német meg még el sem vált, de egy berlini nem ért belőle egy kukkot sem :-).

Neparáczkiék a genetikai vizsgálatokkal od a jutottak, hogy az anyai vonalak 30%-a az egykori keleti hun birodalom területével mutatnak kapcsolatot 800-400 között, ahol ugye azon túl volt utána Zsuan-Zsuan, Türk, és Ujgur birodalom is. Na ebből vonták le azt a következtetést, hogy mindannyian hunok vagyunk. Ilyen alapon lehetünk han kínaiak is, mert a Hiung-Hu uralkodókhoz előszeretettel adtak hozzá kínai császári hercegnőket.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 21:10:32

@John Brennan:
"Na ne szórakozzál! Az adott időszakban csak bolgár kertészek betelepüléséről írnak! "

Hát nem. De mindegy. Látom az olvasás nem megy.

"A családfámon pedig Árpád-kori nemesi a fővonal."

Azta nem semmi!!!
1. A világ legnagyobb talpnyalói és köpönyegforgatói lehettek az őseid, (Károlyi?) ha az összes királyi házat ki tudták szolgálni.

2. Ha nem tudták kiszolgálni a királyi átjáróházat akkor te is, mint mindenki más, csak a 17. sz végéig tudod feltárni a családfádat.

3. A többi pestivel egyetemben kreativan magyarosítottak az ősök a kiegyezés után.

savaz 2019.09.30. 21:17:50

@megamovieboy: Igen, azt írja 18 mitokondriális DNS-t vizsgáltak (anyai vonal) és 8 haplocsoportot találtak az orosz részeken feltárt hun kori sírokban. meg 11 új haplocsoportot a Mongóliaiakban. Tök egyértelmű hogy mindegyik ugyanahoz a népcsoporthoz tartozott azért alig van közöttük két egyforma. Amúgy ez a megoszlás az ottani mai népességgel mutat nagy egyezőséget.
Ebből logikusan következik, hogyha körülnézek a Blahán akkor ott mindenk Hun, mert tök mongoloidok.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 21:19:58

@xtlight:
"Ez az időskála 1900-1930 közé eső születéseket és házasságokat jelent"

Bocs nem tudtam hogy középiskolások is kommentelnek itt.
Egy ÁTLAG pestinek (aki emiatt 35-45 éves) a dédnagyszülei kb. 1860 és 1895 között születtek. Ha az üknagyszülőket is idevesszük akkor a kép mégy drasztikusabb.

"Az 1848–49-es szabadságharc leverése után, a Bach-korszakban, a bécsi kormányzat a megbízhatatlannak tartott magyarok helyére idegeneket ültetett. Ekkor indult meg a német anyanyelvű, ezért a Habsburg törekvéseknek teljes mértékben megfelelő, nevükben is elnémetesedett zsidók tömeges beáramlása Ausztriából és más német területekről, de számosan jöttek Galíciából is.

Az 1867-es kiegyezés után Magyarországon soha nem látott gazdasági fellendülés indult meg. De még előtte, 1866-ban elfogadták a nemzetiségi törvényt, amelynek értelmében Magyarország megígérte az anyanyelvi oktatás bevezetését az iskolákban, tanszékek felállítását az egyetemeken a nemzetiségi nyelvek számára. Gazdasági fellendülés nyomán a munkaerő-szükségletet a belföldi németekkel, szlovákokkal és zsidókkal pótolták, de toboroztak még német nyelvű szakembereket Ausztriában, az osztrák örökös tartományokban és Németországban is.

A 19. század végén a németek aránya Nyugat-Magyarországon (az Őrségben) 65%, a Dél-Dunántúlon 67%, Bácskában 44%, Temes vármegyében 42%, Torontál vármegyében 48%, a Szepességben 37% és Fátrában 31%."

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Betelepülések_és_betelepítések_Magyarországra

savaz 2019.09.30. 21:22:25

@savaz: A cikkben felsorolt haplocsoportok egyike sem fordul elő Neparáczki disszertációjában.

John Brennan 2019.09.30. 21:32:56

@R.V.J.: A cikk csak a bolgár betelepüléskor ír a korszakban. Ez már aljas hazudozás, amit csinálsz, pápá!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 21:35:05

@savaz: A hun kori nem egyenlő hun. A hunok a vezető réteg volt, a köznép részben az éppen ott élők, részben akikett a vezető réteg vitt magával.

K7 2019.09.30. 21:35:13

A blog neve és témája jól betalált, úgy látom...
Érdekes cikk, de tipikus hibákat (elfogultság, félrevezető félinformációk) tartalmaz. De legalább nem mesékre alapoz. Az igazság az, hogy nincs elegendő információnk eldönteni ezt a kérdést. A genetikai megközelítés teljes zsákutca, -nincs pontos hivatkozási alap, így nincs is mit, mihez mérni. A nyelvészet közelebb vihet, de ennek sincs minden kétséget kizáró bizonyító ereje. A mi a magyar? -típusú kérdések tisztázására, már ha egyáltalán van ilyen kérdésre szükség, nincs pontos eredményt adó tudomány. Először is, mikor? Mihez képest? Mindenki leírja, hogy a magyar, -már a legkorábbi időktől kezdve, több nép elegye lehetett. Tehát olyan, mint tiszta vérű ős-magyarság valószínűleg sohasem létezett. Úgy ahogy tiszta vérű ős-germánok, és ős-szlávok sem léteztek. A mi őseink lehettek (részben) manysik, hantik, sumérok, szkíták stb. kinek, mi tetszik, de valójában mindezek együtt.
A nyelv az egyetlen, ami még ma is összekovácsolja a teljes keveredésben élő népeket. Ebből tudtak/tudnak elindulni az ősmagyarság-kutatók. Ez viszont megkérdőjelezhetetlenül finnugor. Ez van.
Ami viszont érdekes történelmi kérdés: "Kik voltak a honfoglalók?" Ami biztos, mi, most magyarul beszélünk. Tehát a Kárpát-medencében a hatalmi viszonyok ellenére a többségi nyelv (köznyelv) a magyar volt és maradt. Ebből két dolog következik: Vagy a honfoglalók olyan tömegével érkeztek a gyéren lakott Kárpát-medencébe, hogy elnyomták a helyi, kisebbségbe szoruló szláv, germán stb. nyelvű lakosság kultúráját és nyelvét (akik körös-körül, mindenhol éltek), -ez a máig elfogadott romantikus elképzelés: Meglepően jól szervezetten mozgattak vezéreik több százezer embert, élelemmel, vízzel látták el őket. Nőkkel, gyerekekkel, idősekkel vonultak több ezer kilométeren át (…)
vagy -és ez az igazán érdekes-:
A magyar nyelv előbb terjedt el és vált elterjedté a Kárpát-medencében, mint hogy maguk a "magyarok" megérkeztek volna ide. Lehetetlen?
A török 250 évig, a német is bő 200 évig élt és uralkodott az ország nagyobb részén, erős központosítási hatalommal, idegen hivatalos nyelvvel. A magyar mégis fennmaradt. Ez természetesen nem csak a mi privilégiumunk, más országokban is hasonló eredménnyel zárult a leigázott népek "átnevelése". A nyelv és a kultúra vagy beleolvad a nagyobb populáció nyelvébe, vagy csak a döntően nagyarányú népirtás, vagy elüldözés okoz nyelv és kultúra váltást egy adott területen. Kisebbségi nyelv, még ha bármilyen hosszú is a többségi nyelv alárendelt szerepe sohasem válik anyanyelvvé. Régen sem volt jellemző.
Ehhez kapcsolódik: A történelmet a győztesek írják. Mit írtak/írattak volna a királyaink a kódexekbe, hogy a saját hatalmuk folytonosságát bizonyítsák?

Most olvassuk el újra a honfoglaláskori bizánci és német beszámolókat...
Egy államigazgatásban jártas, gazdag és harcos nép jelenik meg keletről. Többségében türk-öknek nevezik őket. Bizáncban leírják, hogy a követeik (vezéreik) nem beszélnek magyarul, -pech, de az udvarban valaki igen.
A krónikáink említenek egy bizonyos rítust, amelyet fontosnak tartottak lejegyezni: a Vérszerződést. Ahol a vezéreiken keresztül a nép vére is eggyé vált. Szép kép.
De a törzsszövetségben teljesen értelmetlen. A vezérek már sok száz évre visszamenőleg egymás vér-rokonai, házasságok és leszármazások alapján.
Akkor kivel és mire kötöttek a vezérek szövetséget? Természetesen a már itt élő magyarokkal.

Ez a levezetés, ha még kevésbé bizonyítható is, de talán életszerűbb.

savaz 2019.09.30. 21:39:11

@xtlight: 1880-ban kb 300 ezren laktak Budapesten és 56,7% volt magyar. 1949-ben 1 millióan (99% magyar).
Ma kb. 2 millióan laknak Budapesten. Tehát az átlag pesti nagyszülei inkább vidékiek, ami 1945-után (tehát a közel a fele) a mai országhatáron belülről érkezett. Az azelőtti nagy bevándorlás meg a Trianoni területekről érkező dzsentri tisztviselő réteg 1919 után. Na ezek tuti az országhatáron kívülről érkeztek.

savaz 2019.09.30. 21:40:34

@megamovieboy: Igen már csak azért sem lehetünk hunok.

xtlight 2019.09.30. 21:40:52

@R.V.J.: Az átlag pesti 42 éves volt 2014-ben, tehát most 47. Leírtam, elkerülte a figyelmed, de ha nem hiszed, nézz utána a KSH-nál. Egy generációváltásra 20-25 évet számolunk, én 25-öt használtam. A mai átlag pesti dédszülei ~100 éve születtek, az pedig 1903-at ad. Mindez mellékes, hiszen az 1895 előtt vezetett egyházi anyakönyvek is 99%-ban elérhetők a neten, a születések indexelve is vannak, bárki kikeresheti az őseit, kis szerencsével és nagy elszántsággal akár még régebbről is. Nincs semmiféle gyakorlati bizonyíték az állításodra. A mai pesti magyarok többségének ősei vidéki magyarok, ez a hétköznapi tapasztalat. Még különösen külföldinek hangzó családnevek esetén is nehéz megtalálni a külföldi származás bizonyítékát, és jellemzően jó száz évvel korábbról, vagy még régebbről kerül elő. 1750-1800 előttről a legtöbb helyen nem maradtak fenn anyakönyvek. A török hódoltság idejéből, és azelőttről szinte semmilyen anyakönyv nincs a közgyűjteményekben. így a származás egy ponton túl nem is deríthető fel.

2019.09.30. 21:50:35

@MAXVAL bircaman közíró:
kezdjük ott, hogy a finnugor nyelvekben nincs b, c, szókezdő helyzetben d, f, g, s ("es") és z hang. a kettős hangzókról nem beszélve.

2019.09.30. 21:54:12

@MAXVAL bircaman közíró:
az (ó)görög és a (ó)szláv között érzel szoros hangtani hasonlóságot? mert egy nyelvcsalád.

Mocsár 2019.09.30. 21:57:32

@megamovieboy: "https://www.3szek.ro/load/cikk/102255/erintetlen_hun_sirokra_bukkantak_kinaban"

Nevetségesen amatőr cikk, ami még csak arra sem képes kitérni, hogy az a fellelt sírokat hátrahagyó nép (hsziungnuk) nem az európai hunokhoz tartozott. Attól, hogy "ázsiai hunokként" IS emlegetik őket, még nem áll fenn azonnal kapcsolat a kép népcsoport közt.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 22:00:00

@xtlight:
"Egy generációváltásra 20-25 évet számolunk, én 25-öt használtam. A mai átlag pesti dédszülei ~100 éve születtek, az pedig 1903-at ad"

Jól hangzik, de nem jellemző. A 20.sz előtt a család felépítése más volt, sokszor 15-20 éven keresztül folyamatosan születtek a gyerekek a családban, így sokszor a legkisebb gyermek születésekor már 40 körül voltak a szülők. Így a ük- és dédnagyszülők simán születhettek a 19.sz derekán, végén.

Egyébként azért is értelmetlen a kötekedésed, mert pl. a több mint 100 éves ún. vidéki-urbánus politikai-kultúrális vita alaptétele, hogy a pesti urbánus (un. elitista) réteg nem igazi magyar. Ez egyértelműen a Bach-rendszer hatása.

2019.09.30. 22:00:10

@K7:
az y-dns apáról fiúra (esetleges véletlen módosulással) öröklődik. egyenes férfiágon többé kevésbé megmarad a törzsi jelleg. kik azok a finnugorok? az n jelű egyenes férfiági eredet. ők így oszlanak el.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Haplogrupo_N_%28ADN-Y%29.PNG
és ezek nagyon erősen a finnugor népekre jellemzők és csak azokra. illetve majdnem, mert van egy kivétel. a magyarok. a magyar népességben ez az eredet 1% alatti. azt aligha lehet mondani, hogy a magyar nép finnugor eredetű.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 22:00:35

@savaz: Még mindig a honfoglaló magyarság vezető rétegéről van szó. Ők egyértelműen hunok voltak. Úgyhogy, remélem csak trollkodsz!

xtlight 2019.09.30. 22:00:50

@Mocsár: Ez sajnos egy MTI-hír, nagyjából ugyanez a szöveg található meg a Múlt-kor oldalán, de a Blikkben is. Állami hírgyárunk dicső terméke.

John Brennan 2019.09.30. 22:06:05

@K7: "Mindenki leírja, hogy a magyar, -már a legkorábbi időktől kezdve, több nép elegye lehetett."

Ilyet senki nem írt le.
A népelegy az nem nemzet, nem nép.

xtlight 2019.09.30. 22:07:13

@R.V.J.: Szerinted kötekedés, én meg sokakkal együtt naponta tapasztalom, hogy amit írsz, az nem igaz. Nem a történelmi tényeket vitatom, hanem azon állításod, hogy a budapestiek meghatározó részben külföldiek leszármazottai. Erre még mindig nem hoztál semmiféle bizonyítékot. Különben meg elfelejtkezel a II. Világháború alatti mészárlásokról, és az azt követő kitelepítésekről, elhurcolásokról, amik zsidókat, németeket, kisebb részben szlávokat, vagy csak olyan származásúnak gondolt személyeket érintettek. Konkrétan a háború előtti német népesség felét telepítették/űzték ki az országból jogfosztásukat követően. Nekik sem nagyon maradtak itt leszármazottaik.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.09.30. 22:10:56

@Mocsár: Mivel a honfoglaló magyar vezető rétegben hsziungnuk eredetű géneket találtak, ezért megállapítást nyert, hogy a magyarok hunok voltak, valamint a keleti és nyugati hunok ugyanaz a népcsoport volt. Amúgy történelmileg is logikus, hogy miután a kínaiak ellen vereséget szenvedtek és a köznép fellázadt, nyugatra és Indiába mentek. Így került a képbe Attila, aztán Csaba révén a kabarok, majd a magyarok és Árpád. Nyilván értelmesebb az uráli erdőből előbúvó írástudatlan számolni beszélni alig tudó finnugroknak olyan tetteket adni, ami a hunoknak is becsületére vált. :D

2019.09.30. 22:13:11

@xtlight:
megkérdezel egy átlag pestit, akkor jó eséllyel azt mondja, hogy szerinte nincsenek is magyarok. mert mindenki német, zsidó, esetleg szláv, román. és aki nem az török. tehát valamelyik betelepült, beteleült, vagy megszálló népcsoport leszármazottja. és nekik "szent" meggyőződésük, hogy ilyen az ország. de nekik általában nincsenek rokonaik vidéken.

John Brennan 2019.09.30. 22:13:30

@R.V.J.:
Öcsi, megbuktál, ne erőlködj!
A dédapák idején, 1890-ben Budapest lakossága 486 ezer fő volt, 67% magyar nemzetiségű.

Kikazokahanysik 2019.09.30. 22:21:34

Nekem csak egy kérdésem lenne.

KIK AZOK A HANYSIK? ÉS A MANSIK?

Mert hantikról és manysikról már hallottam, de...

xtlight 2019.09.30. 22:23:22

@cívisvárosi: Azt hittem, én vagyok az átlag pesti, csak ősmagyar családnévvel, és még nagyobb külföldi leszármazási aránnyal, mint ahogy a kartárs írja :D

2019.09.30. 22:23:28

@xtlight:
fideszes: főváros és vidék
jobbikos: tipikusan vidéki
ellenzéki: tipikusan fővárosi
a fővárosi jobbikos tipikusan német, a fővárosi ellenzéki értelmiségi tipikusan világias "zsidó". csak ilyenkor azt mondják, hogy nem-zsidók. persze ez egy primitív leegegyszerűsítés és sztereotipizálás.

MEDVE1978 2019.09.30. 22:23:51

Genetikailag nagyjából mindegy is. A mongolok és a törökök után és az egyéb bevándorlásokkal óriási mértékű "lakosságcsere" volt. Van egy 10 éves kutatás, abban azt állapították meg, hogy már csak a magyarok 16%-a hordoz ázsiai származású markereket. A többi meg gondolom egy szép nagy mix, germán, szláv, olasz DNS között.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 22:25:25

@John Brennan:
"1890-ben Budapest lakossága 486 ezer fő volt, 67% magyar nemzetiségű."

Ez használhatatlan info mai pesti lakosság ETNIKAI származására vajmi
kevés kihatással van.

Amúgy mi már elköszöntünk egymástól. Húzd a fejedre az üknagyapa árpádsávos kacagányát és menj aludni.

xtlight 2019.09.30. 22:31:40

@cívisvárosi: Ez egyre rosszabbul fest számomra. Még a végén kiderül, hogy a hunok az őseim, vagy mi :D

2019.09.30. 22:31:43

@xtlight:
ugye a magyar nemesség egy része is a kárpát-medencén kívülről eredt és nem honfoglaló. és az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy mert ezek össze-vissza keveredtek. de ezek megint ugye számok nélküli kinyilatkoztatások. mert nincsen leszámolva. mennyiben volt a magyar nemesség vegyes eredetű.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 22:35:35

@xtlight:
"csak ősmagyar családnévvel,"

Hö hö annak azért utánanézhetnél hogy mióta jegyzik Magyarországon a családneveket, mielőtt még leősmagyarozod magad.

2019.09.30. 22:39:48

@MEDVE1978:
a magyarok elemi közelítéssel az eurázsiai steppéről erednek. ez egy tájegység egy sajátos növény és állatvilággal. most ennek része ázsia, de része a kárpát-medence is.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Eurasian_steppe_belt.jpg
ennek vannak különféle leágazásai az ural irányába, az altaj irányába, a kaukázus irányába, akár indo (hindu)-iráni irányba.

magyarparaszt 2019.09.30. 22:42:55

Szkíták-hunok vagyunk, nem pedig türkök! A türkök csak hatással voltak ránk. A nyelvünk pedig nagy valószinűséggel az ugor, akárcsak a szkítáké. A hunok nyelve inkább türk lehetett, amely különben az ugornak rokona. A szíkát magukat uroginak, ugrinak, urginak nevezték, a görögök szerint. Ez akár a jürkának is megfelelhet, az ugorról nem is beszélve... A tévesen alánoknak hívott ászik (jászok) is a szkítával rokon nép voltak, akikkel a monda szerint (és könnyen lehet, hogy a valóságban is) a Meotiszban keveredtünk. De szinte az összes szkíta nép bennünk van, s ezen kívül germánok és türkök. A magyar a hunt konynak, kunnak mondta, ahogy az avart várkonynak ( a varoknak a hunok kötelékébe tartozó népe, amelyik vezető szerephez jutott az ún: Zsuan-Zsuan Birodalomban (ez gúnynév, az kínaiak az avarok egyik ázsiai birodalmát hívták így: Zsizsik Birodalom), ennek türkök általi elfoglalása után jöttek ide, és új birodalmat, az Avar Birodalmat alapítottak.

John Brennan 2019.09.30. 22:46:42

@R.V.J.:
Szánalmas mellébeszélés. Annyi gerinc nincs benned, hogy belásd abszurd állításod.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 22:48:24

@cívisvárosi:
"a magyarok elemi közelítéssel az eurázsiai steppéről erednek."

Az európai lakosság többsége onnan származik Debreczeni úr, ezzel nem tetszett felborítani az asztalt ebben a virtuálisan tudományoskdó vitában.

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Jamna-kultúra

xtlight 2019.09.30. 22:51:19

@cívisvárosi: Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez a nemességi kérdés még a történész szakmában is sokszor csak wishful thinking. Balkézről származó gyerekek, adományozott címek, utólag kitalált családfák stb. Szintén saját tapasztalatom, hogy nagyon sok nemesi előnévvel, a közelmúltig nemesi titulussal rendelkező családnak utána járva kiderül, hogy alig kétszáz éve bányamérnökként, orvosként, tanfelügyelőként stb. gyakorlatilag egyéni érdem alapján szereztek nemesi címet, minden tényleges vagyon, különösen földbirtok nélkül, előtte meg zsellérek, telepesek voltak az ősök. Ezen is csavar egyet, hogy a vezetéknév kötelezővé tétele idején, a késő 1700-as években, akár ugyanazt a helyre utaló vezetéknevet felvehette a helyi földesúr és akárki jobbágy is, hiszen ugyanonnan származtak földrajzilag. A halmozott vezetéknevekből aztán minden generációban lemorzsolódott egy, és ma már senki sem emlékszik rá, hogy az ő családja nem AZ a Nagyhartyáni, hanem az a másik, kisbetűs Nagyhartyáni. Ezek nagyon nincsenek meg a köztudatban, és millió Szakóczay Málé János feszít büszkén, amíg egyszer fene nagy jó dolgában be nem fizet egy bónuszbrigádos családfakutatóhoz. Aztán jön a hiszti, hogy de mi bizony nemesek vagyunk, a papa is úgy tudta.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 22:54:06

@John Brennan:
Ha nincs mit mondanod, miért irogatsz?
Dobj inkább ide valami olvasnivalót, ami igazolja, hogy a budapesti lakosság az ősmagyar nemzet genetikai vésztartaláka.

John Brennan 2019.09.30. 22:57:36

@R.V.J.:
Anyáddal szórakozhatsz, velem nem. Te írtad a hazugságodat, én már a legelején elismertem, hogy volt betelepedés a Kárpát-medencébe, nyilván te is egy kései példánya vagy.

xtlight 2019.09.30. 23:04:41

@R.V.J.: Nem kell nagyképűsködni. A családnevem egyáltalán nem ismert név, de az 1200-as években említik először egy II. András által jegyzett oklevelében, ami ma közkincs, a levéltárban megtekinthető. A folytonosság nem igazolható, nem maradtak fenn dokumentumok. Csak a név eredete biztos, és az ősi is, meg magyar is.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 23:08:23

@John Brennan:
"nyilván te is egy kései példánya vagy."

Ahogy azt a gépkarabélyok földjén mondják:
"No shit Sherlock".
Egy echte galíciai zsidó "in da house"!!
Na most olajozd be a Batthyány szakálladat és vasald ki a bocskaidat a holnapi zászlólengetéshez.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 23:16:32

@xtlight:
"Csak a név eredete biztos, és az ősi is, meg magyar is."

Nagyon szép történet. Jobban alszol meseolvasás után, gondolom.

Mond, mi gátol ma (vagy 100 éve) meg egy Hlavácsot abban, hogy Apafira, vagy Csákra változtassa a nevét?

Aztek68 2019.09.30. 23:25:44

Szerencsére úgy tűnik, hogy ez a nevetséges, ránkerőltetett, és csak nálunk "túl hype-olt" finnugor elmélet a maga relatíve rövid kis élete után végre végérvényesen kimúlik. A történelemben nagyjából ezt az egy sort érdemes megjegyezni belőle.

Aztek68 2019.09.30. 23:25:47

Szerencsére úgy tűnik, hogy ez a nevetséges, ránkerőltetett, és csak nálunk "túl hype-olt" finnugor elmélet a maga relatíve rövid kis élete után végre végérvényesen kimúlik. A történelemben nagyjából ezt az egy sort érdemes megjegyezni belőle.

xtlight 2019.09.30. 23:27:44

@R.V.J.: Ez valóban csak mese, mint mondtam, nem bizonyítható a leszármazás folytonossága. A névváltoztatást kizárom, nem utal rá semmi abban az időszakban, amíg az anyakönyvek visszanyúlnak. Előtte bármi történhetett, ahogy mindenki családjával.

John Brennan 2019.09.30. 23:41:09

@R.V.J.: Szépen kibújsz mindig a felelősség alól, olyan választ adva, ami eltereli a mocskos hazugságodról a témát, vagy egyszerűen csak ultraprimitív aljasságokat írsz (pl. "Húzd a fejedre az üknagyapa árpádsávos kacagányát és menj aludni" "A világ legnagyobb talpnyalói és köpönyegforgatói lehettek az őseid")

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 23:43:26

@xtlight:
"Ez valóban csak mese, mint mondtam, nem bizonyítható a leszármazás folytonossága."

Csináltass egy pártizezer forintos géntesztet és rájössz hogy a névmágiának semmi jelentősége. 300 éve még nem etnikai alapon csoportosultak a népek, hanem vallási alapon.

A katolikus magyar fiú elvehette a katolikus cigánylányt, de a zsidólányt nem.
A nemzeti eszme terjedése után lett csak fontos, hogy ki a magyar és ki nem. Az is főleg vidéken, mert pl. Budapesten a 19.sz-ban már nemzetközi kozmopoliták éltek.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.09.30. 23:46:43

@John Brennan:
Lehet sarkosan fogalmaztam, de csak rá akartam világítani az önéletrajzi lódításaidra.

2019.09.30. 23:53:32

@xtlight:
neumann jános apja is nemesi címet kapott ferenc józseftől.

2019.09.30. 23:58:47

@xtlight:
errefelé 1552-ben szűnt meg az úriszék. és onnantól kezdve nincs földesúr. a nemesi címek errefelé nem számítanak kivétel az erdélyi fejedelmi és a magyar király cím.

xtlight 2019.10.01. 00:10:17

@R.V.J.: "300 éve még nem etnikai alapon csoportosultak a népek, hanem vallási alapon."

Ez megint csak ellentmond a tapasztalatnak. Vallási alapon elkülönültek ugyan, hiszen az egyház vezette az anyakönyveket és családkönyveket. Területenként sem volt jellemző egy-kettőnél több egyház jelenléte. De pont azért vezették rigorózusan a házasuló felek vallását, mert egyáltalán nem volt magától értetődő. A vegyes házasságokat évenkénti összesítésben is kiemelték sok helyen. Tiltás nem volt, maximum egyéni preferenciák. Bőven vannak feljegyzések szöktetett zsidó lányokról, hat faluval odébb megtartott esküvőkről, ahol már nem ismerték a családot, meg még cifrább dolgokról.

A nemzeti hovatartozást többnyire ugyanilyen komolyan vették. A latin anyakönyvezés idején sok helyütt a magyar neveket helyes magyar sorrendben, a németeket, tótokat, ruszinokat, egyebeket keresztnév-vezetéknév sorrendben írta be ugyanaz a pap, ugyanabba az anyakönyvbe, egymást követő sorokba. Helyben ritkának számító nemzetiség, vagy a pap gondossága esetén szövegesen ki is emelték a származást. Ugyanez igaz a nemesi családokra, vagy a magas tisztséget betöltőkre. Ők a sima feljegyzés helyett sokszor kalligrafikus írással készült, több mondatos megemlékezésben részesültek. Cigányokra, azaz "új magyarokra" külön odafigyeltek, ezt sokszor olvasni is megalázó, és lehet szörnyülködni, hogy semmi sem változott az évszázadok során.

Persze mindezt csak ott lehet tetten érni, ahol nem egy trehány, részeges, pacásan, és macskakaparással író, a minimális odafigyelést is nélkülöző, rendesen latinul sem tudó pap látta el a szolgálatot.

xtlight 2019.10.01. 00:36:12

@cívisvárosi: Ottani anyakönyveket még nem nagyon kellett kutatnom. Békésből vannak helyenként nemesi címmel rendelkező találataim. Az egyik ősöm még adózó telkes gazdaként szerepel az úrbéri tabellákon, magyarul jobbágy, aztán a két fia a házasságaiknál már Nobilis előnévvel van beírva az esketési anyakönyvbe. Még az ő gyerekeik is úgy házasodtak, hogy nemesek voltak, aztán 1850 után már nem írták oda többet. Előkerült még egy gyászjelentés 1900-ból, ahol a család összes korábbi lakhelyét felsoroló, elől-hátul nemes birtokos akárkicsoda az elhunyt, aki az anyakönyv szerint nem volt az. A fene se érti. Az ilyeneknek nagyon szokott örülni a fizető ügyfél, amúgy nincs jelentősége :)

ebella 2019.10.01. 03:30:25

Nekem apai és anyai őseim (szépapámig apjáig visszamenőleg) közt van német iparos, horvát nemes, magyar nemes, lengyel iparos, norvég katona. A nevem norvégül jelentéssel bír. Mégis, százhetven éve Pesten él a család férfi ága és magyarnak tartja magát.

Ilyen az élet.

nu pagagyí 2019.10.01. 06:21:13

@Aztek68: A finnugor eredetű nyelvünk tény, amit a legkevésbé változékony nyelvtan és azon keresztül az indoerópai nyelvektől gyökeresen eltérő nyelvi gondolkodásmód tükröz.
A magyarság hasonlóan alakulhatott ki, mint a bolgár nép, törökös kultúrájú politikai vállalkozók belecsöppentek egy finnugor tengerbe. Kettős identitásunk van tehát, a nép őseiként finnugor nyelvű népet kell keresnünk, amely akár a Kárpát-medencében is élhetett már ősi idők óta, a rájuk települt vezető réteg pedig hódítóként érkezett a lovas-nomád birodalomalkotó törökös kultúrájú csoportként. Utóbbiak akár (sőt biztosan) rokonságban is állhattak azokkal a családokkal, akik felbukkantak különböző sztyeppei birodalmak élén.
Tisztázni kellene mit is keresünk, a nép eredetét, vagy az uralkodó családok eredetét, mert nyilván nem lenne szerencsés, ha a magyar nép eredetén mondjuk a Habsburgok etnogenezisét értenénk.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.10.01. 06:28:19

@Közbiztonság Szilárd: "Jaja, akkor nevezték el a Kárpát-medencét Mezopotámiának." Nagyon vicces vagy. :-(

Mondjuk az ezer mesterséges tó országának joggal nevezhették volna. :-)

Az árpád-kori Km élelem bősége történelmi toposz. Azt pedig árasztva öntözéses mezőgazdálkodással lehetett akkor megoldani. Mondjuk ma is meg lehetne így oldani, csak valamiért mi a szivattyús, segéd energiás öntözést szeretjük, valszeg leginkább azért amiért te is kineveted az egyszerű de nagyszerű, faék egyszerűségű technikát. Tanulni az okosabbtól nem szégyen és ha az okosabbak történetesen józan paraszti eleink voltak, az csak külön öröm. :-)

Amúgy szittya nemes uraimék történelme is izgalmas, de szerintem izgalmasabb az elfeledett, de nem túl régen kiásott agrotechnikánk. :-) Az biza ma is nagyot szólna. :-)

nu pagagyí 2019.10.01. 06:35:30

@R.V.J.: "névmágiának semmi jelentősége."
Pontosan így van, vezetéknév például sokáig nem is volt, csak a Habsburg időkben kellett ilyesmi, hogy pontosan nyilvántarthassák az alattvalókat, addig csak Pista volt meg Jancsi, meg azoknak a fia-lánya. Kellett valami, aztán lett egy csomó Kovács, Hosszú, Kövér, Nagy, ilyen-olyan települési, satöbbi.

midnight coder 2019.10.01. 06:46:21

Úgy gondolom, ezt a ki vagyunk dolgot alapvetően a genetikusok tudják eldönteni, nem a nyelvészek. Ez utóbbi, mármint ez a finnugor dolog igazából vegytiszta spekuláció. Szerintem amúgy mi nagyjából az itt lakó avar népesség vagyunk, amibe szépen beolvadt az a pár ezer barna bőrű, alacsony emberke aki anno Árpád apánkkal ide érkezett.

luis5 2019.10.01. 06:56:07

A legujabb genetika szerint nem sok közünk van a finnugorokhoz.
Ezt csak megerősíti a finn EU elnokseg magyarellenes aktivitása is :))))

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.01. 07:04:58

@xtlight:
"Bőven vannak feljegyzések szöktetett zsidó lányokról,"

Érdekes, hogy ellentmodásról beszélsz a én soraimban, de te simán leírod a fenti szösszenetet. Miért kellett volna szöktetni bárkit is, ha a vegyesházasság nyugati keresztények, ortodoxok, zsidók és muszlimok között elfogadott lett volna.
Igen, reformátusok és katolikusok között volt vegyes házasság, de ezt kizárólagosan átkeresztelkedéssel lehetett megoldani. Tehát az ifjú párnak a mégiscsak egy vallásúnak kellett lennie.

A legjobb példa erre a balkán, ahol a nyelvi és etnikai összetartozást simán felülírták a vallási különbségek, amelynek a mai napig tartó hatásai vannak.

Az anyakönyvekben paptól függően kerültek bejegyzésre a nevek, ami sok feszültséghez vezetett a pl. a felvidéken. A magyar anyanyelvű papok (főleg a 17.-18.sz-ban) símán magyarosítottak neveket az anyakönyvezésnél (így a lett pl. tengernyi Tóth, Németh, Horváth stb), de legalábbis az idegen hangzású neveket következetlenül és végtelen variációjú betűzéssel tudták beírni.
Nem volt ritka, hogy az illető családját teljesen más néven ismerték a faluban, mint ami az anyakönyvekbe volt beírva.

luis5 2019.10.01. 07:11:41

Adalek: a bolgárok eredetileg az Ural észak nyugati oldalán éltek. Hasonló honfoglalastortenetuk van hozzánk. A Balkanra vándorol a totális nyelv és kultúra cserben mentek át. Kulturálisan és nyelvileg ma 100% szlávok de genetikailag turkok.
Ha náluk a nyelvből indulnánk ki totális tévedés lenne a szarmazasra kovetkeztetni

Halibuli 2019.10.01. 07:12:13

"Matolcsy erre azt mondta: "Mi büszkék vagyunk, hogy Ázsiából jöttünk. Kisgyermekeink fenekén 100-ból 30 esetben hat hétig kis, piros pont van, mint a japán kisgyermekek fenekén." Hozzátette, hogy ezt japán tudósok mondták neki. Az ázsiai kapcsolat hasznosságáról elmondta, hogy a kínai tárgyalások elején mindig a magyar-kínai közös kapcsolatokat emlegetik."

savaz 2019.10.01. 07:38:02

@luis5: A bolgárokról az első adat a Fekete-tenger északi partjáról van. Ott alapítják meg az Óbolgár birodalmat. Kuvrat halála után ez felbomlik és a Bolgárok egy része ekkor vonul a Volga és az Urál közé a Káma vidékére, hogy megalapítsa Volga-Bulgáriát. Más részük A mai Bulgária területére vonul és ott alapít államot.

Donatus a Jerbiton 2019.10.01. 07:44:23

Nem értem ezt a vitát. Köztudott, hogy a szíriuszi suméroktól származunk.

John Brennan 2019.10.01. 08:04:17

@luis5: A mai bolgárok trák, szláv és bolgártörök eredetűek. Ezek közül legkevésbé bolgártörökök.

Void Bunkoid 2019.10.01. 08:46:02

Tök vicces amúgy a keleti elmélet bizonygatóinak az érvelése, ami a tankönyvben is virít:

"a dicső és komoly múlttal rendelkező keleti népek"

A baj az, hogy az idő csak előrefelé megy, emlékezni jó dolog a múltra, de nem kéne belerévedni, FŐLEG nem a keleti népekébe.

Ugyanis a keleti népeknek hiába dicső és komoly a múltja, egy förtelmes szemétdomb a jelenük, és - elnézve, ahogy túlnépesednek - nincs jövőjük.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.01. 08:52:37

@Void Bunkoid:

A nyugati életmód inmorális és zsákutcás.

Az anyagi habzsolásra, a lopásra nem lehet jövőt építeni. A nyugatnak szerencséje volt, de éppen manapság csúszik ki alóla a talaj. Hála Istennek!

masszazsinfo.hu 2019.10.01. 08:53:27

@Hefe: ziccer??? Nem inkább gikszer?

Void Bunkoid 2019.10.01. 08:58:01

@MAXVAL bircaman közíró: viszont működik, prosperál, nem felelőtlen és nem zabálja fel önmagát, mint a keletiek eszetlen teleszülése - pl Indiában záros határidőn belül egymást fogják népirtani a népek - nem zsíros aranytartalékért, részesedésekért, ideológiákért, hanem egy vödör tiszta vízért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.01. 09:01:13

@John Brennan:

A döntő rész a trák, a fele, s mondjuk 20 % szláv, 20 % ősbolgár, meg 10 % minden más.

Régiókként is vannak eltérések. Az ősbolgárok a mai Észak-Bulgáriába települtek be, ill. a ma már román részekre. Délen kevesebben voltak. Ma is látható ez ez az embertípusokban.

A legtisztább szláv lakosság pedig egyes zártabb hegyvidéki részeken van.

Ma BG-ban a bolgár muszlimok a legszlávabb népesség genetikailag.

Én - aki, ugye, apai ágon színbolgár vagyok - csináltattam magamnak génvizsgálatot, s persze nekem is a trák eredetre utaló ősi dél-európai gén van meg, az nem a szláv R, s nem az ősbolgár I, hanem a E csoport.

Void Bunkoid 2019.10.01. 09:04:01

@Void Bunkoid: a Nyugat pont ezt fogja kivárni amúgy, és ezért nem is nagyon erőlteti már magát a mindenféle segélyezéseken, fejlesztéseken, satöbbiken. Szépen bezárkózik, ücsörög (többek között a mostanában helyben elővezetett izolációs-bevándorlóellenes politika globális szintűvé válását prognosztizálom (mármint a teljes nyugati világra tekintve, csak most még tessék-lássék lázadoznak ellene, meg húzogatják a szemöldöküket, de tudat alatt mind egyetért), megvárja, amíg a civilizáció szintjén akárki is próbál ellentmondani neki, akkor is fejletlenebb, ősibb szinten megragadt túlnépesedett keleti országok jól egymásnak esnek (legtöbbje saját magának némi polgár/víz/kajaháború keretében), kicsit megtizedelik egymást, aztán majd szépen a Nyugat nyit, megjelenik mint hős megmentő az akkor már Keletről nézve elképzelhetetlen technológiai-gazdasági fölényével, és szépen megint leigázza, kihasználja, lerabolja a Keletet. Itt megint dolcsevíta, ők meg megint szopnak. Bocsi, ez a világ rendje, ez volt ötszáz éve is :P

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.01. 09:06:56

@Void Bunkoid:

Könnyű lopásból prospreálni, de előbb-utóbb azok, akiket meglopsz, lépéseket tesznek, s megvédi kmagukat. S jön a meglepetés. Na, ez zajlik most a nyugattal.

Void Bunkoid 2019.10.01. 09:10:00

@MAXVAL bircaman közíró: sőt, a nyugati ember mindig is fifikásabb, akár nevezhetjük "gonoszabbnak" is, de az volt. Az arabok kitalálták a decimális rendszert, hogy könnyebben vezethessenek nyilvántartásokat, az európaiak azonnal kihasználták az előnyeit, és bankolásra, uzsorakamatokra kezdték el használni.

A kínaiak feltalálták a puskaport, és szép színes tűzijátékokat készítettek belőle. Az európaiak hazahozták, és szinte azonnal kitalálták, hogy hogyan lehet arra használni, hogy embert öljenek vele.

A Kelet csak addig volt fölényben a Nyugattal szemben, amíg a létszám, és a nyers biológiai erő számított.

Amióta a disznónak géppuskája meg atombombája van, a világ összes lúdja sem győzi le :)

Void Bunkoid 2019.10.01. 09:15:29

@MAXVAL bircaman közíró: nem tudják megvédeni. Ha a Nyugat elzárja a techcsapot, a kínaiak megrekednek azon a szinten, ahol vannak - nincs kínai fejlesztés, csakis licencelt nyugati technológiák gyártása, vagy ipari kémkedésből lopkodott dolgok "fejlesztése" - a kínai techipar mindig is amerikai technológiára volt utalva (illetve a nyitás előtt az oroszra, de nagyon is jól tudjuk, hogy a legtöbb orosz fejlesztés is vagy iparikémkedett lopadék, vagy esetleg ha volt kicsit okosabb ember a közelben és/vagy nem tudták ellopni, akkor jobban-rosszabbul sikerült reverse engineering végeredménye). Valamint a gazdaságuk is marhára rá van utalva a nyugati megrendelésekre.

Ha a rengeteg Kínában bérgyártató-kiszervező nyugati cég hazahozza az ipart, a sok kis sárga mehet vissza a rizsföldre kapálni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.01. 09:16:37

@R.V.J.:

A Balkánon ennek oka az oszmán jogrend, mely a vallás alapján osztályozta az embereket, nem a nemzetiség alapján.

S ez a rend hatott az emberekre is, egészen a XIX. sz. közepéig. Simán megesett, hogy akkor amikor ez arend kezdett bomlani, ugyanaz a család nemzetiségileg részekre oszlott már, pl. az egyik unokatestvér szerbnek, a másik bolgárnak, a harmadik görögnek mondta magát.

Void Bunkoid 2019.10.01. 09:22:01

@MAXVAL bircaman közíró: illetve az egészet annak idején, még a negyvenes években Sztálin (meg a judeofóbiája) baszta el, mert kb csak akkorra jött rá, hogy az elfogott német illetve zsidó tudósokat nem fejbelőni, anem alkalmazni kellene, amikor az amcsik elpukkantották az első atombombát nem is olyan messze Vlagyivosztoktól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.01. 09:22:19

@Void Bunkoid:

A nyugat függ a világ többi részétől, nem tud semmilyen csapot elzárni ezért. Ma már egyre kevesebb az eszköz a nyugat kezében. A világ egy nagy részén nem képes alapvető érdekeit se érvényesíteni, máshol pedig egyre nagyobb nehézségek árán.

Ma már a fejlesztések terén se a nyugat az egyeduralkodó.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.10.01. 09:29:45

@John Brennan: Ez a gyerekkori gyakori fejre eséseim következménye. Meg a hun-szkíta-türk-finnugor-tatár-török-sváb-zsidó-szittya vérkeveredésem is belejátszhat még... :)

Void Bunkoid 2019.10.01. 09:33:26

@MAXVAL bircaman közíró: azért vaaaaalahogy különösen könyörtelenül számolt le a zsidó (származású) ellenlábasaival, azoknak valahogy mindig meg kellett halniuk - Trockij a világ másik felén sem menekülhetett előle.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.01. 09:35:19

@MAXVAL bircaman közíró:
"A Balkánon ennek oka az oszmán jogrend, mely a vallás alapján osztályozta az embereket, nem a nemzetiség alapján."

Az oszmán jogrendet nem ismerem. A horvátok és a szlovének pl. nem voltak tartósan török uralom alatt, mégsem borultak vissza az ortodox szláv kebelre a nemzeti eszme felvirágzásakor.

"pl. az egyik unokatestvér szerbnek, a másik bolgárnak, a harmadik görögnek mondta magát. "

Nem tartom valószínünek, hogy egy görög akár vallási, akár etnikai alapon egylapon emlegette volna magát egy szerbbel vagy egy bolgárral az ismert történelmünk során :D :D

Csak nézd meg a Macedón államnévkonfiktust!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.01. 09:46:56

@Void Bunkoid:

Egy zsidót se annak nemzetisége miatt ölt meg.

Logikád szerint Sztálinnak oroszfóbiája volt, hiszen a legtöbb általa megölt ember orosz volt.

Pierr Kardán 2019.10.01. 09:51:32

@xtlight: "Még különösen külföldinek hangzó családnevek esetén is nehéz megtalálni a külföldi származás bizonyítékát,"

Na, ezen jót röhögtem :-)

Nyilván nagy számban fordult elő, hogy a kis felvidéki faluban generációk óta bányászmesterséget űző magyar család egyszercsak úgy gondolta, hogy mától nem a megszokott Bányász, hanem Bergmann lesz a családi nevük :-))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.01. 09:51:43

@R.V.J.:

A XIX. sz. közepe előtt simán lett görögből bolgár vagy szerb, s fordítva. Egyszerűen elég volt, hogy a pap milyen nyelven beszél. Különösen Macedóniában, ahol még a XIX. sz. végén is simán ment az egyik nemzetiség a másikba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.01. 09:54:07

@R.V.J.:

A macedón kérdés XX. századi ügy, amikor már nem volt csereszabatos, hogy ki szerb, ki bolgár, ki albán, ki görög. A XX. században ott már csak az új, macedón nemzetiség kialakulása okozott újdonságot, mely nagyjából az 1960-as évekre szilárdult meg.

Barbaarb 2019.10.01. 09:57:32

Hűha, ez a cikk erősen prekoncepció alapján íródott.
Az első kérdésre nem ad egyértelmű választ, csak hogy elképzelhető, hogy az Urál előtt máshol is élhettünk, az összefoglalásban pedig ebből következtetést is levon.
Ugyanakkor a hun rokonságnál már megköveteli a bizonyítékot, és az összefoglalóban negatív következtetést is von le ebből. De már korábban is érezhető a hun vonal ellenessége, hiszenaz 5. században a magyaroktól minél távolabb Franciaországba teszi a hunokat, holott ott csak harcoltak, életterük Kelet-Európa volt, igenis közel a magyarsághoz.

Genetikailag ma mi állunk legközelebb a hunokhoz, igaz ez is csak 4%, de a rokoni kapcsolat így tagadhatatlan. Ugyanakkor genetikailag hozzánk legközelebb szomsédaink állnak, csehek, horvátok, szlovének románok, lengyelek, szlovákok, szerbek. Kultúránk már keresztény kultúra, ezért kulturális szempontból meg talán nincs is értelme vizsgálni.

2019.10.01. 10:03:33

@nu pagagyí:
az altaji török-tatár nyelvek is agglutinálók. a finnugristák sem azt mondják, hogy a nyelvtan a döntő. már csak azért sem, mert a finnugor és a magyar ragozási tábla köszönőviszonyban nincs egymással. és ugye a szavak csereberéjét még éppen el lehet képezni, de hogy a toldalékok nem bővültek, hanem azok is folyamatosan változtatták azt már nem nagyon. ezért a mta sem a nyelvtan felől közelít. hanem azt mondják, hogy az alapszókincsben felismerhető szabályos hangmegfelelések a legfőbb bizonyíték. p/f hangváltás.

pää fej
pelätä fél
pilvi felhő
puhaltaa fúj

ez a 200 szavas swadesh listában 5 p/f megfelelés és van 15 ellenpélda.

paha rossz
paisua dagad
päivä nap
palaa ég
pestä mos
pieni kis
pistää szúr
pitää tart
pitkä hosszú
polvi térd
pudota esik
puristaa sajtol
purra harap
pyöreä kerek
pyyhkiä töröl
tehát szó nincs arról, hogy a finn egy p-zős magyar, a magyar egy f-ezős finn lenne. a mássalhangzó vázak egyeznek, hanem szóeleji, szóbelsejében vannak esetleges egyezések. és vannak vélhetően nagyon ősi szavak, amelyeket megőrzött a finn és a magyar is. de ezek részben megtalálhatók indoeurópai nyelvekben. erre leginkább egy nem kizárólagos gyenge oldalági rokonsági kapcsolatot lehet alapozni. a magyarnak nagyon sok ilyen kapcsolata van. a finnen túl nem csak a török, hanem szinte az összes környező nyelv. úgy, hogy a magyar mégse egy keveréknyelv.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.01. 10:03:56

@MAXVAL bircaman közíró:
"A XIX. sz. közepe előtt simán lett görögből bolgár vagy szerb, s fordítva. "

Nézd, ennek a témának nem vagyok szakértöje. Van viszont görög ismerösöm és ha elképzelem arcszínváltozását, hogy miközben ö a görög mitológiáról, filozófiáról, kultúráról és a demokrácia bölcsöjéröl beszél, közbevágnék, hogy - te figyelj 150 éve ugye még nem volt biztos, hogy ki a bolgár meg a ki görög...
:DDDD

Pierr Kardán 2019.10.01. 10:04:45

@nu pagagyí: "Pontosan így van, vezetéknév például sokáig nem is volt, csak a Habsburg időkben kellett ilyesmi, hogy pontosan nyilvántarthassák az alattvalókat"

Ha családneveket nem is használtak, de a sok Pistát, meg Jóskát csak megkülönböztették egymástól, mégpedig azon az alapon, hogy mivel foglalkoztak, volt-e valami jellegzetességük.

Ha Pista balkezes volt, akkor balognak hívták (ebből lett a Balogh István), ha ügyetlen volt, akkor setének hívták (ebből lett a Sete István), ha kovács volt úgy emlegették, hogy a kovács Pista (ebből lett a Kovács István).

Jó, a Király családnévre nemigen tudok magyarázatot adni :-)))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.01. 10:09:59

@R.V.J.:

Pedig ez a helyzet. Kérdezz rá az oszmán időkre és Macedóniára.

Ma is az van, hogy ha egy mai macedóniai görög megkaparja a családfáját, előjönnek a bolgár ősek, s ugyanez fordítva.

xtlight 2019.10.01. 10:19:36

@Pierr Kardán: A nagy röhögés mellett ejtsd szerét menü kutatásnak, aztán majd fennakad a szemed. Hiába Bergmann, ha az apja, a nagyapja, meg a tizedik generáció is ugyanabban a faluban született, és nincs tovább, nincs több dokumentum. Feltételezheted a származását, de ha nincs semmi a kezedben, ami ezt igazolná, akkor az csak feltételezés. A tudományos módszertan kifejezés mond valamit?

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.01. 10:24:25

@Pierr Kardán:
"Ha családneveket nem is használtak, de a sok Pistát, meg Jóskát csak megkülönböztették egymástól"

Használtak családneveket kb. középkori államrend megszilárdulása után, csak ezek nem kerültek feljegyzésre a köznép esetén. Amikor a 17.sz végén elkezdték vezetni az anyakönyveket, már mindenki a meglévö családnevéd diktálta be.
Vannak persze kivételek pl. a székelyek, akik az apjuk keresztnevét vették fel vezetéknévnek (mint ahogy az most is szokás Izlandon)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.01. 10:26:11

@masszazsinfo.hu:

Közvetlenül kb. 800 ezer embert, ennyit végeztetett ki bírósági eljárással vagy anélkül. Plusz a munkatáborokba száműzöttek és a kényszeráttelepítések során meghalt még 2,5 millió.

Minden más halál közvetett, lásd részben mesterségesen okozott éhínségek, melyekben meghalt 12 millió ember.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.01. 10:31:39

@R.V.J.:

Izlandon máig nimcs vezetéknév, ott apai nevet használnak, mint az oroszok, ukránok, bolgárok, de az izlandiak csak azt.

kBéla 2019.10.01. 10:34:36

Ha van egy türk eredetű nép, amelynek vannak hagyományai, van kultúrája (szorosan ide sorolva a nyelvét), akkor az miért igazodna egy másik nyelvhez?
A nyelv magában foglalja a gondolkodásmódot. Az pedig nehezen alakul át. Persze lehetnek komoly behatások, mivel egy új kultúrával való találkozás hozhat teljesen új ismereteket, amire szavakkal nincs felkészülve egy kultúra. E miatt átvehet egy csomó új szót. De hogy a nyelv szerkezetében megváltozzon, az valószerűtlen.

2019.10.01. 10:41:10

@MAXVAL bircaman közíró:
a magyar és a finnugor hangtani összevetés a mássalhangzó ábécé különbsége miatt kérdőjeles. az, hogy a finnben eredendően nincs b, c, d, f, g, s ("es") és z. na most lehet mondani, hogy ezek a magyarba is később kerülhettek be.

a 200 szavas swadesh lista szinte minden nyelven elérhető. azt össze lehet hasonlítani. és a magyar listában elég sok olyan szó van (1/6), amit ősinek tekintenek és olyan mássalhangzóval kezdődik, ami a finnben elő sem fordul.

bal, bél, bot, bőr, csillag, csont, dagad, dörgöl, fa, farok, fehér, fej, fekete, fekszik, fél, feleség, felhő, féreg, férfi, férj, fog, folyik, folyó, fordul, föld, fúj, fű, fül, füst, gondol, gyerek, gyökér, gyümölcs

és semmi sem utal arra, hogy ezt régen úgy mondták: pal, pél, pot, pőr. csak aztán zöngésedett. illetve a bőr és a pőre ilyen pár. de az finnül iho/nahka. lehet mondani, hogy nyaka a bőre. de ez meg ugye egyezik az angolszász neck szóval. ami az óangolban, ószászban nacke, ónorvégben hnakki. ez inkább hasonlít az indourópaihoz. és erre az mta azt mondja, hogy ez vagy véletlen, vagy későbbi átvétel. p/f hangváltások voltak. puu --> fa. pilvi --> philvi --> filvi --> filhi --> felhő. és 200-as swadesh listában ilyenből van 5 példa és van 15 ellenpélda. tehát ez így legfeljebb egy feltételezett oldalági rokonság.

arról nem beszélve, hogy az mta összeütközik a népi magyarázatokkal. vidéken úgy tartják, hogy a felhő felfelé szálló hőből keletkezik. tehát ez egy szókép. ahogyan a levegő lebegő. az eső esik. a hó hullik. a dér derült időben kicsapódik. ahogyan a csapadék. a pára párolog. a köd a hidegben megköt. a felhő felfelé szálló hőből keletkezik. és nem abból lett, hogy "philhi". tehát a honfoglaló magyarok nem a "beszédhibás" ősfinnek leszármazottai. hanem ők is testvérnépek, ahogyan a törökök.

body_andras 2019.10.01. 10:46:35

@Donatus a Jerbiton: A dekadens Homo Sapiensek által méltatlanul leigázott Homo Felcsútensis büszke népe.

2019.10.01. 10:49:41

@R.V.J.:
a bőre színét anya és apa egyaránt meghatározza. az y-dns apáról fiúra, az mt-dns anyáról gyermekre öröklődik. tehát fiúra és lányra is. csak a fiú nem adja tovább normál esetben hacsak nincs hiba az öröklésmenetben. ami azért problémás, mert a gyerek az apa nőiségét örökli. és ha ez nem azonos az anyáéval, akkor jönnek a szerepzavarok a nemiségben. és minél intelligensebb a gyermek, annál inkább. és például ez gátolja a túlzott keveredést. túl azon, hogy az egyenes férfiág, a törzsi jelleg, kis változásokkal fenntmarad. ez elemi biosz. és ezt tagadja a filosz: a "fölvilágosultak".

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.01. 10:50:19

@MAXVAL bircaman közíró:
"Izlandon máig nimcs vezetéknév,"

èn is így értettem. Skandináviában amúgy a 19.sz elején reformálták meg a patroním névrendet hogy megoldják az áldatlan állapotokat, de nem igazán sikerült. Ezért a 20.sz elején bevezették a középsö nevek lehetöségét. Ez az oka annak, hogy egy átlag skandinávnak igazi büntetés 100x leírni a nevét :D

2019.10.01. 10:59:18

@xtlight:
de van ahol rendelkezésre áll.
genealogy.euweb.cz/hung/hungary.html
és ez alapján leszámlálható, hogy a középkori magyar nemesség mennyiben volt kevert. az mta azt mondja, hogy nagyon kevert volt. a 18. századig a vezető rétegében olyan mértékű volt a keveredés, hogy nem volt semmiféle etnikai jelleg. a natio hungarica nem úgy volt nacionalista, ahogyan orbán viktor meghirdeti. mert olyan a francia forradalom előtt nem volt. dehogy nem. a keveredés uralkodó rétegben is nagyrészt nőágon történt.
genealogy.euweb.cz/arpad/arpad1.html
genealogy.euweb.cz/arpad/arpad2.html
de ezeket le lehet számolni. tudományos módszer.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.01. 10:59:27

@cívisvárosi:
" bőre színét anya és apa egyaránt meghatározza. az y-dns apáról fiúra, az mt-dns anyáról gyermekre öröklődik"

Az Y és a Mt haplocsoportnak (genotipus) nincs köze a fenotipushoz, ezért vannak az un. autosomal dns tesztek, amik az összetett genetikai jellegzetességeket mutatják ki az egyes populációkban.

Amerikában pl százezerszámra rohangálnak afro-amerikai férfiak akiknek skandináv a Y haplocsoportjuk (I1, R1a-Z284, R1b-u106)

2019.10.01. 11:21:16

@R.V.J.:
létezik törzsi jelleg, csak ebben nem feltétlen a rasszjegy a döntő. mert egy északi germán hált egy fekete nővel. és félvér fiú gyermeke is elvett egy másik fekete lányt. és így tovább. és a férfi fekete, de egyenes férfiági eredetében északi germán (skandináv).

2019.10.01. 11:25:06

@R.V.J.:
a biblia szerint askenáz nem sém fia, hanem az "árja" jáfet első unokája.

2019.10.01. 11:31:24

@R.V.J.:
errefelé a "zsidók" egy jelentős része is úgy "zsidó", ahogyan a cipőm sarka. nem tartják a hagyományokat, nem is vágynak a zsinagógákba. izraelbe még csak átutazóban sem. mert ők eredetükben nagyrészt "árják", csak azt gondolják, hogy ők a nem-keresztény filozofikus mesterrassz, a választott nép tagjai.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.01. 11:36:21

@cívisvárosi:
"a biblia szerint askenáz nem sém fia, hanem az "árja" jáfet első unokája."

Mindig öröm bibliaszakértökkel beszélgetni, most például megtudtam, hogy a európai zsidóság iráni származású! Köszi. Nemcsoda, hogy nemsokára hazatérünk Teheránba miután leváltottuk az ottani rezsimet!!!

www.eupedia.com/europe/Haplogroup_J1_Y-DNA.shtml
www.eupedia.com/europe/Haplogroup_J2_Y-DNA.shtml
www.eupedia.com/europe/Haplogroup_Q_Y-DNA.shtml

2019.10.01. 11:36:37

@R.V.J.:
a zsidó "baloldal" nőágon szerveződik, és van egy zsidó "jobboldal". az egyenes férfiági, sémita. és nagyrészt abból lesz izraelita. és ők támogatják orbánt. persze ez egy primitív leeegyszerűsítés. sztereotipizálás. vannak kirívó ellenpéldák.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.01. 11:39:00

@cívisvárosi:

A zsidó az egy nemzetiség. Ahogy a magyar is.

Ha egy magyar nem tartja a magyar hagyományokat, pl. nem eszik bográcsgulyást és nem lovagol, megszűnik magyarnak lenni?

БУММЕР 2019.10.01. 11:39:18

Megy a cicaharc, hogy honnan jöttünk és kik vagyunk...inkàbb csak voltunk vagy lehettünk...

A magyarsàgot az évezredek alatt az europàt bevenni kivàno mindenféle hordàk felezték/harmadoltàk...nem egyszer a pusztulàs szélére sodorva...aztàn jöttek a betelepülök és betelepitettek...

Ugy össze vagyunk keverve a környezö népekkel mint talàn senki a vilàgon...

A csalàdunk is magyar, német, orosz...szoval pont mind 1 ki fia borja vagy, tudsz nemzetet alkotni vagy sem...

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.01. 11:44:01

@cívisvárosi:
"a zsidó "baloldal" nőágon szerveződik, és van egy zsidó "jobboldal""

akarod mondani neológ és ortodox+ultra(ultraultra) ortodox

2019.10.01. 11:46:42

@R.V.J.:
Genesis 10 New International Version (NIV)
The Table of Nations
10 This is the account of Shem, Ham and Japheth, Noah’s sons, who themselves had sons after the flood.
The Japhethites
2 The sons of Japheth:
Gomer, Magog, Madai, Javan, Tubal, Meshek and Tiras.
3 The sons of Gomer:
Ashkenaz, Riphath and Togarmah.
4 The sons of Javan:
Elishah, Tarshish, the Kittites and the Rodanites.

japhet első fia gomer. gomer első fia ashkenaz. azaz ő japhet első unokája. a sémiták a sémiták, a hámiták a feketék, a jáfetiták a fehér "árja" népcsoport. így népesítik be a földkerekséget a teremtés könyve szerint.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.01. 11:59:50

@cívisvárosi:
Értem mire utalsz, csak az árjázás félrevezető, mert azt az antropológiában az indo-európaiakra használják. Yamna kultúra/zsinóros díszítés kultúra, ami az Y-dna családfán R1a/R1b ággakkal van jelezve.

Az askenázik fenotípusa ugyan fehér európai, de a genotípusa közel-keleti Y-dna J1, J2, vagy ázsiai Q.

2019.10.01. 12:00:17

@MAXVAL bircaman közíró:
magyar az, aki magyarnak vallja magát. de ebből következően van valamiféle magyar vallás. ahogyan van zsidó vallás. és a kettő egyenrangú. ez a protestantizmus, ami a zsidóság emancipációját szolgálta, amíg el voltak nyomva. a legtöbben a városi reformátusok közé keresztelkedtek ki. a szabadkőművesek 80%-a izraelita, a maradék 20% nagyrészt református. és ezeknek egy része hazafi volt, liberális nacionalista kossuth például. és egy részük brutál magyarellenessé vált a millenniumi ünnepségek után nagyjából a századfordulón. az 1867-es kiegyezés nagyjából 1896-ig működött. utána jött az első háború, tanácsköztársaság, román megszállás, trianon, második háború, német megszállás, holokauszt, szovjet megszállás, a gulág. ezek már egymásból következtek. és ezek a történelmi sérelmek kerültek a felszínre a rendszerváltással. ami a kádár korban szőnyeg alá volt seperve.

2019.10.01. 12:09:22

@R.V.J.:
a fehérek két nagy evolúciós ágból tevődnek össze. az R az indoeurópai/őseurázsiai és az I proto-európai. és jáfet fiait az R jelű ággal azonosítják. sém J, hám pedig az E. aztán egy másik kérdés, hogy egy férfinek hogyan lehetett három ennyire különböző y-dns-t hordozó fia. ha noé létezett és egy személy volt, akkor leginkább csak nő lehetett.

2019.10.01. 12:19:26

@R.V.J.:
a zsidókeresztény kultúra úgy jön létre, hogy a többségi államalkotó árják között a papok sémiták. őskeresztények ugye nagyrészt sémiták. és a zsidóknál a papok a lévik. nagyrészt árják. tehát van egy kis keveredés. ezek összekapcsolódnak. és van olyan törekvés, hogy az iszlámmal ezt egy szinkretikus világvallássá tegyék. orwelli világ: óceánia szemben eurázsiával.
www.youtube.com/watch?v=YtepuyvsGbg

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.01. 12:25:15

@cívisvárosi:
"egy férfinek hogyan lehetett három ennyire különböző y-dns-t hordozó fia. ha noé létezett és egy személy volt, akkor leginkább csak nő lehetett. "

Nem, nem igazából jó helyen kapisgálsz, csak a tóra logikai bukfence az, hogy kb 50000 évet kondenzál le 3000-re.

Minden Y-dna haplocsoport a genetikai Ádámtól származik és a betük az évezredeken át tartó mutációk állomásait jelzik.

Amit én vitatok az az, hogy szerintem az askenázik az európába érkezésük után lettek úgymond fehérek és nem kezdettöl fogva. Ezért is örizték meg a közel-keleti J1,J2 haplotipusukat.

2019.10.01. 12:30:13

@R.V.J.:
Mindaddig, amíg a szív dobog,
a zsidó lélek vágyakozva gondol
előre Kelet felé,
a szemek Cionra tekintenek
ez ugye hatikva. nem a nyugatos nemzetköziség. van egy a kérdés. hol legyen a zsidó világ központja. és régebben úgy volt, hogy a világgazdaság, világkultúra amerika, és a vallás, a hagyomány: izrael. csakhogy izraeliták ambíciója nem az, hogy ők lesznek egy porfészek a sivatagban. és soros alex koktélozik a medencés partikon, mert ő "demokrata". ebből egy modern kori vallásháború kerekedik, amit a harmadik háború nélkül kellene lejátszani.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.01. 12:43:11

@cívisvárosi:
"csakhogy izraeliták ambíciója nem az, hogy ők lesznek egy porfészek a sivatagban. "

Nem vallásháborúról van szó, hanem a jogos a ígényröl azzal kapcsolatban, hogy Izrael római megszállása elötti határait kell visszaállítani. Ez a mai cionista politika elsödleges célja.
Bónusz cél: az egykori Asszír és Babiloni területek annektálása.

László Pichler 2019.10.01. 12:47:30

Semmilyen magyarokhoz vagy rokon népekhez köthető régészeti lelet nem lelhető fel finnugor területeken, így az Uralban sem. Annál több attól délre és délkeletre. Így tehát a finnugrozásról nincs mit beszélni. Ez egy szándékolt félrevezetés. Hunfalvy sem volt magyar.
Jó lenne már komolyan venni krónikás hagyományainkat, amik elég egyértelműen fogalmaznak. A Képes Krónika ezt írja: Atilla a hunok vagyis a magyarok királya. Ilyen érthetően és egyszerűen.
1860 ig mindenki tudta a szkíta- hun eredetet, szó sem volt soha semmilyen finnugrász marhaságról.
Az igaz, hogy először magunknak kellene öntudatra ébrednünk. Hungária népe vagyunk. Ez biztos szintén véletlen. Csak aztán kellene kijavítani kezdenünk az angolszászokat , hogy se nem hangeri se nem hangri, hanem hungary.

2019.10.01. 12:58:05

@R.V.J.:
mivel a sémiták sem nem fehérek, sem nem feketék. nekik nem kellett feltétlen keveredni ahhoz, hogy vándorkereskedőként el tudjanak vegyülni. kapcsoltak hozzájuk rasszjegyeket. nagy a fülük, görbe az orruk. de a vallás különböztette meg őket. az, hogy ők nem-keresztények.

2019.10.01. 13:07:07

@László Pichler:
finnugor nép/nyelv rokonságról éppenséggel lehet beszélni. finnugor nép/nyelv eredetről aligha.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.01. 13:09:46

@cívisvárosi:
"kapcsoltak hozzájuk rasszjegyeket. nagy a fülük, görbe az orruk."

Rasszjegy, hát nem is tudom. Én inkább az endogámia mellékhatásaként jellemezném, hiszen a katolikus Habsburgok is ilyen "jegyekkel" rendelkeztek a 19.sz elejére, aminek semmi köze nem volt a zsidósághoz.
Ezzel ellentétben a (a törzsek között) jobban keveredö amerikai neológ zsidóság tud olyan harmonikus arcokat is produkálni mint pl. Zac Efron, Lev Schreiber, Natalie Portman, Winona Ryder stb.

László Pichler 2019.10.01. 13:13:19

Finnugor nyelvi közösségről sem. 2-3száz szó eröltetett hasonlósága az ne9m érv.
Ha meg tudjuk, hogy kik, hogyan álltak rá erre, s hogyan dolgozták ki olyanok, akik rendesen csak németül tudtak, magyarul nem, akkor minden világos.

2019.10.01. 13:19:12

@R.V.J.:
a probléma, hogy ezek az evolúciós férfiágak nagyrészt őskorban jöttek létre. és az archeogenetika ezek eloszlásához próbál kötni ókori népeket, úgy, hogy leginkább azok jelenkori eloszlását ismerjük. hiába objektív a mérés, ez megint csak problémás. tehát az mta azt mondta, hogy a magyarok úgy általában finnugorok. a nép is. régebben ezt mondták. most meg azt mondják, hogy a honfoglalók leginkább olyanok voltak, mint a burjátok. drága burját nemzettestvéreink. és akkor mérnek még valamit és azt mondják, hogy vagy a jakutföldiek. a finnugristák megtalálták a gént az uralban. a manysik 24%-ra jellemző szubklád előfordul 2 avar kori sírban. itt a "bizonyíték". és a többi. az nem számít. a magyarságkutatók egy része azt mondja, hogy európa: őrapa. tehát itt a "bizonyíték", hogy mi őrizzük európát. és ebből kellene valamilyen közös álláspontot kialakítani.

2019.10.01. 13:30:00

@R.V.J.:
a zsidó férfiak nagyjából fele sémita. a relatív többségük. és ők őrzik a törzsi jelleget. a patriarchális hagyományt. és nőágon keverednek. a többi férfiági eredet mind kisebbségben marad. a keresztény államalkotó hagyomány. azzal a különbséggel, hogy a keresztények többsége "árja".

savaz 2019.10.01. 13:50:58

@László Pichler: De igen, errol szol az utolso par ev a honfoglalas kori regeszetben:
tudomany.hu/cikkek/a-magyarsag-korai-tortenete-a-regeszet-szemszogebol-108815

Az utobbi par evben kezdtek szisztematikusan vegigjarni az orosz, ukran etc muzeumokat es keresni a magyarorszagi leletekhez hasonlo dolgokat. Etelkozt megtalaltak a Dnyeper mellett, De a nyelveszek altal a Kaukazus elotereben sejtett Levediat nem. A Dnyeper melletti leletekkel egyutt viszont a volga Kama es az ural tersegeben feltart keramiakat talaltak, ami eleg jo bizonyitek, hogy honnan vandorolhattak a honfoglalok a Dnyeper videkere.

A nyelveszetben nem egy finnugrista osszeeskuves van, hanem az elmult szaz evben a nyelveszek (minden orszagbol) kidolgoztak es vegletekig finomitottak egy osszehasonlito nyelveszet nevu modszertant, amelyet mindenutt alkalmaznak a vilagon. Ezek alapjan allitottak fel a nyelvcsaladokat es a nyelvek rokonsagat. Ha ezt a modszertant a magyar nyelvre alkalmazzak az jon ki, hogy finnugor nyelv. Aki ezt elveti az osszes nyelveszeti megallapitast el kell vetnie az utolso szaz evbol az osszes nyelvre.

2019.10.01. 14:00:38

@savaz:
és hogyan jön ki? hol van a tudományos igényű leszámlálás?

László Pichler 2019.10.01. 14:01:33

Ha a minimum több tízezer szavas magyar nyelvből 200 szó hasonlít finnugor nyelvre, akkor nnincs azonos nyelv salád.
De tessék elolvasni mértékadó nyugati nyelvészeket történészeket, akik leírják, hogy nincs ilyen, hogy finnugor magyar nyelvcsalád. Vagy a finneket, akik elmondják, hogy ők tanultak tőlünk és tudják, hogy ez egy 19. Századi habsburg blöff, ami sajnos még mindig ott van és a tájékozatlanokat fertőzi.

2019.10.01. 14:02:31

@savaz:
tehát nem az, hogy mutatnak 5 példát. és a többi nyelvből ne mutassál ugyanilyet. mert laikus, dilettáns, sarlatán, idióta, kripli, kretén, fasiszta náci vagy. ezek az "érveik".

László Pichler 2019.10.01. 14:09:02

Ja és még oár dolog.
Meg kellene meresni a neten is elérhető igen gazdag fémműves lemetanyagot, amik igen kelet ázsiától ezetnek erre egészen a Kárpát medencéig. Ezek nem három csorba kerámia darabot jelentenek, hanem több tízezer leletet, amikkel igen, tele vannak az orosz, ukrán múzeumok s eleinkről allanak. Semmi közük a medve kultuszos finnugor népekhez, annál több az ijfeszítéshez és a ló kultuszához. Uralból származó alátámasztott lelet nem létezik. Soha nem is lesz. Ébresztő.
Genetikai vizsgálatok bizonyítják a keleti szkíta hun rokonságot és zárják ki a finnugor rokonságot.

2019.10.01. 14:11:42

@savaz:
az indogermán iskolában a hangtani összevetés a mássalhangzó váz hangtani egyeztetése. finn-magyar relációban az egyezés majdnem teljesen esetleges. nem teljesen. ez a probléma, hogy azt se lehet mondani, hogy a rokonság kizárt. nem teljesen kizárt. de azt állítani, hogy ez a magyar nyelv eredete.

a bevezető példa ez.
finn sää = időjárás. ennek rokona a magyar ég. az ősfinnugorok azt mondták: *säŋe. azt jelentette levegő. ez a rekonstruált szóalak. csak aztán a magyarok mentek mendegéltek és elhagyták a szó elejét. és így lett *säŋe => äŋe => ég. a finnek ültek a tűz körül. és ők a szó végét hagyták el. *säŋe => sää. és jelentések is megváltoztak az évezredek során. ez a bevezető példa. és ha megkérdi valaki, hogy ez tutira így van, akkor azt mondják, hogy be van bizonyítva? tényleg? aki ezt állítja az vagy hülye, vagy hülyének néz mindenkit.

savaz 2019.10.01. 14:23:02

@cívisvárosi: Olvass ell egypar rendes nyelveszeti konyvet a temaban. Az 5 db pelda az ismeretterjeszto irodalomban szereplo minta, de tobb szaz ilyen van a szakkonyvekben. Nem csak szo hasonulasokra, hangvaltozasokra, de nyelvtanra is.

A rokonitasok nem csak egy nyelvre vonatkoznak, de az osszesre a magyartavoli rokona a finnek, kozelebbi a mahysinak, tobb szabalyt, tobb hasonlosagot talalsz a manysival.

Az azonositott szavak tobbsege az alapszokincsbe tartozik, testreszek nevei, rokonsagok, szamnevek, allatok, novenyek, mindennapi hasznalti targyak. Ez sem fix es allando Pl a szamnevek egytol megyegyeznek a manysival, de a 7 az torok eredetu. Az valamiert lecserelodott.
hu.wikipedia.org/wiki/Manysi_nyelv

Ha a nyelvet beszelok uj dolgokkal, kulturaval talalkoznak atvehetik annak szavait es az jol jelzi kitol vettek at. A magyar nyelvben a lotartas alapszavai indoirani eredetuek (es kozosek az obi-ugorokkal) de a torok eredetu allattenyesztesi szavaink mar nem jelennek meg nallunk. Tehat a lotartassal valamilyen indoirani nyelvet beszelo nep ismertette meg a magyarul beszeloket, meg a sztyeppei turk dominancia elott, de kesobb eros torok hatas erte. Az alamigazgatasi szavaink egy resze (ispan, poroszlo etc szlav) a szamitogeppel kapcsolatos savaink meg angolok (blog, wifi, proci diszk :-).

Nem nehany szo hasonlosagara alapoznak, hanem egy teljes rendszer van mogotte.

2019.10.01. 14:27:45

@savaz:
de ha valaki mutat egy korrekt leszámlálást, akkor lehet mondani. tessék itt a tudományos módszer. erre mondjuk azt, hogy nyelv, ezt nevezzük úgy, hogy rokonság. és ez az eredet. mert ugye ezt kapásból összekeverik. a magyarnak rokona a finn is, a török is, a szláv is, német is. nem ez a kérdés. hanem azt, hogy az ősiségben volt-e egy több évezreden át tartó kizárólagos kapcsolat a finnugor népekkel? és ez az amit csak úgy kitaláltak. ez, aminek semmiféle írásos nyoma nincs. ókori krónikákban egy fél mondat sem. ez az, aminek tárgyi emléke nincs. nem annak, hogy az eurázsiai steppe érintkezett az uraliakkal. mert persze, hogy érintkezett. hanem azt, hogy volt egy többezer éves ősi együttélés az ún. finnugor őshazában, vagy őshazákban. és az élettani nyomok sose támasztották alá. régebben az antropológia, és újabban az archeogenetika. azt, hogy van valamilyen rokonsági kapcsolat lehet állítani. de, hogy ez lenne nép/nyelv eredet: aligha.

savaz 2019.10.01. 14:30:59

@László Pichler: Kepzeld el, sok-sok ember ezzel foglalkozik egesz eleteben, de nem jutott el erre a kovetkeztetesre. Olvasd mar el azt a cikket amit belinkeltem, meg a tobbi publikaciojat, eloadasat. A konferencia anyagokat, amiket lekozolnek, ahol nemcsak a magyarok, de az osszes erintett terulet regeszei beszelik meg ezeket a temakat.
www.nyest.hu/renhirek/konferencia-magna-hungariaban

Nem bizonyitottak semmi ilyen kapcsolatot a keleti szkita rokonsaggal, az urallal annal inkabb.

savaz 2019.10.01. 14:36:23

@cívisvárosi: Ne a finnel keresd a kapcsot, hanem az obi-ugorokkal. 1500 ev a kulonbseg!

Ez nem foci, ahol az nyer, akinek tobb rugott golja van. Rendszer van mogotte. A nyelvan es az alapszavak bizonyitjak, hogy egy finnugor alapra jottek indoirani, torok, szlav, latin, nemet etc jovevenyszavak, atvetelek.

nu pagagyí 2019.10.01. 14:47:02

"hogy az ősiségben volt-e egy több évezreden át tartó kizárólagos kapcsolat a finnugor népekkel? és ez az amit csak úgy kitaláltak"

A kitalálásnál azért több, mert hasonló nyelvet beszélnek, tehát nyilván volt kapcsolat és elég tartós. Írásos dokumentumot meg ne is várj, mert ha lett volna, mára elenyészett (fán, szöveten), ezek a népek ugyanis nem építettek piramisokat és az égetett agyagtáblát sem találták fel.

A finnugor nyelveket vadászó-gyűjtögető népek beszélték, valószínűleg Európa egyik ősnyelve, amolyan korabeli lingua franca amit az indo-európai nyelvet beszélők szorítottak háttérbe. A nép nem feltétlenül változott, csak a nyelv, ez magyarázhatja a genetikai rokonságot például a valamilyen szláv nyelvet beszélőkkel.

A magyar nyelv abban különleges, hogy megmaradt a környező népek indo-európai nyelvcseréje ellenére is egy olyan területen, ahol a földművelést meghonosító indo-európai nyelvű népcsoportok elvileg kulturális és szaporodási fölényben voltak a vadászó-gyűjtögető kultúrával szemben.

2019.10.01. 14:49:37

@savaz:
csakhogy ez nem rokonság, hanem eredet elmélet. tehát az, hogy az urali népek nyelvében van 5 szó, ami lótartással kapcsolatos és rokon az eurázsiai steppén vándorló honfoglaló magyarral nem jelenti azt, hogy ezek a népek évezredeken át kizárólagos módon együtt éltek. tehát ha a finnugrista a finn, a turkológus a török, a mongolisztika a mongol kapcsolatot kutatná, akkor semmi probléma nem lenne. nyilván van indoiráni kapcsolat is.

például: szanszkrit vrka = wolf / óperzsa varka = wolf
ez eléggé úgy hangzik, mint a róka és a farkas. v/f zöngés-zöngétlen pár. és elég sok állatnévben lehet hasonlóságokat találni. ennek rokona a mordvin verʹges, verʹgas. az is ugye hangtanilag hasonló, mint a farkas. g/k szintén zöngés/zöngétlen pár. csak ebből nem jön ki a finnugor nyelvcsalád. ezért legújabb kutatások bebizonyították a farkas finnugor eredetét.

kérem szépen az van, hogy kelet-manysi földön az alsó kondai nyelvjárásterületen a madár farkát úgy mondják: pons. és ebből lett a far-k-as. az ősuraliak így mondák: ponče. így lesz a farokból pöcs és punci. tehát az ősmagyarok még azt mondták: nézd ott egy pončes. csak aztán valaki azt mondta, hogy porčes. utána azt, hogy porkas. és utána azt: farkas. és ebből lett az, hogy kelet-manysi földön alsó kondában a madár farkát úgy mondják: pons. ez ugyanaz a szó. ez be van "bizonyítva". p/f hangváltás. de korábban azt mondták, hogy a farkas nem az alsó kondai kelet-manysi madár farkából ered. hanem abból, hogy finnül a harap: purra. és a farkas harap. és ez is be volt "bizonyítva".

2019.10.01. 14:57:57

@nu pagagyí:
de miben van kizárólagos hasonlóság? amitől a magyar eredetében finn. nem a rokonság a kérdőleges, hanem az eredet. ahhoz valami olyasmit kellene mutatni, ami a finnugor és csak a finnugor népekre/nyelvekre jellemző. és van egy ilyen. az N jelű egyenes férfiági eredet. ez a törzsi jelleg az összes finnugor népben relatív, vagy abszolút többségben van. kivétel talán a mordvin, de abban is még 15% a második leggyakoribb eredet. a többiben messze ez az első. a magyarban ugyanez 1% alatt fordul elő. és erre azt mondják, hogy persze mert nem a nép finnugor eredetű, hanem a magyar nyelv. de továbbra is az a kérdés, hogy mi az, ami magyar-finnugor vonatkozásban kizárólagos, amihez hasonló ne fordulna elő a többi relációban. tehát ez mitől nem oldalági rokonság, egy kapcsolat a sok közül, ez mitől eredet?

nu pagagyí 2019.10.01. 15:05:33

@László Pichler:
"Genetikai vizsgálatok bizonyítják a keleti szkíta hun rokonságot és zárják ki a finnugor rokonságot."

Biztosan nem erre gondoltál:
www.szaszregen.ro/2014/02/a-dns-vizsgalat-eredmenye-a-magyarok-nem-hont-foglaltak-hanem-hazajottek/

2019.10.01. 15:07:39

@savaz:
nem az a kérdés, hogy a magyar és a finnugor nép/nyelv rokonok-e. az összes nép/nyelv rokon szegről végről. hanem az, hogy mi a bizonyíték a több ezer éves kizárólagos együttélésre az ókorban? azt, hogy i.e. 1500-ig egy nyelvet beszéltünk a finnugorokkal és i.e.500-ig az ugorokkal. csak nem keveredtünk, mert nem mi vagyunk finnugorok, hanem a nyelvünk.

nu pagagyí 2019.10.01. 15:12:33

@cívisvárosi: Mivel a Földön minden nő visszavezethető egyetlen ősanyához és minden férfi visszavezethető egyetlen (sajnos máskor élt) ősapához, így minden nép rokona minden népnek. Tehát csak jól kell kiválasztani azt az ősnépet, amire büszkék lehetünk. Sajnos az ősi-hősi népeket már lestoppolták az indo-európai nyelvet beszélők, sőt még Attilára is szemet vetettek, így nekünk csak a jelentéktelen életművű maradék marad. De azt hiszem ez nem lehet akadály, találunk majd valami kincset, ha a tudományos szempontokat félretesszük és a karatetudományok doktora irányítása alá helyezzük a dolgot.

2019.10.01. 15:27:11

@savaz:
vegyük az alapszókincset. p/f hangváltás. 200 szavas swadesh lista esetén 5 esetben.

pää fej
pelätä fél
pilvi felhő
puhaltaa fúj
puu fa

és ellenpélda 15 esetben.

paisua dagad
päivä nap
palaa ég
pestä mos
pieni kis
pistää szúr
pitää tart
pitkä hosszú
polvi térd
pudota esik
puristaa sajtol
purra harap
pyöreä kerek
pyyhkiä töröl

ez rendszeres hangmegfelelés az alapszókincsben? a francokat. esetleges megfeleltetés. amire rokonságot éppenséggel lehet alapozni, de eredetet aligha.

angollal w/f hangváltás az alapszókincsban

white fehér
wife feleség
worm féreg

flower virág
másik irányba is vált.

flow folyik
freeze (meg)fagy
fear fél

van ennyi véletlen? vesd össze a finnel. inkább azt lehet mondani, hogy ezek alapján távoli rokon lehet ez is, az is.

László Pichler 2019.10.01. 15:30:14

A tipikus alap nélküli hivatkozó. Aki nem olvassa el azt, amire hivatkozik.
Ebből a cikkből annyi a lényeg, hogy az ezen a konferencián részt vevők sem értenek egyet egymással. Ahány részt vevő, an yi elmélet. Semmi alap a finnugrász magyar rokonságra, ami biztos alapokon állna. Sőt. De hagyjuk. Szóval ez a konferencia inkább atörténész tudomány szégyene. Semmiben nem értenek egyet, az egész egy nagy káosz. Nulla.

nu pagagyí 2019.10.01. 15:31:34

@cívisvárosi: "nem az a kérdés, hogy a magyar és a finnugor nép/nyelv rokonok-e"
Na, eljutottunk a zűrzavar legfelsőbb fokára. Sajnos a kulturális hasonlóság is elég csalóka tud lenni, mert előfordulhat, hogy egy 5 ezer év múlva végzett régészeti vizsgálat, a magyarok lakta területről előkerült colás dobozból, a magyarok amerikai származására fog következtetni, holott a magyar és "amerikai" nyelv struktúrájában csak csekély hasonlóságot találnak a jövő tudósai, bár azonos szavak azért tömegesen előfordulnak mindkét nyelvben, úgymint google.

László Pichler 2019.10.01. 15:34:16

A linken található dns vizsgálati eredmény nem mond ellent a szkíta hun rokonságnak.

2019.10.01. 15:39:23

@Gery87: Hát... Anno volt JUGOSZLÁV identitás is. És mi lett belőle? Nekem ilyenkor mindig az az ősi vicc jut eszembe: "jobbra álljanak a vallonok, balra a flamandok." Mire egy bizonytalan hangocska: "És hova álljanak a belgák?". Ez a véleményem a kanadai identitásról. Francia Kanada. Angol Kanada. Na de, hol a kanadai Kanada?

2019.10.01. 15:39:47

@savaz:
és mondhatod, hogy baszki nem lehet nyelveredetet arra alapozni, hogy van néhány X-szel kezdődő szó, aminek jelentése a másik nyelvben Y-nal kezdődik és X hangtanilag átvihető Y-ba. és az egyezés esetleges. legalább annyi a példa, mint az ellenpélda. ezt így nem lehet. de ez a "bizonyíték". nincs más. mert lehet mondani, hogy kérem szépen a ragozás. a finnugor is ragozó nyelv, ahogyan a magyar. és megannyi más nyelv. a finnugor és a magyar ragozási tábla köszönőviszonyban nincs egymással. azt még meg lehet magyarázni, hogy kérem szépen a szavak kicserélődtek. mert a magyarok folyton lecserélték a szókincset. hiszen a magyar kultúra, a magyar néplélek erről híres. lecserélgeti a szavakat? a fenét. de rendben. lecserélődtek a szavak. és a ragok is?

ennyi erővel lehet mondani, hogy az angol eszkimó eredetű volt csak elszászosodott, elnormannosodott. az ókori angol-eszkimó együttélésről nem szólnak a krónikák. ennek nincs tárgyi emléke, az antropológia, az archeogenetika nem kapcsolja őket szorosan össze. se a néprajz. de nem az angolok eszkimók, hanem csak a nyelvük. mert a laikusok, dilettánsok összekeverik a kettőt. nem az angolok eszkimó eredetű, hanem a nyelvük. átvették, csak elszászosodott, elnormannosodott. és aki ezt kétségbe meri vonni az náci.

korrekt leszámlások kellenek. ilyen vagy amolyan mértékű a távolság, ilyen vagy olyan fokú kapcsolat.

László Pichler 2019.10.01. 15:39:54

@savaz: Járjál a ceura. Ott nem kell bizonygatni ezt a sok hülyeséget. Kiváló előadásokat hallasz a magyar nép lebecsüléséről. Ha nem akarsz magyar menni, akkor ne megyél. Hidd azt, hogy értesz finnül, manysiul, meg amit akarsz.

savaz 2019.10.01. 15:39:57

@cívisvárosi: Ne velem vitatkozz, nem vagyok nyelvesz. Egyedi peldakat es ellenpeldakat mindenre talalhatsz. Biztos van ra egy masik szabaly.

index.hu/techtud/tortenelem/2019/02/06/magyar_ostortenet_finnugor_vagy_hun_tudat_szittya_sztyeppe_sudar_balazs_mta_akademia/

nu pagagyí 2019.10.01. 15:42:52

@László Pichler: De semmilyen másnak sem.

@cívisvárosi: Az öncélú nyelvészkedés helyett ajánlok egy szerintem alapos tudományos munkát:
hu.wikipedia.org/wiki/Kalevi_Wiik
"Az európai népek eredete" című könyve szerintem egy alapmű a nyelv és nép viszonyában. Sajnos sikerült kölcsönadnom valakinek és azóta sem láttam.

László Pichler 2019.10.01. 15:43:49

@savaz: persze persze., te kis hunfalvy. Tudod mi a rendszer? Hogy a világtól el kell zárni a Hunor Magor féle , egymást felemelő testvérpár modelljét és továbbra is az egymást legyilkoló Káin és Ábel testvérpár modellje szerint mell éljen a világ, aminek így hamarosan vége. Ez a rendszer. Ennek vagy te a téglája. Te kis obi ugor.

nu pagagyí 2019.10.01. 15:46:03

@László Pichler: Na, megszólalt az ősmagyar Pichler család sarja. Kutyabőr van?

László Pichler 2019.10.01. 15:48:34

@nu pagagyí: Ennyi van a fejben? Vagy nem ismer3d Káin és Ábelt? Lehet Romulus és Remus is.

László Pichler 2019.10.01. 15:50:07

@nu pagagyí: A gúnyolódásod nevetséges és szánalmas. Főleg név nélkül.

László Pichler 2019.10.01. 15:50:47

@nu pagagyí: Te miről magyarosítottál nupagagyira?

László Pichler 2019.10.01. 15:53:32

Nagy tévedésben vannak a finnugrászok. Ezt nem demokratikus, többségi alapon döntik el , hogy kik az őseink, kikkel vagyunk rokonok.
Az lenne a sokkal velősebb kérdés , hogy mi kiknek vagyunk az ősei.

nu pagagyí 2019.10.01. 15:53:49

@László Pichler: Nevem nem publikus, de neked elárulom, hátha nem figyel a NER: Pichlerről Kovácsra.

2019.10.01. 15:54:12

@savaz:
de az micsoda? lehet mondani 5 példát erre. ellenpéldákat ne hozzál. és más nyelvből se hozzál példát. akárhonnan.

k-h-g egyezés és hangváltás. orosz és magyar relációban:

k
kámenʹ kő
korá kéreg
krúglyj kerek
kto ki?

h
xolódnyj hideg

k/h hangváltás:
kusátʹ harap
kak hogy?

g/h hangváltás:
gde hol?
gorá hegy

és ez mind 200 szavas alapszókincsben. van ennyi véletlen? ilyen mértékű hangtani egyezés legyen szó elején. ehhez képest a lottó ötös. így van "bebizonyítva".

László Pichler 2019.10.01. 15:57:08

@nu pagagyí: A saját családod nevével gúnyolódj te szerencsétlen párosujjú patás.

László Pichler 2019.10.01. 15:58:00

@savaz: Ok. Mégis ti nyertetek. Menjetek a ceura.

László Pichler 2019.10.01. 15:59:12

@cívisvárosi: Az is be van bizonyítva melyik volt előbb. Igaz? Ez nulla.

László Pichler 2019.10.01. 16:00:49

@nu pagagyí: Nem publikus. Magyarul gyáva aljas hitvány alak vagy.

nu pagagyí 2019.10.01. 16:04:19

@cívisvárosi: Ragyogó példák, kár hogy nyomokban sincs hasonlóság a szavak között. Különösen a gde-hogy páros tetszik, ami kis is fejezi az egész nagyszerűségét.

Ezzel úgy érzem, csak a szuahéli-magyar nyelvrokonság versenyezhet:

k/f hangváltás, ichwa/ej hasonulás:
kichwa fej

nu pagagyí 2019.10.01. 16:07:17

@László Pichler: Na, ez már igazi, érzelmi alapú, modern érv volt. Ki kellene óriásplakátolni, ahogy mostanában szokják az ilyesmit.

László Pichler 2019.10.01. 16:23:57

@nu pagagyí: Hagyd már a politikát te aranyos bols3vik. Bele vagy szorulva. Itt is at hiszed, hogy szavazással fog eldőlni minden.
Te elkezdesz a nevemmel, amit felvállalok, gúnyolódni, és én nem válaszolhatok hozzád méltón, ugye? Egy gyáva, névtelenségbe burkolózó nupagagyinak. S ezután még te jössz azzal sértődötten, hogy ki kell plakátolni. Ez a szin bolsevista propaganda. Világos, érthető, csak egy baj van vele. Mérhetetlenül mocskos és erkölcstelen.
Na. Ne irogass most már, mert nem érdekel a primitív gyávaságod. A nu pagagyiból farkas vagy a nyúl vagy? Vagy mindkettő? Egyikre se legyél büszke. Anyukád sem lenne az, ha tudná.

2019.10.01. 16:56:17

@nu pagagyí:
vesd össze a finn-magyar hangmegfelésekkel. majdnem teljesen esetlegesek.

savaz 2019.10.01. 17:09:48

@László Pichler: Vajon miert erzem ugy, hogy kifogytal az ervekbol?
:-)

2019.10.01. 17:10:08

@nu pagagyí:
nem azt állítom, hogy magyar-szláv relációban megfigyelhető bármiféle szabályszerűség, hanem azt, ezt finnugor vonatkozva sincs különösebben igazolva. ezek az 5-10 szóból álló példák előállíthatók a többi nyelv relációban is. amire valamiféle rokonságot lehet alapozni, de eredetet aligha. és ugyanígy a nyelvtan. mi az, ami a magyar és a finnugor nyelvekben kizárólagos? amire alapozva majdnem biztosan ez az eredet. mert az akadémia mondja. és nem hazudhatnak?

László Pichler 2019.10.01. 17:29:38

@savaz: Kóstolgasd a családodat vagy a felekezettársaidat te is.
Nem vehetek részt kontárok szavazós marhaságaiban. Szabadon lehetsz obi ugor vagy ami akarsz. De én meg szabadon lehetek magyar.
Amikről itt összefecsegsz ostobaságokat az nem itt dől el és főleg nem hangerő alapján vagy poénkodás által. Az igazság nem vajaskenyér, mit megken anyu.

László Pichler 2019.10.01. 17:29:38

@savaz: Kóstolgasd a családodat vagy a felekezettársaidat te is.
Nem vehetek részt kontárok szavazós marhaságaiban. Szabadon lehetsz obi ugor vagy ami akarsz. De én meg szabadon lehetek magyar.
Amikről itt összefecsegsz ostobaságokat az nem itt dől el és főleg nem hangerő alapján vagy poénkodás által. Az igazság nem vajaskenyér, mit megken anyu.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.01. 21:44:47

@László Pichler: hát így...
olyan édesen írnák nekünk a történelmet, es rettegnek hogy rátalálunk arra ami nyilvánvaló. eleink nem hazudoztak es nem tevedtek azzal kapcsolatban a sajat rortenelmuk mi volt, es kik voltak az osei(n)k. szkitak, vagyis a hunok, vagyis a magyarok. megszakitas nelkuli folytonossag...ez fáj ezeknek a jöttmenteknek ...

K7 2019.10.01. 23:09:42

Szomorú, hogy a mai viták mindenképpen alpáriba süllyednek. A sok használható információ és gondolat ellenére.
Ha a X. századi és korábbi népekről beszélünk, és ha van is mai megfelelőjük, az elnevezésük mégis félrevezető pld. bolgár, török, magyar stb.. Ez valójában inkább ó-bolgár, ó-török és ó-magyar lenne, a finnugor nyelvi és esetleges genetikai rokonság kérdése csak ebben a környezetben értelmezhető. Nem csak azért mert a mai értelemben vett nemzet fogalma alig több, mint párszáz éves, -a korabeli viszonyok közt értelmetlen hanem, mert a hozzá rendelt népesség genetikájával ellentétben a nyelv fejlődése, változása jól követhető.

Korábban többen említették III. Bélát és a csontjai genetikai vizsgálatát. Egy érdekes adalék a témához:

III.Béla rézpénzei
penztortenet.blog.hu/2014/02/11/a_xii_szazad_magyar_penzverese

2019.10.02. 10:00:17

@K7:
a magyar királyság mai fogalmainkkal egy unortodox nacionalista államalakulat volt. és a 19. századi magyar liberális nacionalizmus a natio hungarica eszményén alapult nagyjából ugyanúgy, mint a 9. században. van egy többségi magyar államnemzet. és kisebb nemzetiségek, nemzeti kisebbségek. és ezek nemzetségekbe szerveződnek. és ezeket a keresztény vallás kapcsolja össze. csak ez nem keleti keresztség, és nem is feltétlen nyugati. a magyar korona a kereszténység egységét hirdeti: félig görög, félig latin. a natio hungarica nem a nyugati kereszténységhez csatlakozott. az még akkoriban nem is létezett. és utána sem lettünk germánok. a reformáció idején bocskai, majd rákóczi és később kossuth a német-római császársággal vívott függetlenségi háborúkat. nincs feltétlen nyugatosság. de feltétlen keletiesség sem. függetlenségi nacionalizmus van. unortodox nemzeti liberalizmus. de attól, hogy ezek a szavak nem léteztek még maga az eszme létezett. magától értetődő volt.

2019.10.02. 10:13:07

@K7:
származástól függetlenül vannak, akik magyar érzelművé váltak. és vannak, akik nem. és utóbbiakat politikailag korrekt módon "liberálisnak" kell nevezni. és velük szemben van "illiberális" demokrácia. te úgy képzeled, hogy dobó istván az egri várban azt gondolta, hogy mi vagyunk a "csak-emberek", eszébe nem jutott, hogy ők keresztények és magyarok. hiszen ez a 16. században eszébe nem jutott senkinek se. és velük szemben álltak színes ruhákba öltözött. de nekik se jutott eszébe, hogy ők oszmántörökök. mert 16. században ilyesmi nem volt. ez a "fasiszta" dobó kirekesztette őket ahelyett, hogy hegedűsnek adtak volna igazat. beengedték volna őket a várba. gazdagítsák a kultúrát. különben is jobban főznek. de ezt még csak nem is a törökök mondják. hanem a főokosok a magyar tudományos akadémián és a ceu-n.

László Pichler 2019.10.02. 11:04:32

@FILTOL: Igen. Köszönöm.
Biztos megfigyelted, hogy a világmodell testvérpárokról hallgatnak mélységesen.
Erre nem tudnak mit mondani. És mert ez a végső oka annak, hogy velünk kapcsolatban semmilyen igazság nem derülhet ki. Nem derülhet ki, hogy a századokon át népirtó, gyarmatosító országok most erkölcsi magasságokból osztják a szerepeket, s legyen nekünk elég az ezeréves történelem, ha ők mondják. Legyen nekünk elég, hogy Istvánnak felzárkóztunk a keresztény Európához, még ha százával is kerülnek elő mellkeresztek az Árpád előtti sírjainkból. És legyen elég, hogy létezünk ma egyáltalán, az egymást segítő testvérpár modelljét azt felejtsük el, az nem modern, korszerű és nincs benne versenyszellem.
Leszögezem: Nem a politikáról beszélek. Senki ne értse bele se a NERt se a fideszt. A világ berendezkedéséről van szó.
Európa egyetlen országa vagyunk, akinek önként vállalt krisztusi szenvedéstörténete van (pl. tatárok, törökök), amikben soha nem kaptunk igazi támogatást vagy elismerést. Csak büntetést. Sezzel párhuzamosan soha nem irtottunk népeket, ahogy fejlett, erkölcsös nyugati országok tették jó kedvvel, fenséges gőggel. Szinte az egész Eu, tisztelet a kivételeknek. Ők most a népirtásokból származó gazdagságukon terpeszkedve, kiváló Magyarországon élő tanítványaik révén, mint valami idiótáknak elmagyarázzák, hogy mi kik is vagyunk. Hogy összes királyaink, az egész magyar nép századokon keresztül tévedett, mert ők tudják kizárólagosan, hogy mi kik is vagyunk. Mi nem is tudhatjuk. Főleg, ha ilyen hagymázas dologgal jövünk, hogy az nem helyes, ha az erősebb, egyben rosszabb tulajdonságú testvér legyilkolja a gyengébbnek látszó békés, jobb tulajdonságút. Ez marhaság. Az erősebb legyőzi a gyengébbet. Ezt is csak ők tudhatják ,,jól''.
Nem olyan sokára ennek vége lesz.

2019.10.02. 11:19:27

@K7:
tehát mi is az akadémikus történetszemlélet?
az, hogy a honfoglaló magyarokhoz kapcsolódó ókort kivetívik a semmibe. finnugor őshazáról, a több ezer nyelvcsaládról semmilyen tényszerű adat nem támasztja alá. sem írásos nyom nincs. egy fél mondatnyi utalás sem. azt mondják, hogy az nem is lehet. az ókorról? erre azt mondják, hogy persze a magyarok elkülönültek az indoeurópaiktól és együtt éltek a hantikkal és a manysikkal a mocsárban. gyűjtögető életmódot folytattak. csak aztán felületek a lóra és lett belőlük egy lovas nomád horda, egy előkelő katonanemzetség. de ennek a vezető rétegnek semmi köze nem volt a hunokhoz. miért is lenne. az eurázsiai steppéről korábban sem érhették el a kárpát-medencét. miért is érhették volna el? hiszen egy tájegység.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Eurasian_steppe_belt.jpg
hanem a mocsárban együtt éltek a finnugorokkal, de nem keveredtek velük. mert honfoglalók nem finnugorouk, hanem a nyelvük. tehát a magyarok ősei az ókorban makogtak. aztán találkoztak a manysikkal, megtanultak egy ősfinn nyelvjárást. és ebből jött létre a magyar. csak ennek nincs írásos nyoma. oké. tárgyi emléke. hol vannak az finnugor falvak? egy több ezer éves elkülönült kizárólagos finnugor együttélésnek milyen nyomai vannak. nem a rokonságnak, az oldalági kapocsolatnak, hanem az eredetnek? semmi. az antropológia és az archogenetika nem számít, mert a nép és a nyelv eredetét csak sarlatánok keverik össze. ez az ókori magyar történelem.

ezek után jön a sötét középkor. a felvilágosodás. amiben ugye megjelent a nacionalizmus. a francia forradalom meghirdette az ész kultuszát. megölték a nemességet. létrejött a köztársaság. csak ugye láttuk, hogy ez hová vezett. auswitz-birkenau. holokauszt mellett nem volt problémás a tanácsköztársaság és a gulág? az nem, mert azok a jakobinus diktatárúra mintájára jöttek létre. ebből lett a proletárdiktatúra, a világkommunizmus következménye. és abból lett a globális kapitalizmus, aminél jobbat és igazságosabbat nem talált ki az emberiség.

ez a történelemszemlélet, amit képviselsz te is. és azt mondod, hogy ebben lényeges iii béla pénzérméi. és nem iii. béla származása, amelyik R1a-Z2125, amire a régészet azt mondja, hogy az a törzs szkíta, indo-szkíta. amire ugye az mta istandwithceu azt mondta, hogy az is lehet finnugor.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.02. 13:33:43

@cívisvárosi: hat ez tűpontos. orulok vannak ilyen tudasban bővelkedő forumtarsak, es ne. hagyjak szo nelkul ezt a gyalazatot...
egyebkent erdemes elolvasni azt a habsburg mosdato cikket ami tegnap jelent meg ott...okt 6 elott. csak a miheztartas vegett.
tisztelet!

savaz 2019.10.02. 16:26:51

@cívisvárosi: Nem az az akademikus tortenelemszemlelet. Olvass utana!

Azzal kezdtem, hogy ha egy allitast nem tudnak bizonyitani, attol annak az ellenkezoje meg nem lesz igaz. Olyan nehez ezt megerteni?

A hun-magyar azonossagra, meg a vezeto reteget illetoen sincsennek bizonyitekok, csak feltetelezesek.

Neparaczki annyit tudott bizonyitani, hogy a honfoglalo sirokbol vett anyai DNS mintak 30 %
elofordul az egykori keleti hun birodalom teruleten. Ugyanazok leggyakrabban elofordulnak meg Kinaban es indiaban is, de senki sem jon azzal hogy kinaiak vagyunk meg ciganyok.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.02. 18:37:26

@savaz: a mai kina es a mai india teruleten voltak hun kiralysagok...amugy. bizonyitek pedig szamtalan van, irarsos forrasban, muvelodestorteetben, diszitomuveszetben, hagyomanyban, eletmodban. 200 eve kezdtek azt hazudni nem vagyunk szkitak, vagy hunok, elotte ez nem volt kerdes, hanem tényként kezelték.

2019.10.02. 18:41:16

@savaz:
a krónikákban az van, hogy miután a hun birodalom szétesett elindultak keletre azért, hogy behívják a megmaradt lovas nomádokat. és a honfoglalás a magyarok második bejövetele. és ezzel a szkíta törzsszövetség felbomlott. annak utolsó leszármazottai a honfoglalók. mi az, ami ezt cáfolja? semmi. egy probléma van. hogy a krónikás hagyományban ez 5 generáció, nagyjából 150 év története. és ez az akadémikus történetírásban 450 év. és itt jön be a 300 éves történelemhamisítás. az ugye szinte mindent megmagyarázna. de azt a történészek többsége aligha fogja elfogadni.

induljunk ki a földrajzból. a honfoglalók keltről jöttek. az eurázsiai steppéről érkeztek. azon éltek lovas nomádok. egy óriás tájegység, ez puszta és erdőspuszta. aminek része a kárpát-medence.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Eurasian_steppe_belt.jpg
cdn.britannica.com/45/4445-050-8317980D/Extent-Eurasian-steppes.jpg
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Steppe_Polecat_area.png
legvalószínűbb elmélet szerint ezen az útvonalon alakult ki az indoeurópai alapnyelv. és ez az, ami érintkezik az urallal, a kaukázussal, az altaj hegységgel. és ez megmagyarázza a magyar nyelv sajátosságait. az összes nyelvcsaláddal van gyenge kapcsolata. na most ezt mi cáfolja? megint csak semmi. az antropológia és az archeogenetika is ebbe az irányba mutat.

savaz 2019.10.02. 19:09:08

Ugyanebben a krónikában az is szerepelt, hogy a szkíták földjén elszaporodtak a griffek. Hány éves vagy te, hogy még hiszel a mesékben?

Azt sem cáfolja semmi hogy én Szűz Mária fia vagyok, de attól még nem igaz.

2019.10.02. 19:19:44

@savaz:
a magyar mint kultúrnemzet a néprajzra van alapozva. földrajzra. a magyar nép tájegységekbe szerveződik. és a társulás alapja a többek között az, hogy van egy közös államnyelv. mit mond az akadémia? azt, hogy a legközelebbi nyelvrokonaink az obi ugorok. a hantik és a manysik.
www.youtube.com/watch?v=kOoCdTUHUFM

K7 2019.10.02. 19:26:45

Ha valóban meg akarjuk ismerni a múltat, legelőször a mai "elfogultság"-ainkat kellene levetkőzni. Attól senki nem lesz kevésbé magyar, sőt. Tudom, hogy ez a sérelmekkel teli Közép-Európában nagyon nehéz, de csak így fogunk tudni a következő századok problémáival szembenézni.
Még egy gondolat:
Dobó Istvánt "felségárulásért" ítélték el, a haza és az ország nemzeti alapú előtérbe helyezése a királyság korának végéig a király, mint Isten által felhatalmazott, nemzetek és népek feletti vezető megsértését jelentette. Így a középkorban az egyén kívánatos sorrendű identitása: Isten (vallás, király), Haza, és Család. Ezért vonultak akkoriban csatába. A polgári forradalmak (nem csak a francia) után, de főleg Napóleonnak (mint, császár -sic.) köszönhetően a korábbi profi zsoldos és nemesi alapú seregeket felváltotta a sorozott, központilag kiképzett, modern hadsereg. Főleg kezdetben pénz híján szükség volt a motiváltság fenntartására, maga Napóleon jegyezte meg: -"Mit meg nem tesznek az emberek egy darab színes szalagért"-.
Az elgondolás (liberális-nacionalista nemzetállam), a viszonylag homogén nemzetiségű franciáknál működött, Közép-Európában viszont egy puskaporos hordó lett, aminek mi magyarok, a tetején ültünk.

2019.10.02. 19:49:09

@K7:
na de a 19. századi nacionalizmus is az Isten-haza-család hármasán alapult. 1849 elején debrecenbe költözött az országgyűlés. hozták a szent koronát. a kapus beírta a nagykönyvbe. megjött kossuth lajos a magyarok "mózesse". egyébként már bocskai is a magyarok mózesse volt. ugyanaz a nacionalizmus. ami a kuruckodás. Istennel a hazáért és a szabadságért. a habsburg házat megfosztják a tróntól. de a királyságot 1849-ben sem szüntetik meg. nem ölik meg a nemességet. és nem kiáltják ki a köztársaságot. az a tanácsköztársaság és a gulág, amit annak hívei a jakobinus diktatúrából vezetnek le. de az nem a magyar nacionalizmus. nem-keresztény, nem-nemzeti, nem-magyar. megjelenik a szabadság-egyenlőség-testvériség eszménye, de az nem írja felül a hagyományt.

savaz 2019.10.02. 19:52:57

@FILTOL: Azt is tényként kezelték hogy a föld lapos és a nap kering körülötte. Könyörgöm ne keverjük már össze a középkori és a mai módszereket. Nem kell neked kórház meg antibiotikum, majd a borbély eret vág rajtad és elmondasz tíz miatyánkot.

A történészek nem azzal töltik az életüket, hogy zsugorian őrizgetik a titkot és hazudnak, hgy rosszul érezd magad, mert nem szittya vagy. Ők megpróbálják ténylegesen kideríteni, amit lehet és próbálják a hiányzó részeket megmagyarázni. Amit aztán a többi történész azonnal elemez és ízekre szed a tudományos módszertan alapján. Ezek a viták nyilvánosak utána lehet nézni. Amit nem tudnak megkritizálni azt hívják tudományos konszenzusnak. Nem feltétlenül igaz, de ez a jelenelegi legjobb magyarázat, aztán valami új felfedezés átírhatja, vagy módosíthatja az egészet. Valahogy úgy, ahogy a jelenlegi régészeti kutatások kiejtették a korábban hangoztatott Kaukázus környéki Levédiát.

Ne keverjuk már össze a tényeket és a spekulációkat. Ne fogadjunk már el regényes gesztákat szóról szóra. Van forráskritika is. Anonymus szkítákról szóló szövegeit akkor már több mint ezer éve másolgatták egymástól a krónikások. Az eredetit még Hérodotosz írta ie. 500 körül.

Itt kb összeszedték, hogy mit honnan szedhetett (egy része benne van magában a Gestában is):
www.nyest.hu/renhirek/egy-nevtelen-szerzo-a-magyarok-kijovetelerol

2019.10.02. 20:04:13

@K7:
az, hogy világtörténelmet a francia forradalomból kell levezetni egyetlen célt szolgál. azt, hogy legitimálja a tanácsköztársaságot, a vörös terrort, trianont és a gulágot. a fejlődés megköveteli, hogy fel kell számolni a királyságot, ha kell, akkor erőszakkal, fel kell darabolni etnikailag homogén tömbökre és a nemességet meg kell ölni. de ez nem a magyar nacionalizmus, hanem a "finnugor".

2019.10.02. 20:22:14

@savaz:
honnan erednek a honfoglaló magyarok?
A) az eurázsiai steppéről és annak környezetéből
B) a finnugor őshazából
az A) állítás alapja a földrajz. máshonnan nagyon nem jöhettek. B) állítás alapja micsoda?
eurázsiai steppén és környezetében élő népek a hunok-szkíták.

a magyar tudományos akadémia azt mondja, hogy a hantikkal és a manysikkal együtt élő, de velük nem keveredő, az indoeurópaiaktól elkülönülő népcsoport. de ezt az archeogenetika cáfolja. a honfoglalók egy multietnikumú csoportosulás. és annak vezérei, a turul nemzetség, az árpád-ház valószínűleg R1a-Z2125 eredetű. és erre mondja azt a régészet a magyaroktól függetlenül, hogy ez szkíta. és ebben a törzsszövetségben vannak vélhetően nőágon beházasodott finnugor bők (vők). van egy finnugor oldalági kapcsolat. de ez nem eredet. hanem eurázsiai steppén megmaradt hun, vagy azzal rokon katonanemzetség rátelepszik a kárpát-medencei földműves, háziiparos köznépre.

2019.10.02. 20:35:20

@savaz:
de a finnugor őshaza elméletnek mi a ténybeli alapja? írásos emlék nincs. semmilyen krónikában. egy fél mondat se. milyen tárgyi emléke van a finnugor őshazának? semmi. milyen élettani nyoma? növényi, állati maradvány, vagy ember, vagy akár ember alkotta tárgy, írás. bármi, ami ezt az elméletet erősíti. micsoda? túl azon, hogy ezt a császáriak kitalálták bécsben.

savaz 2019.10.02. 23:24:46

@cívisvárosi:
A - Az erdős sztyeppről, a sztyepp és a tajga határvidékéről.
B - nem tudják hol volt a Finnugor őshaza, de a Káma és az Urál vidékén, ahová a régészek vissza tudták követni a honfoglalókat, pont Más finnugor népek szomszédságában éltek, és minő véletlen azok a legközelebbi nyelvrokonaink (lásd a belinkelt wiki oldalt fentebb). Az állítás alapja a régészeti és nyelvészeti eredmények együtt.

Az MTA Őstörténeti Munkacsoportjának most kiadott honfoglalókkal foglalkozó könyvsorozatát olvasd el:
bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=sud%C3%A1r+Bal%C3%A1zs

Nem a császáriak által kitalált elmélet, hanem konkrétan idei ásatások eredményei.

Azt hogy ez osztrák ármány-e, avagy ki találta ki ezt a hülyeséget, arról itt olvashatsz:
toriblog.blog.hu/2009/03/17/mitoszok_nyomaban_i_a_habsburgok_es_a_magyar_ostortenet

Nem kell az első baromságot beszopni, ami a neten szembejön. Mindennek szépen utána lehet járni. Na ez a tudományos módszertan.

savaz 2019.10.02. 23:41:16

III Béla apai haplocsoportjának első ismert előfordulása egy Volga vidéki gerendavázas sírok kultúrájaként ismert temetkezésből ismert kb 4000 évvel ezelőttről. Hérodotosz a szkítákról 2500 évvel ezelőtt írt. Nagy Sándor pár száz évvel az után hadakozott velük. a kettő között 1500 év van. az elmúlt 1500 évben volt ott Német birodalom, Szovjetunió, Orosz Birodalom, Krími tatárok, Arany horda, Kijevi Rusz, Volga Bulgária, Kunok, Besenyők, Magyarok, Kazárok, Avarok, Türkök Gótok és Hunok. Szerinted a Hérodotosz előtti 1500 évben viszont nem történ ott semmi?

A régészek több régészeti kultúrát azonosítottak azokból az időkből, de nem tudják megmondani, hogy melyik volt kultúraváltás és melyik jelent népvándorlást. Mikor nagyanyám született még cserépedényeket használtak. Mikor a szüleim felnőttek már zománcos lábosban főztek, ma meg műanyagban mikróznak. Régészetileg teljesen más, pedig a népesség ugyanaz.
Más részről a németek is ugyanazokat a pet palakokat dobálják a szemétbe mint mi, de más nép, más ország, a régészet felől nem lehet megkülönboztetni.

A válasz az, hogy lehetnek szkíták, lehet más népesség, nem tudjuk. Erre a nem tudjukra viszont nem lehet légvárakat építeni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.03. 08:02:07

@savaz: ez nagyon keves cafolat, kb annyira gyenge mint a laposfoldezesed...nem csak a kepes kronikaban nevezik szkítának a magyarokat. keleti, nyugati forrasok IS, es a diszitomuveszetben is nyomon követhető a folytonossag a szkita idoktol. de tuuudoooom ez CSAK kulturalis hatas lehetett, vagy batyuban hozta valaki...mint a nyelvtani, nem keveredtek csak a nyelvuk rokon. az baj a kepes kronikaval, hogy azt allitja a magyarok elso beerkezese a larpat medencebe a 300as evekre teheto, makd Arpad 600 utan erkezett. ez az idorend mindent megmagyarazHATNA, de mi lesz akkor a 890el? meg a morva birodalommal? meg a szláv torzsekkel (vicc meg az elnevezes is), meg a szláv jovevenyszavakkal? nagy a baj. igy aztan a korai hunokat elfelejtjük, a keso hunt atnevezzuk avarrá, minden regszeti leletet besoroljuk valahova mashova...es lasd mar ebben a topikban is ervkent jon fel olyan keptelenseg, h egyetlen hun sirt nem lett soha azonositva....rohej...es ez tudomanyos. na persze

2019.10.03. 08:52:38

@savaz:
a finnugor őshazának nincs tárgyi emléke. mert nem tudják hol van. nincs írásos nyelvi emléke. és nincs élettani nyoma annak, hogy a honfoglaló magyarok ősei az indoeurópaiaktól elkülönülve éltek egy finnugor törzsszövetségben. ezt az archeogenetika és az antropológia nem ezt mutatja. és erre azt mondják, hogy a nyelv és a nép eredet egymástól eltérnek. nem mi vagyunk finnugorok, hanem a nyelvünk. ez azt jelentené, hogy a honfoglaló magyarok ősei a finnugorokkal együtt éltek, szóról szóra egy nyelvet beszéltek, csak nem keveredtek évezredeken át.

a magyar nép/nyelv a finnugor népekkel/nyelvekkel oldalági rokon. de ez aligha lehet eredet. kezdjük ott, hogy az eredet meghatározás egy identitáspolitikai kérdés. mert ez attól függ, hogy meddig tekerjük vissza az időkereket. a fizikusok szerint mindenség az ősrobbanásból ered. érkezhettek atomok a szírius felől is. szóval ilyen értelemben persze az emberiség a szíriuszról is eredhet. a biológusok szerint pedig az élet az őslégkörből ered. az addig-addig kavargott, amíg létrejöttek a majmok. és a kozmikus háttérsugárzás, vagy valaminek a következtében, egy afrikai majomcsapat megokosodott. és abból lettek az emberek. minden ember onnan ered. ezt is lehet mondani. mi mind afrikai majmok vagyunk. identitáspolitikai kérdés. azt is lehet mondani, hogy a magyarok eredete: finnugor. ez az mta elképzelése. bármit is találnak, bármit is valószínűsítenek arra azt mondják: finnugor. most ugye egy keleti-indoárjákra jellemző génre mondják, hogy az finnugor. mert a volga mentén találtak olyasmit. ezt majd el kell fogadni a finn akadémiának és a finn miniszterelnöknek. a finn nép, vagy legalábbis a vezető réteg nem N, hanem R1a eredetűek. még a baltiak elfogadják, mert ők kevertek. de a finnek aligha. a lappok vezető rétege az ősiségben keleti-indoárja volt tulajdonképpen.

savaz 2019.10.03. 09:29:51

@FILTOL: A szkita allatstilusnak semmi koze a honfoglalok magyarfemmuvessegben tipikus palmettas motivumokhoz. Konkretan nem mondasz igazat.

Mas nyugati forrasok is az ervagast ajanlottak akkoriban . Mit nem ertesz azon, hogy a kronikasok Herodotosz toposzait masolgattak, mert akkoriban az szamitott tudomanynak. Ma viszont mar nem az.

A funnugor oshazanak nyelveszeti bizonyitekai vannak. A regeszeti leletek is megvannak, de azt nem tudjak nyelvhez, nephez tarsitani.

Talaltak apai vonalu haplocsoportokat, amelyek a Manyshiknal, Baskiriaban es Magyarorszagon vannak jelen, ahol a regeszet es a nyelveszet igazolta a honfoglalok jelenletet. Van kapcsolat de az sohasem ilyen egyertelmu. ezermilliard (ketto a 40-en) potencialis osombol 1 biztos honfoglalo volt egy meg biztos nemet. Nem lehet ez alapjan kijelenteni, hogy nemet vagyok, vagy osmagyar.

www.nyest.hu/renhirek/neprokonsag-genetikai-rokonsag

www.nyest.hu/renhirek/magyar-dns-az-uralban

2019.10.03. 09:44:50

@savaz:
a finnugor őshazának kizárólag nyelvészeti "bizonyítéka" van. és az micsoda? csak azt ne mond, hogy olvasd el. mert ezeket elolvastam. mondj néhány dolgot, amiről te azt gondolod, hogy az biztos.

Acient Greek πιστός [pistós]: ("faithful, trusty") = πιθ- [pith-] ("to persuade; to trust") +‎ -τος [-tos] (verbal adjective suffix)
ugyanez magyarul: bíz(ik)+tos

de nem egy ilyen ógörög szópárhuzam van, hanem több száz. és az alapszókincsben is. ennek egy részét lehet vitatni mondván, hogy az "belemagyarázás". jelentésátmenetek a legtöbb esetben kérdőjelesek. de ugyanígy a finnugor elméletben is kérdőjelesek. és ilyenkor jön az, hogy nem is a szókincs számít, te buta. mert az lehet egy későbbi átvétel. mert a szókincs az különben is össze-vissza változik. hanem a nyelvtan. de a finnugor és a magyar ragozási tábla köszönőviszonyban nincs egymással. és egyébként a török és megannyi nyelv ragozó nemcsak a magyar és a finnugor.

tehát te mit te tekintesz bizonyítéknak?

2019.10.03. 09:55:49

@savaz:
a nyugat-indoeurópaiak (britek, franciák, németek) többsége is őseurázsiai. a biológusok az R1b egyenes férfiági eredetet így nevezték: Ancestral Eurasians.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
és így oszlik el eurázsiában.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Haplogroup_R1b_%28Y-DNA%29.PNG

savaz 2019.10.03. 10:02:25

Elolvastad, de nem ertetted. Kevered a valoszinuseget a biztossal es ezer eveket ugralsz.
Reszemrol lezartam.

2019.10.03. 10:09:50

@savaz:
csak a britek, franciák, németek többsége azt mondja, hogy ők nem őseurázsiaiak. mondhatnak akármit a biológusok. az angol, francia, német iskolában nem ezt tanítják. mert ezt a politikai osztály nem fogadja el. és azt sem, hogy az őseik többségében együtt harcoltak a hunokkal róma ellen.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Invasions_of_the_Roman_Empire_1.png
és azt sem, hogy a honfoglaló magyarok ennek az eurázsiai törzsszövetségnek az utolsó leszármazottai. amelyek aztán mind intézményesítetták a kereszténységet. és így jött létre a középkori európa. ezt az akadémikus történetírás nem fogadja el. mondván, hogy a honfoglaló és kalandozó magyaroknak semmi közük a hunokhoz, mert azok "finnugorok".

2019.10.03. 10:23:12

@savaz:
te véletlen nem német vagy, akinek a felmenői nácik voltak, és ezért meg akar zsidóulni? csak kérdem.

2019.10.03. 16:41:11

@savaz:
a korrekt az lenne, hogy legalább abban sikerülne megegyezni, hogy a magyarok az eurázsiai steppéről, vagy azt környező tájegységekből erednek.
wiki--travel.com/images/map-of-eurasian-steppe/map-of-eurasian-steppe-30.jpg
és ezek után a finnugristák kutassák a finnugor, a turkológus a török, a mongolisztika a mongol, de ugyanígy lehet kutatás indoiráni irányba, sémi-hámi irányokba, latin-görög-szláv, német, angolszász irányokba. és a magyar szakos magyar irányba. a néprajzos tárja fel a népi etimológiát. csak előbb az összes idiótát legyen az német, zsidó, szláv, vagy magyar el kell zavarni, aki azt mondja, hogy a nép nem gondolhatja azt, hogy a felhő az felfelé szálló hőből keletkezik. azért hívja így. jön egy lófasz finnugrász és azt mondja, hogy az finnül pilvi és p/f és hangváltással lett felhő. hangtanilag a német wolke még pontosabban illeszkedik, v/f zöngés-zöngétlen pár és k/h hangváltás. csak ezek esetlegesen magyar és német, ahogyan magyar és finn vonatkozásban is. de keressük meg az esetleges finnugor és a német rokonszavakat is. de ezek után a köznép dönti el, hogy melyiket hiszi el. mitől nyúl a nyúl. azért, mert az futás közben megnyúlik, ahogyan a karod is megnyúlik, amikor nyúlsz. ez a népi etimológia. a finnugristák szerint ez teljességgel tudománytalan. a magyar nyúl ugyanis tundrai enyec eredetű. mert azok azt mondják: naba. na bazdmeg. ez már tudomány. van aki ebben hisz. a magyar nyelvről elsődlegesen a többségi magyarok hite a döntő. mivel ez egy államnyelv. nem szórakozhat vele néhány balfasz állami intézményben, állami pénzen. hanem meg kell fogni a fülüknél fogva adott esetben. tehát nincs olyan, hogy van néhány tucat főokos az akadémián, fele a volt kommunista, a másik fele ceu főokos, és veri a seggét, hogy nem lehet másképp. a magyar nyelvről a magyar nyelvi közösségnek kellene elsődlegesen dönteni. és lehetséges, hogy a többségi álláspont nem egyezik a világ nyelvészeinek álláspontjával. ők úgy gondolják, hogy a nyúl tundrai enyec. a világ vezető nyelvészeinek körében nincs senki, aki a magyar nyelv finnugor eredetét kétségbe vonná. csak épp a magyarok többsége vonja kétségbe. de ha ez kérdéses, akkor tartsunk nemzeti konzultációt a nyelvről. akár úgy is, hogy az mta is előadja az álláspontját.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.03. 21:03:03

@savaz: a muvelseg nem a palmetta, csupan. az csak a novekedesi tendenciat jeloli. a szkita muveltsegnek, pl. allatkuzdelmi jelenet, vagy eppen a teljesen tevesen/hazug modon " fiait verevel eteo pelikan" képjele, amely a kazettás mennyezetekig van jelen, aztan a pasztormuveltsegben a 19.szazadig. ez teny. sajnalom ha a ketto kozott eltelt 2500 ev nincs a kedvedre, de letezik. vagy eppen a testverbaratsag, vagy maga a verszerzodes, mely muveletrol konkret szkita arany lelet van. vagyis a szkita lelet utan kb 900 evvel a magyarok ugyanazzal az eskuvel/szertartással lesznek testverek, magyarul nemzet, mint a szkitak. nem tehetunk rola, tenyleg. vagy a csodaszarvas maga amely a szkita aranyakig toretlenul megy a 19szazadi pasztormuvetsegig. ez fllytonossag, es letezik. darabolni darabolni, ennyit ert a tudomany. ez nulla a hagyomanyhoz kepest. sajnalom.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.03. 21:07:30

@cívisvárosi: eleve VICC hogy kitalalnak egy nyelvcsaladot amelyben a magyar kb 14 millioval vesz reszt, az ugor meg jo ha par szazezer, de lehet hogy 90 ezer fo, a finn 5-6? de finnugornak hívják, miert ne. magyar-ugor, vagy magyar finn nyelvcsalad...jovevenyszavak özöne, jövevények altal bizonygatva.
a nyelvunk egy monolit tomb, 800 eves irasos emlekekkel, melyek erthetoek, ehhez kepest ertem jogy a z olahnak ez faj, de ne. erdekeljen mar ez, nemde?

2019.10.03. 22:14:09

@FILTOL:
a legközelebbi nyelvrokonaink a manysik. 2010-es népszámlálás szerint az anyanyelvi beszélők száma: 940 fő. a hantit 9,600 fő beszéli. ennél többen vannak nemzetiségek, csak nem beszélik a nyelvet. ezeknek a népeknek 1930-as évek óta van ábécéjük. tehát előtte nem írtak. és az mta azt mondja, hogy ők biztosan tudják, hogy a honfoglaló magyarok ősei a bronzkorban és a vaskorban a hantikkal és a manysikkal és csak azokkal éltek együtt. egy nyelvet beszéltek. szóról szóra ugyanazt. na most egységes manysi nyelv a mai napig nem létezik. a különféle nyelvjárásterületek nem értik egymást. ez a mocsaras vidéken élő, amúgy békés, gyűjtögető életmódot folytató népcsoportból jött létre az az előkelő lovas nomád katonanemzet, akiket honfoglalóként ismerünk és akik kalandoztak.

és ugye mindenki csak néz ki a fejéből, hogy ezt mégis hogy képzelik? az lehet, hogy a lovas nomádok és a hantik-manysik érintkeztek. az könnyen lehet, mivel szomszédos területen éltek. tehát ez megmagyarázza azt, hogy miért hasonló a számolás. mert az hasonló. tehát nem a nyelvrokonság a kérdéses, hanem az eredet. bizonyos szavak nagyon ősiek. mint a víz, vesi. ami németül is wasser. vsssz. ősi hangutánzás, ami a vízre utal. mi az, ami a finnugor nyelvekkel kizárólagos? a szókincsben, a nyelvtanban, ami alapján az mondható, hogy ezeknek és csak ezeknek a nyelveknek volt közös ősük.

K7 2019.10.04. 00:43:14

A dákó-román elméletből sem hiányzik több, mint pár száz év lyuk a történetből és nekik még csak a halszagú nyelvrokonságot sem kell kimosdatni. Telepakolták Erdélyt Romulus és Remus szobrokkal, beleírták a tankönyvekbe is, szóval meg is van a nemzet eredetkultusza. Ez van, ha a politika írja a történelmet.
A mi kettős identitásunk talán lehet nehezebben emészthető, de a nyelvünk és az államalapítóink kultúrája is az írott történelem előtti időkre vezet, igaz nehezebben köthető bármihez is, amiről biztosat mondhatnánk. Éppen ezért ősibb is, mint bármi más.

www.szeretlekmagyarorszag.hu/csodas-csaladfa-az-europai-nyelvek-rokonsagarol/

2019.10.04. 07:15:25

@K7:
a finnugor elmélettel semmi sem klappol. nincs írásos emlék. egy fél mondat se. azt mondják, hogy az nem is lehet. az ókorról nem lehet írásos emlék. csak hérodotoszt másolták. az meg nem értett hozzá. jönnek az mta finnugrászai. ők majd tudják, hogy mi történt az ókorban. a finnugor őshazának nincsenek tárgyi emlékei. persze, mert tudják, hogy a finnugor őshaza konkrétan hol van. és újabban azt mondják, hogy ugor kor nem is volt. tehát lassan az se tudható, hogy az mta milyen időszakról beszél. az élettani nyomok sem ebbe az irányba mutatnak. persze, mert csak a laikusok, dilettánsok keverik össze ezt a kettőt. nem mi vagyunk finnugorok, hanem a nyelvünk.

tehát van egy elmélet, aminek lényegében semmilyen alapja nincs hacsak nem a nyelvészet. mi az, ami a magyarban és a finnugor nyelvekben kizárólagos? mi az, ami bizonyítja, hogy ez a magyar nyelv eredet? erre nincs válasz. korábban az mta azt is mondta, hogy ez a magyar nép eredete. és ha az nem finnugor, akkor micsoda. és erre sincs válasz.

2019.10.04. 08:39:48

@cívisvárosi:
a "klappol" egy magyar ige. ez ugye német eredetű. klappen

azt jelenti, hogy egyezik, összeillik, egybevág. a német klappen csapást jelent. az angol clap. tehát ez egy német eredetű szó? a reformkori nyelvelmélet azt mondta, hogy ennek eredete ősi hangutánzás. csak ami a németnek klapp és az a magyarnak csap. a klappol mégse ugyanazt jelenti, mint a csapol. a csap is csap. csak abból a folyadék csapódik ki. és ugye az angol chop is azt jelenti, hogy csap. csak az leginkább a hússzeletekre vonatkozik. olyasmi, mint a klopfol. a gyökelémélet azt mondta, hogy vannak hangutánzó szógyökök. és aztán ebből jöttek létre a hangfestő szóképeket, szóösszetételek úgy, hogy a nyelvek egymásra hatottak. és az, hogy "csap" ősiség. rokona az angol chop és a német klappen.

na most mit mond az mta? azt, hogy aki ezt képzeli az laikus, dilettáns, kripli, kretén, fasiszta, náci, sarlatán. a csap nem ősiség, hanem finnugor örökség. vannak hasonló hangutánzó szavak a finnugor nyelvekben is. ezért a magyarnak rokona az angolszász is, még a finnségi nyelvek is. de nincs finnugor eredet. se néperedet, se nyelveredet. és a reformkorban a magyar többség ezt "lájkolta". manapság így mondják.

a "lájkol" is egy új magyar ige. ez ugye angolszász eredetű. like azt jelenti, hogy valami tetszik, tetsző, illetve hasonlít, hasonló. hogy kapcsolódik össze ez a két jelentés? ezt nem értik az angolok. úgy, hogy az illő, illendő illetve illeszkedő. tehát az angolszász like rokona a magyar illik. és aközépangolban is előfordul ilyen alakváltozata: y-lik. az mta szerint az illik egy török szó. ez angol is, török is, magyar is. ill-ill-ill-ill így illegeti-billegeti magát egy illető. lilike, aki illedelmes. nyelvújítás az illem.

az mta magyartalanítani akarja a nyelvet. a magyarosságot felszámolni. a reformkori nyelvelmélet az idegen nyelveket is egy kicsit magyarossá tette. ez kétféle politika. egy magyar és egy magyarellenes. és voltak olyan németek, zsidók, akik magyarrá váltak. és voltak, akik nem. pest a mai napig billegő körzet.

krrr. és köröz a kerék. grrr. így gurul. jön az mta. így formálódik a nyelv. nyeee. nyújtogatot, a nyúlós, nyálas, nyelved egy nyíláson át. nyííí-ll. így csapódik be a nyíl. aki ezeket nem érti, vagy nem érzi az nem-magyar.

K7 2019.10.04. 20:10:41

Az érzelmi meggyőződéssel nem lehet vitatkozni. Attól még nincs és nem is lehet senkinek joga mások identitását megkérdőjelezni. Senki nem kérdőjelezi meg (ma már) pld. Petőfi magyarságát, pedig neki "csak" az anya-nyelve volt magyar, kb. úgy, ahogy az a magyarság származásánál is lehetett.

Értem a fenti kérdéseket, de ha nem uráli nyelv a magyar, akkor mi? Hova, melyik nyelvcsaládba sorolható? Miből alakult ki, mi az ős-nyelvcsaládja? Hogyan kapcsolódik és kapcsolódik-e a nemzet genetikai származásához? Ez hogyan bizonyítható?
Az "MTA, CEU, szabadkőműves, magyarellenes" -származás elmélet nem egy politikailag ránk erőltetett kinyilatkozás, hanem egy 150 éve tartó folyamatos vita eredménye. Ha az ebben az időszakban elég szélesen kilengő politikai inga sem rendítette meg lényegesen a meglévő tudományos konszenzust, akkor nehezen vádolható a témával foglalkozó összes tudós magyar ellenességgel.
Persze azt is mondhatták volna bármikor, hogy: - Szittyák, hunok (stb.) vagyunk! Vita lezárva, -és ez mindenkinek jó! Ha a környező népek tudtak "rendes" történelmet hazudni magunknak, akkor a miénk miért ne lehetne az?-

2019.10.04. 22:45:49

@K7:
a magyar tudományos akadémián 150 éve konszenzus van abban, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. és erre azt mondhatod, hogy nemzetközi nyelvészeti konferenciák százait, vagy ezreit tartották. és ezt az elméletet a világ vezető nyelvészei közül bárki is kétségbe vonta? nem. néhány félnótás, de azok mindig vannak. rendben van. egy probléma van. hogy ezt az elméletet a magyar nép a mai napig nem fogadja el különösen vidéken.

az indoeurópai alapszókincset rekonstrálták úgy, hogy abból kihagyták a magyart. és tele van magyaros szógyökökkel. százával vannak, de talán ezer is akad. mondjuk manapság divatos szó a "migráns". honnan ered? a művelt azt mondja, hogy a latin migrare. nagyszerű. és az honnan ered? a nyelvészek összevetik az indoeurópai szókincset és hangtani törvényekkel visszavezetik az ősiségre.

PIE root
*hmeygʷ
to change, exchange
to change places, to wander
az úgy hangzik, mint a magyar megy, nem? de.

2019.10.04. 23:09:00

@K7:
tehát nem arról van szó, hogy ez a magyarból ered. hanem indoeurópai alapnyelvből ered. és annak gyökszókincse megmaradt a magyarban. a magos az onnan ered, hogy magról vetett növény, növevény magasra nő. ez a hindu-európaiban mahá, a görögben megas, latinban magnus. a magyarban magas, magasságos. PIE *méǵhs (“great”) így fejtik meg. fényes, fényességes a gyula. a gyula latinul julius. mert ez a latinból van átvéve. a barbárok átvették a latinból? PIE *dyew (“to be bright”). ez úgy hangzik, mint a gyújt. gyhú. valami meggyullad. ősi hangutánzás. amit a magyar nyelv őriz. abból ered. és hosszasan lehetne sorolni.

2019.10.04. 23:16:25

@K7:
és ha ez így van, akkor a magyar nyelvet a kulturális világörökség részének kellene tekinteni. de ez 150 év alatt senkinek nem tűnt fel? dehogy nem. csak ezt a magyar tudományos akadémia minden módon ellenezte. a többiek leszarják.

2019.10.04. 23:29:23

@K7:
hogy mondják azt angolul, hogy ugor, ugar? fallow. Old English fealu, Old Saxon falu. ez véletlen nem a magyar falu? fallal körül vett telep, település. hogy mondják azt, hogy fal? wall. latin vallum. v-f zöngés-zöngétlen pár. ennek rokona a magyar fal.
az európai dámvad latinul dama dama. az angol úgy mondja: fallow deer
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Dama_dama8.JPG
ez véletlen nem a csodaszarvas? magyar falu, ugar ősi hitvilága? és ilyenkor jön az, hogy laikus, dilettáns, délibábos, sarlatán, idióta, kripli, kretén, fasista, fasiszta, náci.

2019.10.04. 23:39:20

@K7:
angolul a scythe: kasza. a sarló: sickle. From PIE root *sek. jelentése szegni, vágni. ezek véletlen nem kőkori földművesek eszközei. kőkasza, kőszikla, szike. a parasztok kiegyenesítették a kapát, kaszát. maroknyi székely, porlik, mint a szikla?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.06. 08:33:31

@K7: Senki nem kérdőjelezi meg (ma már) pld. Petőfi magyarságát,"
oooho dehogynem, mar lassan mindenki MAS, csak eppen nem magyar...csak az anyanyelve magyar...ő nem. mar Liszt , Hunyadi, Bethlen sem magyar...nem tunt fel?
na mondtad volna ezt neki, vagy tudod mit, menj le a kunsagba es mond egy kunnak, te nem vagy magyar.
oszt fuss...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.06. 08:38:22

@K7: Ha a környező népek tudtak "rendes" történelmet hazudni magunknak, akkor a miénk miért ne lehetne az?-"
hazudni tortenelmet annak kell akinek nincsen
eleg nagyvonaluan lepsz tul az utobbi 200 ev tortenelemeben megjeleno, indoarja ideologianak, majd a 100 ev panszlavizmusnak hatasan. a 40 ev komnunista hazugsagait is tudomanynak nevezni? hallod eleg bátor.
de had idezzem Petofit
Mit rakentek a szazadok, lemossuk a gyalazatot.
persze ha a jottmentek hagynák..de sivalkodnak es visítanak...mint Tota
budos migrans magyar, magyar bandita
ezt gondoljak a kozenk befurakodott jottmentek
ennyi
es ezt lehet is, mar a birosag is kimondta...ennyit erről.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.06. 15:57:11

@savaz: Ezzel a logikával egyúttal azt is feltételezed, hogy a XIX. sz-i "nem magyarok" leszármazottai továbbra is nem magyar, hanem egyéb nációkhoz tartoznak.
Persze, jogos, valóban nagy volt a betelepülési arány. De az etnikai viszonyok nem azért, legalábbis nem elsősorban azért változtak meg, mert "színmagyarok" települtek be az egyéb nációk (németek pl) mellé. Az etnikai hovatartozás néhány nemzedék alatt sokat változhat. Sőt! Számít a bevallás is! Nézd meg pl. Kassa etnkai összetételének változását:

" 1880-ban a lakosok 39,5%-a szlovák anyanyelvűnek vallotta magát, 38,4% magyarnak, 16,2% pedig németnek. 1891-ben a lakosok 49,1%-a magyar anyanyelvűnek vallotta magát, 33,6% szlováknak, 13,5% pedig németnek. 1910-ben már a város lakosságának 75,4%-a magyar, 14,8% szlovák és 7,2% német: 44 211 lakosából 33 350 magyar, 6547 szlovák, 3189 német, 453 lengyel, 227 cseh és 210 ruszin." forrás: wikipedia
A két vh közöttre a többség viszont szlováknak vallotta magát. Sok olyan, aki korábban okosabbnak tartotta, ha magyarnak mondja magát, szlováknak mondta inkább. Vagy korábban magyarnak is gondolta magát, de később okosabbnak találta, ha szlovákot mond. A ki- és betelepülések kb. eltörpültek emellett.
Vagy ott van az egykori Derenk község. Az 1880-tól tartott népszámálásokon a falu lakói szlováknak és magyarnak vallották magukat, kb. felváltva: az egyik népszámláláson kb 90:10% arányban magyar-szlovák, amjd viszont és így tovább. Közben kb mindvégig mindenki lengyel volt a faluban.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.10.06. 16:04:00

@John Brennan: Nem nagyon tudjuk, hogy a betelepülők pontosan milyen genetikai összetételűek lehettek. Az látszik, hogy női ágon elég vegyes volt a csapat. De összességében is az lehetett. Az sem biztos (sőt, nem valószínű), hogy mindenki tudott magyarul közülük. Sőt!

index.hu/techtud/tortenelem/2019/02/06/magyar_ostortenet_finnugor_vagy_hun_tudat_szittya_sztyeppe_sudar_balazs_mta_akademia/?fbclid=IwAR24G4eE2mFb3UAIqsS7vql9h6ZUgGyiC55BmtjznNSG2dIoFMTNciEmM4M

"Az az alapkérdés, hogy mi a magyar. Egyik nép sem olyan, mint egy piros labda, ami csak úgy végiggurul a történelmen. Inkább mint egy lavina, ami nem csak az, ami fentről elindult, a végén a fél hegyoldal beletartozik. Ugyanez van a magyarsággal. A sztyeppei népalakulásokban az etnikai kérdés másodlagos. Az mindig birodalmi alapú, hatalmi és érdekközösség-alapú, a nyelvi közösség sokkal kevésbé érdekli.

Azt tudjuk egyáltalán, hogy magyarul beszéltek a honfoglaló magyarok?

Nem tudjuk, milyen nyelvet beszéltek. Azt sem, hogy a honfoglalás után a Kárpát-medence hány százaléka beszélt magyarul. Az csupán egy fikció, hogy a nagy százalékuk. Egyetlen olyan jel van, ami nagyon elgondolkodtató: az, hogy jelenleg magyarul beszélünk."

2019.10.06. 16:39:48

@Fermentátor:
így kezdődik a finn biblia.

2019.10.06. 16:48:03

@Fermentátor:
válasszunk egy standart szöveget. mondjuk az ószövetség bevezető mondatait.

finnül:
Alussa loi Jumala taivaan ja maan. 2Ja maa oli autio ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden päällä, ja Jumalan Henki liikkui vetten päällä. 3Ja Jumala sanoi: tulkoon valkeus, ja valkeus tuli. 4Ja Jumala näki valkeuden hyväksi. Niin Jumala eroitti valkeuden pimeydestä: 5Ja Jumala kutsui valkeuden päiväksi, ja pimeyden kutsui hän yöksi. Ja tuli ehtoosta ja aamusta ensimäinen päivä.

török:
1Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı. 2Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı. Tanrının Ruhu suların üzerinde dalgalanıyordu. 3Tanrı, Işık olsun diye buyurdu ve ışık oldu. 4Tanrı ışığın iyi olduğunu gördü ve onu karanlıktan ayırdı. 5Işığa Gündüz, karanlığa Gece adını verdi. Akşam oldu, sabah oldu ve ilk gün oluştu.

magyar:
1Kezdetben teremté Isten az eget és a földet. 2A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett. 3És monda Isten: Legyen világosság: és lõn világosság. 4És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtõl. 5És nevezé Isten a világosságot nappalnak, és a setétséget nevezé éjszakának: és lõn este és lõn reggel, elsõ nap.

na most mit állít az akadémia, hogy i.e 500 tájékán még az első változathoz hasonló finn nyelvet beszéltek. az őshanti-manysit. ebbe belekeveredtek a török szavak. és ebből alakult ki a magyar. 1000 tájékán olyasmi volt, mint jelenleg. pedig elég sok nyelvi hatás utána azóta is. és az mta azt mondja, hogy aki ezt a feltevést kétségbe vonja az hülye. valaki hülye.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.07. 07:22:33

@Fermentátor: Nem tudjuk, milyen nyelvet beszéltek"
nem.tudjuk, de az elso magyar irasos emlek ami par szaz evvel későbbi, ertheto ma is...akkor milyen nyelven beszélhettek vajon?
urduul?
szanalmas komolyan. kb mint a "honfoglalas". nem nem semmi kozik a kunokhoz, magyar? nem is volt akkor csak par száz. hogy a 300.000 km2es Kárpát medencet ki foglalta akkor el Attila utan par szaz evvel? ki?
elougrott az ural ket oldalarol egy nep a semmibol? igy?

kiskutyauto 2019.10.09. 00:38:00

Türk ám a jó édes anyátok, azt sem tudjátok mi-ki az a türk... Szarbángeci legújabb nyihogása hogy türkök vagyunk és akkor minden pitiáner seggnyaló egyből ezt nyáladzza... szánalmas

kiskutyauto 2019.10.09. 00:45:46

@cívisvárosi: Amiket mazsolázgatsz mindet lehet magyarázni így is, meg úgy is... rá lehet mondani, hogy belemagyarázás, erőltetés... Hogy volt közös ősnyelv az nem újság, hogy onnan merítenek egyes nyelvek és csak azért hasonlítanak, ez sem ördögtől való. De mégha így is van, hogy a magyar őrző nyelv úgymond, ebből még mindig nem tudjuk meg HONNAN jöttünk és származunk, mely népekkel vagyunk rokonok, bár végülis közös ősapa elmélet is van, tehát ezt a kettőt biztosan tudhatjuk tulajdonképpen, hogy a közös ősnyelvből származik a nyelvünk és rokonságunk a közös ősapával van... ez is valami nem..? :D

kiskutyauto 2019.10.09. 00:51:39

@cívisvárosi: Ez kb olyan lenne, mintha az usákok kutatnák az eredetüket, és akkor száz afrikai törzs, száz indián törzs, plusz még spanyolok, németek, britek, olaszok, franciák nyelveit mind elemeznék, hogy mi is az igazi amerikai... elég röhejes lenne... kultusz alapokon gondolkodni igyekvő fanatikusok ne kutassanak semmit.. hit alapon ne hőzöngjön senki, hogy türk, meg ugor, meg tököm vége... a tudomány precíz korrekt dolgokat, azaz tényeket állíthat... ha nincs ilyen, akkor csendben be kell látni NEM TUDJUK SAJNOS EGYELŐRE

2019.10.09. 20:40:04

@kiskutyauto:
az, hogy a magyar nyelv eredetében ősi: tautológia. minden ember, minden nép, minden nyelv eredetében ősi. a finnugor elmélet szerint is ősi.

azt mondják, hogy a honfoglaló magyarok ősei többségében egy helyről vándoroltak ki. volt egy ún. urali őshaza. i.e. 3000 környékén. és a lappok tovább álltak. ezek i.e.2000 körül az ősmagyarok és az ősfinnek egy közös nyelvet beszéltek. szóról szóra ugyanazt. ez az ősfinnugor. és kb. i.e.500 a hantikkal és a manysikkal éltek az ugor őshazában. és úgy kerültek az eurázsiai steppére i.sz.500 körül. de ennek nincs írásos emléke, se tárgyi emléke, se élettani nyoma. és a nyelvészet ütköznek a néphittel.

miből ered az ős szó. hangutánzás. "óóóuu" az régi. "őőőüü" az még régebbi. az ősi. a magyar ó, vagy ódon és az angolszász old szavak rokonok? vagy ancient és az ősi? ha finnül lenne, akkor ez lenne a "bizonyíték". így ez "délibábos" nyelvészkedés ugye. miből ered a körül szól? krrrr. így forog a kerék. circle, ólatin circus, circulus, ógörög kirkos, krikos. és ezek eredete is az ősi krrrr hangutánzás. és ebből lesz az környék, környezetvédelem. az, hogy véd és vág eredetében hangutánzó, hangfestő. vááá-vééé-vééé így vívtak a vadak a wood. ennek rokona az angol wild, wood? az mta szerint nem. de ha finnül lenne, akkor ez lenne a "bizonyíték". lehet mondani, hogy ez mind "áltudományos" belemagyarázás. és a finnugor? az nem. az "tudomány". miért? mert csak. ezt mondja a magyar tudományos akadémia.

2019.10.09. 21:01:27

@kiskutyauto:
elvettem a szabó ollót, akkor nagyanyám azt mondta, hogy nem szabad. csak szabad. szabó olló. de gyereknek nem szabad. na jó, miért olló az olló, akkor azt mondta: oll-oll. így vág. talán inkább nyisz-nyisz-nyisz. nyisszol. olyan is van. scissor. a véső angolul: chisel. csiszol? azt jelenti: vés, csiszol. csisz-csisz. az mta szerint a kopácsolás szláv. ősi hangutánzás, hangfestés. amiből létrejött a magyar is és a szláv is. egymástól nem teljesen függetlenül. miből ered a palacsinta szó? abból, hogy placcs. a platni miből ered, amibe beleplaccsintják. platty. nem arról van szó, hogy ez mind magyar. hanem, hogy ezek közönséges hangutánzásból eredő szóképek. és ezeket egyesíti a magyar. ez a magyar kultúra. valamiféle vélt vagy valós ősiségbe vetett hit.

a ku őskeltául a farkaskutya. kuuu. így uh-uh-gatta a holdat. az angoloknak doh-doh-dohogott a dog. a németeknek így szólt a kutya: hu-hu-hund. kúúú. kutyuli-mutyuli. állathívogatás. a magyar tele van ezekkel.

2019.10.09. 21:29:04

@kiskutyauto:
és lehet mondani, hog ez egy hülyeség. mert ebben az, hogy a nyelv eredetében ősi: hittétel. van aki azt mondja, hogy szerinte nem. a néphit az, hogy ezek szóképek. tehát a szavak leképeződnek az agyba. és ebből valamilyan hullámformák, alakzatok, mintázatok jön létre. és azok emlékeztetnek a tárgyra. a rekonstruált ősugor, ősi finnugor, ősurali szavak a többséget nem emlékezteti semmire. és ezért a népfőiskola azt mondja, hogy a finnugrizmus egy hülyeség. az mta azt mondja, hogy a néphit egy hülyeség. ők ismerik alaposabban a magyart és nem a köznép. valaki nem magyar. vagy az mta vagy magyar nép nem érti a saját nyelvét.

kiskutyauto 2019.10.10. 01:55:59

@cívisvárosi: Jah még a keltákkal nem is foglalkoztunk, sokak szerint ugyebár kelták vagyunk, akik Mezopotámiából vándoroltak a Kárpát medencébe és ott ketté váltak, nyugatra ment a nép egy jelentős része és ők lettek a kelták, azaz a "keletiek"...
Szerintem felesleges ezeket ragozni, végtelenségig lehet. Honfoglaláskor még az első két valóban magyarnak mondható törzs, ugyebár Álmos és Előd Nyék és Megyer nevű törzsei mondhatjuk hogy tiszta magyar génnel bírtak. Eme emberek utódjaiból egyetlen egy rokon sem él már... lehet hogy van olyan utód aki századíziglen genetikai utód, de már nem mutatható ki a genomjában az bizonyos magyar gén, hiszen ki lett itt irtva a lakosság 1000 év alatt tucatszor... itt van minden, szláv, jász, kun, német, besenyő, de még hun gént is hamarabb találunk Erdély legszélén, úgy Moldova környékén szerintem, mint Álmos és Előd original ősmagyar génjeit. Engem inkább ez érdekel,mint hogy a nyelvek hogyan és honnan keveredtek... volt itt annyi hódoltság, hogy bármilyen nyelv kialakulhatott, ahogy a román is modern nyelv ugyebár (egyesek szerint a cseh és a szlovák is), de van aki azt mondja, A MAGYAR IS MODERN NYELV (ez azt jelenti ugyebár, hogy az újkorban alakult, alakították ki a semmiből gyakorlatilag. És valóban, ha megnézzük a középkorban sem beszélt még itt a kutya sem ezt a bizonyos magyar nyelvet amit mi most... MI CSODÁLATOS MAGYAROK KÉREM LATINUL BESZÉLTÜNK KÖNYÖRGÖM! (és már akkor sem volt nagyon magyar gén, hisz jött a tatár és a pestis meg sok egyéb járvány, valamint a két pogány ugyebár, aztán sok forradalom és világháború... bele kell törődnünk, hogy ugyanúgy egy kevert vegyes nép vagyunk mint az usákok, ez van... nyelv pedig, ahogy az usákoknál szintén modern nyelv... Usa-ban a XIX század végén szavazták meg hogy, amiket eddig használtak, se a német, se a francia, se a spanyol, hanem az angol legyen a használt és hivatalos nyelv... Mindezt szerintem feleslegesen írtam, mert látom hogy jól tudod...

2019.10.10. 09:05:10

@kiskutyauto:
az archeogenetika három dolgot tud vizsgálni. amit egy leletből általában kinyernek az az mt-dns. ez anyáról gyermekre adódik át. ez is mutat valamit az eredetből, de leginkább a matriarchátus korából. az ókor (amiről ugye vitatkozunk most) nagyobb részt patriarchálisan szerveződött. az y-dns apáról fiúra adódik át. az nincs a nőkben, nem rekombinálódik. ez az egyenes férfiági eredet, ami az emberiség törzsi jellegét adja. ez nem filosz, hanem elemi biosz. ebből adódik az emberiség nemiségét meghatározó xx/xy rendszer. és a genetika a teljes genomot is tudja vizsgálni. az mutatja a legpontosabb képet. nyilván azt vizsgálni a legdrágább.

na most mi a probléma? először is az, hogy kevés minta áll rendelkezésre. másrészt az, hogy ami rendelkezésre áll, azt azért részben befolyásolja a politika. nemcsak a politikai pártok, hanem a tudománypolitika is. az mta se szeretné azt, hogy a finnugor elméletet bedöntsék. ennél problémásabb az, hogy az y-dns-ek nagyrészt nem ókori eredetűek. tehát nem lehet egy gént egy néppel azonosítani. de népcsoportokat már esetlegesen lehet. férfi és nőági eloszlásokat hasonlítanak össze. ma még csak nagyon ritkán a teljes genomot. de ennek elsősorban anyagi okai vannak. a temetkezés a tárgyi emlékek egy részt felszínre hozza. abból még pontosabb képet lehet kapni. de ugye esetlegesen vannak olyan népek, akik elégették magukat. és nekik is van történetük. az írásos emlékeket se lehet félresöpörni. ugye nyelvek léteztek, ezek is meghatároztak politikai identitást. egyáltalán a megnevezéseket, hogy miféle identitások léteztek. egymást hogyan nevezték. a krónikás hagyományt lehet forráskritikával illetni, de aligha lehet teljesen félre söpörni. és a tárgyi emlékeket sem. de ugye egy cserépre nincs ráírva, hogy szarmata. azt a régész állapítja meg. és az emberi maradványra sincs ráírva, hogy az adott közember, vagy vezér minek tartotta magát. és ugye ezt keressük. úgy, hogy köznép és a vezetői réteg eredetében eltérhet egymástól. és a tudomány azt mondja, hogy oké van egy rakás probléma. interdiszciplinárisan talán össze lehet ezt rakosgatni. a történetírás, a nyelvészet, a kulturális antropológia (néprajz), az archeogenetika.

aki ez alapján azt mondja, hogy a magyar nép/nyelv eredetében finnugor az hülye. az is hülyeség, hogy nem létezik semmiféle rokonság, kapcsolat. de létezik. például a jagelló ház magyar királyokat is adtak eredetében finnugor volt. de nem ez volt az identitásuk. mert ez az N jelű y-dns 40 ezer évesnek saccolják. és a jagellók identitásuk meghatározásában az időkereket addig nem tekerték vissza és nem tartották magukat észak-eurázsiainak. hanem valami tölgyfától eredeztették magukat, ahol megölték a ház ősapját. az archeogenetikusok szerint az egy észak-eurázsiai eredet. de lehet egy tölgyfa is az eredet. és egyébként a holttestét elégették. de férfiági leszármazottainak a génjei megmaradtak. ennek az uralkodó háznak az eredete onnan tudható. illetve valószínűsíteni lehet feltételezve, hogy nem volt félrelépés. de a jagelló egy litván királyi dinasztia. mellette nagyrészt lengyel és orosz nemeseket adtak és ugye magyarokat is. mohácsnál a magyar keresztény sereget egy finnugor vezette az oszmántörök birodalom csapatai ellen. de ii. lajos magyarnak és jagellónak vallotta magát. amire az archeogenetikus azt mondja, hogy észak-eurázsiai, vagy azt, hogy a nyelvi besorolással azt, hogy finnugor. azért, mert ez az két eloszlás földrajzi értelemben elég erősen korrelál.
N jelű Y-DNS
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Haplogrupo_N_%28ADN-Y%29.PNG
és a finnugor (illetve a szamojédekkel együtt uralinak mondott) nyelvcsalád.
www.languagesgulper.com/eng/Uralic_files/Uralic%20languages%20map.jpg
ez kivétel van. a magyar. és erre az mta azt mondja, hogy persze, mert a nyelv és a néperedet nem feltétlen esik egybe. a magyarok átvették a hantik-manysi nyelvet. na jó, de előtte hogyan beszéltek. a mocsarakban élő gyűjtögető halász-vadász hanti-manysik, hogyan erőltették a nyelvüket egy lovas-nomád katonai hordára. a finnugor elméletben szinte semmi sem klappol. túl azon, hogy a finn és a magyar is ragozó nyelv. ahogyan a török is. csakhogy a ragozási táblák köszönő viszonyban sincsenek egymással. nyelvtani, vagy mondattani értelemben inkább urali-altaji nyelvcsaládról lehetne beszélni. van néhány nagyon ősinek vélt szó, ami megtalálható a magyarban és a finnugorban. de ezeknek van indoeurópai rokonszavuk. a szókészlet nem indokolja az indoeurópaitól való éles elválasztást. és van magyar-finnugor hangtani korreláció. a magyar és a finnugor ábécé mássalhangzó készletében eltérnek. tehát ilyenformán ez is kérdőjeles.

és ezért van az, hogy akkor induljunk ki abból, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. és egyesek azt mondják, hogy azt már nem. és ebből adódik egy politikai vita. ki a magyar? aki elfogadja, hogy a magyar ősi nyelv. és aki nem fogadja el az hazafiatlan.

2019.10.10. 09:53:26

@kiskutyauto:
a nyugat-európaiak többsége (a kelták is) eredetükben legvalószínűbben ázsiából vándorolt nyugatra. a biológusok így nevezték el őket. nem nyugatinak mondják, hanem őseurázsinak. ez az R1b jelű eredet. azok az eurázsiai foltok a feltételezett őshazák.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Haplogroup_R1b_%28Y-DNA%29.PNG
ez a kelet-indoeurópai eredet feltételezett eloszlása. ez a legnagyobb privát y-dns adatbázis adminjának térképe.
pottsdna.com/wp-content/uploads/2017/02/R1a-Clades-July-2016-Lubicz-Lapinski.jpg
az árpád-ház, turul nemzetségről az tudható, hogy R1a-Z2123 eredetű. de olyan eredetből magyarországon nincs túl sok. az árpád ház egyenes férfiágon régen kihalt. ez egy kalandozó törzsnek tűnik. szkíta eredetnek mondja. és a magyarok relatív többségére jellemző R1a-Z280 jelű y-dns könnyen lehet kárpát-medencei eredetű. újkőkori európai földműves népesség, ami vagy az eurázsiai steppéről vándorolt be, vagy annak nyugati végpontján a kárpát-medencében jött létre. ez ugye néphit egyben. és ezt a krónikás hagyomány is alátámasztja. és amire az mta azt mondja, hogy az nem lehet.

a férfiak között a második leggyakoribb a biológusok által proto-európainak mondott törzsi csoport. I jelű. aminek az eredetét nem tudják pontosan megmondani. afrikainak is mondják. az emberiség konszenzuálisan afrikai. és akár még onnan is eredhet.
i.pinimg.com/originals/bd/10/74/bd107461457143ded63924c6e374e05b.jpg
de ez ugye lehet akár kárpát-medencei eredet is. innen vándorolt szét az északi germán és a délszláv népesség. és ide törtek be az indoeurópaiak az eurázsiai steppéről. rátelepedtek a földműves, háziiparos népességre. és nyugat-eurázsiai eredet beszorult erdélybe. vagy onnan eredt. vagy az is bevándorolt. ezt se tudjuk. kik a székelyek, őserdélyiek? és van nyugatról betelepített/betelepült német. és persze van egy sémi-hámi népesség is. az ún. tisza-culture eléggé "cigányos". kik a cigányok? balkáni feketék, elszegényedett, lecsúszott fehérek, kis részben indiaiak. a kisebbségek hagyományosan nőágon tartanak össze. a zsidók is ugyebár. a zsidó baloldal nőágon szerveződött, politikai közösséget alkot, modernista, de van egy zsidó férfiág, amelyik tradicionalista. persze lehet mondani, hogy származás, vallás és politikai hovatartozás sztereotip módon függ össze. és azt is, hogy askenáz biblikusan nem sém fia, hanem jáfet első unokája. ebből következően "árja". és azt is lehet mondani, hogy noé nő volt. ha egy személy volt, akkor nőnek kellett lennie. mert egy férfi három lényegesen különböző y-dns-t nem örökíthet át. és sém, hám, jáfet fiai elég erősen korrelálnak a sémita, a hámita fekete és a jáfetita fehér népességgel. de ez ugye megint eretnek állítás. szóval kérdés az, hogy mi az, ami tudományosan is alátámasztható és kulturálisan is elfogadható.

2019.10.10. 10:26:51

@kiskutyauto:
mondjuk van az ország szó. abban konszenzus van, hogy az eredetében uruszág, az uraság szó alakváltozata. az angol earth jelentett földet és földkerekséget. és a magyar ország szó is jelent ország világot.

óangol: eorþe ~ ország-világ
ószász: eorðe ~ Erdély-ország

a th hangváltásaiból magyar ország és erdély szavak rokonok. erdély az erdő, az eredő, eredet. az ardennek (les ardennes) is erdővidéket jelent. latinul: arduenna silva. erdély ardea vagy transilvania.

az mta azt mondja, hogy ez belemagyarázás. és lehetséges? igen. de ugyanezzel a mércével mérjük a finnugor elméletet is. ha nem engedjük meg ezeket a jelentésátmeneteket, akkor alig marad rokonszó. ezek nélkül az angolszász és a szláv is nehezen rokonítható. hanem csak a görög és a latin. de az esetenként rokonítható a magyarral is. persze lehet mondani, hogy na ne.

például a latin echo visszhangot jelent. középkorban úgy írták: ecco. az ógörögök is így mondták. ez ugyanaz a szó, mert jelölésben és jelentésben majdnem azonos. de ennek a szónak mi az eredete? miért mondták ezt? mi a latin és a görög eredete? mi visszhangzott? az ókori vízórában kattant egyet ékkő. és az a víztől visszhangzott. ez az echo eredete. lehet mondani, hogy hülyeség. de magyarul így van értelme. és könnyen lehet, hogy valóban ez volt az értelme. de ezt a latinok és a görögök nem fogadják el. ők azt mondják: ecco és kész. nem ékkő, vízóra, visszhang. és ezeket hosszasan lehetne sorolni.

John Brennan 2019.10.10. 20:36:55

@kiskutyauto: Sok butaságot írtál, de ez mindennek a teteje: "MI CSODÁLATOS MAGYAROK KÉREM LATINUL BESZÉLTÜNK KÖNYÖRGÖM!"
A hivatalos írásbeliség volt latin, közben senki nem beszélt itt latinul, te kiskutya. A latin az egy tanult nyelve volt egy nagyon szűk rétegnek, amit írásban használtak.

Közbiztonság Szilárd 2019.10.12. 04:14:19

@R.V.J.:
Ha lehet, inkább ne mondd már meg, hogy mire gondolok, rendben?

Nem, a normann kb. annyira francia, mint a provanszál van az okcitán. Semennyire. Latin alapú nyelv, némi keltával keverve. Viszont a nemesség a franciát beszélte, nem a normannt.

@megamovieboy:
Ezt csak a hozzád hasonló, hagymázos álmokban élő elmebetegek állítják, történész egy sem.
TE vagy az, aki nem tud bizonyítani semmit, te ostoba faszkalap, csak hajtogatod az alaptalan faszságaidat.

"Az Árpád-házi királyoknál 400 éven át apai ágon ment az utódlás."
Ez sem igaz, barom, nézz utána.

"Tíz éve egy hun várost is kiástak"
Jaja, seggfej, a nomád, folyton vándorló hunok városát.
Az mondjuk nyilván nem zavar, hogy a hunokról egy kibaszott szó nincs az átalad beidézett cikkben, persze mivel segghülye vagy az angolhoz is, mint láthatóan minden máshoz, ez nyilván nem tűnt fel.
További faszságok?

"Mivel a honfoglaló magyar vezető rétegben hsziungnuk eredetű géneket találtak"
Milyen kár, hogy sem erre, sem az általad összehordott többi alaptalan faszságra nincs semmilyen bizonyíték a hozzád hasonló elmebetegek kitalációin kívül.
Mellesleg írni meg számolni a hunok sem tudtak. A beszédjükről meg semmit nem tudunk, mert nem maradt fenn semmi írásos bizonyíték. Pont azért, mert nem tudtak írni.

@John Brennan:
Akkor most ezekből szűrd ki azokat, amelyek nem francia eredetűek, seggfejke.
Tanulj, tinó, ökör még lehet belőled, más nem nagyon. De ahhoz is sokat kéne még tanulnod.
A Fidesz-fasz szopása nem tanulás. Remélem, még idejében szólok.

@xtlight:
Te is baromságokat beszélsz. A latint nem kéne keverni a franciával.
Vannak franciából átvett szavaik, de a köznép azok jó részét nem használja. Nyilván van, amit igen, ahogy még a magyarban is vannak franciából átvett szavak, pedig itt nem nagyon volt a nemesség hivatalos nyelve soha.

"Az átlag pesti 42 éves volt 2014-ben, tehát most 47."
Közben ennyit nőtt az átlagéletkor? Se nem születtek, se nem haltak azóta?

"ősmagyar családnévvel"
Amit ki tudja, mikor vett fel egy ki tudja, milyen nevű ősöd.
Szegedi Csanád véresszájú jobbikos se gondolta sokáig, hogy zsidók az ősei, ezért zsidózott annyit.

@blognar:
Seggfejkém, a hunokról semmit nem lehet tudni, mivel elenyésző mennyiségű hun leletet találtak eddig, úgyhogy nem kéne ekkora baromságokat állítanod.

@MAXVAL bircaman közíró:
Hát seggfejkém, téged sem az eszedért szeretnek a szófia buzibárban.
Talán olvasd el, hogy mit írtam, barom.

"""a magyar a saját nyelvcsaládján belül külön ág, s azon az ágon nincs más nyelv"
Attól függ, meddig nézzük. A többi ugor nyelv ezen az ágon van. Kis, néhány tíz- vagy százezres lélekszámú népek, de azért léteznek."

Marhaság. "

Nem marhaság, csak te vagy segghülye és műveletlen, bolgár buzi.

"Igekötők különválása, névelő, többek között."
Mivel ezek mind az utóbbi 1000 évben alakultak ki.
Csak a hozzád hasonló agyatlan barmokat megtéveszti, hogy az "az" mutató névmás azonos alakú az "az" névelővel, és nem tudnak köztük különbséget tenni.

"
A magyar és az obi-ugor nyelvek között a hasonlóság kb. mint az orosz és az angol közöt, a magyar és a finn között meg mint az orosz és az spanyol között"
Újabb alaptalan, légbőlkapott faszságaid egyike. A magyar és a finn is közelebb áll egymáshoz, mint az orosz és az angol, a magyar és az obi ugor nyelvek meg kb. mint az angol és a német.

@FILTOL:
Akkor mutass erről hivatalos régészeti forrásokat, faszfej.
Addig csak ugatsz, mint a kutya, értelmetlenül.

@K7:
A törökre a 250 év hogy jött ki?
Vagy milyen számrendszerben?

Ahogy a honfoglaló magyarokra is a több százezer.

@cívisvárosi:
"kezdjük ott, hogy a finnugor nyelvekben nincs b, c, szókezdő helyzetben d, f, g, s ("es") és z hang. a kettős hangzókról nem beszélve."
Kár, hogy erről elfelejtetted értesíteni a finneket, ezért nekik vannak ilyenjeik, legalábbis egy részük. Kettőshangzójuk pl. több, mint a magyarban. Az obi ugoroknak valószínűleg még több.

"az (ó)görög és a (ó)szláv között érzel szoros hangtani hasonlóságot? mert egy nyelvcsalád."
Persze. Csak távolabbi rokonok, mint a magyar meg a finn. De valóban indoeurópai mindkettő.

y-dns? Az nagyon izgi lehet. Kár, hogy az orvostudomány nem ismeri. Legalábbis ma még.
Ennyire vehető komolyan az egész irományod meg a belinkelt térkép.

"de nekik általában nincsenek rokonaik vidéken."
Merthogy a vidékiek nem betelepítettek, mi? Nézz körül mondjuk Szekszárd, Villány, Pécs környékén vagy akár a saját cívis városodban.

Közbiztonság Szilárd 2019.10.12. 05:23:16

@magyarparaszt:
Ezt a sok értelmetlen faszságot honnan szedted?

@xtlight:
A családfakutató ugyanolyan kamu, mint a kézrátételes gyógyító.

"családnevem egyáltalán nem ismert név, de az 1200-as években említik először egy II. András által jegyzett oklevelében, ami ma közkincs, a levéltárban megtekinthető. A folytonosság nem igazolható, nem maradtak fenn dokumentumok. Csak a név eredete biztos, és az ősi is, meg magyar is"
Hát baszd meg, még az elmebeteg hunkodó faszokon sem röhögtem ekkorát, mint rajtad ezzel az érveléssel. Családfakutató, baszd meg. MUHAHA!

A nemzeti hovatartozásról meg csak annyit, hogy a nemzet kb. az 1800-as évek elejétől létezik. Addig nemigen volt jelentősége, nem véletlen, hogy a magyarok nagy vezérei közt olyanok vannak, mint a Zrínyiek, Frangepánok és hasonlók. Akik nem igazán voltak magyarok egyébként.

@Aztek68:
Nem fog, mivel ez az egyetlen tényekre alapuló, tudományosan megalapozott elmélet.
Még a hozzád hasonló turbómagyar náci faszoknak nem tetszik is.

@R.V.J.:
Elvehette, de mondjuk pont a cigányokkal nem igazán keveredtek (és nemcsak a magyarok miatt, a cigányoknak sem fűlött ehhez a foguk igazából). De a katolikus, ráadásul egy faluban élő szláv, román, sváb lányt (vagy ilyen fiú a magyar lányt) simán.

"A horvátok és a szlovének pl. nem voltak tartósan török uralom alatt, mégsem borultak vissza az ortodox szláv kebelre a nemzeti eszme felvirágzásakor."
Azért lehet, mert soha nem is voltak ortodox szlávok, katolikusok voltak, illetve amikor ezt a szót még nem találták ki, nyugati keresztények.

@rdos:
"Azt pedig árasztva öntözéses mezőgazdálkodással lehetett akkor megoldani."
Vagy mondjuk a minden nagyobb eső után mindenfelé szétterülő szabályozatlan folyókkal, mondjuk a Tiszával, amelyik a teljes magyarországi, több száz km-es szakaszán néhány 10 m-t esik, akkor meg még szabályozva sem volt. Az Alföld jó része félmocsaras, lápos, zsombékos terület volt egészen az 1800-as évekig, amikor nekiálltak lecsapolni a lápokat, meg szabályozni a folyókat.
Lófaszunk volt nekünk, nem agrotechnikánk.

@nu pagagyí:
A hülye izlandiaknak az még most is elég. Erik, Sven fia. Sven unokája meg Gudmund, Erik fia. Lányoknál dettó, csak lánya, mondjuk Björk, Gudmund lánya.

@midnight coder:
"z a finnugor dolog igazából vegytiszta spekuláció"
A nyelvészeti része biztosan nem. Aki szerint az, azt csak arra tudom biztatni, tanuljon 2 hónapig (nem nagy idő) finnül vagy észtül. Hamar rá fog jönni, hogy rokon nyelvek.

@Halibuli:
Ezt mondjuk jó lenne eldönteni, mert a japánoknak meg a kínaiaknak nem sok közük van egymáshoz, annak ellenére, hogy innen nézve magyar nemzeti (mondjuk ki: náci) szemüvegen át egyforma sárga, ferdeszemű aljadék mindkettő.
Nem tudom, vizsgálták-e már, de én pl. a finn és a japán nyelv között találtam erős hasonlóságokat. Pedig kinézetre nem igazán hasonló a két nép.

@MAXVAL bircaman közíró:
És ehhez honnan vettek bizonyíthatóan trák géneket az összehasonlításhoz, bolgár buzi?
Ja, hogy sehonnan?

"A trák elem a legnagyobb a bolgár népben, nem a türk."
Ezen kellett volna röhögni?

@Void Bunkoid:
"a legtöbb orosz fejlesztés is vagy iparikémkedett lopadék"
Bocs, de ezt csak olyan ostobák mondják, akik soha nem foglalkoztak orosz technikával.
Mellesleg Amerika mondta azt még a szocialista időszakban is, hogy az agyakat Kelet-Európából, közte az oroszoktól lopták. Nem véletlenül.

@Barbaarb:
"Genetikailag ma mi állunk legközelebb a hunokhoz, igaz ez is csak 4%, de a rokoni kapcsolat így tagadhatatlan."
Főleg úgy, hogy a hunok genetikájától fingja sincs a genetikusoknak.

@cívisvárosi:
"a magyar mégse egy keveréknyelv"
De, a magyar igen erősen keveréknyelv.
Ami a ragozási táblát illeti, a ragok ugyan nem hasonlóak ma már, de a nyelv felépítés és rendszere nagyon. Mármint a finn és a magyar.

"vidéken úgy tartják, hogy a felhő felfelé szálló hőből keletkezik"
Lehet, hogy felétek, valami nagyon hülyék lakta vidéken. De egyébként nem.
"a dér derült időben kicsapódik" - ez meg még faszság is. A dér párás időben csapódik ki, derült időben nincs.
"a köd a hidegben megköt" - szintén lófaszt
Ezeket a délibábos baromságokat még mindig hangoztatod folyton? Nem kéne annyit inni, nem lennének ilyen lidérces rémálmaid.

@Pierr Kardán:
"Ha Pista balkezes volt, akkor balognak hívták (ebből lett a Balogh István), ha ügyetlen volt, akkor setének hívták (ebből lett a Sete István)"
A sete (és a suta) ugyanúgy balkezest jelent eredetileg, mint a balog. Szóval ezen kicsit még gondolkozz.
Másrészt mivel a név csak az illetőre volt jellemző, a gyerekeit nem úgy hívták.

@kBéla:
Akkor most már csak azt kell megmagyaráznod, miért nem hasonlít a magyar nyelv a türk nyelvekhez, és miért hasonlít a finnugorokhoz.

Közbiztonság Szilárd 2019.10.12. 05:51:34

@László Pichler:
A Képes Krónikát nem történészek írták,és még az sem biztos, hogy magyar volt, aki írta, legalábbis nem magyarabb, mint Hunfalvy. Ráadásul a hunok után vagy 800 évvel, ami akkor egy örökkévalóság volt, és csak mendemondák léteztek, történelmi meg régészeti kutatások nem.
És ilyen mesékre történelmet csak a hozzád hasonló elmebetegek alapoznak.

Mellesleg a h-t az angolokon kívül senki nem ejti, szóval a magyaroknak semmi köze a hunokhoz, az Unghoz esetleg.

Azt meg szintén csak a hozzád hasonló ostoba faszok gondolják, hogy a szavak határozzák meg a nyelvrokonságot. Ez alapján a magyar szláv nép lenne. Az meg túl magas neked, hogy nyelvtani szerkezet, a mákszem agyad odáig már nem ér fel.

Budenz egyébként simán sokkal jobban tudott magyarul, mint te. Német létére.

A finnekről meg na hazudozz, faszkalap, nem mondanak ilyesmit, ők kétkedés nélkül vallják a nyelvrokonságot, mert nem segghülyék, mint te.

"Genetikai vizsgálatok bizonyítják a keleti szkíta hun rokonságot"
Egyetlen ilyen tudományos bizonyíték sincs, ezt megint csak a hozzád hasonló bomlott elméjű faszok hangoztatják, minden alap nélkül.

" világtól el kell zárni a Hunor Magor féle , egymást felemelő testvérpár modelljét"
A világtól a hozzád hasonló elmebetegeket kellene elzárni, szerintem el is voltál, csak mikor felszámolták a Lipótmezőt, szabadon engedtek.

"Ezt nem demokratikus, többségi alapon döntik el , hogy kik az őseink, kikkel vagyunk rokonok."
Még szerencse, hogy ezt valóban tudósok döntik el, nem hozzád hasonló agyatlan náci 2/3-os faszfejek.

"Az lenne a sokkal velősebb kérdés , hogy mi kiknek vagyunk az ősei. "
Remélem, a hozzád hasonló genetikai hulladékok senkinek. Károsabb lenne, mint bármilyen más szennyező anyag, ami a légkörbe kerül.

@cívisvárosi:
"a magyarnak rokona a finn is, a török is, a szláv is, német is"
Kivéve a törököt, a szlávot meg a németet.
Még mindig nem fogjátok fel, seggfejek, hogy nem a szavak száma a lényeg, hanem a nyelv szerkezete?

Közbiztonság Szilárd 2019.10.12. 06:32:42

@cívisvárosi:
Az kurvára látszik, hogy fingod sincs ezekhez a nyelvekhez, ahogy annak a seggfejnek sem volt, akinek a faszából ezeket az összehányt baromságokat szoptad.

Ezek ugyanis angolos átírások az oroszból, és kurvára semmi közük az általad elképzelt kiejtéshez.
Másrészt nincs 200 szavas alapszókincs, csak a hozzád hasonló segghülyék mákszemnyi agyacskájában.

Mintapéldája vagy annak, hogy milyen, amikor a semmihez sem értő segghülye okoskodik olyan másoktól lopott dolgokkal, amiket fel sem fog.

"vesd össze a finn-magyar hangmegfelésekkel. majdnem teljesen esetlegesek."
Nem esetlegesek, csak segghülye vagy hozzá, ez a baj.

"Acient Greek πιστός [pistós]: ("faithful, trusty") = πιθ- [pith-] ("to persuade; to trust") +‎ -τος [-tos] (verbal adjective suffix)
ugyanez magyarul: bíz(ik)+tos"
Kár, hogy magyarul kurvára nem ezt jelenti. Mondták már, hogy segghülye vagy a nyelvekhez, ahogy minden máshoz is?
Ha nem, akkor én most mondom:
Segghülye vagy a nyelvekhez, ahogy minden máshoz is.

"a finnugor elmélettel semmi sem klappol. nincs írásos emlék. egy fél mondat se."
Faszfejkém, a te hun-szittya-egyébkurvaanyja elméletedre is pont ugyanez igaz, csak ott még nyelvészeti alátámasztás sincs, ami ezekre legalább van, csak te vagy segghülye ahhoz, hogy megértsd.

"ezt az elméletet a magyar nép a mai napig nem fogadja el különösen vidéken"
A tudomány nem elfogadás kérdése. A nép nagy része valószínűleg a relativitáselméletet sem fogadja el, merthogy ugyanolyan hülye hozzá, mint te a nyelvészethez. De attól az még létezik.

"az úgy hangzik, mint a magyar megy, nem? de."
Nem. Csak a hozzád hasonló elmebetegek fejében.

"és ilyenkor jön az, hogy laikus, dilettáns, délibábos, sarlatán, idióta, kripli, kretén, fasista, fasiszta, náci"
Igen, mert az vagy, és segghülye is ráadásul, aki még ezt a zagyva faszságot magyarázza egyfolytában, pedig halvány fingja sincs a nyelvészetről, hanem innen-onnan más faszából összeszopkodott alaptalan baromságokat hord össze.

@László Pichler:
A Pichler névvel te mit magyarkodsz? Már a neved alapján sem vagy magyar. Még annyira sem, mint Budenz József, mert ő legalább megtanult rendesen magyarul, neked meg még az sem sikerült.
Pichler névvel te NEM lehetsz magyar. Ez ugyanis nem magyar név.

@FILTOL:
Dehogy. A te őseid elmebetegek. És te is az lettél.

"hat ez tűpontos"
Tanulj meg magyarul, te szerencsétlen fasz. A magyarban nincs tűpontos. Úgy mondja a magyar: hajszálpontos.

"az baj a kepes kronikaval, hogy azt allitja a magyarok elso beerkezese a larpat medencebe a 300as evekre teheto"
Ne hazudozz, semmi ilyesmit nem állít.

Közbiztonság Szilárd 2019.10.12. 06:46:23

@cívisvárosi:
"na most mit állít az akadémia, hogy i.e 500 tájékán még az első változathoz hasonló finn nyelvet beszéltek"
Nem állít ilyet az Akadémia. Ahogy a magyar, úgy a finn nyelv is elég sokat változott a közös nyelvhez képest-
"az mta azt mondja, hogy aki ezt a feltevést kétségbe vonja az hülye. valaki hülye."
Igen, az vagy. Segghülye.

@FILTOL:
"az elso magyar irasos emlek ami par szaz evvel későbbi, ertheto ma is"
Seggfejkém, ha iskolában nem magyarázták volna el, egy kurva szót nem értenél belőle.

"a 300.000 km2es Kárpát medencet"
Ez a Kárpát medenc ez merre van? Ráadásul a 300 km2 az mi a lófasz? A tizedesjegy után nem kell írni a nullákat, nem tudtad?
Az ilyen délibábos turbómagyar faszkalapok vajon miért nem tudják rendesen megtanulni az anyanyelvüket és annak a helyesírását? Ja, mert ahhoz agy is kellene, az meg nekik nincs?

"az ardennek (les ardennes) is erdővidéket jelent. latinul: arduenna silva"
Csak hát ebben a silva jelenti az erdőt, te faszkalap. Biztos szilvafákból álló erdő volt, mi?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.12. 07:03:54

@Közbiztonság Szilárd:

Marhaságokat beszélsz, miért nem nézel utána, legalább a Wikipédiában?

2019.10.12. 07:45:34

@Közbiztonság Szilárd:
y-kromoszóma dns haplocsoport. így pontosabb. egyenes férfiági leszámazási vonalak.

2019.10.12. 07:50:36

@Közbiztonság Szilárd:
rendszerint azok a települések fidesz ellenesek, ahol jelentős számban betelepítettek élnek és nem váltak magyarrá. pécsett a betelepítettek, hja azok fidesz ellenesek. pesten különösen. a fidesz ellenesség alapja többségi magyar-ellenesség. ha korrupció ellenesség lenne elsődlegesen, akkor az ellenzék aligha akarna összefogni gyurcsánnyal és nem jelölné főpolgármesternek karigerit.

2019.10.12. 08:06:37

@Közbiztonság Szilárd:
ardennek: arduenna silva
erdély: ardeal/transilvania
ez két erdővidék. és hasonlóan nevezik. és erre lehet mondani, hogy nincs ebben semmi különös. és a latin silva (erdő) szónak nyilván semmi köze a magyar szilvafához. csakhogy a tölgy görögül phegos, a bükk latinul fagos. ezekkel a magyar esetleg nem rokon? az mta szerint. csak ahhoz lehet köze, hogy a fa finnül: puu.

2019.10.12. 08:09:27

@Közbiztonság Szilárd:
Acient Greek πιστός [pistós]: ("faithful, trusty") =
πιθ- [pith-] ("to persuade; to trust") +‎ -τος [-tos] (verbal adjective suffix)
Magyar biztos =
bíz(ik)+tos
nem így képződik? dehogy nem. ugyanúgy, mint az ógörög.

2019.10.12. 08:25:19

@Közbiztonság Szilárd:
hja, a szavak nem számítanak. hanem a nyelv szerkezete. mert a szókincs változat. és a nyelvtan nem változhat? nyilván az is. de rendben van. a magyar és a finn is agglutináló. a török is. és még nagyon sok nyelv. a magyar és a finn ragozási tábla köszönőviszonyban nincs egymással. tehát a magyarok mentek mendegéltek. lecsererélték az ősi szavakat. és közben lecserélték a toldalékokat is. de mi az, ami a magyar és a finnugor nyelvekben kizárólagos, ami alapján kijelenthető, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű? ami alapján ez megkérdőjelezhetetlen.

2019.10.12. 08:40:25

@Közbiztonság Szilárd:
a finnugrizmus a kultúrfasiszta újbeszél, ami a néphagyományt kibassza. és mondjátok, hogy jönnek a nácik. üldözik a civileket. az mta istandwithceu tagozata üldözi a civileket. mondván, hogy mindenki hülye. és egy értelmes érvetek nincsen. és azt elég pontosan tudjuk, hogy ezt az elméletet a szabadságharc leverése után bécsből erőltették a magyarságra. és ilyenkor jön, hogy sajnovics. czuczor és fogarasi azt fogadták el, hogy a magyar és a finn rokon nyelvek. a lehetséges finn rokonszavak is megjelennek a szótárban. de azt nem fogadták el, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. aztán lehet mondani, hogy czuczor dilettáns volt. és budenz józsef megállapította, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. és kész. de ez mégis csak valami kényszerítés. és lehet mondani, hogy a nemzetközi nyelvészeti konferenciák is azt mondják. vagy a magyar nép nem tud magyarul, vagy a nemzetközi nyelvészeti konferenciákon nincsenek magyarok, hanem csak az mta magyartalanító nyelvészei.

2019.10.12. 08:53:53

@Közbiztonság Szilárd:
a finnugrizmus nem tudomány. matematikai értelemben semmiképpen nem az. de ehhez nem kell érettségi sem. minden esetben előfeltételezed, hogy a magyar nyelv finnugor. és ezek után "bizonyítod". és aki esetleg nem ezt gondolja az idióta, kripli, kretén, délibábos, dilettáns, sarlatán, fasiszta, náci. nem a rokonság a kérdéses, hogy a finnugor nyelveket és magyart lehet rokonítani. hanem a többit ugyanígy lehet. és mivel ezt az mta kizárja ezért az mta-t átalakítják. és a finnugristákat a köznép megutálja. aztán majd lesz talán egy, amelyik árulóvá válik. aki kimondja. lehetséges, hogy volt finnugor rokonság, de aligha lehet ez a magyar nyelv eredete. majd kimondja egy magyar finnugrista. ahogyan kimondja a finn is.

László Pichler 2019.10.12. 09:58:00

@Közbiztonság Szilárd:
Aki a nevét nem vállalja fel, és úgy gyalázza a másikat a véleményéért, az ugye egy gyáva alak.
Ha még rendőr is emellé mogyorónyi aggyal, hát az már magát is minősíti.
Mindig a teljesen sötétek, a tudatlanok ilyen magabiztosak, ez tény.

De azért okulásodra pár dolog, ami szintén tény.

1. A Képes Krónikát a királyainknak írták, nem a népnek. Egy példányban készült és nem adták ki 50 ezer példányban, hogy mindenki olvashassa. De pont, mert a királynak készült, abban nem lehetett mindenféle ilyen hablatyot leírni, mint amilyeneket te itt összehordtál. Egyrészztazért, mert ha kiderült volna a hazugság, annak gyors és erőszakos következménye lett volna, másrészt, ami sokkal fontosabb, a királyaink pontosan tisztában voltak eredetünkkel. A Turul Nemzetségből valónak hívták magukat, akikben Atilla vére buzog. Ezt még Kölcsey is tudta: "általad nyert szép hazát Bendegúznak vére." Bendegúz atilla apja volt.
2. Azt ugy te is elismered, hogy annyira nem mehetett félre a dolog mondjuk 1000 éven át, hogy kivétel nélkül minden krónika, nemcsak a Képes a hun-magyar, szkíta rokonságot írja le, és még csak egy szó sem hangzik el semmilyen finnugor népről, esetleg uralkodóról, ilyesmi.
3. hvg.hu/tudomany/20170926_magyar_ostortenet_honfoglalas_hunok_avarok_nyelve_magyar
Ezt ha elolvasod, már, ha tudod értelmezni, amit magyarul olvasol, akkor beláthatod, hogy kettőnk közül ki hazudik, és ki a valamilyen kalap.
4. Én nem használok rád olyan közönséges szavakat, mint te rám. Szép, tömör, de irodalmi magyar szavakkal le lehet írni téged, aki olyszigorúan minősítesz másokat, miközben arra sincs alapod, hogy megszólalj, oly mérhetetlen sötétség van a fejecskédben.
Aljadék vagy, söpredék, akit pont a demokrácia szavazati fazeka forrt ki a felszínre és most itt rotyogsz egy ilyen blogon név nélkül, bátran, mocskosan, erőszakosan pöffeszkedve. Pedig ezt a kiforró mocskot a leves tetejéről le szokták kanalazni és kidobni, mert a trágyadombra való.
Ott túrkálj tovább és röfögj, drága sertés barátom, ott a helyed.
Ha kérhetem, ne reagálj, mert most szállok ki ebből a szinvonalát tekintve alantas környezetből, melyet az ilyenek, mint te tesznek fekáliává.

László Pichler 2019.10.12. 12:20:49

aranyat szórok a disznók közé, de megadom nekik a lehetőséget, hogy valami értékeset is láthassanak és hallhassanak:

mek.oszk.hu/10600/10642/pdf/10642.pdf

www.youtube.com/watch?v=XJ3PDiuYkGk&t=1s

www.youtube.com/watch?v=v77Q8ZCLiq4&t=6745s

www.youtube.com/watch?v=zeey_p5nEKI&t=5731s

Galaktikus tudásbeli különbség és persze emberi is mondjuk önmagának közbiztonság szilárd nevet adó lumpen-proletárhoz képest.

John Brennan 2019.10.12. 20:29:08

@Közbiztonság Szilárd:
Buta vagy, emellett összevissza fröcsögsz is. Tényszerűen (és nem csak általam) cáfolva lettek pl. az angol nyelv francia eredetű szavai kapcsán írt butaságaid, erre kijelented, hogy igazad van.

chrisred 2019.10.13. 05:42:16

@László Pichler: 1. Ha ismered a meztelen királyról szóló mesét, akkor magadtól is rájössz, hogy a királyok nem az igazságot várták a környezetüktől, hanem a nekik kedvező állításokat. Minél ősibb származást találtak ki nekik, annál jobban örültek neki, lásd Bonfini történetét Mátyás római származásáról.
2. Így fejlődik a tudomány. Se az ókori latinok, se a görögök, se a korai germánok nem nevezték magukat indoeurópainak, most mégis ez a nyelvcsalád közös elnevezése.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.13. 08:57:22

@Közbiztonság Szilárd: fuuuu bmeg. most sikerult belekötni a központozásba? segitek a tizedes VESSZŐ az vesszo nezd ilyen ,
ugatsz osszevissza.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.13. 09:07:56

@chrisred: meztelen kiralyrol szolo mese magyar hagyomanyban nincs. jo lenne ha nem indoeuropai viselkedesmintaval akarnad a magyar kiralyt vadolni.
finiman kerdezem, akkor amikor pápa nevezi a magyart hunnak, vagy szkitanak, akkor nyalni akart?
a mai "ertekerendet" (hazugsag, hirhamisitas, becstelenseg, söpredék uralma az eliten) visszavetiteni abba korba sulyos modszertani hiba.

John Brennan 2019.10.13. 09:36:14

@chrisred: Szerinted az is csak mese, hogy a teljes köznemesség szkítának tartotta magát? És ez a tudata csak úgy véletlenül hogyan fejlődhetett ki, ha nem igaz? Te vagy a rágalmazó, te gondolkodsz így.

László Pichler 2019.10.13. 10:05:15

Nem értelek teljesen. A hozzászólásaid alapján egy platformon vagyunk, mégis nekem jössz te is ezzel a kitalálták című marhasággal. Belinkeltem a hvg cikkét a genetikai vizsgálatokról, ami igazolja az állításaimat és a tiédet is. Akkor miért kell ez?
mátyás király három szobrot emeltetett a palotája elé Budán. Egyet testvéréről, Hunyadi Lászlóról, egyet édesapjáról hunyadi Jánosról, egyet pedig Zsigmond királyról, a nagyapjáról. Mátyás pontosan tudta - nyilván apjától, származását, nem volt szüksége bonfinire ezen a téren, ez az egyik.
a másik, hogy Bonfini 1488-ban, a Thúróczy krónika bécsi megjelenését követően kapott felkérést a Magyar történelem tizedei címmel írt "krónikára". ebben viszont Mátyás hamarosan bekövetkező haláláig el sem jutott Mátyás életéig. így Mátyásnak nem is tudott volna hízelegni ezzel. Ez tehát téves feltételezés részedről.
Mint ahogy az is, hogy ebben és a korábbi - Képes Krónika - időszakában még nem volt versengés a származás minél ősibb mivoltának bizonyítására, de ha éppen voltak is ilyen kísérletek máshol, a magyar krónikásoknak nem volt erre szüksége. ahogy írtad, még a köznemesség is tudta a származástörténetet, a királyok, akik a Turul nemzetségből származtak, meg végképp, ahogy a pápák is, és mindenki más is.
Éppen ezért kellett a finnugor mese, hogy a mi történelmünk ne a hunokkal, vagy a szkítákkal kezdődjön, hanem csak Árpáddal, hogy ne legyen sokkal régebbi eredetű, mint bárkié Európában, kiváltképp a Habsburgoké. Ezért kellettek Árpád-házi királyok, hogy ne legyenek turul nemzetség, bár Árpád király sem volt és ő nem alapított dinasztiát, nem indult tőle a királyság.
S azóta is ezért megy ez a mese, ezért hallgatják el a tatárlakai rovásírásos agyagkorongokat, amik a HIVATALOS kormeghatározás szerint 6-8 EZER ÉVESEK. Mert akkor kicsit át kellene írni a történelem könyveket, hogy pl. miért írják azt, hogy a babiloniak, vagy sumerek, vagy egyiptomiak találták azt fel 4-5 ezer éve, mikor ez jóval régebbi. Ezekkel is, mint oly sok más dologgal, nem tud mit kezdeni a mai világrendet kiszolgáló és leképező "történettudomány", ezért nemes egyszerűséggel elhallgatja ezeket a bizonyítékokat, és ismertetőiket kiközösíti a "tudományos" világból.
A közbiztonság szilárdnak nevezett egyeddel meg nem érdemes vitába szállni, mert érvei nincsenek, csak agresszívitása, hangereje és közönségessége van.

Tenkes Kapitánya 2019.10.13. 10:10:28

@chrisred: A meztelen királyról szóló mese Andersen műmeséje, és nem is arról szól, hogy a királyok ősöket hamisítanak maguknak. Jól lenulláztad magad ezzel.

2019.10.13. 13:45:15

@chrisred:
a krónikás hagyomány szerint volt egy eurázsiai steppén és környezetében élt egy kiterjedt multietnikumú lovas-nomád horda, aminek az utolsó leszármazottai a hunok és a honfoglaló/kalandozó magyarok. mert hogy a hun birodalom szétesése és a magyarok második bejövetele (a krónikás hagyományban ez a honfoglalás) után ez a törzsszövetség ázsiában felbomlott. a német-római birodalom létrejöttével és a magyar államalapítással európa intézményesen kereszténnyé vált. amibe a magyar államiság a nyugat-kelet egységét hirdette meg. a magyar szent korona félig latin-félig görög.

ezzel szemben áll a magyar tudományos akadémia. amelyik szerint és szent istván a nyugati kereszténységhez csatlakozott. (az egyház szakadás előtt fél évszázaddal ezelőtt. géza esetén egy évszázad a különbség. mégis hogy?) és különben is a magyarok finnugorok. de nem mi vagyunk finnugorok, hanem a nyelvünk. miért is? mert csak. semmiféle írásos, tárgyi emlék nincs. élettani nyom nincsen. semmi. az eurázsiai törzsszövetséget nevezték át úgy, hogy az indoeurópai. csak ebből a hunokat és a magyarokat ebből kihagynák. miközben az első angol királyok még az aetel előnevet vették fel. az véletlen nem at(t)il(l)a vagy etele? az angolszászok is részt vettek a római birodalmat felszámoló barbár hordában. úgy foglalták a brit szigeteket.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Invasions_of_the_Roman_Empire_1.png

chrisred 2019.10.13. 16:49:43

@John Brennan: Hogyne. Még azok a magyar nemesek is szkítának tartották magukat, akiknek semmi közük nem volt a honfoglalókhoz. Ez a társadalmi csoporttudat része:

"Az elmagyarosodott generális Jókai Az új földesúr című regényében is feltűnik. Az író az Utóhangban egy mai szemmel igen meglepő történetet is megoszt róla. „Egy este Haynau tábornagy (a nyugalmazott) magyar ruhában, széles szalagú darutollas túri süveggel a fején, a legkizárólagosabb magyar urak társaságában jelent meg”, de ennél is cifrább, hogy ezek után a következő kijelentést tette – persze németül: „Mi, magyarok, nem hagyjuk jogainkat elorozni!”

chrisred 2019.10.13. 16:50:48

@Tenkes Kapitánya: Csak azok előtt, akik képtelenek szöveget értelmezni, mert ilyesmit nem állítottam.

chrisred 2019.10.13. 16:54:36

@FILTOL: Mi az, hogy indoeurópai viselkedésforma? Az egy nyelvcsalád, ami az eurázsiai kontinens nagy részére kiterjed.

2019.10.13. 17:15:48

@chrisred:
valami, amire azt mondják, hogy annak semmi, de semmi köze a magyarokhoz. ha annak semmi köze ennek a népnek a hagyományaihoz, kultúrájához, mert az indoeurópaiak nem rokonok, nyelvi kulturális értelemben, akkor nyilván nem hozható fel kulturális érvként. tessék a hanti-manysi hagyományból magyarázni. ha megy, akkor tessék végig nézni. 6.5 perc. figyelni külösen a nyelvezetet. és rájönni, hogy ez igen-igen "magyaros".
www.youtube.com/watch?v=kOoCdTUHUFM

2019.10.13. 17:16:59

@chrisred:
nem ér 20 másodperc után abbahagyni. tessék végignézni és közben arra gondolni, hogy ezt kényszerítitek, te is, erre a népre. mondván, hogy ez a magyarok eredete.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.13. 17:29:10

@Közbiztonság Szilárd:
"Nem, a normann kb. annyira francia, mint a provanszál van az okcitán. Semennyire. Latin alapú nyelv, némi keltával keverve"

Ha a mai un. poszt-normann (gyakorlatilag holt) nyelvet és a mai francia nyelvet hasonlítod össze, akkor talán. A középkorban (amirő te beszéltél) még -a vallonnal együtt- ugyanazon nyelv dialektusai voltak.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.10.13. 17:39:17

@Közbiztonság Szilárd:
"Azért lehet, mert soha nem is voltak ortodox szlávok, katolikusok voltak, illetve amikor ezt a szót még nem találták ki, nyugati keresztények"

Pont erről volt szó. A 19.sz előtt nem a nyelvi és etnikai háttér volt a elsődleges társadalmi közösnevező, hanem a vallás. Erre a legjobb példa a balkán, ahol a szerb-horvát-bosnyák nyelvű balkáni etnikum még mindig vallási alapon választódik szét.

Tenkes Kapitánya 2019.10.13. 23:25:14

@chrisred: Anyáddal szórakozz, tudok szöveget értelmezni, te meg szégyenletesen megbuktál egy Andersen mesével.

Szó szerint ezt írtad: "Ha ismered a meztelen királyról szóló mesét, akkor magadtól is rájössz, hogy a királyok nem az igazságot várták a környezetüktől, hanem a nekik kedvező állításokat. Minél ősibb származást találtak ki nekik, annál jobban örültek neki, lásd Bonfini történetét Mátyás római származásáról."

Ne hivatkozz a szövegértelmezésre ezek után! Egyértelműen Andersen másról szóló meséjére hivatkoztál és ez alapján azt állítottad, hogy minél ősibb származást találnak ki a királyoknak, annál jobban örülnek.

chrisred 2019.10.14. 04:41:52

@Tenkes Kapitánya: Vagyis egy szóval sem írtam, hogy a királyok ősöket hamisítanak maguknak. Pont.

chrisred 2019.10.14. 04:45:05

@cívisvárosi: A nyelv nem egyenlő a kultúrával, csak része annak. A nyelv eredete meg végképp nem kulturális, hanem tudományos kérdés, semmi kapcsolatban nem áll a hétköznapi életünkkel.

2019.10.14. 09:17:39

@chrisred:
az mta a magyar hagyománnyal (keresztény hagyománnyal és néphagyománnyal) áll szemben. a finnugrizmus nemcsak nyelvelmélet, hanem egy többségi magyar-ellenes ideológia. van egy filozofikus mesterrassz és az majd eldönti, hogy a felhő az egy szókép (felfelé szálló hőből lesz a felhő) vagy egy ősi finn szó. a honfoglaló magyarok még azt mondták: *pilwa. a magyarok mentek mendegéltek: és azt mondták: felhő. ez elvben egy lehetséges hangfejlődés. de egy lehetőség. mert hangtanilag a magyar felhő és a német wolke még inkább rokonok. de az nem, az nem lehet. mert a magyar finnugor.

és erre bizonyság nem is a szótan, hanem mondatttan. de ugye a török és még nagyon sok nyelv is agglutináló. úgy, hogy ragozási tábláknak kevés közük van a magyarhoz. tehát mégse ez a bizonyíték, hanem a hangtan. ami már ott kérdőjeles, hogy a magyar és a finn mássalhangzó ábécé köszönőviszonyban nincs egymással. a finnben nincs bé, cé, ef, gé, es és zé. szókezdő helyzetben dé. lehet mondani, hogy ez esetben a honfoglaló magyarok ősei se használták az ókorban (a nyelvészeti korszakolás kissé megtévesztő. ugye az ókorról van szó, ahonnan van írásos, történeti nyelvemlék.). ha finnek nem, akkor a magyarok sem lehet. miért? mert csak. de ez nem csak nyelvészet. ideológia, ami a néphagyományt, a népvallást próbálja felülírni. a rovásírást, rovás nyelvelmékeket eleve negligálják. az is ugye a nyugat-európai rúnákhoz kapcsolódik. de a magyart az ékírással vagy a képírással se lehet összevetni. miért ne lehetne? vagy akár a sémita nyelvekkel.

The Active Hand: Yod
www.biblewheel.com/images/MyKey.gif
The Open Hand: Kaph
www.biblewheel.com/images/ThyKey.gif
ezt így magyarázzák a zsidók. ezeket a képírásban is két egymással ellentétes irányú kéz jelöli. de ez úgy hangzik, mint a magyar ad és a kap. és ebből lett az iota és a kappa. de kezdve onnan, hogy a sabbath. az mta szerint annak nem rokona a magyar szabad. mert az szláv. ezek szerint ennek semmi köze a zsidókhoz. ez nem antiszemitizmus?

Tenkes Kapitánya 2019.10.14. 09:28:18

@chrisred: Nem díjazom, ha valaki ennyire inkorrektül társalog, mint te. Pont.
Én azt írtam, hogy Andersen meséje nem arról szól, hogy a királyok ősöket hamisítanak maguknak. Vagyis teljesen értelmetlen és ide nem valóan hivatkoztad meg Andersen meséjét. Tehát írhatnám, hogy szövegértésből elégtelenre vizsgáztál, mert nem írtam azt, hogy te azt írtad volna, hogy a királyok ősöket hamisítanak maguknak.
De aki olvasta az egész kontextust, az pontosan érti, hogy itt most szavakon lovagolva tereled a számodra kényes témát bele a dagonyába.

2019.10.14. 09:45:45

@chrisred:
milyen eredetű szó a sapka? az oviban úgy gondoltuk, hogy hangutánzó. mert volt egy gyerek, akit supka attilának hívtak. és az anyukája folyton azt mondta, hogy húzzad fel a sapkát. zsupsz. és a fejére húzta a süveget. a többiek el is nevezték: sapka attilának. akikhez magyar anya szól az érzi ezt a hangutánzó, hangfestő jelleget. supsz. ami persze kissé szlávos. supka, sipka, sapka. és tényleg a sapka a szerb-horvát nyelvben is sapka. még az oroszban is. de az oroszok szerint a sapka francia eredetű. chape. (és az az orosz nemesség ideológiájából adódik) de a törökben is sapka. mert a balkáni török hódítás. na de még a perzsában is. a honfoglaló magyarok őseinkek a finnugor őshazában nem volt sapkájuk. vagy volt. csak akkor még valahogy máshogy nevezték. csak aztán átvették a szlávból. (de az mta szerint a szlávok szinte semmit sem vesznek át a magyarból.) és a perzsa šâbgâ? átvették a szlávból? török közvetítéssel. az lehet. és addig a szlávoknak se volt sapkájuk, vagy volt, csak máshogy hívták. vagy ez egy hangutánzó, hangfestő szókép. ahogyan az óvodában a kiscsoportban a gyerekek gondolták.

John Brennan 2019.10.15. 19:43:32

@chrisred:
Én egy 16. századi tényről írtam, amit Werbőczi is igazol.
Te erre meg egy 19. századi regényre hivatkozol, mert egy sötét bunkó vagy.

chrisred 2019.10.16. 06:12:23

@John Brennan: Ebbe belesültél, jobb lett volna pontosan elolvasni az idézetet. Haynau nem egy regény szereplője, hanem valóban létezett személy, akiről Jókai leírt egy történetet. Werbőczi nem egy tényt írt le, hanem a magyar nemesség mint társadalmi csoport számára kitalált egy kollektív identitástudatot, ami az akkori társadalmi pozícióiknak, érdekeiknek megfelelt:

www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet-jasz-nagykun-szolnok/vannak-kozos-hagyomanyaink-szkitakkal-de-ez-nem-jelenti-azt-hogy-kozunk-van-egymashoz-917243/

"Ehhez tudni kell, hogy a magyar nemesség Werbőczy Hármaskönyvének kiadásakor, a 16. század elején határozta meg önmagát. Méghozzá egy kurucos, nomád, adót nem fizető, ellenálló társaság képét rajzolta meg önmagáról, s ehhez kerestek az akkori történészek hasonló elődöket vagy ­rokonságot."

Ez egyébként nem egyedi jelenség volt Európában, a kor társadalmi-technikai változásai kezdték megkérdőjelezni az örökletes nemesség létjogosultságát, a szerepük anakronisztikussá kezdett válni, lásd Don Quixote. Ők pedig kétségbeesetten kezdték kutatni az identitásuk alapjait.

chrisred 2019.10.16. 06:17:39

@Tenkes Kapitánya: Aki veled ellentétben képes szöveget értelmezni, annak nyilvánvaló volt, hogy az Andersen példázat arra vonatkozott, hogy az uralkodók a környezetüktől nem az igazságot akarják hallani. Ez volt az eredeti felvetés, amire reagáltam, ezt így konkrétan le is írtam, csak ezek szerint számodra a szöveghű olvasás is túlzottan nehéz feladat.

Recensor 2019.10.16. 20:07:04

Friss hír 2019 október 16-án: Magyarországon "kipcsak törzsek" élnek önkormányzattal. Orbán Viktor szerint. Erről beszélt a türk népek kongresszusán. :))))

John Brennan 2019.10.16. 23:40:37

@chrisred: Egyszer majd szétdurran a fejed, annyira okos vagy, hogy mindig neked van igazad, ha amagyarok gyalázásáról van szó. Persze, persze, az egész csak kitaláció, bár millió egymástól független közlés alátámasztja, de azért szerinted kitaláció az egész. A fejszétdurranásod előtt lehet, hogy beledöglesz a magyar múlt meggyalázása érdekében kifejtett meddő igyekezetedbe.

chrisred 2019.10.17. 05:11:58

@John Brennan: Szokás szerint kevered a dolgot, nem a magyar népről volt szó, hanem a magyar nemesekről, ami közjogi, és nem etnikai fogalom. Persze elfogadom tőled, ha számodra mondjuk Haynau olyan személy, akivel szívesen azonosulsz.

chrisred 2019.10.17. 05:17:51

@Rozsdalovag: A korabeli sorosbérencek betelepítették a magyarok közé a kunokat. :)

2019.10.17. 07:16:51

@chrisred:
ezek szerint orbán is soroncbérenc, mivel hogy támogadja kunszövetséget. brilliáns.

John Brennan 2019.10.17. 15:42:44

@chrisred:
Az anyáddal szórakozz legközelebb, aki talán értékeli Haynauval kapcsolatos primitív aljasságodat.
Te nem kevered a dolgokat, hanem te magad vagy a nagy és másokat kioktató moslék, aki könnyedén ugrál Haynau 19. százada és Werbőczy 16. százada között.
Mert nem a nemesekről volt szó, hanem a magyarságról, aminek Haynau nem része; Haynau nem magyar és nem magyar nemes. A magyarságon belül vannak nemesek, akik az ellenség támadásakor a hazát és benne a nem nemeseket védik, és a nem nemesek, aki nem vesznek részt a hon védelmében.
Werbőczy nem a magyar nemesség eredetéről írt (az ősi szokásjogot és hagyományt egy élet munkájával lejegyezve), hanem a magyarság eredetéről; a jobbágyok ugyanúgy szkíta származásúak, mint a nemesek.

kiskutyauto 2019.10.18. 02:09:37

@John Brennan: Édesanyáddal személyeskedj troll patkány... láthatóan közöd nincs a témához e azért belepofázol... szánalmas

chrisred 2019.10.18. 05:42:52

@John Brennan: Akkor nyilvánvalóan halványlila gőzöd nincs, mitől Tripartitum a Werbőczi gyűjtemény latin címének rövidítése, és arról sem, hogy mi a magyar címe, mi a három könyv tartalma és mit takar a Szent Korona-tan. Bizony, az első két könyv a magyar nemesi jogot tartalmazza (Nemesi magánjog, nemesi perjog), és csak a harmadik részben ír másról, ahol a gyűjteményéhez nem tartozó egyéb, az országban honos jogszokásokat foglalja össze, azon az alapon, hogy ezek az ügyek kerülhetnek jogorvoslatra a királyi kúriához. Itt szerepel a szabad királyi városok joga, a jobbágyokkal kapcsolatos jogszokások és a Korona több országának (Erdély, Dalmácia, Horvátország) joga. És persze ide kerültek a Dózsa-féle parasztháború utáni jobbágytörvények.

chrisred 2019.10.18. 05:47:35

@John Brennan: Werbőczi még a magyar nemesekről sem állítja, hogy egyértelműen szkíta származásúak lennének, csak a székelyekről.

"A scytha népektől szakadt vagy származott magyarok ugyanis, elhagyván őshazájukat, a Dunán innen és túl elterülő felső Pannoniában telepedtek le és Attila vezérük alatt országuk határait messze mindenfelé kiterjesztvén, győzedelmes fegyvereikkel Német-, Olasz- és Spanyolországok határaiba nyomultak be."

"4. CZIM
Az erdélyi scithákról, a kiket székelyeknek hivunk
Ezenkívül annak az erdélyi részekben a scithák, kiváltságos nemesek, a kik a scitha néptől, ennek Pannoniába való első bejövetele alkalmából származtak el, a kiket mi romlott néven "siculusoknak" nevezünk; a kik teljesen külön törvényekkel és szokásokkal élnek; a hadi dolgokban legjártasabbak: az örökségekben és a tisztségekben egymás közt (a régi szokás alapján) törzsek, nemzetségek és nemzetségi ágak szerint részesednek és osztozkodnak."

2019.10.18. 07:26:45

@chrisred:
"Az erdélyi scithákról, a kiket székelyeknek hivunk"
ebből sehogy se következik az, hogy csak erdélyi szkíták léteznek.

John Brennan 2019.10.18. 10:26:33

@chrisred: HAZUDSZ:
I. rész, 3. czim, 1. §: "A nemesség, a melyet többnyire a szabadok elnevezése alatt is szoktak érteni, úgy mondják, hogy eredetileg a hunnok és magyarok közt keletkezett, miután ezek Scythiából Pannoniába nyomultak, a melyet most változtatott néven, az ittlakó magyaroktól Magyarországnak neveznek".

Nem tudod megállni azt, hogy állandóan lesajnáld vitapartnereid tájékozottságát és gondolkodási képességeit. Mire fel ez a hatalmas gőg és arrogancia benned? Meg az az igyekezet, hogy Werbőczy Hármaskönyvétől kezdve minden történelmi forrást meghazudtolj?

chrisred 2019.10.18. 14:57:37

@John Brennan: Ezt írtad: "Werbőczy nem a magyar nemesség eredetéről írt (az ősi szokásjogot és hagyományt egy élet munkájával lejegyezve), hanem a magyarság eredetéről; a jobbágyok ugyanúgy szkíta származásúak, mint a nemesek."

Szóval a legjobb tudásod szerint kielemezted a fent bemásolt mondatot, és úgy gondolod, azt támasztja alá, amit írtál? Mert szerintem meg a nemesség, és nem a magyarság eredetéről írt, beleszőve azt, hogy "úgy mondják".

John Brennan 2019.10.18. 17:36:50

@chrisred: Kímélj meg a marxista hülyeségeidtől. Nincs olyan hogy Werbőczy szerint a nemesség magyar, a jobbágyság meg nem magyar. Ennek annyi értelme van, mintha azt írnád, hogy Werbőczy az A kezdőbetűvel írt emberek eredetével foglalkozott.
Erre válaszolj: Miért vagy ilyen gőgös, arrogáns és másokat lesajnáló? Miért hazugozod le egyfolytában a krónikaírókat?
Az úgy mondják azt jelenti a kontextusban, hogy úgy volt, különben nem mondanák úgy. Nem a Washington Post újságíróiról van szó, hanem igazmondó krónikásokról.

John Brennan 2019.10.18. 17:40:29

@chrisred:
Itt van, te szemét akadékoskodó, Werbőczytől:
"Különben nem történhetett volna, hogy az egyik úrrá, a másik szolgává, ez nemessé, az nem nemessé és paraszttá legyen, mert mindnyájan ugyanegy nemzetségből, tudniillik Hunortól és Magortól származtak."
Ja, majd biztos cáfolod ezt is, hogy Werbőczy hazudott, meg hogy Werbőczy csak a nemességgel foglalkozott. Hitvány alak vagy!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.19. 15:48:12

@John Brennan: ugyanebben a muben leirja...mindenki egyenlonek szuletik.
persze mivel magyar irt eloszor errol torvenykonyben, sehol nem tanitjak.
egyebkent maga ez a mu a bizonyitek, ez a magyar nemzet nem is letezett, csaka 19.sz stb stb maszlag is hazugsag. Werbőczy ebben a muben is, es mas korabbi irasos muben egyertelmuen magyarokrol beszél.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.20. 08:27:16

@John Brennan: pontosan tudod miert.
az nem lehet h a bogatyas bugris, nyelvet a szlavoktol kolcsonzott magyar Matyas idejeben mar 1000 eves irott tortenelemmel rendelkezik. nem nem...az nem lehet, magyar sem volt a 19.szazadig. teccik erteni?

John Brennan 2019.10.21. 22:10:46

@FILTOL:
Egy aktívan magyarellenes hazudozó a chrisred, ez egyértelmű.
Ha lebukik a hazugságaival, sunnyog vagy mellébeszél.

chrisred 2019.10.26. 06:35:42

@John Brennan: "Az úgy mondják azt jelenti a kontextusban, hogy úgy volt, különben nem mondanák úgy."

Nem éppen. Werbőczy ilyenkor egy meg nem nevezett forrásra utal, ahonnan merített. Mint ahogy az általad bemásolt mondat előtti részben, amit ügyesen lespóroltál, de azért én ideteszem: "Az állítják, hogy ez a végzés (a mint mondók) igen sok magyart jutatott a parasztság állapotába."

Itt az utalás Kézai Simon Gesta Hungarorumára vonatkozik, ahol először szerepel Hunor és Magor legendája és a hunoktól való leszármazás elmélete, egészen Noéhoz visszavezetve. Csak Werbőczy kifacsarja a forrását, mert Kézainál a hunok ősi szabadsága, hogy maguk válasszák meg a vezetőiket, az egész magyar népre kiterjed, és csak a hadi szolgálatot megtagadóktól vonják meg - míg Werbőczynél örökletessé változik, ezért a hun szabadok kiváltságát csak a nemesi rend érdemli meg.

Tenkes Kapitánya 2019.10.29. 23:06:11

@chrisred: Baromi nagyokosnak képzelheted magad.
Miközben a szkíta tudat végigvonul a teljes magyar történelmen Werbőczy előtt is, nemcsak a magyar hagyományban, hanem a teljes európai hagyományban, erre te jössz itt azzal a 21. századi mesével, hogy mindezt Werbőczy találta ki.

chrisred 2019.10.30. 05:21:32

@Tenkes Kapitánya: Nem én kevertem ide Werbőczyt, ellenkezőleg, eggyel feletted írom, hogy Werbőczy is régi forrásokból merít. Hogy aztán milyen politikai célokra használta fel, az más kérdés.

Nietzsche. 2020.01.05. 20:52:37

Türk ÉS finnugor eredet valószínű egyidejűleg. De nem sokat számít, mert a IX. század utáni időszakban ezer év alatt vagy 10 néppel keveredtünk. Alánok, jazigok, kazárok, avarok, germánok, oroszok, egyéb szlávok, türkök, ugorok ... stb majd a későbbi évszázadokban németek és akkor nem beszéltünk az itt átvonuló népekről.

Cyprianus 2021.10.26. 21:18:11

A honfoglaló magyarság nyelve/ nyelvei kérdése elég érdekes kérdés, kizárólag az itt felvetett finnugor szálra térnék ki.

Nos a magyar egy szibériai finnugor nyelv.
Alanyi és tárgyas igeragozás, helyhatárózó mint tárgy, " látlak" jellegű alanyt és tárgyát is kifejező igerag...

Ezek "szibérizmusok. "

Valószínűleg néhai Fodor Istvánnak ebben igaza volt, a szűk értelemben vett magyar őshaza a Szargatka kultúra szkíta népessége volt. Ezt az archeogenetikai eredmények támogatni látszanak: Szargatka jórészt olyan mint a Paziriki szkíták, de több bennük a szibériai gén, köztük az ugor N3a4 Z1936 haplocsoport.

Viszont a finnugor őshaza helyét a Helsinki Egyetem 2021-re totál világosan az Altaj- Szaján-Dzsungária vidékre teszi, a Krotovó kultúra és szomszédai területén , ami Krisztus előtt 2200-1900 között drámai sebességű terjeszkedést produkált a Szejma-Turbinó jelenség során.

Azaz az uráli nyelvcsalád voltaképpen egyáltalán nem az Urálból ered, népeinek jó része soha nem is járt arra, hanem Közép-Ázsia a bölcső, sőt az előtörténet még keletebbre mutat, valahol Mandzsúria földjén volt az " uráli"- török-mongol- tungúz nyelvi övezet, ami miatt ezeknek az amúgy nem rokon nyelvek tipológiája nagyon hasonló lett, ráadásul ez a közelség még évezredekig tartott nyugat felé nyomulva is ( Juha Janhunen professzor teóriája. A Világ egyik leginkább fajsúlyos szakértője az altáji nyelvek terén. )
süti beállítások módosítása