Még évekig velünk marad a járvány? [21.]

2020. október 25. 10:35 - Mizantróp.

Egyre több olyan vélemény olvasható a nemzetközi és hazai sajtóban is, hogy a jelenlegi koronavírus-járvány még évekig velünk maradhat és hosszú időre életünk szerves részévé válhat. Legutóbb maga Donald Trump amerikai elnök is arról beszélt: "meg kell tanulnunk a Covid 19-cel együtt élni". Nos, ha valóban így lesz, akkor lehetséges, hogy a maszkviselés évekig megmarad, a korlátozások java részével együtt.

covid.jpg

De mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy az elkövetkező egy-két esztendőben a többség elkapja majd a Covid-19 -et (nagyjából 60-65%) majd az újabb 3-4 évben a többiek is, azok pedig akik az első körben estek bele, másodszor vagy akár harmadszor is visszafertőződnek. (És könnyen lehet, hogy az egész így folytatódik ki tudja meddig). Pesszimistán hangzik, de sajnos van realitása. Hogy miért? Például azért mert az új koronavírus ellen nincs természetes immunitás, vagyis ma már bizonyított, hogy többször elkapható. A másik, hogy a vakcinázások - ahol eddig próbálták (pl Oroszország) - nem állították meg (sőt még csak nem is lassították) a terjedést.

A végső "egyenleg" meglehetősen elkeserítő és egyben figyelemfelhívó is: jól "kitalált" kórokozóról van ugyanis szó, ami a gyengék, az öregek és a betegek szelektálását hajtja végre a társadalomban. Elsősorban az idősek vannak veszélyben, aztán a krónikus betegek, a gyenge immunrendszerűek és a kiszolgáltatottak. A pandémia eredete ma is homályos, az USA egyértelműen Kínát vádolja részint a fertőzés hanyag kezelésével, részint a kialakulás kontrollálatlanságával. De vajon csak ennyiben hibás Kína? Vagy esetleg eleve a távol-keleti ország egyik laborja alkotta meg a furcsa vírust a túlnépesedés megállítására Ázsiában, az idősek és gyengék "eltávolítása" céljából? Vagy éppen a vádaskodó Trump volt az, aki elindította a járványt Kína kellős közepén, a nagy rivális meggyengítésére? Mindkét verzió elképzelhető sajnos (nagyon is).

Akárhogyan is kezdődött, már elszabadult: az USA -ban napi 79 ezer, Franciaországban napi 45 ezer, Németországban napi 10 ezer, nálunk pedig már közel 2 ezer új fertőzést regisztrálnak, amihez az Egyesült Államokban napi 784, a franciáknál 137, a németeknél 21, nálunk pedig 38 haláleset társul (minden 24 órában). (Ezek mind október 24-i számok, az adatok forrása pedig: worldometers.info)

Mi várható? Az új típusú koronavírus ellen csak az immunrendszer erősítésével (egészséges életmóddal) és az emberi kontaktok teljes leépítésével (maszkviseléssel, érintkezések minimalizálásával, állandó kézfertőtlenítéssel ... stb) lehet sikerrel védekezni. A vakcina kérdéses hatásfokú (egyelőre), gyógyszer pedig nincs (legalábbis teljes mértékben gyógyulást eredményező). Egy teljesen új életmódra van tehát szükség mindenkitől, ráadásul huzamosabb ideig.

Ami az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 ránk szabadítását illeti: az ENSZ-nek igenis feladatává kellene tenni a valóság kiderítését. Fontos volna tudni, hogy a vírus hol készült, illetve kik és miért szabadították a világra. Mi volt eredeti céljuk, mit akartak elérni és hogyan lett ebből globális válság. Az itt következő kérdéssel az olvasói véleményekre vagyunk kíváncsiak:

***

mizantroop_lec4.jpg 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mizantroop.blog.hu/api/trackback/id/tr6816256440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása