Mire büszke a magyar? [7.]

2019. július 05. 00:53 - Mizantróp.

Kis nemzet vagyunk és jelenleg nem tartozunk a világ sorsát és főbb folyamatait alapvetően befolyásoló jelentős, nagy országok közé (még ha néha ezzel is áltatjuk magunkat). Ugyanakkor sok tekintetben igenis okkal lehetünk büszkék, hiszen évezredes történelmi múltunk, gazdag kultúránk, számtalan területen nyújtott kimagasló teljesítményünk, sport eredményeink, tudományos vívmányaink, találmányaink, hőseink és történelmi szerepünk révén a megbecsült nemzetek között a helyünk. De  tegyük fel a kérdést: mire is vagyunk a legbüszkébbek?

magyar_buszkeseg.jpg

1. Múltunk ősi jellegére

A Földön jelenleg 200 ország létezik, de csak nagyon kevés tud olyan gazdag történelmi múltat felmutatni, mely 1200 év történéseit dokumentálja. Krisztus után 830-ban jegyezték fel ugyanis először a vándorló magyar törzseket a bizánciak, majd következett a Honfoglalás és a keresztény magyar állam megteremtése. A XV. század végére már Európa egyik legjelentősebb királysága a magyaroké volt, megkerülhetetlenül fontos tényezőként. A kontinens közepén helyet foglalva, közel 300 ezer km2-es hatalmas országot birtokoltunk, gazdag erőforrásokkal.

2. Mátyás királyra

Ha arról kérdezzük az embereket, hogy melyik magyar uralkodót tartják a legjelentősebbnek, akkor a legtöbben Hunyadi Mátyást említik. Az ő országlása alatt, 1458 és 1490 közt ugyanis valódi, európai nagyhatalom voltunk, mely sikeresen harcolt bárki ellen a kontinensen. Megvertük a törököket, - a soha, egyetlen csatát el nem vesztő Kinizsi Pál hadvezéri zsenialitásának hála - és levertük az osztrákokat is, öt teljes évre meghódítva Bécset. (Ahogyan himnuszunkban szerepel: "S nyögte Mátyás bús hadát, Bécsnek büszke vára.")

3. Nobel díjasainkra

Az alig 10 milliós Magyarország összesen 16 Nobel-díjas tudósára lehet büszke, amely már csak azért is kivételes adat, mert hasonló, vagy nagyobb lélekszámú nemzeteket is bőven magunk mögé utasítunk. Például a hasonló lakosságszámú Csehország csak 5 tudóssal, Görögország kettővel, Spanyolország héttel, Románia pedig néggyel büszkélkedhet. A mi 16 Nobel-díjasunk: Lénárd Fülöp (1905 - Fizika), Bárány Róbert (1914 - orvosi), Zsigmondy Richárd (1925 - kémia), Szent-Györgyi Albert (1937 - orvosi), Hevesy György (1943 - kémia), Békésy György (1961 - orvosi), Wigner Jenő (1963 - fizika), Gábor Dénes (1971 - fizika), Daniel Gajdusek (1976 - orvosi), Milton Friedman (1976 - közgazdaságtan), Elie Wiesel (1986 - béke), Polányi János (1986 - kémia), Harsányi János (1994 - közgazdaságtan), Oláh György (1994 - kémia), Kertész Imre (2002 - irodalom), Herskó Ferenc (2004 - kémia). Rajtuk kívül a magyar feltalálók is kiemelendők.

4. Sport teljesítményeinkre

Magyarország az eddig megrendezésre került 31 újkori nyári olimpiai játékon, lakosságának nagyságához mérten kiemelkedően sok érmet tudott szerezni. Az eddigi 176 arany, 149 ezüst és 170 bronz révén a Föld 200 országa között az előkelő 8. helyen állunk. Előttünk szerepel: az USA, a Szovjetunió, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Olaszország és Németország [forrás] és mögöttünk az egész világ, nálunk sokkal népesebb államok sokaságával. Mindez azt jelenti, hogy méltán lehetünk büszkék sportolóinkra. Közöttük is a híres, világbajnoki ezüstérmes Aranycsapatra és vízilabdázóinkra.

5. Íróinkra - költőinkre

Kivételesen gazdag a magyar irodalom-történet, tele különleges tehetségű és rendkívül termékeny írókkal költőkkel. Petőfi Sándor, József Attila, Ady Endre, Radnóti Miklós, Babits Mihály mind csodálatos versek ezreivel ajándékozták meg az utókort, csakúgy mint a régi időkben Balassi Bálint, Berzsenyi Dániel vagy Csokonai Vitéz Mihály. Méltán vagyunk büszkék gyönyörű műveik miatt, melyek a világirodalom legszebbjei közé tartoznak.

6. Fővárosunkra

Budapest nem csak szerintünk, de rengeteg itt megfordult külföldi szerint is a világ egyik legszebb városa. A Duna két partján elterülő település 1873-ban, Pest és Buda közigazgatási értelemben vett egyesítésével kapta mai nevét. Látképe a Dunával és a Gellért heggyel lélegzetelállítóan szép. Utcái, épületei, házai hosszú történelmének "kulturális lenyomataként" maradtak fenn. Az Országház, a Budai várnegyed, a Lánchíd, a Halászbástya, a Margitsziget, a Hősök tere, a Szent István Bazilika Európa legszebb építményei és helyei közé tartoznak.

7. Országházunkra

A Duna-parti Országház 1904-re készült el, neogótikus, eklektikus stílusban, Steindl Imre tervei alapján. Alapterülete 17 745 m2, magassága pedig 96 méter, mely adatok révén Európa második, a világ harmadik legnagyobb parlamentje. Csodálatos, festői megjelenése a Duna partján egészen rendkívüli látvánnyal ajándékozza meg a szemlélődőt.

8. Arra, hogy megvédtük Európát a törököktől

Gyakran hallható manapság különböző média-felületeken, hogy bizony a magyarság védte meg Európát a török áradattól. Ebben pedig van is igazság, hiszen előbb Hunyadi János 1456-ban Nándorfehérvárnál, aztán Dobó István 1552-ben Egernél, végül Zrínyi Miklós 1664-ben Eszéknél történelmi diadalt aratott az oszmánok felett, akik minden erejüket a három részre szakított, de 150 éven keresztül vitézen harcoló magyarság leküzdésére fordították, Európa elözönlése helyett. 

9. Hőseinkre

Az 1200 éves, hosszú magyar történelem tele van rendkívüli hősökkel, akik életüket adták hazájukért, elég az előbb említett három magyar hadvezér - Hunyadi, Dobó, Zrínyi - mellett a további nagy magyar hősökre gondolnunk, így például Árpád fejedelemre, Kinizsi Pálra, Görgey Artúrra, vagy Maléter Pálra. Küzdöttek, mikor harcolni kellett, áldozatot hoztak, mikor a hazának áldozat kellett.

10. Hagyományainkra

Magyarország méltán lehet büszke néphagyományaira, ősi szokásaira, néptánc-művészetére, népdalaira, mondáira, népmeséire, jelképeire, különösen az ezer éves Szent Korona örökségére. Kulturális és történelmi örökségünk az egyik leggazdagabb a világ nemzeteinek sorában. /07.05.00:53/

*** 

mizantroop_lec4.jpg

 

 

86 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mizantroop.blog.hu/api/trackback/id/tr5014926252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2019.07.06. 18:35:31

Szép volt! Remek összeállítás.
(Budapest a világ egyil legszebb fekvésű Fővárosa, nem a egyik legszebb városa, olyan rengeteg van)
Az irodalom viszont nem összehasonlítható, gondolom minden állam is büszke az ő íróira-költőire.
A film, festészet, zene pedig kimaradt, azért nekünk van Bartókunk, a zenét, zeneoktatást forradalmasító Kodályunk, van Jancsónk, Szabónk, van Munkácsynk, Rippl-Rónaink, Szinyeink.
Ja és a tudomány nem álljon már meg a Nobel-nél!
Ma mi lenne a transzformátor nélkül, a mai vasút is Kandó elvei szerint működik a világon.
Szilárd Leó? Teller Ede?
Vagy Neumann János???????????????????
.
Szóval nemhogy büszkének kell lennünk, hanem az összes ezt tagadó aktivistasöpredéket kell pofánverni, hogy ezt kidobnák és helyette a multikultis google/amazon/facebook világot akarják bevezetni!

Célkereszt 2019.07.06. 18:49:36

És mire nem vagyunk büszkék? Ez sokkal érdekesebb téma.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.06. 18:49:46

Plusz arra kellene hogy a a magyar ember spontán elutasítja a liberalizmust.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.06. 20:43:47

egesz korrekt osszeallitas..Sajnos Attila kimaradt, de nem baj. mar ez is jobb mint az index cimlapos cikkek 99%a.
respekt.

Mizantróp. 2019.07.06. 21:11:52

@szepipiktor: Amiket hiányolsz, például a híres magyar feltalálók benne vannak a posztban, mégpedig a Nobel-díjasok részben, egy link beszúrásával. Ha valaki rákattint, rögtön megjelennek a nagy magyar feltalálók. Mintegy 75 találmány van felsorolva, melyeket magyarok találtak fel: dinamó, golyóstoll, hangosfilm, helikopter, porlasztó, transzformátor, filmfelvevő ... stb.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.06. 21:57:09

@MAXVAL bircaman közíró: nos, ezek az emberek a kor liberalizmusa miatt tudtak azzá válni, amik lettek. A fél oláh Mátyás, a zsidó Nobel díjasaink, a sváb Pestünk, a rác Duna-kanyar, a slovák, horvát, szerb stb hatású zenénkre, de még az ételeink se magyarok...
Bizony, már a honfoglaló magyar törzsek is befogadók voltak. Például a kazár törzsekkel, amiknek a vezetői zsidó vallásúak voltak. Levédi felesége például kazár nő volt.
Mocskos libsik!

Argus_ 2019.07.06. 22:02:30

@Igazamvanvagyigazamvan?: Az a szemét Levedi! Már ős is mocsok libsi vót! :)

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.06. 22:15:17

@Artificem: abban az időben még nem volt ilyen hülyeség, mint nacionalizmus. Vagy behódoltál, vagy kinyírtak, esetleg elzavartak.
Mondjuk István felesége, Mátyás felesége....

Andriska07 2019.07.06. 22:28:21

Végre egy kiemelkedően jó poszt, szívet mele gető olvasmány. Nincs ország, melynek ennyi hőse lenne. Nem is értem, hogy kerülhetett ki a zindexre... Ezek a vonuló buzik vajon mennyit tudtak volna ebből összeállítani maguktól..

Magányos Farkas_ 2019.07.06. 22:38:37

Sok mindenre lehetünk büszkék, de arra aztán biztosan nem, hogy egy kleptokráciában élünk, ahol folyton újraválasztják azt a csoportot, amelyik aztán szétlopja országunkat. Mondjuk ilyen ország nincs másik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 06:33:15

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Nem létezett liberalizmus a XVI. sz. előtt, szóval eleve marhaságokat írsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.07. 10:12:00

@MAXVAL bircaman közíró: nem volt megfogalmazva. De az eszme, az ideológia bizonyos elemei, megnyilvánulásai beazonosíthatók. Idegenek befogadása, vallási türelem.
Ja, a skótok nacionalizmusa nyilván nem az volt. Ja, a bécsi udvar spionjai nyilván nem a nacionalizmust szították fel a szabadságharc letörésére.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:16:33

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Nagyon nem. A nacionalizmus éppen a liberalizmus eszköze volt a premodern rend ellen, hiszen azt mondta: nem az számít, ki miben hisz, kinek mi a szociáls stáruszú, csak az számít, kinek mi az anyanyelve, s akinek azonos az anyanyelve, az egy nemzet tagja, mely köteles más nemzetekkel szemben magét védeni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 10:26:40

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Eredetileg teljes mértékben, sőt a 2 eszme egymástól elválaszthatatlan volt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.07. 13:29:44

@MAXVAL bircaman közíró: csakhogy megint összemosod a kettőt. Az ideológiát, mint társadalomformáló erőt, és az értékeket, mint a viselkedés részét.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.07. 13:46:38

@MAXVAL bircaman közíró: a nacionalizmus nem mond semmi ilyet.
Teljesen más módon alakul ki különböző területeken. A saxon integrálódott, a walesi nem.
Az andalúziai spanyol, a baszk nem.
A magyar nehezen integrálódik Szlovákiában, a szlovák könnyen integrálódott Magyarországon.

A nacionalizmusnak több megközelítése is van. A skótok harca az angolokkal szemben erős nacionalista alapokon zajlott vagy ezer éve már. Semmi kòze nem volt az ipari forradalomhoz, a párizsi kommünhöz, vagy a liberális eszmékhez.

De nem erről beszéltem, hanem arról, hogy olyan társadalmi megközelítés, ami ma a liberalizmus jellemzője, annak idején teljesen normális volt. Vallási, etnikai, szexuális türelem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 14:00:29

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A nacionalizmus ezt állítja: vannak nemzetek, s az ezekhez való tartozás fontosabb az egyén számára minden más kötődásnél. A magánügyed, hogy miben hiszel, leszel bármilyen vallású, de a nemzethez való tartozásod veleszületett tény, ezen változtatni hazaárulás.

Az, hogy más-más területen másképp valósult meg az nem ellenérv.

Nyugaton ország alapon ment a nacionalizmus (francia modell), bár ott se volt teljes siker, a franciák pl. sikeresen bedarálták az okszitánokat az egységes francia nemzetbe, de a bretonokat nem tudták máig, ott máig van valamilyen fokú nemzeti különállás.

Keleten viszont eleve etinikai volt az alap (német modell). Lásd a máshol élő magyar az a nemzettársam, de azén országombna élő idegen meg nem az.

Az, hogy országok harcoltak egymással ezer éve is nem érv a nacionalizmus létezésére. Ezek nem nacionalsta, hanem területi, dinasztikus harcok voltak.

A liberális eszme éppen azt mondta: a nemzetállam a helyes létezési forma, s nem a nemzetekfelettiség. Ez volt Nyugat-Európában a fő csapás a katolikus univerzalizmus és a római-frank hagyomány ellen.

A liberalizmus csak a XIX. sz. vége felé kezdett szakítani a nacionalizmussal, akkor lett utóbbi önálló eszme.

Addig a vallási türelem éppen a nacionalizmussal járt együtt. S nem volt teljes, pl. a protestáns liberális országok sokáig diszkriminálták akatolikusokat, mivel azokról eeleve az volt az elképzelés, hogy idegen hatalom "ügynökei".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 14:05:49

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A modern liberális megközelítés lényege 3 pontban megadható:
- individualizmus, azaz nincs közösség csak mint egyének összessége. s akkor is esetleges,
- az egyén szabadsága a közösség felett, mert az egyéni önzés pozitív érték, s végsősoron jó a közösségnek is,
- az állam rossz, s csak minimális mértékben szabad fenntartani, a piac szinte mindent képes megoldani.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.07. 18:07:09

@MAXVAL bircaman közíró: teljes zagyvaság. Nem érveltem országok harcával. Azt mondtam, a skótok az angolok ellen. Avagy a rómaiak ellen. Kibaszottul nem uralkodók egymás elleni területszerzése volt, kimondottan a skótok szerveződtek össze.
Azt mondod, etnikai az, hogy a magyar a más országban élő magyart nemzetnek tekinti, de az országban élő idegent is nemzetnek tekinti. Önmagad cáfolod.

A liberalizmus legfeljebb a modern nacionalizmus alapja lehet, hisz a skótok nem hinném, hogy baráti viszonyt ápoltak volna az angolokkal az 1200-as évek vége felé, amikor liberalizmusnak még híre-hamva sem volt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.07. 18:12:42

@MAXVAL bircaman közíró: például a kilt nemzeti viseletté válása elég határozott utalás a nemzeti elkülönülésre, az 1500-as években.
Liberalizmus még sehol. Tehát a nacionalizmus nem származhat a később megjelenő ideológiai irányzatból

Skizofrén vagy?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.07. 18:15:08

@MAXVAL bircaman közíró: te nagyonhülye, ez nem modern liberalizmus. Ez egy szélsőséges verzió, anarchiának hívják, gyakorlatilag kikopott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.07. 18:17:22

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Nem, az anarchizmus más dolog.

S ez nem szélsőséges liberalizmus, hanem a mai fősodor, kis pedofilem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.07. 18:24:09

@MAXVAL bircaman közíró: "Anarchizmus
Geolibertarianizmus
Mutualizmus
Libertárius szocializmus
Piaci anarchizmus
Minarchizmus
Libertárius progresszivizmus
Libertárius konzervativizmus
Neolibertarianizmus
Paleolibertarianizmus
Libertárius paternalizmus
Objektivizmus"

Ezek csak a libertariánus ideológiák különböző vállfajai...

És akkor nem beszéltünk a neoliberalizmusról (amerikában neokonzervativizmus), a konzervatív liberalizmusról, a liberális konzervativizmusról, a szociál-liberalizmusról, meg a franc tudja.

Te, mint mindent aprólékosan, figyelmesen vizsgáló aspergeres, kiragadsz egyetlen egyet, amit felületesen ráhúzol mindenre, ami neked nem tetszik.
Egy aspergeres nem így viselkedik. Te tudatosan hazudsz. Skizofrén vagy, mondom én.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.07. 18:28:39

@MAXVAL bircaman közíró: Keleten viszont eleve etinikai volt az alap (német modell). Lásd a máshol élő magyar az a nemzettársam, de azén országombna élő idegen meg nem az"

Te barom, pont ránk volt jellemző, hogy befogadtunk másokat. Bizony, a máshol élő nemzettárs az gyakran nem magyar!
Te sem vagy az.
Mi a neved? Az bizony nem magyar név.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.07. 18:32:26

@MAXVAL bircaman közíró: látod, igazolod, amit mondtam. Gyártasz magadnak egy Világot, ha a valósággal nem egyezik, akkor ignorálod a valóságot. Tipikus kórkép. Nem az aspergeré.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.07. 18:44:54

@MAXVAL bircaman közíró: nemzetek nem? A klánok körében elterjedt kilt, ami kimondottan skót és csakis skót viselet. Van kelta eredete, a plaid , de az nem szoknya. Elkülönít, mégis együvé tartozást fejez ki.
Kitől akartak elkülönülni a sótok íly látványosan? Csak az angol marad...
Tehát a skót elkülönülés mintegy 1700 éves, vagy még régebbi. A kilt is öregebb jó száz évvel, mint a liberàlizmus.

Tehát tévedsz. A Világod hamis. Rád omlik. Magába zár.
Okosnak képzeled magad, tárgyi tévedésekkel teli a kis tyúkszaros világképed, de menekülsz, mint a bulgár partizán....ja, az nem volt. Jugoszláv.

randomuser1 2019.07.07. 19:32:09

nekem nemzetiszínű a nyányóm, arra vok a legbüszkébb!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.08. 06:12:34

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Érvelési hiba.

Az, hogy van egy eszmének több irányzata nem érv az eszme kritikája esetében. Eleve az általad felsoroltak zöme marginális, továbbá az alapokban mind egyetért.

Érted, pedomajmom?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.08. 06:32:52

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Befogadtunk másokat, HA azok magyarosodtak. Ez nem az a befogadás, amire ma szokás hivatkozni. Mindig minden nép szeret idegeneket asszimilálni, miért ne tenné ezt?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.08. 07:00:10

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Tényeket írtam le, melyekre neked nincsenek elenérveid, ezért személyeskedsz. Rongy ember vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.08. 08:23:50

@MAXVAL bircaman közíró: Pinochet és Schröder szerinted ugyanazon az ideológiai nézeten volt? Noha mindkettő libsi...Reagan és Obama?
Végülis mindegy, a véleményex nem számít, párhuzamos világban élsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.08. 09:21:55

@MAXVAL bircaman közíró: neked. Mert érzed, a válasz cáfol téged. Sizofrén vagy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.08. 09:44:52

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Kérdésed nem releváns. Folyamatosan csúszol el a témától, ennek semmi értelme. Már meg se próbálod eredeti állításodat igazolni.

Pedofil vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.08. 17:49:34

@MAXVAL bircaman közíró: ezzel nem tudsz megsérteni. Erkölcsi alapod sincs rá, pont neked, aki a bárányokhoz vonzódik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.08. 17:51:40

@MAXVAL bircaman közíró: Az eredeti állítás a tied volt. Liberalizmus és nacionalizmus elválaszhatatlanok voltak. A nacionalizmus a liberalizmus terméke. Én nem állítottam, cáfoltam.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.08. 19:48:01

@MAXVAL bircaman közíró: azért, mert nem érted, még nem halandzsa.Igen , a skizofrének csak libeárisan gondolkodnak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.08. 23:20:47

@MAXVAL bircaman közíró: ha nem célod a sértés, akkor a szándékod. Avagy ez a buta pedofilezés hogy jött elő csökött agyadból?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.08. 23:28:05

@MAXVAL bircaman közíró: eleve etinikai volt az alap (német modell). Lásd a máshol élő magyar az a nemzettársam, de azén országombna élő idegen meg nem az"

Ilyen sületlenséget írtál. Abban az országban, ahol a nobel díjas tudósaink java zsidó, vagy sváb?
Petőfi, Ady országában? Neuman országában? Dobrev országában?
A Hertz és Pick , a Törley és Bock országában?
A Csehek, Horváthok, Szerbek, Szlovákok, Oláhk és Némethek országában?

Félelmetesen tudatlan vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.08. 23:31:29

@szepipiktor: "Szóval nemhogy büszkének kell lennünk, hanem az összes ezt tagadó aktivistasöpredéket kell pofánverni, hogy ezt kidobnák és helyette a multikultis google/amazon/facebook világot akarják bevezetni!"

A kettő között nem látok összefüggést.
Tudósaink java tanulmányokat folytatott más országokban is.
Sőt, ezen tudósaink java Amerikába menekült.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.09. 05:42:34

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A kisebbségeket nem ismeri el a magyar ember magyarnak. Jól teszi, hiszen nem is magyarok.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 07:56:05

@MAXVAL bircaman közíró: ha a kisebbségi nem akarja. Egyébként a magyart nem érdekli. Az országban nincs is magyar. Van a tirpáktól a matyón át a bunyevácig minden, de magyar tisztán nem mutatható ki.
Mégis mind magyar. A Kovács, az Antics, az Urbán. Még a Dobrev is.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 08:04:39

@MAXVAL bircaman közíró: miért, mit művelek? Fajtalankodok veled, a kiskorúval? Na, ezt nem gondoltam, hogy gyereknek képzeled magad. Vagy egy berögzült emlék a pappal?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.09. 08:53:13

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ismét ugyanazt csinálod, mint a nacionalizmus kérdésében: változtatod a fogalom jelentését mondatról mondatra.

Na, akkor most elmagyarázom, hátha tényleg meg akarod érteni.

Idegen befogása != asszimiláció.

A világtörténelemben mindig, minden népnél volt olyan "befogadás" ami asszimilációt jelentett. Még a nagyon zárt népeknél, lásd pl. zsidók is. Ezért néz ki egészen másképp egy szefárd zsidó, egy askenázi zsidó, s egy keleti zsidó, az előbbi olasznak-spanyolnak néz ki, az utóbbi arabnak, a középső meg szláv-német keveréknek.

Az asszimiláció azt jelenti, befogadom az idegent, ha az szakít múltjával, minden szokásomat átveszi, s idegensége legfeljebb valami távoli emlék marad.

Ilyen a magyar "befogadás".

Ellenben a nem magyarosodott országlakókat a magyarok sose fogadták el.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 10:12:07

@MAXVAL bircaman közíró: mióta van görög katolikus vallás Magyarországon?
Hogyan alakult a nyelv a németek betelepítése után Pesten?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 10:31:42

@MAXVAL bircaman közíró: a matyók? A két legismertebb magyar népművészeti stílus. Matyó-kun.
Kalocsai:"Alapnépességük a 18. sz. első felében Kalocsán alakult ki a helyi, környező, hódoltságot átvészelt falvakból és a közeli dunántúli vidékekről bevándorolt lakosságból, amelyet horvát-bunyevác elemek is színeztek."

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 10:33:56

@MAXVAL bircaman közíró: nincs is már magyar szokás. A betelepülők hozták magukkal kultúrájukat, ami átalakította az egészet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.09. 11:35:39

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Görög katolicizmus = eredete az, hogy át lettek térítva a katolicizmusba egyes ortodoxok.

Pest = eleve német város volt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 13:45:59

@MAXVAL bircaman közíró: már magyarok. Anno nem voltak magyarok. Tehát befogadottak. A pesti svábok betelepítettek. Nem, Pest nem volt német a honfoglaláskor.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.09. 15:07:45

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Tudod mikor lett Pest magyar? A XIX. sz. vége felé, s a folyamat csak 1945-ben zárult le.

A XVI. században még benne volt Pest alaptörvényében, hogy csak NÉMET polgár választható meg tanácsnoknak.

A svábok tömegesen lettek betelepítve, tömbben, nem magyarosodtak el, a magyarosodás scak KÁDÁR alatt fejeződött be, aki úgy magyarosított, hogy 1961-ben bezárt MINDEN nem magyar tannyelvű iskolát.

Az a helyzet, hogy NEKEM anyai ágamon a őseim fele sváb. s olyanok is voltak köztük - nagymamám mesélte - akik nem beszéltek magyarul, pedig a XVII. században jöttek be, Érdre. Annyira német volt a környezetük,hogy 300 év alatt se tanultak meg magyarul: egyszerűen nem kellett magyarul tudni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.09. 15:22:05

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Hát, nem nagyon. Mo-ra alig-alig érkezett muszlim. A kevés muszlim migráns is csak a XIX. sz. végén jött.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 16:14:32

@MAXVAL bircaman közíró:Lásd a máshol élő magyar az a nemzettársam, de azén országombna élő idegen meg nem az"
Lásd svábok....

Besenyők? Kunok? A török megszállás alatt?
Debrecen?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 16:15:30

@MAXVAL bircaman közíró: tehát te nem vagy a nemzettársam, mert nem vagy magyar.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 16:18:48

@MAXVAL bircaman közíró: "középkorban Pest (vetus Pest, antiqua Pest, maior Pest)[1] már egy erődített város volt a Magyar Királyságban. IV. Béla magyar király a tatárjárás után 1244-ben, az itt megtelepedő hospesek számára, kiváltságlevelet adományozott és megújította a város árumegállító jogát"

Igen....a valóság kicsit más...szar ügy, de neked így kell élni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.09. 16:51:27

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"A török megszállás alatt?"

Utána az összes muszlim ki lett űzve az országból. Még a muszlimok keresztény házastársai is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.09. 16:55:02

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Anyai ágamon magyar vagyok. Apai ágamon nem.

Az mindegy, hogy anyai ágamon sincs egy ősöm se, aki Árpáddal jött volna. Az anyai ágamon fele sváb, negyede ruszin, nyolcada német (nem sváb német), nyolcada kun.

Ezek közül csak a kun ág magyarosodott el, plusz a sváb ág egy kisebb része. De anyám már csak magyar.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.09. 16:57:32

@Igazamvanvagyigazamvan?:

S aztán a bejövő németek németté változtatták a várost. Magad ellen érvelsz, nem veszed észre?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 18:52:21

@MAXVAL bircaman közíró: nem hinném hogy németté változtatták. a 600.ooo német 86%-a falun élt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 19:49:14

@MAXVAL bircaman közíró: 1880 és 1910 közötti időszakot a magyar nyelv általános elterjedése és egyeduralkodóvá válása jellemezte. A magyarság aránya 30 év alatt 56,75%-ról 85,9%-ra növekedett, ezzel szemben a németek aránya 34,3%-ról 9%-ra, a szlovákoké 6,1%-ról 2,3%-ra csökkent. Tekintve, hogy a németség és a szlovákság természetes szaporulata gyorsabb volt a magyarságénál ezek az arányváltozások hatalmas mértékű elmagyarosodást takarnak. E mellett a németek 72,5%-a, a szlovákoknak pedig 79,7%-a beszélte a magyar nyelvet."

Hát, ennyire németesedett el...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 22:37:01

@MAXVAL bircaman közíró: neked nincs is adatod. Beblöffölsz valamit, valamire, valamikorra.
Lássuk: tehát a magyar nem befogadó, mert a németek betelepülhettek, megőrizve identitásukat.

Hisz a német, aki németül beszélt, sőt, az ország fővárosát uralta, nem nemzettestvér. Tehát a magyar nem befogadó. Te német származású vagy, tehát magyar...
Nem Asperger lesz ez, az aspergeres precíz, beleássa magát a részletekbe és nem hazudik.
Szedned kéne a gyógyszered, a skizofrénia ön- és közveszélyes.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.09. 22:47:11

@MAXVAL bircaman közíró: tehát: 600 ezer 80%-a falun élt, marad 12 ezer. Ezek a városiak. Namost levonjuk a vidéki városok lakóit, és hozzávetjük Budapest 1.300.000 körüli lakosságszámához, látható, hogy a birka zseni hozzád képest....

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.10. 09:25:23

@MAXVAL bircaman közíró: nem oly bonyolult ez. Ha az 1300 ezres Budapesten élt volna az összes városi német, a 120 ezer akkor sem jelentené, hogy német város lett volna.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.07.10. 09:26:37

@MAXVAL bircaman közíró: mellesleg a németek aránya Budapest lakosságszámában 6% körül volt, hasonlóan a zsidókéhoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.10. 10:09:43

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Mikor? Nagyon nem mindegy.

A budapesti zsidók eleve vagy magyar vagy német identitásúak voltak. A zsidó identitás csak az ország északkeleti részén volt jellemző.
süti beállítások módosítása