Az utolsó Jedik - előjelek, előzetes várakozások [3.]

2017. december 13. 08:16 - Mizantróp.

Lezajlott a sajtóvetítés, ma már "élesben" is vetítik a nagyközönség számára a legújabb, Rian Johnson rendezte Star Wars filmet, melynek címe: Az utolsó Jedik. Sokan találgatják: vajon az új epizód az eddig ismert stílusok közül, melyiket követi majd: a meseszerű, játékos, gyerekeknek szóló előzmény részekét (Baljós árnyak, Klónok támadása, Sithek bosszúja), a komolyabb kalandfilmszerű klasszikus fejezetekét (Új remény,. Birodalom visszavág, Jedi visszatér) vagy a drámai hangvételű, háborús filmekre emlékeztető Zsivány egyesét? Az első visszajelzések alapján nem lehet tisztán látni, többen a Birodalom visszavághoz, még többen a Rogue One -hoz hasonlítják inkább. Olyan hang, mely az előzmény részeket emlegetné Az utolsó Jedik kapcsán egyelőre nincs (hál istennek tegyük hozzá). 

Persze nagy kérdés: mit szeretne jobban a többség? A különböző filmes oldalak kommentjei alapján és az IMDb - n megtekinthető pontozás szerint ma a világ Star Wars rajongóinak túlnyomó többsége az 1977 és 1983 közt forgatott klasszikus epizódokat tartja a legtöbbre. Azok közül is az Irvin  Kershner rendezte, 1980 -as Birodalom visszavág (The Empire Strikes Back) viszi el a pálmát. A klasszikus részeket a Zsivány egyes népszerűsége követi, majd jön a VII. epizód és csak leghátul következnek az előzmény trilógia részei.

Miért van ez igy? Sokan találgatták már, de valószínűleg azért lehet, mert a klasszikus részek valahogy sikeresen "eltalálták" a mese - dráma - humor - misztikum - akció ideális arányait, amit azóta is keresnek a rendezők. Nem tudta ezt "belőni" Lucas a prequel részekben (gyerekmeséket gyártva), sem Edwards a Zsiványban, sem Abrams az Ébredő erőben. Edwards kicsit túltolta a drámát, Abrams meg rengeteget másolt. Ugyanez a helyzet a látványvilággal, helyszínekkel, szörnyekkel és űrcsatákkal is: a klasszikus részeket leszámitva vagy túl gyerekesek, vagy túl komorak, vagy "másolásszagúak" esetleg átmennek gagyiba. Persze szinte lehetetlen mindenkinek tetsző SW részt készíteni, mégis minden új epizódnál erre vár a többség.

Mindenki kíváncsi tehát a legfőbb kérdésre: milyen típusú SW filmet rendezett Rian Johnson? A legtöbb árulkodó jel a Zsivány egyes komorságának követésére utal, mely nem mindenki számára jó hír. Sokan a meseszerűséget, optimizmust, játékosságot és a megszokott "Csillagok háborúja" jegyek visszaköszönését szeretik jobban, kifejezetten ragaszkodva a klasszikus részeket idéző panelekhez: az Erő, a Jedik az akarat-átvitel, fénykardozás misztikumához. Érthető is ez valahol, hiszen arra a bizonyos 40 évvel ezelőtti érzésre vágynak. Ugyanakkor tudomásul kéne vegyük: a gyermekkori élményeket sosem lehet maradéktalanul visszahozni. Amit 8 - 10 -12 évesen szájtátva bámultunk, megismételhetetlen.

Azért reméljük, ha egy új Zsivány egyest is kapunk, a rajongók régi tábora is elégedett lesz és Johnson nem felejtkezik el a Star Wars saga gyökereiről. Hamarosan kiderül, még pár nap és megtudjuk. 

***

mizantroop_lec4.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mizantroop.blog.hu/api/trackback/id/tr2613495159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.14. 06:59:15

Már most egyértelműen látszik, hogy míg a 7.rész a 4.et másolta, a 8.az 5.-et fogja faceliftes lépegetőkkel, tanuló jedivel. Komolytalan, ötlettelen. Nemhiába mondta mark hamill, hogy Lucas ötleteit meg kellett volna fogadnia a disneynek. De én Lucas helyében el sem adtam volna életem nagy művét dilettánsoknak. Egy komoly történetet szappanoperává silányítottak. Szégyen.

Mizantróp. 2017.12.14. 07:10:40

@bluebear: a látványt illetően mindent a Sith -ek bosszújára hegyeztél ki, amiben akad pár komolyabb jelenet valóban. De attól meg igaz, hogy az előzmény trilógia egy infantilis megközelítésű gyerekkuckó matiné jelleggel, Jar Jar Binks -szel Legalábbis a klasszikus részekhez képest.

Ami a legújabb, 8. részt illeti: nem láttad ahogy kivettem szavaidból, ugyhogy fingod sem lehet arról, hogy mások e bármit is.

Editor_ 2018.03.17. 17:45:54

Nagyon megosztó lett az Utolsó Jedik. Nekem special nagyon tetszett és a negyedik legjobb epizódnak tartom a három klasszikus rész után. Látványos, izgalmas, magával ragadó, nagyon jól felépített karakterekkel. Igazi Star Wars élmény.
süti beállítások módosítása