Csernobil áldozatainak száma [15.]

2019. november 10. 14:06 - Mizantróp.

Harminchárom évvel ezelőtt az emberiség egyik legnagyobb atomkatasztrófája - mely a Szovjetunió ukrajnai területén, Pripjaty városa mellett, Csernobil közelében a Lenin atomerőmű 4-es reaktorában történt 1986 április 26-án éjjel 1 óra 23 perckor - örökre megváltoztatta az emberek gondolkodását az atomenergiáról, az atomerőművekről, sőt általában az egész nukleáris tudományterületről (beleértve az atomfegyvereket is).  chernobyl1.jpg

Jelen posztnak nem célja a csernobili atomkatasztrófa feltárása, vagy eseményeinek rekonstruálása - ezt megtették már más, hozzáértőbb és szakmaibb oldalak (például Aszódi Attila több cikkében is és a Pervenimus oldal, az egyik posztjában, melyekből mi is merítettünk [köszönet érte nekik ezúton is]) mi csupán az áldozatok lehetséges számáról szeretnénk képet adni olvasóinknak. (A "királyi többes" azért van, mert a posztot ketten készítettük.) A katasztrófát bemutató nagy sikerű, 5 részes HBO sorozatot mi is láttuk, annak méltatásával, illetve pontatlanságaival szintén nem akarunk foglalkozni. Ezúttal kifejezetten a katasztrófa miatt elhunytak száma érdekel bennünket. Előtte azonban alapszinten a katasztrófáról egy bekezdés (hogy mégis "képben legyünk"):

Aznap egy kísérletet hajtottak végre az atomerőműben - Viktor Bruhanov erőmű-vezető és Nyikolaj Fomin főmérnök engedélyével, de kettejük távollétében, viszont Anatolij Gyatlov főmérnök-helyettes közvetlen irányítása mellett - mely kísérlet során több szabálytalanság is történt és ezek a 4-es blokk reaktorának instabilitása miatt robbanásokhoz vezettek. A detonációk következtében a 4-es reaktorház teteje lerobbant az épületről és hatalmas mennyiségű radioaktív anyag (kripton-, xenon-, jód-, tellur és cézium izotópok) illetve sugárzó grafit került a környezetbe, fokozva a több napig tartó hatalmas tüzet. A radioaktív sugárzás szintje a robbanás közelében elérte a 15 ezer röntgen (azaz 150 sievert) értéket, amiről azonban a katasztrófa utáni első 20 órában nem is tudtak a vezetők, mert a rendelkezésükre álló doziméterek méréstartománya csak 1000 röntgenig terjedt (ezek ki is akadtak az első használatkor). A válságkezelő döntéshozók Fomin főmérnöktől felfelé, egészen Gorbacsov főtitkárig felelőtlenül kezelték a helyzetet, hármas hibát követve el: először is nem menekítették ki AZONNAL az erőmű 30 km-es körzetéből az embereket, másodszor nem tájékoztatták ugyancsak AZONNAL a környező országokat és harmadszor az ügy későbbi (1987 júliusában) zajló vizsgálatában (és perében) elnagyolt eljárást folytattak, kizárva a RBMK típusú, grafit-moderátoros, könnyűvíz hűtésű, forralóvizes konstrukciós hibáit és felülvizsgálatát (mondva: a szovjet ipar terméke nem lehet hibás).

chernobyl_vezerlo.jpg

Reaktor-vezérlő terem Csernobilban

Közvetlen halálesetek

A katasztrófa miatt elhalálozottak számát a Szovjetunió a tragédia után 31 főben állapította meg. A hivatalos szervek által elismert 31 főből 7 fő tűzoltó - hatan a végzetes éjszakán a 3-as reaktor tetején oltották a tüzet + 1 fő tűzoltó őrnagy [Petrovics Teljatnyikov] - és 26 erőműi dolgozó. Húsz évvel később az tragédia évfordulóján az ENSZ kérésére a WHO is lefolytatott egy vizsgálatot és a csernobili tragédia miatt elhalálozottak számát 54 főre emelték (vagyis 23 fővel egészítették ki). A WHO jelentése CSAK az egyértelmű, vagyis egészen biztosan a tragédiához kapcsolódó haláleseteket kezelte tényként. Ugyanakkor a moszkvai 6-os kórházban 134 csernobili sérültet ápoltak, akiknek egy része gyógyultan távozhatott (bár közülük néhányan később "gyanúsan" fiatalon, illetve a tragédia után rövid időn belül haláloztak el, különböző keringési, szív-érrendszeri vagy daganatos betegségekben).

A WHO 54-es áldozatszáma ugyancsak figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy azok közül a bányászok közül, akiket a katasztrófa-elhárítás során arra kértek, hogy fúrjanak alagutat (mégpedig kéziszerszámokkal!) a felrobbant atomreaktor alá, - hogy aztán folyékony nitrogén elhelyezésével hűtsék le a felgyülemlett radioaktiv lávát - százan nem élték meg 40. életévüket.

chernobyl_tuzoltok.jpg

Tűzoltók Csernobilban. A végzetes éjszakán heten biztosan életüket áldozták a tűz eloltásáért

Az ő halál-okaik is változatosak, de figyelemre méltó, hogy szinte mindannyian életük teljében hunytak el és betegségeik szintén jellemzően keringési vagy rákos jellegűek voltak. Ha az 54 bizonyított halálesethez hozzáadjuk a 100 önfeláldozó bányászt, sokkal közelebb járunk az igazsághoz.

Közvetett halálesetek

Külön kérdéskör, hogy a 154 halálesethez, - melynek mindegyike az erőműben szerzett sugárzás miatt következett be (az ott dolgozóknál, a reaktor alatt dolgozó bányászoknál, illetve az első órákban tüzet oltóknál) - hozzáadhatóak e azok a megbetegedéses esetek, melyek az erőmű 30 km-es körzetében élő polgári személyeknél, illetve az ott katasztrófa-elhárítást végző likvidátoroknál (katonáknál, belügyiseknél) történtek.

chernobyl_evakualas.jpg

Összesen 510 ezer szovjet katonát illetve belügyis tisztviselőt vezényeltek 1986 folyamán a csernobili erőmű 30 km -es körzetébe, melyet teljesen izoláltak (lezártak) a külvilágtól. A nagyjából 2800 km2-es (vagyis körülbelül Nógrád megye nagyságú) területen az egy négyzetméterre eső a Cs-137 izotóp általi szennyezettség meghaladta az 555 kBq/m2-t (forrás: pervenimus blog), ez nagyjából 500 millisievert sugárzást jelentett. Az orvosok szerint ez az érték nem okoz halált, viszont 100 millisievert sugárzás felett, ha az napokig, hetekig éri az emberi testet sokszorosára nő a daganatos (főleg pajzsmirigy rákkal járó) és szív-érrendszeri megbetegedések esélye mégpedig a megbetegedettek életében akár néhány éven belül.

chernobyl_likvidator.jpg

Likvidátor a tragédia utáni napokban

Kijelenthető tehát, hogy a csernobili veszélyzónában katasztrófa elhárítást végző 510 ezer katona, illetve az onnan evakuált 336 ezer polgári lakos, összesen tehát kb 850 ezer ember kapott jelentős, több száz millisievert (átlagosan 350 millisievert) nagyságú sugárdózist. Ennek hatásait jelenleg is csak találgatják a kutatók, de abban egyetért a WHO és a Greenpeace (mely 2005-ben jelentést készített Csernobil hatásairól), hogy a sugárzásnak kitett 850 ezer fő legalább 0,8-1% -a a csernobili katasztrófa miatt halálozott el, valamilyen radioaktív behatással kapcsolatba hozható betegségben. Ez minimum 7-8 ezer embert jelent.

A probléma a számok meghatározásánál ott van, hogy a daganatos és szív-érrendszeri betegségek nem hozhatóak egyértelműen és bizonyíthatóan összefüggésbe a balesettel. Lehetséges például, hogy egy likvidátor, vagy pripjatyi lakos, aki a 90-es évek közepén hunyt el daganatos megbetegedésben (vagyis évekkel a katasztrófa után) nem az ott szerzett sugárzás miatt hunyt el. Legalábbis nem bizonyítható az összefüggés (fehéren-feketén).

chernobyl_vezetok.jpg

Egyedi és sajátos esetek

A csernobili atomreaktor-robbanás UTÁN négy nagyon komoly katasztrófahelyzettel kellett megbirkóznia a hatóságoknak. Ezek közül kettő okozott elhalálozásokat, egy pedig szerencsésen végződött. A "szerencsésnek" mondható eset akkor történt, amikor néhány nappal a katasztrófa után felvetődött annak esélye, hogy a reaktormagból kifolyó, több ezer fokos olvadó anyag eléri a reaktor alatti 20 ezer literes vízgyüjtő medencét. Három önként jelentkező, bátor dolgozó - Alekszej Ananenko, Valerij Bezpalov és Borisz Baranov - búvárruhában merült le a tartályba és leengedte annak vizét. Ezzel megakadályoztak egy óriási gőzrobbanást, mely milliókat fertőzött volna meg Kelet-Európa szerte. Csodával határos módon és a vízzel teli medence védőhatásának köszönhetően túlélték mindhárman.

A második eset a tragédia másnapján történt, amikor az erőmű két vezetője, Bruhanov és Fomin, arra utasították a főmérnök-helyettes, Gyatlov jobb kezét, Anatolij Szitnyikovot, hogy a hármas és négyes reaktor közti szellőző gépház tetejéről nézzen bele a felrobbant atomreaktorba és győződjön meg arról, hogy valóban nyitott e a reaktor-zóna. A férfi védőruházat nélkül ment fel a tetőre és ezzel a biztos halálba, de megtette amire utasították. Több ezer röntgen érte, amibe május 30-án - vagyis egy hónappal később egy moszkvai kórházban - belehalt. (Megjegyzés: valószínűleg bármilyen védőruhát húzott volna fel, hatástalan lett volna a 12 ezer röntgennel szemben [ahol állt, már 3 perc ott tartózkodás is halálos.]) Egyébként ami a halálos adag sugárzás szintjét illeti: a szakértők és orvosok szerint 500 röntgen/óra (5 sievert/h) már halálosnak tekinthető. Szitnyikov önfeláldozó tettével - vagyis azzal, hogy a katasztrófa utáni napon vállalta a reaktorzóna megtekintését - jelentősen felgyorsította a katasztrófa-elhárítást.

A harmadik eset, mely a robbanás utáni napokban újabb katasztrófát okozhatott volna, azokhoz a szénbányászokhoz kötődik, akik bevállalták, hogy kézi szerszámokkal alagutat ássanak az olvadó reaktorzóna alá, hogy oda folyékony nitrogénnal működő hűtőberendezést helyezzenek és megakadályozzák ezzel a radioaktív láva, talajvízbe kerülését. Mint már esett róla szó, jelentős adag sugárzás érte őket a munka során (hogy mennyi pontosan, nem tudható), de az eset utáni években közülük százan haltak meg, különböző betegségekben.

A negyedik katasztrófa-helyzet, mely önfeláldozó dolgozók miatt nem okozott újabb tragédiát, a felrobbant reaktorház körüli épületek tetejéhez kötődik, melyekről kézi erővel kellett eltávolítani a radioaktív törmeléket.

chernobyl_3reactor.jpg

A ventillációs ház tetején, 12 ezer röntgen sugárzásban dolgozó romeltakarítók (maximum 1,5 percet lehettek fent)

Ezeken a tetőkön, melyeket egyébként nevekkel láttak el (mint: Nina, Kátya, Mása)  1000 és 12 000 röntgen közti sugárzás volt a katasztrófa utáni napokban (vagyis a halálos dózisnál kétszer, illetve huszonnégyszer több). A törmeléket mégis valahogyan vissza kellett dobálni a reaktorépületbe (amit aztán szarkofággal terveztek lefedni), mert különben a radioaktivitás soha nem szűnt volna meg a csernobili régióban. A feladatra sem távirányítású robotokat, sem más gépeket nem használhattak, mert ezek nem bírták volna ki az ottani körülményeket. Végül emberekkel oldották meg a feladatot, akik védőruhában mindig csak másfél percet töltöttek a veszélyes tetőkön és gyors váltásokkal dolgoztak. Sajnos ezeknek az embereknek a sorsáról sem tudni semmi biztosat: nem tudni közülük hányan haltak meg az eset utáni években és halálokaik valóban a tetőkön való munkára vezethetőek e vissza.

csernobil_tetok.jpg

A radioaktív törmelék eltüntetésekor a tetőket nevekkel látták el. A legveszélyesebb a Mása volt 1986 őszén, a romeltakarításkor

Feltételezhető, hogy a legveszélyesebb tetőrészen dolgozók, akik 12 ezer röntgenben (120 sievert/h sugárzásban) kellett, hogy hordják a törmeléket - még ha csak egy-egy percig is - sokan meghalhattak a későbbi hetekben, vagy akár hónapokban-években. A Szovjetunió mindenesetre titkolta a sorsukat (és ma sem könnyen deríthető ki, hogy mi lett velük).

Meglepő túlélések

Végül két meglepő túlélés esete érdekességként: Alexander Juvcsenko és Borisz Sztolyarcsuk az erőmű dolgozói voltak a tragikus éjszakán és mindketten a 4-es reaktorépületben vagy annak közvetlen közelében teljesítettek szolgálatot. Mégis mindketten túlélték a katasztrófát, ahogyan egyébként rajtuk kívül még néhány százan az erőműben, mégis kettejük esete világít rá legjobban a sok csodával határos túlélésre. Sztolyarcsuk a 4-es reaktor vezérlőtermében tartózkodott a robbanás éjszakáján, majd többször is végigjárta a szétrobbant reaktorépület körüli folyosókat. Ha kapott is aznap este radioaktiv sugárzást, nem betegedett meg és ma is kiváló egészségnek örvend. A másik hihetetlen eset Alexander "Sasha" Juvcsenko -hoz kötődik, aki még közelebb volt a legkritikusabb épület-részekhez. Aznap este két gyakornoknak (Viktor Proskuryakov, Aleksander Kudryavtsev) és egy kollégájának (Valery Perevozchenko) segített abban, hogy Akimov műszakvezető utasítására bejussanak a felrobbant reaktor-terembe és megnézzék a robbanás helyét. Egy hatalmas vas ajtót tartott nyitva, amíg oda a többiek bejutottak. (Aktív sportolóként, a rendszeres evezés miatt hatalmas testi ereje volt, ennek köszönhette, hogy elbírt a feladattal.)

chernobyl_emlekmu.jpg

Emlékmű Csernobilban, a hős tűzoltók előtt tisztelegve

A három férfi, aki a reaktor-terembe lépett halálos adag sugárzást kapott (néhány hét múlva haltak meg), de Juvcsenko túlélte a sugárzást, noha 4,1 sievert/h (410 röntgen) adagot kapott belőle. Másnap kórházba került, ahol egy teljes éven keresztül kezelték és még bőrátültetést is kapott. Meglepő módon egészen 2008 végéig élt egészségben.

A felrobbant 4-es csernobili reaktor fölé beton szarkofágot építettek, melyet 1986 november 30-án adtak át (7 hónappal a tragédia után). Ám ez nem bizonyult végleges megoldásnak, 2016 novemberében egy teljesen új, acélszerkezetet emeltek az egész építmény (vagyis a 4-es blokk) fölé, mely már 36 ezer tonna súlyú (105 méter magas, 110 méter hosszú és 257 méter széles). Az új építmény mintegy másfél milliárd euróba került, de állítólag 100 évig védeni tudja a környezetet a sugárzástól.

Csernobil katasztrófája soha nem merül feledésbe, mert a hősiesség, a túlélés és az emberi felelősség "emlékműve" mindazok számára, akik megismerték történetét. A megismerésben segít az HBO sorozata és minden írás, publikáció, vagy cikk, amit a témában azóta írtak. Akár 8 ezren, akár 800 ezren haltak meg a tragédiában, az utókor feladata, hogy ne tudjon megismétlődni hasonló eset, sehol a világban. /2019.11.10.14:05/

Felhasznált anyagok:

 ***

mizantroop_lec4.jpg

121 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mizantroop.blog.hu/api/trackback/id/tr5815299496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2019.11.10. 17:56:07

A tragédia éjszakáján és az azt követő néhány napban is rengeteg hőstett született az atomerőműben. Ezekre az önfeláldozó tettekre nem mindig figyelt fel a közvélemény, sőt sok esetről ma sem tudunk. Ami ismert, abból néhány:

- Önfeláldozó volt az a néhány tűzoltó, akik elsőként léptek a 3-as reaktor tetejére (oda, ahol aznap este több ezer röntgen volt a sugárzás, miközben 500 felett már halálosnak tekinthető). Ők onnan oltották a tüzet, nem törődve saját biztonságukkal. Mind meghaltak néhány héten belül.

- Önfeláldozó volt a posztban is említett Szitnyikov (mérnök), aki vállalta, hogy saját szemével nézze meg a reaktorzónát felülről, a biztos halált választva.

- Önfeláldozó volt az a 3 búvár, akik aztán szinte csodával határos módon túlélték, hogy a reaktormagma alatti vízgyűjtőbe merülve megnyissák a leeresztő tolózárakat. Ezzel milliók életét mentették meg, akkor még nem tudva, hogy élve távoznak e a bevetésről.

- Önfeláldozók voltak a védőfelszerelés nélkül (sőt meztelenül) dolgozó szénbányászok, akik a tragédia után a felrobbant reaktor alá fúrtak járatot, a nagyobb tragédia elkerülése érdekében.

- Hős volt az a helikopterpilóta is, aki először próbált a lángoló reaktor fölé repülni, hogy homokot szórjon a tűzre, de helikopterével lezuhant.

- Hős volt Juvcsenko is (szintén a posztban említve), aki több munkatársát próbálta kicipelni a reaktor melletti folyosókról (és aki az ajtót is tartotta, amikor a reaktorházba mentek munkatársai).

- Hősök voltak a tragédia utáni napokban a felrobbant 4-es reaktor környéki tetőkön dolgozó munkások is, amikor letakarították a radioaktivan sugárzó törmeléket mindenhonnan.

Ők mindannyian életüket áldozták azért, hogy mások élhessenek, hogy a környékbeli lakosság és Kelet-Európa túlélje a katasztrófát. Főhajtást érdemelnek.

proletair · http://lemil.blog.hu 2019.11.10. 23:13:37

A reaktor felé repülő helikopterpilóták és gépszemélyzetek is közvetlen veszélyben voltak, és sokan meg is haltak a sugárzás okozta betegségekben. (A balesetben meghalt személyzeteket is ide lehet venni)

Nagyon zavaró volt az írásban, hogy az orosz nevek hol angol, hol magyar hol meg vegyes átiratban voltak olvashatók. A helyes megoldás a magyar átirat.

Tartalom 2019.11.10. 23:39:01

@Karma.: a három búvár nem élte túl. Órákon napokon belül meghaltak. Sok helikopterpilóta mind hős volt nem csak az az egy. Többségében mind meghaltak napok hetek "szerencsés" esetben évek múlva.
A több tízezer likvidátor és szénbányász és kiskatona.
A három zászlókitűzőember is, aki csak pusztán a zászlót vitte fel a szellőzőkéményre, mind meghaltak. Nagyon sok az áldozat a helyi parasztok között is, akik a másnap hajnali szürkületben voltak kénytelenek megfigyelni ahogy a frissen felszántott földjük a Cserenkov-sugárzás miatt kéken világít szinte szerte a határban. Majd évekkel később meghalt mind. A csecsemők számtalan abortusz, meg az 1-2 évesen sugárzást kapott gyerekek, akikkel az onkológián még Magyarországon is összefut az ember szinte naponta. Vagy ma már idős hölgyek akik fiatalon a zónában jöttek mentek mert odaküldték őket mint kereskedelmi asszisztenseket, vagy a tefus kamionosokat, akik árut szállítottak a zónába és a kerekek felkapták a radioaktív port Magyarországon meg perek sorai mentek mert mind egymás után meghalt.
Vagy a repülőgép Moszvába ami átrepült a radioaktív felhőn (Moszkvában nem engedték jó ideig kiszállni őket, a gépet előbb lemosták):
Rajta volt Antall József későbbi miniszterelnök, Déri János műsorvezető, Knézy Jenő sportriporter, és mindenki aki a gépen utazot ma már halott a pilótákat és a személyzetet is beleértve.
Hosszan tudnánk sorolni de minek. A reaktor még most is nagyon sugárzik 10 ezer röntgen óránként most is megvan. A reaktor hadireaktor volt plutoniumtermelésre állítva. Csak a marhák kiadták a hadsereg felügyelete alól és azt hitték, hogy majd egy szénerőműhöz betanult "civil" brigád majd nem fog játszani a parancsirányításra megtervezett katonai létesítményben. De hát ugye ez nem egy egyszerű széntüzelésű gőzkazán, ami a flerobban akkor ugyan mi baj lehet?

Persze megérne egy két kérdést a Tengizi magyar tragédia áldozatainak sorsa is. Ott is hasonló történt, csak erről az elvtársak még a bírósági peranyagokban is hallgattak. Érdemes lenne megkérdezni, hogy a gáztározókat miért üregrobbantó nukleáris fegyverekkel alakították ki, és miért nem használtak részecskeszűrőket (jó ma már Tengizben ez kötelezően fel van szerelve midenhova).

ostvan2 2019.11.10. 23:55:47

@Tartalom: A 3 búvárról: (akik nem is búvárok voltak, hanem helyi dolgozók, csak - más híján - búvárruhát adtak rájuk, abban mentek be az égő reaktor alá), szóval közülük 2 személy még ma is él. És aki már elhalálozott, az is szép kort élt meg.

Argus_ 2019.11.10. 23:55:53

@Tartalom: A három búvár túlélte. Néhány éve az ukrán elnök újra kitüntette őket. A vízgyűjtőben lévő víz mentette meg őket.
hvg.hu/kultura/20190619_Csernobil_atomkatasztrofa_sorozat_buvarok_viztarozo#rss

Fortress_ 2019.11.11. 00:03:45

@Tartalom: A reaktor jelenleg nem sugároz. 2016 novemberében egy hatalmas acélszerkezettel fedték be, mely 36 ezer tonnát nyom. A felépítése 1,5 milliárd euróba került. Rendszeresen mérik az acélköpeny felületén a sugárzást. A szerkezet kitart néhány évtizedig. De majd idővel újabb megoldás kell.

A búvárok (pontosabban a lemerülést vállaló dolgozók) túlélték, ma is jó egészségnek örvendenek, csak egyikük hunyt el azóta (2005-ben) de nem olyasmiben, ami kapcsolatba hozható a katasztrófával.

hvg.hu/kultura/20190619_Csernobil_atomkatasztrofa_sorozat_buvarok_viztarozo

ostvan2 2019.11.11. 00:09:42

Utólag könnyű okosnak lenni. Amikor az első atomreaktorokat tervezték, rájöttek a tudósok, hogy ha a reaktor-üzemanyagként használt urán 2,8 %-nál nem tartalmaz több U235-öt, akkor a nukleáris robbanás kizárt. És úgy gondolták, ha az atomrobbanást elkerülik, akkor más veszélyhelyzet már nincs is (ma már tudjuk, lehet más is). És ezért nem voltak műszereik, ezért nem voltak védőeszközeik és nem volt kidolgozott vészhelyzeti forgatókönyvük a reaktorhiba esetére. A mai tudásunkra támaszkodva lehet szörnyűlködni, lehet csodálkozni, lehet elítélően nyilatkozni, de amikor ezeket az erőműveket tervezték, az akkori tudósok és a mérnökök a legjobbat akarták. A későbbi tervezésű Paks már modernebb volt, és az elmúlt évtizedekben (különösen Csernobil óta) rengeteg biztonsági fejlesztést kapott.

Blindmouse 2019.11.11. 00:17:23

@Karma.: - Hős volt az a helikopterpilóta is, aki először próbált a lángoló reaktor fölé repülni, hogy homokot szórjon a tűzre, de helikopterével lezuhant. ????

Mondjuk nem egy tévésorozatból látott dolgokat kéne tényként állítani.

Egy helikopter tényleg lezuhant.. 8 hónappal később, egy daruba akadtak bele, ami ott sem volt amikor helikopterről dobált cuccal próbálták oltani a reaktort.
Mondjuk ettől még hősinek minősíthető dolog volt.

Blindmouse 2019.11.11. 00:23:32

@Tartalom: Ennyi baromságot összehordani.

-A 3 búvárból egyet vitt el a szívroham úgy 10 éve, a másik kettő,köszöni szépen tökjól van.

-A régi tévés figurákat azért vitte el a rák gyakrabban mert az akkori tévés PYE kamerák elég durva sugárágyúk voltak egyébként.

-És gondolom nem hallottál a csókáról aki évtizedeken át konkrétan a szarkofág alatt a reaktorterem romjai közé járt be felderíteni, tudtommal még ma is él.

Kron 2019.11.11. 00:56:33

@Tartalom: nincsenek tévedhetetlen emberek, mindannyian leírhatunk tévedésből vagy figyelmetlenségből nem kellően ellenőrzött információt. a legnagyobb igyekezetem ellenére velem is fordult már elő. nem is szoktam szóvá tenni, ha ilyennel találkozom, de amiket itt írogatsz, abból legfeljebb a kötőszavaknak meg a névelők állják ki a történelem próbáját. egyetlen mondatod sem felel meg a valóságnak. ezt azért már valahol művészet összehozni.

Burgermeister 2019.11.11. 04:10:03

jó összefoglaló..köszi

whatisevenworse 2019.11.11. 05:14:59

Nem tudom, hogy ez a Cserenkov sugárzást honnan szedted, de olyan biztos nem lehetett a földeken látni ugyanis a Cserenkov effektus lényege, hogy töltött részecske (alfa vagy béta részecske) vízben (vagy más szigetelő mezőben) gyorsabban próbál meg haladni a közegbeli fény sebességénél, akkor fölös energiáját elektromágneses sugárzás formájában adja le ennek a látható tartománya esik ebbe a szép kékes fénybe. Levegőn mindez nem látszik.

whatisevenworse 2019.11.11. 05:18:42

Még valami valahol olvastam a fertőzést szót. Ezt nukleáris és radiológiai területen kéretik mellőzni. Fertőzni csak élő organizmusok tehát vírusok, gombák, bacik tudnak. A radioaktív anyagok mivel nem élnek csak szennyezni tudnak. Radiológiai laboratórium minden dolgozója nevében :).

Denise Hogyisdugják 2019.11.11. 05:47:44

54-31=13? eddig olvastam el...

midnight coder 2019.11.11. 06:19:02

"1986 április 26-án éjjel 1 óra 23 perckor - örökre megváltoztatta az emberek gondolkodását az atomenergiáról, az atomerőművekről, sőt általában az egész nukleáris tudományterületről (beleértve az atomfegyvereket is). "

Ez is mutatja, hogy az emberiség milyen hülye egy állatfajta. Csernobil következtében meghalt pár tízezer ember, az emberiség hülyébbik része meg azóta is fosik az atomtól. Ugyanott viszont volt egy kommunizmus nevű katasztrófa is, több millió áldozattal. Ez utóbbi áldozatainak számát tízmilliós pontossággal sem tudjuk. Az emberiség mégis az atomtól fosik, és nem a kommunistáktól.

CCnick 2019.11.11. 07:52:52

@Tartalom: amiben tök tudatlan vagy abban minek kommentelsz? Komolyan kérdezem.

CCnick 2019.11.11. 07:59:18

@Jericho 1: 1986 ota nem sugároz, akkor kapta meg az eredeti szarkofágot. Az újat egy évszázadra tervezték nem pár évtizedte. Az eredeti gyorsbeton bírt pár évtizedet.

HARP3R 2019.11.11. 08:06:14

Érdekes, hogy még 1986-ban is - a Szovjetunió összeomlása előtt pár évvel - milyen erős volt a kommunista hatalom az oroszoknál. Pedig Gorbacsov az enyhülés embere volt. Ehhez képest Csernobil kapcsán kőkemény diktatúrát látunk: KGB elnyomás, Legasov öngyilkosságba kergetése, eltussolás, megfélemlítés ... stb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.11. 08:51:29

Minimális számú áldozat volt.

Sokkal többb áldozata lett a balesetet követő médiahisztériának.

citrix 2019.11.11. 09:01:21

Nem csak az a kérdés hányan haltak meg azonnal vagy néhány héten belül a helyszínen vagy a környéken. Beszéljünk a sok ezer emberről akik a szél által szétszórt radioaktív anyagoktól betegedtek meg és haláloztak el évekkel később. Ők vannak többen, Európa jelentős részét beszórta a szovjet mocsok. Az a szovjet mocsok amit egy hétig letagadott a média (a párt). Ezekben bízik, ezekhez dörgölőzik a mai magyar rezsim.

Fortress_ 2019.11.11. 09:05:26

@CCnick: Bár így lenne. De az igazság a, hogy nemrég rájöttek: a 100 évre tervezett, másfél milliárdos acél-szarkofág valójába maximum 15-20 évig lesz jó. Most azt fontolgatják EU-s szakemberek, hogy megnyitják és az alatta sugárzó maradványanyagot valahogyan kezeléseknek vetik alá.

@MAXVAL bircaman közíró: Nézőpont kérdése, hogy kinek mennyi a sok áldozat. A ruszkiknál, sosem számított az emberélet. Vágóhídra hajtották a háborúkban is az embereiket. Csernobil miatt minimum 8 ezren haltak meg gyereke, nők is. Egy FSZB ügynöknek ez semmi, gondolom egy alomból származol velük, ezért nem számít nálad sem sokat. :)

midnight coder 2019.11.11. 09:11:51

@Jericho 1: Csernobilban úgy 8 ezren haltak meg, Lenin és Sztálin elvtársék alatt pár tízmillióan, Mao elvtárs tevékenysége kapcsán úgy 60 millióan. Ehhez képest Európában megy a hiszti az atom miatt, ugyanakkor a legtöbb országban a kommunista pártok nem csak legálisak, de egyes helyeken még parlamentbe is kerülnek.

Buchhalter 2019.11.11. 09:20:15

@midnight coder: basz ki! Csernobilról van szó nem kommunizmusról.A számaid kicsit túl toltad ,de nem baj. Különben Az USA is eleinte rosszul állt hozzá a nukleáris technolóiához .ill atombomba kísérleteknél szánt szándékkal szennyeztek be több száz ,de lehet hogy több ezer"önkéntest". Utána meg próbálták eltussolni. Erről volt cikk itt az Indexen is!@MAXVAL bircaman közíró: te meg alapból barom vagy.

Hegge Balázs 2019.11.11. 09:25:21

Az 1347es nagy pestis járványhoz képest mind csak "babazsúr"

2019.11.11. 09:37:17

@midnight coder:
Mondjuk ahol hatalomra jutottak a kommunisták, azon országokban részben vagy egészben illegálisan működtek, míg az általad említett demokratikus országokban igen, bejutottak a parlamentbe, de soha nem jutottak el oda, hogy olyan rendszert építsenek ki. Ellenben hasonló rendszer kiépítéséhez vezet a te gondolkodásmódod, amiben azt fikázod, hogy miért létezhetnek kommunista pártok.

Fortress_ 2019.11.11. 09:39:45

@midnight coder: Hitler miatt 50 millióan, Mao működése nyomán szintén 50-60 millióan, Sztálin alatt 20 millióan hatlak meg. És? Ezek náci és kommunista diktátorok voltak, akik háborúk, polgár-háborúk alatt voltak hatalmon évtizedekig (Hitler "csak" 12 évig).

Ellenben az atomkatasztrófák békés időszakokban történtek, modern időkben és emberi mulasztás miatt. Csernobil nyomán közvetlenül 8 ezren közvetett módon (sokkal később rákban) további 700-800 ezren vesztették életüket.

A magam részéről már nem nagyon tudok kattogni azn, hogy milyen népirtást csinált 65-70 éve Sztálin, meg Mao, viszont az nagyon is érdekel, hogy miért csesztek el annyira egy atomerőművet és annak üzemeltetését, hogy 800 ezren nyiffantak ki miatta. Közelebbi az eset és sajnos nálunk is van egy ruszki atomerőmű. Kicsit aktuálisabb probléma.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.11. 10:15:10

@Jericho 1:

Tény: az orosz lélek elismeri a közösség érdekében való egyéni áldozatot, van egy erős hőskultusz. De mi ezzel a gond?

CCnick 2019.11.11. 10:16:35

@Jericho 1: "szarkofág valójába maximum 15-20 évig lesz jó" forrás?

CCnick 2019.11.11. 10:17:31

@citrix: ezt alá tudnád valami statisztikával támasztani?

CCnick 2019.11.11. 10:19:24

@Jericho 1: Csernobil nyomán közvetlenül 8 ezren közvetett módon (sokkal később rákban) további 700-800 ezren vesztették életüket.

forrás?

Big Blaster 2019.11.11. 10:21:06

Az atomenergia ellenesség alapvetően az ismeretek hiánya miatt alakult ki. Amit nem ismerünk, attól félünk. Amit nagyon nem ismerünk, attól még jobban. A média pedig nagyon rá tud erősíteni a félelmeinkre, mert bizonyos dolgokat felnagyít, másokat pedig negligál.
A repüléstől sokan félnek, mert ha lezuhan egy repülő, ott sokszáz ember hal meg és ezzel van tele a média. Autóba beülni jellemzően nem félnek az emberek, pedig közúti balesetben csak Magyarországon évente meghal 500-600 ember.
A csernobili katasztrófának szörnyű következményei voltak és valóban örökre megváltoztatta az atomenergiához való viszonyunkat. Pedig, ha pusztán a számokat nézzük (fenntartva, hogy minden ember halála fájdalmas veszteség), akkor a közvetlen áldozatok száma (150) kevesebb, mint amennyi halálos áldozatot követel a közlekedés Magyarországon 3 hónap alatt. Az összes becsült áldozat száma kb. 10000, szemben azzal, hogy csak az EU-ban 25-30 ezer ember hal meg közlekedési balesetben évente! Mostanában, mert korábban 40-50 ezer...
Nem akarom bagatelizálni a csernobili áldozatok számát, de az elgondolkoztató, hogy az atomenergia ellen óriási tiltakozás alakult ki a világban, emiatt sok helyen leállították a reaktorokat. A kölekedési balesetekben meghaltak óriási száma miatt senki sem tiltakozik, senki sem követeli a kormányoktól, hogy drasztikus szigorításokkal küzdjön a halálos közlekedési balesetek ellen. Pedig lehetne. Az eszközök is adottak, elég lenne mondjuk limitálni a gépjárművek maximális sebesség 50 km/h-ban. Biztosan nagyságrendekkel csökenne a halálos és súlyos kimenetelű balesetek száma.
Tehát az atomenergia felhasználása során történt 2-3 súlyos baleset következtében elhunytak száma összesen kb. 10000-re tehető, kb. 70 év alatt (1950-2020). Ezt a laikus közvélemény elfogadhatatlannak tartja, és követeli az atomerőművek bezárását. A világszerte évente, halálos közúti balaesetben elhunytak 100 ezres nagyságrendű száma viszont nem vált ki hasonló felzúdulást. Vajon miért?
Másik furcsaság, hogy az egyéb ipari balesetekben, katasztrófákban elhunytak száma egy nagyságrenddel több lehet, mint a nukleáris balesetek áldozatainak száma. Csak a Bhopal-i tragédia követelt kb. 20000 áldozatot. Furcsa módon a vegyipari üzemek, bányák, stb. stb. megszüntetése miatt nem szoktak az utcára menni az emberek. Valahogy elfogadják, hogy ezekben az iparágakban vannak halálos balesetek. Az atomenergia miatt nem lehet halálos áldozat. Egy sem. Ezért inkább zárjuk be az atomerőműveket. Csak én érzem úgy, hogy furcsán gondolkoznak az emberek?

CCnick 2019.11.11. 10:21:22

@Jericho 1: "Közelebbi az eset és sajnos nálunk is van egy ruszki atomerőmű. Kicsit aktuálisabb probléma. "

Mi a "probléma" a VVER reaktorokkal?

CCnick 2019.11.11. 10:25:54

@Big Blaster: Az európai szénerőművek miatt meghalnak évente kb 20ezren európában. Az atomellenesek nagyon nincsenek tisztába a valósággal.

citrix 2019.11.11. 10:45:39

@CCnick: Sajnos igen, apámat pajzsmirigydaganat és annak áttéte vitte el. A csernobili ajándék radioaktív jódizotóp hatása, évekkel később jelentkeztek a tünetek. A többi hasonló tünetben meghalt, megbetegedett ember nem családtagom, nem ismerem né szerint őket de sokan vannak/voltak. Csernobil, a szovjetek titkolózása, tagadása, maszatolása de legfőként maga a felelőtlen kísérlet rengeteg ember életébe került. Akik nem tehettek ellene semmit.

midnight coder 2019.11.11. 10:46:08

@Jericho 1: Azért Csernobil sem ma volt. De persze előfordulhat hasonló ma is - ahogy simán jöhet 20 éven belül egy újabb Hitler vagy Sztálin. Én ez utóbbit - a gyilkolászások volumene miatt - sokkal, de sokkal veszélyesebbnek tartom.

CCnick 2019.11.11. 10:53:26

@citrix: Ja, hogy csernobil óta MINDEN rákos megbetegedés csernobil miatt volt.

NEXUS6 2019.11.11. 11:01:44

A cikk nem hogy felvilágosítana, segítené a tisztánlátást, hanem beáll a nukleáris technológiával riogatók sorába.
Alapvető sugáregészségügyi dolgokat nem tisztáz, fogalmakat összemos.
Pl. egyetlen egyszer sincs benne leírva a sugárbetegség kifejezés! De még is ezt a jelentős nagyságú elnyelt sugárdózis hatására biztosan fellépő állapotot összemossa a sugárzásnak, mint kockázati tényezőnek, hosszútávú, gyak statisztikákban kimutatható hatásával (amit persze ezer más dolog is befolyásol, életmód, genetika...).

Az elnyelt dózis által determinált sugárbetegség nagyon jól meghatározható, ez a sugárzás determinisztikus hatása. Olyan mint egy mérgezés, határértékekkel leírható, hogy az embereknél milyen hatást, esetleg halált fog kiváltani. És abban is hasonló, hogy a kevésbé súlyos esetekből, akár jelentősebb egészségkárosodás nélkül fel lehet belőle épülni. Kutatással megállapítható, hogy mennyi is a konkrét áldozatok száma. Nem a sugárzás valami démoni tulajdonsága okozza, hogy ezt nem tudjuk hanem a szovjet, orosz hatóságok, a bürokrácia és a vezetés rejtegetése.

A sugárzás bármilyen mértékben is van jelen, hosszútávon egészségügyi kockázati tényező. Emeli pl a rákos megbetegedések számát, azt azonban hogy mennyivel valójában a mai napig tudományosan vitatott, hiszen a statisztikákat rengeteg tényező befolyásolja. Ezenkívül egyszerűen nem találni olyan kontroll csoportot, amely mindenben megegyezne az adott népességgel a sugárzásnak kitettséget kivéve.

midnight coder 2019.11.11. 11:08:38

@NEXUS6: Ami az érdekesebb az az, hogy vannak akik nagy dózisú sugárzást kaptak, és a mai napig egészségesek. Pedig nyilván az ő génjeiket ugyanúgy rombolta a sugárzás, ugyanúgy felléptek a mutációk, köztük a nagy számok törvénye alapján nyilván rákosak is, és ők mégsem kaptak rákot. Na, azt lenne érdemes megvizsgálni, hogy vajon miért nem, mi az a mechanizmus ami náluk kivédte a rákot, míg a mezei polgárban nem.

midnight coder 2019.11.11. 11:13:24

Amúgy, az emberiségre nem az atomerőmű a veszélyes, hanem az orvostudomány fejletlensége. Mert ugyan egy csernobili nagyságú balesetben jó eséllyel valóban rákot kaphatsz, de ennek az esélye gyakorlatilag nulla ahhoz képest, hogy egyébként is rákot kapsz Pl. a friss városi levegőtől, vagy bármi mástól, beleértve a saját génjeidet is. Az igazi veszély az, hogy a dokik ezzel a mai napig alig tudnak kezdeni valamit, és nem az, hogy esetleg majd felrobban valamelyik erőmű. Ha valaki hajlamos a fosásra, akkor jobban teszi, ha az atomerőművek helyett inkább attól fél, hogy az egyéb rákjait nem tudják gyógyítani a doktorok.

Fortress_ 2019.11.11. 11:16:24

@MAXVAL bircaman közíró: Nincs ezzel gond, ha valaki szeret olyan országban élni, ahol semmit nem számít az emberélet :)

@midnight coder: És kábé ugyanannyi esélyt látsz egy újabb tömeggyilkos népirtóra, mint egy erőmű-katasztrófára?

@CCnick: Nem elsősorban a ruszki reaktorokkal van a baj (bár ehhez nem értek, lehet, hogy van baj velük), én inkább az emberi mulasztások, hibázások láncolatával vagyok gondban melyek katasztrófákhoz vezetnek, ha valakinek rossz napja van egy ilyen erőműben. Mint Gyatlovnak 1986 április 26-án.

citrix 2019.11.11. 11:17:26

@CCnick: Olvasd el még egyszer, hátha értelmezni is tudod. Egy betűvel se állítottam azt amit ide gondolsz. A pajzsmirigy daganatokat egyértelműen a radioaktív jódizotóp okozza javarészt, nyilván nem köthető egyértelműen és kétséget kizáróan a szovjetek remek erőművéhez mint ahogy semmilyen haláleset, betegség sem. Lehet hogy Csernobil alpesi hegyi levegőt lehelt ki magából amivel csakis jótékony hatással volt a kontinensen élőkre... Fogalmam sincs mi értelme van a mai napig letagadni, elkenni ezt a mocskos ügyet?

CCnick 2019.11.11. 11:27:51

@citrix: Megpróbálom értelmezni. Azt állítottad, hogy európában sokezren meghaltak csernobil miatt itt: citrix 2019.11.11. 09:01:21 Én kértem erre valami statisztikai igazolást. Erre te előálltál az apáddal akit (nyilvánvalóan csernobilban felcímkézett jódizotóp miatt) vitt el évekkel később a rák. citrix 2019.11.11. 10:45:39

majd jössz azzal, hogy én nem tudom értelmezni amit irsz :))))))

citrix 2019.11.11. 11:38:47

@CCnick: Még mindig nem sikerült értelmezned, de megpróbálom más irányból a gyengébbek kedvéért. Tehát: Csernobil -->baleset -->radioktív izotópok a levegőbe kerülnek -->széljárás Európa felett -->radioaktív izotópok lehullása és táplálékláncba kerülés -->következmények.
Vágod végre? Továbbá: akkor szolgálok neked pontos statisztikával ha leszel szíves pontos statisztikát adni (név szerint) a sztálinizmus áldozatairól.
Köszi előre is :-)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.11.11. 11:45:11

nemreg lattam egy grafikont, hogy az elmult evtizedekben hogyan alakult az atomenergia hasznalataval *elkerult* halalesetek szama. az adatsor alapja hogy az atomenergiaval temelt energiamennyiseget helyettesitik mas eromuvekkel az eredeti aranyokat megtartva, es ezen mas eromutipusok altal tipikusan okozott halalesetek veszik (ebbol levonva persze az adott ido alatt az atomeromuvek miatti halaleseteket). na azon igazan nagy szamok voltak. ha valaki emlekszik, idelinkelhetne.

CCnick 2019.11.11. 11:53:02

@Jericho 1: ha tudnád mi a különbség a csernobili meg a paksi reaktor között akkor nem aggódnál, hogy emberi hülyeség miatt felrobban.

@citrix: továbbra se jutottál tól azon, hogy a konkrét állításodat adatokkal illene alátámasztani nem abroszfeletti elmélkedéssel meg apáddal.

CCnick 2019.11.11. 11:57:26

@Jericho 1: megjegyzem nagyobb esély van egy tömeggyilkos népirtó megjelenésére mint egy atomerőmű felrobbanására. És még adós vagy 800ezres halálosáldozat igazolásával meg a 15éves acélszarkofágélettartammal.

NEXUS6 2019.11.11. 12:02:25

@midnight coder: Igen, ez érdekes kérdés. Pár éve halt meg pl az az ember aki ott volt Hirosima és Nagaszaki bombázásánál is. Szóval erősen egyénfüggő, hogy ki kap rákot. Van aki végigbagózza, issza, stresszeli az életét, kissé túlsúlyos is, aztán 91 éves korában hal meg agyvérzésben (Churchill). Van aki meg 20-30 évesen, egészséges életmód mellett is rákot kap (két ismerősöm is).

Medgar 2019.11.11. 12:05:26

@citrix: Miért kell butaságokat írnod? Miért nem fogod az elmúlt 30 év összes rákos megbetegedését Csernobilra? Merj nagyot álmodni...

citrix 2019.11.11. 12:14:02

@CCnick: Várom a konkrét statisztikát továbbra is a sztálinizmus áldozatairól, név szerint. Köszi. Utána ha ez megvan, elküldöm a zárójelentés másolatát cserébe és persze a kért statisztikát Csernobil áldozatairól.

Blindmouse 2019.11.11. 12:15:15

@Big Blaster: atomerőműtől rettegnek. és közben ugyanazok hisznek istenben, és a kereszténységben, aminek a nevében milliókat égettek meg mert azok nem hittek. :D

citrix 2019.11.11. 12:16:47

@Medgar: Összekeversz a fideszesekkel, ők álmodnak nagyokat. Egy szóval se állítottam hogy minden daganatos esemény a szovjetek erőművéhez köthető. Teljesen mindegy mert akit érint(ett) azokon a tagadás/beismerés nem sokat segít.

Fortress_ 2019.11.11. 12:17:43

@CCnick: Én semmivel sem vagyok adós. Azt olvastam több helyen, például a Greenepiece -nél, hogy 700-800 ezer áldozattal számolnak Csernobil illetően. Ha nem hiszed, te dolgod. Az acél-szarkofággal meg valóban vannak bajok. Egy sereg külföldi oldal lehozta, hogy nem fog bírni 100 évet, de még nagyon 30-at se. Ha elhiszed, elhiszed, ha nem azt is leszarom. Guglizz rá, Vagy ne. Te dolgod!

CCnick 2019.11.11. 13:01:08

@citrix:majd a kérdésre visszatérünk a sztálinizmusáldozatai poszt alatt, egyelőre csernobilposzt alatt vagyunk és neked volt egy erős állításod amit nagyon nem tudsz adatokkal alátámasztani.

CCnick 2019.11.11. 13:06:24

@Jericho 1: micsoda fura egybeesés, hogy pont ti ketten nem érzitek fontosnak, hogy az igen kemény állításaitokat valami hiteles forrással alátámasszátok :)

citrix 2019.11.11. 13:45:54

@CCnick: Valamit valamiért. Nem gondolod ugye komolyan hogy statisztikákat gyűjtök a vélhetően (általad letagadott) Csernobil katasztrófája következtében megbetegedett emberekről cáfolhatatlan zárójelentéseket, orvosi szakvéleményeket mellékelve? Majd akkor ha Te elkészíted a sztálinizmus áldozatairól név, időpont, konkrét történet szerint. Valamit valamiért.

Syllabux 2019.11.11. 13:57:46

1997-ben jelent meg magyarul Piers Paul Read: Uramisten, mit tettünk! című könyve, ami először tárta fel a csernobili katasztrófa történéseit. Ebben a szakértők kb. 20 000-re tették a katasztrófa lehetséges áldozatainak számát - azaz az évekkel később történő megbetegedésekkel is számoltak.
Viszont arról is szó esik a könyvben, hogy mivel a csernobili katasztrófa az ukrán függetlenségi mozgalom egyik mozgatórugója volt, alapvető politikai érdek lett az áldozatok számának növelése.
Egyébként érdemes elolvasni, tisztességes tényfeltáró újságírói munka.

Big Blaster 2019.11.11. 14:00:49

@Jericho 1: A Greenpeace abban érdekelt, hogy minél jobban felfújja a baleset következményeit, ezért akkora számot fognak mondani, amekkorát nem szégyelnek. A wiki szerint a hivatalos adat kb. 5000 rákos megbetegedés Európában. Ez a szám 2065-ig felmehet kb. 40000-re. Igen, ez baromi nagy szám. Ennyivel kevesebb ember kapna rákot, ha nincs Csernobil. Ez a mérleg egyik serpenyője. A másik pedig az, hogy a plussz 5000 rákos megbetegedés a 0,01%-a az összes rákos esetnek, tehát statisztikailag alig kimutatható növekedést jelentett. Lényeges, hogy ez nem a rákban elhalálozottak száma, hanem a rákos esetek száma. Ez azért fontos, mert pl. a pajzsmirigy rák korai felismerés esetén majdnem 100% hatékonysággal gyógyítható.
Tehát akinek a rokona pajzsmirigy rákos volt, lehetséges, hogy valóban csernobil miatt halt meg, de a Magyarországra kiszóródott izotópok összességében 20-30 év alatt talán néhány 100 plussz rákos megbetegedést jelentenek. Nyilván aki érintett, annak ez is sok, de ha atomerőmű helyett szenet égetnénk, az még rosszabb lenne. Nincs annyira a köztudatban, mint amennyire kellene, de a szenes erőművek káros anyag kibocsájtása miatt is ezrek halnak meg éves! szinten. Nem évtizedek alatt, hanem minden évben!

midnight coder 2019.11.11. 15:29:55

@Jericho 1: Nem. Sokkal-sokkal nagyobb esélyt látok. Picit hasraütés jellegű a dolog, de ahogy én látom, úgy 50 éven belül egy Csernobili nagyságú atomkatasztrófa esélye az EU-n belül jóval 1% alatt van, míg egy 20 000 feletti áldozatot követelõ diktatúráé jóval 50% felett.

Fortress_ 2019.11.11. 15:40:37

@midnight coder: Netto baromság. Erdogan már mostanra kinyirt vagy 20 ezer kurdot. Csak mondom.

Fortress_ 2019.11.11. 15:43:11

@midnight coder: Egy Hitler - Sztálin - Mao szintű népirto esélye 0,001% annak meg hogy lesz valahol 20 éven belül egy fukusimai súlyosságú reaktor-katasztrófa minimum 30-40%

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.11. 16:34:35

@citrix:

Sztálin áldozatai: kb. 1 millió kivégzett, s kb. 2 millió deportálás miatt meghalt, plusz közvetve a mesterséges éhínségek miatt még 7-8 millió.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.11. 16:38:30

@NEXUS6:

Így igaz.

Évtizedek óta túlsúlyos vagyok, utálom a sportot. Csak annyiban vagyok egészséges, hogy nem dohányzom, iszom alkoholt. Cukorbeteg vagyok.

Velem egyidős haverom sose volt túlsúlyos, nem dohányzott, nem ivott, naponta sportolt, hétvégeken meg lebiciklizett átlag 70-80 km-t. Soha semmi komoly betegsége.

Én élek, ő meg tavelyelőtt meghalt, 49 évesen.

Tartalom 2019.11.11. 17:11:46

@ostvan2: Három férfi jelentkezett: Valerij Bezpalov és Alekszej Ananenko az atomerőmű mérnökei, és Borisz Baranov csernobili munkás. Tudták, hogy az életükbe fog kerülni, mégis lemerültek, ráadásul különleges védőruha nélkül, egyszerű búvárfelszerelésben. Baranov lámpája az akció közben elsüllyedt, így tapogatózva, de mégis sikerült megtalálniuk a zárószelepet és kinyitniuk a kapukat, hogy a víz távozzon. Visszatérésük után nem sokkal mindhárman meghaltak.

Tartalom 2019.11.11. 17:17:08

@Kron: a három búvár túléléséről most hallok először. A hírek eddig arról szóltak hogy nem élték túl.

Tartalom 2019.11.11. 17:19:08

@Jericho 1: nem sugároz? Szerintem menj be a reaktortartályba tölts el egy napot benne aztán jelentkezz :)

Tartalom 2019.11.11. 17:23:54

@Tartalom: persze ha igaz hogy mégis túlélték, akkor legalább ők megúszták.

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.11.11. 17:31:10

@HARP3R: Az is nagy kommunizmus volt, amikor a Szovjetunió valamennyi erőforrását (civilt és katonait egyaránt), valamint teljes valutatartalékát odaadta Legaszovnak, hogy fékezze meg a katasztrófa eszkalálódását.

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.11.11. 17:32:25

@Jericho 1: Csak Budapesten többen halnak meg évente a fosszilis energiák miatt, mint a világon eddig összesen az atomenergia miatt, de mindegy.

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.11.11. 17:35:01

@Big Blaster: Az autóbaleset ellen te is tehetsz, lényegesen jobb kontrollod van a szituáció fölött, mint a repülésnél. Kü

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.11.11. 17:36:01

@Benbe: Különösen, mióta zártak a pilótafülkék. Pedig a hibbant pilóta ellen nem tudsz mit tenni, míg a gépeltérítő ellen, mint 9/11 is mutatta, igen.

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.11.11. 17:43:56

@midnight coder: Véletlen. Ezek mind csak kockázatok a determinisztikus hatáson kívül. Aki három napot túlél, az akár száz évet is élhet. Ha 99% a kockázata, még mindig dobhat 00-t a D100-zal. Pont redundáns gének sérültek mondjuk, vagy az immunrendszer egy eleme jókor volt jó helyen. Egyelőre semmi szisztematikusságot nem találtak.

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.11.11. 17:54:53

@Jericho 1: A reaktorbalesetek döntő többsége nem orosz volt.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.11.11. 19:06:49

@Tartalom: sose szerettem, amikor valaki beturol beture kimasol valamit valahonnan, de elfelejteni megadni, honnan. neha odairom a forrast, for the record:

index.hu/tudomany/til/2015/04/26/a_biztos_halalba_merult_harom_csernobili_buvar/

ugyanitt olvashato, amit te vagy valaki mas nem masolt ki:

"Mégse haltak bele

A fenti történetben új fejleményt jelentett a Chernobyl 01:23:40 című 2016-os könyv, amelyben a szerző, Andrew Leatherbarrow arra jutott, hogy a történteket az utókor eltúlozta.

Maga a küldetés megtörtént és természetesen valóban veszélyes volt, de a három búvár nem halt bele: Bezpalov és Ananenko a legutóbbi elérhető információk szerint még 2018-ban is éltek, utóbbi továbbra is a nukleáris energetika területén dolgozott. Baranov már valóban meghalt, de ő is csak 2005-ben, amikor 65 éves korában megállt a szíve."

CCnick 2019.11.11. 19:30:01

@citrix: nem neked kell statisztikát gyüjtened, nyilván ismersz valamilyet amit általad elfogadott szakértők állítottak össze, különben milyen alapon mondanál bármit? A hasadraütve? Mondjuk az alapján, hogy simán behazudod visszatérően, hogy tagadom a csernobili katasztrófát, rólad bármit el tudok képzelni.

CCnick 2019.11.11. 19:37:53

@Jericho 1: "20 éven belül egy fukusimai súlyosságú reaktor-katasztrófa minimum 30-40% " ez azért az ilyen ex-has huszároktól is szép teljesítmény :)

Fortress_ 2019.11.11. 19:47:19

@CCnick: Akkor te is ex-has huszár vagy, mivel te meg azt jósoltad fentebb, hogy 50% feletti esélye egy nagy diktatúrának, ami 20 ezreket mészárok le. :) És 1% alatti egy atombalesetre az esély.

CCnick 2019.11.11. 19:53:38

@Jericho 1: idéznéd tőlem ahol ezt írtam?

Bircanyíró 2019.11.11. 19:55:48

Anélkül, hogy a szovjeteket felmenteném hibáik alól, azért érdemes elgondolkodni azon (különösen Fukusima után), hogy a rossz reakciók egész sora nem írható egyszerűen a kommunista rendszer rovására, hiszen egyrészt ez volt az első ilyen típusú és súlyú baleset, tehát nem volt semmilyen követhető szcenárió, ráadásul akkoriban néhány szakemberen kívül senkinek - tehát sem a mentésben résztvevőknek, sem a legfelsőbb politikai vezetésnek - nem volt lövése sem arról, hogy reálisan mekkora is a veszélyhelyzet.

Arról se feledkezzünk meg, hogy abban az időben nemhogy mobilkommunikáció, de még vezetékes telefon sem volt mindenhol, egy-egy döntés megszületése óhatatlanul több időt igényelt. A tömegpánik kitörésének elkerülése ilyen esetekben ugyancsak fontos feladat (erre a japánok is nagy hangsúlyt helyeztek tavaly).

Összefoglalva tehát csupán annyit szeretnék sugallni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ha a katasztrófa más országban következik be, akkor kevesebb rossz döntés születik, a csernobili ügy egésze mögött a háttérben végig ott lebeg a hidegháborús ideológia és az antikommunizmus szele, amely a jogosnál sokkal negatívabb következtetések táptalaja.

És végül van még egy furcsaság: nukleáris szennyezés, vagy atombaleset kapcsán ma is legtöbbször csernobil ugrik be az embereknek, holott pl. Fukusima éppúgy beugorhatna, hiszen azt a globális média élőben közvetítette.
Mégis negyedszázad elteltével is valahogy ma is inkább a csernobili katasztrófa vélt következményeitől illik inkább rettegni (példákat lásd pl. ebben a fórumban), sokan ma is ebben látják szeretteik betegségének okát, holott rákos betegségek csernobil előtt is léteztek, a diagnosztizált esetek azóta bekövetkezett látszólagos növekedéséért pedig egyértelműen nem csernobil, hanem az orvostudomány és az egészségügy rendszerek óriási fejlődése a "felelős".

Eközben pedig sem a média, sem a rettegők nem vesznek észre egy nyilvánvaló tényt: a csernobili baleset kapcsán a légkörbe került radioaktív szennyezés szinte kimutathatatlanul eltörpül a Földünkön az 1968-ban elfogadott atomsorompó szerződésig végrehajtott mintegy 2000 (igen kétezer!) kísérleti atomrobbantás következtében felszabadult nukleáris szennyezés mellett. Ezek jelentős részét a szabadban, földön, vízen és a levegőben robbantották, sőt a víz- és föld alatti kísérleti robbantások egészen az 1996-os atomcsend egyezményig tartottak.

Most tehát mindenki merengjen el ezen egy picit és utána gondolja át hogy még mindig pontosan ugyanaz-e a véleménye csernobillal kapcsolatban...

Szabványok 2019.11.11. 19:58:35

@midnight coder: Csak a mi kis 10M-s Magyarországunkban év 600 ... 1000 ember hal megközlekedési balesetben. Levegőszennyezéstől évi 10000 nagyságrend. Szűrővizsgálatok, megfelelő orvosi ellátás hiánya, kórházi fertőzés miatt évi 20000.
Akkor most miért kell mindenféle erőművel szennyezni a környezetet?
Csernobil miatt meghalt 8000 ... 80000 ember. (A 800000-t én kizártnak tartom.)
Csernobil típusú erőművet töbet nem építenek, nagyon sokat szigorodtak azóta az előírások, ilyen sok áldozattal járó baleset ismétlődése kizárt.
Akkor most miért kell mindenféle erőművel szennyezni a környezetet?

Rohadtul nem gondolkoznak az emberek logikusan, nem a halottak számát akarják minimalizálni, hanem attól félnek, amit sokat mondanak nekik.

Fortress_ 2019.11.11. 20:20:07

@CCnick: " ... én látom, úgy 50 éven belül egy Csernobili nagyságú atomkatasztrófa esélye az EU-n belül jóval 1% alatt van, míg egy 20 000 feletti áldozatot követelõ diktatúráé jóval 50% felett."

Fortress_ 2019.11.11. 20:32:38

@CCnick: Ja bocs, ezt nem te írtad. :)

Paracord 2019.11.11. 21:39:30

Az 1986-os Szovjetunió még szinte teljes egészében a kommunista állammodellt követte. A per végén, 1987 nyarán még mindig erősen tartotta magát a KGB -re és a hadseregre épülő megfélemlítés. Legaszovot nem tudták ugyan megfélemlíteni, de azért azt elérték, hogy szerencsétlen öngyilkos legyen. Ha vár 87 nyarától 91 decemberéig 4,5 évet, végignézhette volna Gorbacsov bukását. Ezt követően biztosan rehabilitálták volna és visszahelyezik régi vagy előléptetett munkakörébe. De persze ezt nem láthatta előre (mármint, hogy csak 4,5 évig kellene kitartania) plusz súlyos beteg is volt állítólag. Bár őszintén szólva én találtam semmit arról, hogy rákos lett volna. Csak a film sugallta.

Barabás András 75 2019.11.11. 22:20:01

Egy idegen nyelvű linken olvastam, hogy Juvcsenko is meghalt néhány éve.

Négyes_ 2019.11.11. 22:44:10

A felrobbant csernobili 4-es blokk reaktorzónáját csak 1986 november 30-án zárták le a beton szarkofággal. Vagyis 7 teljes hónapon keresztül volt teljesen nyitott (7 hónapon és 4 napon keresztül). Ez idő alatt juthatott radioaktivitás onnan a környezetbe, nem is kevés. Ez óránként 10 ezer röntgen kijutását jelenthette (már ha a tűz eloltása után is 10 ezer röntgen / óra volt a kibocsátás. Ennyi sugárzás óriási szennyeződést okozhatott az erőmű ezer km-es vagy még nagyobb környezetében. Megjelent az esőben a levegőben, a földben, így a növényekben és milliók testébe kerülhetett. A rákos megbetegedések száma jelentősen megugorhatott 1986 után. A Szovjetunió pedig titkolta a valós számokat. Szerintem napjainkig terjedően, vagyis 33 év alatt a 800 ezres halálozási szám még óvatos becslésnek is vehető.

Négyes_ 2019.11.11. 22:48:53

@Barabás András 75: Itt azt olvasni, hogy Juvcsenko 2008-ban hunyt el, 47 évesen. Nem írják miben.

Négyes_ 2019.11.11. 22:59:45

@Barabás András 75: A link Juvcsenkóról. A szövegben angol írásmóddal szerepel: Yuvchenko: en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_liquidators

Fortress_ 2019.11.12. 06:26:23

@Barabás András 75: Ez nagyon jó, de senki nem ért belőle egy büdös szót se. :))

CCnick 2019.11.12. 07:10:26

@Equalizer.: nincs szebb mint egy minden második szavában feltételes módot használó komment a végén egy szép nagy számmal:) Nem vagy te Greenpeacees?

Négyes_ 2019.11.12. 07:32:37

@CCnick: Én nem használtam feltélteles módot. Hol olvastad ezt tőlem? Vagy gondban van a nyelvtannal?

Big Blaster 2019.11.12. 08:15:38

@Equalizer.: Szennyező radioaktív anyagok addig juthattak ki, amíg el nem oltották a tüzet, illetve le nem fedték homokkal, ólommal, mifenével a reaktor maradványait.
Nyilván utána is volt sugárzás, de a gamma sugarak nem olyanok, hogy szétszóródnak és beterítenek egy valamekkora területet. Tehát hiába volt 10000 röntgen/óra sugárzás a reaktor közelében akár hónapokon keresztül is, az nem szennyezett be semmit.

Négyes_ 2019.11.12. 09:48:38

@Big Blaster: Az ok, de amikor 1986 októberében, vagyis 6 hónappal a baleset után romeltakarítást végeztek a tetőkön, az archív felvételeken semmi nyoma nem látszik annak, hogy a 4-es reaktort lefedték volna olyasmikkel, amiket írsz. Látszik Sevcsenko felvételein, hogy a reaktorház teljesen szabadon van.

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.11.12. 09:54:49

@Equalizer.: Szabadon van, de radioaktív anyag már nem távozott rég onnan. Az kizárólag a tűz miatt juthatott ki.

Négyes_ 2019.11.12. 10:13:07

@Benbe: Ha így volna, (hogy nem távozhat onnan radioaktivitás) akkor nem kellett volna a több ezer tonnás szarkofág. Nagyon is távozott a tűz után is es most is távozna, ha nem lenne 36 ezer tonna acéllal lefedve. Gondolkozz!

Mizantróp. 2019.11.12. 10:19:49

@CCnick: Felesleges és parttalan kötekedés, amit csinálsz Equalizerrel. Nyilvánvaloan veszélyes volt a 4-es blokk, egészen lefedéséig (a szarkofág befejezéséig) Folyamatosan szennyezte radiaktivitással a környezetet. EZÉRT KELLETT a szarkofág és EZÉRT kell ma is. Ha tovább trollkodsz, kötekedsz, kitiltás jöhet (feltételes módban). :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.12. 11:40:55

Szar szemét mocskos szovjetek, semmi meglepő sincs sajnos.Amit lehet eltussolni, senkinek nem szólni, emberélet szart se számít.Nyilván hogy inkább a több százezer vagy millió egészségkárosult jár közelebb a valósághoz, mint a néhány tízes bevallott érték...
Az, hogy most azonnal, vagy pár hét, hónap múlva hal meg valaki, nagyjából tökmindegy.

CCnick 2019.11.12. 11:41:02

@Mizantróp.: de kis érzékeny lett valaki

CCnick 2019.11.12. 11:42:35

@geegee: Legyen milliárd a nagyságrend. Tudod hányan meghaltak a Földön 1986 óta?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.12. 11:57:44

@Tartalom: Volt valóban valami cikk, amiben pont így írták, hogy pár órán belül meghaltak a vízleeresztők.
Persze, lehet baromság, vagy akár még azt is elhiszem, hogy a ruszkik találtak másik három embert...Már semmin se szabad meglepődni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.12. 11:59:44

@CCnick: Miért véded a szovjeteket?
Egy ekkora q nagy felhő, ami több száz km-t is haladhatott, simán megkárosíthat egy csomó embert, lehet nem egyszerre meg nem azonnal, meg öröklődhet is egy csomó nyavaja.

citrix 2019.11.12. 12:02:21

@MAXVAL bircaman közíró: '1937-ben egyébként a csúcsra járt a sztálini terror, abban az évben 1,2 millió embert kiáltottak ki a szocializmus ellenségének, és küldték börtönbe vagy munkatáborba, a Gulagon pedig körülbelül 700 ezren haltak meg."
Tehát sokkal több áldozata van a szovjet rendszernek. A fenti számok egyetlen év alatt, 1937-ben jöttek össze.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.12. 12:02:35

@droid_: Oké, akkor ez tisztázva.Mínusz három áldozat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.12. 12:08:52

Én meg amúgy sem halottat írtam, hanem egészségkárosultat.

Blindmouse 2019.11.12. 13:17:08

@Equalizer.: A sugárzás nem úgy viselkedik mint a víz hogy folyik ki a reaktorból, a radioaktivitás, az elektromágneses sugárzás, kb mint a fény. ergo hiába van nyitva a reaktortartály, ahogy távolodsz, exponenciálisan csökken az ereje. ha nem jön ki belőle szennyezett részecske, hamu akármi, akkor nem terjed szét a világban csakúgy..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.12. 13:34:19

@citrix:

Kamuszámok ezek.

Az egész sztálini idő alatt 1 millió a kivégzettek száma.

A gulág nem haláltábor volt.

citrix 2019.11.12. 13:54:58

@MAXVAL bircaman közíró: Mindenki abban hisz amiben akar. Van aki szerint a Föld lapos mert laposnak látja... A GULAG (Javítómunka-táborok Főigazgatósága) nem haláltábor tehát nem kifejezetten megsemmisítő célzatú táborok összefoglaló neve az igaz. A körülmények tekintve ez keveseket vigasztalt a túlélési esélyeket latolgatva. 1937-ben a GULAG-on 700 ezren haltak meg :-(

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.12. 14:00:53

@citrix:

Összesen lehetett 2 millió áldozat, kizárt hogy ennek harmada egy év alatt.

citrix 2019.11.12. 14:11:18

@MAXVAL bircaman közíró: Szovjetoroszország hatalmas volt, ne magyar méretekben gondolkodj. A sztálini vörösterror nem bánt kesztyűs kézzel a néppel, még a legkommunistább kommunisták is könnyen a Gulag-on találták magukat vagy egyszerűen a Lubjankában tarkón lőtték. A népi demokrácia fénykorában így mentek a dolgok.

Mizantróp. 2019.11.12. 15:13:50

@CCnick: Húzol innen. Én szóltam. A többi nickeddel is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.12. 15:28:07

@citrix:

Csak nem ez volt a kérdés.

A szovjet rendszer rendkívül szervezett és hierarchikus volt. Nem úgy ment, hogy csak úgy lelőnek valakit, mert valami helyi kisrendőr így dönt. Ehhez parancs kellett.

Az ilyen szimpla lelövések csak háborús időkben voltak.

Filmelemző_ · filmelemzoiro.blog.hu 2019.11.13. 06:44:39

Úgy tűnik vannak olyan hozzászólók, akik szerint a szarkofágot hobbiból emelték a 4-es reaktorblokk fölé. :)))

citrix 2019.11.13. 07:22:04

@MAXVAL bircaman közíró: Két eset lehetséges: 1. Nagyon naiv, szinte gyermeki szemekkel látod magad előtt a szovjet rendszert Sztálin alatt de akár később is. 2. A másik ok a szovjet rendszer mérhetetlenül lojális szeretete.

Coyothe 2019.11.13. 09:13:04

@citrix: Valójában Birkánál az van, hogy annyira liberalizmus és nyugat ellenes és annyira az autokrácia, illetve vezérkultusz híve, hogy mániákus elvakultsággal támogatja a tekintélyuralmi berendezkedéseket, mint a putyini Oroszország. Ehhez tartozik, mindannak az ellenkezőjét hirdeti, amit a nyugat felkarol (klíma ügy, környezetvédelem, a sztálin rendszer kritikája ... stb). Ez mondjuk elég tipikus viselkedés és gondolkodás egy bizonyos rétegnél. Úgy hívják: dogmatizmus.

citrix 2019.11.13. 09:35:16

@százados: Elég zavaros világnézete van, de sokszínű a világ és tőlem aztán olyannak látja amilyennek akarja. Ameddig csak saját (és mások) szórakoztatására hinti tanait a világban addig nincs gond, legfeljebb néhányan bosszankodnak a nyilvánvaló ostobaságokon amit hirdet. Baj akkor van ha az ilyen ember hatalmat kap a kezébe. Remélem soha nem történik meg.
süti beállítások módosítása