Akkor most hasznos a maszk, vagy nem? [19.]

2020. április 04. 14:30 - Mizantróp.

Nem csak a lakosság és a laikusok tömege, de az orvos-társadalom is megosztott a kérdésben. A szakértők egyik része szerint ugyanis csak azoknak lényeges a maszk viselése (pl boltokban vagy utcán), akik már COVID-19 fertőzésre utaló tüneteket produkálnak, vagyis lázasak, szárazon köhögnek és gyengének érzik magukat, vagy koronavírus tesztjük alapján pozitívak (és tünetmentesen is terjeszthetik a vírust). Számukra azért fontos a maszk viselése, hogy ha elhagyják házi karanténjukat, ne fertőzzenek meg másokat. Ugyanakkor vannak olyan orvosok és más szakértők, akik meg azt mondják: az egészségesek számára is javallott a maszkok viselése, mert így hatékonyabb lehet saját védelmük. Akkor most mi az igazság: kell a maszk, vagy nem?

maszkviseles.jpg

Az ország vezetése hivatalosan is elrendelheti a maszkok kötelező használatát (ahogyan néhány ország ezt már meglépte), de Orbán Viktortól tudjuk: nincs elég maszk az országban, ezért hiába is írnák elő kötelező viselését. De akkor is marad a kérdés: ha van maszkunk (vettünk korábban, vagy gyártottunk magunknak otthon, házilag) és egészségesek vagyunk, viszont szeretnénk, ha ez így is maradna, viseljük e maszkot az utcán, boltokban, gyógyszertárban, munkahelyen? A magam részéről a Magyar Orvosi Kamara véleményét tartom mérvadónak a kérdésben, mely így szól:

"Az orvosi maszk és szövetmaszk ugyan nem szűri ki a víruspartikulumokat, de csökkenti a porhoz és csepphez tapadt víruspartikulumok bejutását a légutakba […] A maszkok csökkenteni tudják az esetlegesen bejutó víruspartikulumok számát azáltal, hogy a beszélgetés, köhögés, tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére kerülnek, nem pedig az arcbőrre vagy közvetlenül a nyálkahártyákra. […]A maszkviselés önmagában csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét is. /forrás: A Magyar Orvosi Kamara honlapja, www.mok.hu 2020 március 27./

Mindezek alapján igenis hasznos tehát az orvosi maszkok viselése, DE lényeges az is, hogy milyent viselünk és hogyan használjuk. Az egyik lényeges szempont például, hogy egy-egy maszk nem örökké alkalmas funkciójának betöltésére, időnként cserélni kell. Emellett fontos, hogy miként tároljuk, hogyan nyúlunk hozzá: csak akkor hatásos ugyanis, ha egy-egy utcai kimozdulásunk után (boltozás, munkahelyi tartózkodás ... stb) nem fogdossuk össze külső felületét és a lakásunk/házunk külső részén, rögtön a belépőhelynél tároljuk. (Egyébként is minden hazaérkezést követően tanácsos azonnal alaposan, 30 másodpercig kezet mosnunk szappannal, kézfertőtlenítővel.) Ha feltételezzük ugyanis, hogy a maszk külső felületén megtalálható a koronavírus - mert mondjuk a boltban, ahol éppen jártunk a mellettünk elhaladó személy fertőzött volt és köhögött egyet a levegőbe -, akkor ahhoz nem szabad kézzel hozzáérnünk, hiszen apró nyál-cseppekkel a vírus is a maszkra kerülhetett. A legjobb nyilván az lenne, ha minden egy lakás-elhagyáshoz teljesen új maszkot vennénk fel, amit hazaérkezéskor azonnal a szemetesbe dobnánk és rögtön alaposan kezet mosnánk.

Az otthoni maszk-készítés jobb a semminél, követendő példa. Összességében ha a járvány-szabályokat betartjuk, főleg az otthon-maradást, a távolságtartást másoktól (lakásunk elhagyásakor), a rendszeres kézmosást, a maszk viselést, az arcunk megvédését a nyúlkálástól és a vitaminok szedését (főleg a C és D3 vitaminokét), akkor a járvány igenis mérsékelhető lehet.

A blog előző posztja: Meddig tart még ez az egész?

***

mizantroop_lec4.jpg

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mizantroop.blog.hu/api/trackback/id/tr2915591028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2020.04.04. 19:03:42

Egyre figyeljetek, mindig az ellenkezőjét kell bizonygatni, mint amit Orbán mond.....

csakeztengedte 2020.04.04. 19:14:51

Persze hogy hasznos. Mindenkinek viselnie kellene, csak úgy lenne igazán hatásos a járvány megfékezése érdekében.
De mivel nincs elég, maszk a propaganda jó ideig azt sulykolta, hogy nincs rá szükség.

morph on deer 2020.04.04. 20:38:06

Kedvencem az a hibbant felhívás volt, mely szerint “aki egészséges, ne viseljen maszkot”, (mert többet árt, mint használ, bla bla.)

Csak éppen fogalmad nincs, hogy egészséges vagy-e, mert hiszen tünetmentesen is lehetsz fertőzött, és vírusgazda! Lásd az úszóválogatott esetét!

Szóval akkor hogy is van ez?
1- Csak akkor viselj maszkot, ha fertőzött vagy.
2- Az, hogy fertőzött vagy-e, csak tesztelés után egyértelmű, hiszen lehetnek tüneteid vírusfertőzés nélkül is.
3- Tesztelni csak akkor fognak, ha a gócként kihirdetett helyszínek egyikén jártál, és tüneteid is vannak, vagy olyannal érintkeztél, aki bizonyítottan fertőzött, és már neked is vannak tüneteid, egyébként meg nem!
4- Tehát akkor honnan a bánatos francból is tudhatnád, hogy tünetmentes fertőzött vagy-e, vagy valami csoda révén tök egészséges?
Felvedd, vagy ne vedd fel?
Fej, vagy írás?
Viszont ha mindig viselsz maszkot, akkor ez a kérdés irreleváns, ugye?
Hacsak úgy nem...

nemecsekerno_007 2020.04.04. 21:34:49

Akit megnyugtat, az viselje. Ez is ugyanolyan hisztérikus mint minden más.

Control. 2020.04.04. 21:40:15

@nemecsekerno_007: Akár megnyugodott vagy, akár hisztérikus tízszer több esélyed van a cseppfertőzéssel benyelni a koronát, ha nincs rajtad maszk. Ennyi.

Négyes_ 2020.04.04. 21:47:04

A maszk egy plusz esély. De ha valaki annyira tökös, hogy a levegőben terjedő mikrocseppeken lévő koronavirus arcára, szájara eső részecskéit is legyőzi, az ne viselje. Az értelmesebbek meg próbáljanak otthon készíteni maguknak.

Négyes_ 2020.04.04. 21:52:02

@Equalizer.: @nemecsekerno_007: Mondjuk a SARS-CoV-2 részecske nem tudja, hogy akinek a lélegzetébe sodrodik az épp hisztis vagy megnyugodott. A kis szemtelen mindkettőt lefertőzi, mint a pinty. :)))))

nemecsekerno_007 2020.04.04. 22:54:00

@Arkadiai: Ha meg senki nem nyeli be, akkor ülhetünk a karanténban augusztusig. Ezt szeretnéd?!

Control. 2020.04.04. 23:40:25

@nemecsekerno_007: Pont a széles körű maszk viselés és a járványvédelem betartása menthet meg bennünket a teljes karanténtól. Ha nem így lesz, jön a teljes kijárási tilalom, a kereskedelem leállása és az államcsőd PLUSZ a karantén. Ezt szeretnéd???

kéki béla 2020.04.05. 03:11:22

Mondjuk, ha belegondolok, hogy egy eredetileg 50Ft-os, egyszer használatos maszkot most 600Ft-ért (több mint 10x-es ár!!) árulnak a sarki kínaiban, amiből elvileg napi hármat kellene használnom a kutyasétáltatás miatt... Ennek a feléből megélek egy hónapig. Majd ha állambácsi ingyen adja, majd akkor hordom - feltéve, hogy kapok benne levegőt. Párom kapott a munkahelyén, de ennyi erővel nejlon zacskót is a fejére húzhatna, annyira nem jut át rajta a levegő.

ebella 2020.04.05. 03:31:42

A magam részéről, mivel még az orvosok sem tudnak dönteni világszerte (a WHO például azt mondja nem kell), amíg kötelező nem lesz, nem hordok szájmaszkot. Az meg, hogy ne érjek az arcomhoz, ha rajtam van, szinte kivitelezhetetlen, az ember óránként többször is önkéntelenül is az arcához nyúl. Vagyis ha hordanám is, szart sem érne, még a hordást erőltetők szerint sem.

Larrikin 2020.04.05. 06:20:11

@nemecsekerno_007: "Ha meg senki nem nyeli be, akkor ülhetünk a karanténban augusztusig. "
Mi értelme lenne akkor a karanténnak? Egyébkén hogyan jutottál erre a bravúros következtetésre?

AlexAston 2020.04.05. 07:22:29

Hová maszk, csak jó eséllyel szinte minden laikus rosszul használja.
De a legviccesebb a kocsiban egyedül ülő emberke, maszkban, kesztyűben (level3, ha le is húzta a nyakára) :)

naranor 2020.04.05. 07:58:31

Oké, viseljünk maszkot és emberekkel való érintkezés után még a az otthon ajtaja előtt tegyük el, majd otthon külön kezelve fertőtlenítsük. De akkor a cipőt, a kabátot is, illetve mindent, ami érintkezhetett a vírussal, amikor boltba mentünk. Nyilván a maszk viselés megvéd attól, hogyha valaki vírusos és a közelemben köhög, nem rögtön kapom el. De akkor haza viszem a kabáttal, bár nincs pontos információ arra, hogy meddig fertőz a vírus tárgyakon, szöveteken(legalábbis nem jutott a tudomásomra). Nekem meg nincs annyi cipőm, kabatom, hogy naponta cseréljem vagy mossam, megfelelően lekezeljem a vírus ellen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 08:01:49

Részben haszontalan anyagi értelemben, de lelkileg segít.

kéki béla 2020.04.05. 08:41:55

@MAXVAL bircaman közíró: "WHAT KIND OF A MAN ARE YOU? YOU'RE WORTHLESS AND WEAK!"
De jól illik ez rád is...

élveteg 2020.04.05. 10:20:01

Hááát Aki akarja viselje Viszont fokozott oxigébfelvételt igénylő fizikai munkát kurva szar maszban végezni

MEDVE1978 2020.04.05. 10:33:30

Itt is azt tudom csak mondani, mint egy másik blogon:

Én értem, hogy miért az a hivatalos kommunikáció, amiért. Ha valami elterjed, hogy jó erre a pestisre, azt a nép nulla másodperc alatt felvásárolja és hisztérikusan tartalékol belőle. A vírussal szemben ugye a FFP2 és FFP3 (Asszem így hívják őket) maszk működőképes, ez tudja kiszűrni és megállítani, mert ezeknek akkora a szűrője, hogy teljesen megfogja a dolgokat. Ezekből kurvára kevés van és mindenki nemzetközileg is ilyet akar venni.
Cecília ezért azt kommunikálta, hogy a nép ne vásároljon fel, a maszk egészségeseknek felesleges, nem véd.

Holott, ha mindenki maszkot hordana - még ha textilmaszkot is - akkor is jobban járnánk, kevésbé terjedne a vírus. Ez egyértelmű, az orvosi textilmaszkot azért találták fel, hogy az orvos nyála / taknya ne folyjon bele a sebbe operáció során. Ha tehát mindenkin - akárcsak textil - maszk is van, akkor amikor tüsszent / köhög, akkor a vírusoknak csak kis töredéke jut ki. Ha nincs rajta maszk, akkor jóval több vírust lök ki magából. Tehát a vírusterjesztők szempontjából, ha maszk van rajtuk, akkor az csökkenti a fertőző képességet. Ha az egészséges emberen van maszk, szerintem az is csökkenti. Ez olyan, mintha rád fröccsentenének sárga festéket úgy, hogy nincs rajtad semmi vagy úgy, hogy egy sűrű szövésű háló van előtted. A háló meg fogja fogni a festék egy részét, így kevesebb megy rád.
Tehát a maszk hasznos, a káros az, hogy az emberek a teljes szűrésűeket felvásárolják.

Emellett nincs egyértelmű vélemény arról, hogy a szervezetbe jutó vírusok mennyisége hogyan befolyásolja a betegség lefolyását. Tehát a minimális kevés koronavírus, ami a szervezetbe jut, hogyan hat, illetve hogyan hat az irtózatosan sok. Az influenza és a SARS esetében tudomásom szerint bizonyított, hogy van összefüggés. Nagyobb víruskoncentráció súlyosabb kórlefolyást okoz. Ha ez így van, akkor a maszkok életmentők lehetnek.

]{udarauszkasz 2020.04.05. 11:52:46

@MEDVE1978: Ott a pont, kiegeszitenem azzal, hogy azert az utcan maszkot hordani folosleges.
Gondot fog okozni az is, hogy sok kormany nagy lefedettsegu megfigyelest keszit elo, az osztrak egyenesen odaig megy, hogy kotelezo nyomkoveto appot telepit az okostelefonokra, akinek nincs, az meg kulcstartot kap...
Azert Orban ide, diktatura oda, halistennek Magyarorszagon meg nem tart itt a technika. Egyelore.

Periodista. 2020.04.05. 11:57:35

@Arkadiai: Köszi a linket! :) A teljes kijárási tilalommal szerdán foglalkozik az operatív törzs. Cikkünk a bevezetésével foglalkozik a periodistas blog
süti beállítások módosítása